Православни пости 2016 година

• 156 934
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 585
дядо хаджия, много благодаря за ценната и ситематизирана информация! Hug
И аз благодаря, макар че не ям риба (вегетарианка съм), така че май всичките дни ще са ми еднакви Simple Smile

# 586
Аз да попитам, че не съм сигурна как беше. Нали сряда и петък по принцип не се ядат ястия с мазнина, по време на пости това правило отпадаше ли?

# 587
Дните, в които не се яде мазнина са означени като строг пост в календара. Те са доста рядко срещани.

Аз имам по-особено мнение за това какво да се яде по време на пост. В смисъл, че прекалено придържане към тези препоръки за белтъчна храна може да доведат до залитане в посока диета, а не пост. Затова и написах, че главното е да не се преяжда. Peace
Моля, не приемайте думите ми като нападка или опровержение. Просто добавям още едно мнение, за да е по-пълна картината.

# 588
  • Варна
Като още едно мнение мога да добавя, че аз отслабвах по време на постите, без въобще да съм имала такава цел, дори мислех, че ще стане обратното.

# 589
Целта е да не отслабнем духовно  Grinning.
Другото са али-бали, ако питате мен.
Здравословното хранене е хубава тема, но поста не се провежда за здраве на тялото.

# 590
  • Sofia
Аз като постих за пръв път качих 2-3 кг, но тогава не знаех какво да ям. Въртях 3-4 постни манджи от ориз и картофи, с мноооого хляб. После открих разнообразието на варивата, които са сигурно над 10 вида и всяко от тях можеш да сготвиш по 100 различни начина. И повечето спокойно могат да се ядат без хляб. На последните пости изкарах около месец почти без да повторя ястие и без никакви картофи (не ги обичам и качвам от тях). Мисълта ми е, че ако човек се храни разнообразно, с много салати и малко хляб, не би трябвало да напълнее от постите.

но поста не се провежда за здраве на тялото.
Защо не? Разбира се, не е основната цел това, но смятам че е една от важните ползи от поста.

# 591
  • в огледалото на живота

Защо не? Разбира се, не е основната цел това, но смятам че е една от важните ползи от поста.
Постът е пречистване най-напред на душата, а после и на тялото!
Не е редно  да се възприема като здравословна диета, макар съчетана с духовното начало да укрепва и телесното здраве.
 Hug Hug Hug

# 592
  • София

Постът е пречистване най-напред на душата, а после и на тялото!
Не е редно  да се възприема като здравословна диета, макар съчетана с духовното начало да укрепва и телесното здраве.
 Hug Hug Hug

Постите са предназначени точно за тялото. Те служат за неговото укротяване, възпитаване и подчинение на духа. Те са времето през което забраняваме на тялото да бъде над духът ни, забравяме за неговите нужди и се отдаваме на духовното си усъвършенстване.

Аз да попитам, че не съм сигурна как беше. Нали сряда и петък по принцип не се ядат ястия с мазнина, по време на пости това правило отпадаше ли?

Този вид пости са характерни за първата и последната седмица на Великите пости, на 5 януари, 29 август и 14 септември.

# 593
  • в огледалото на живота

Постите са предназначени точно за тялото. Те служат за неговото укротяване, възпитаване и подчинение на духа. Те са времето през което забраняваме на тялото да бъде над духът ни, забравяме за неговите нужди и се отдаваме на духовното си усъвършенстване.

Ами нали това се опитах и аз да напиша...
Точно чрез душевната сила,пречистваме и тялото си,като постим  Simple Smile

Всъщност,всеки го усеща по различен начин,по смисленото е да го осъзнаем правилно  Heart Eyes

# 594
  • Стара Загора
За информация на тези ,които се интересуват -аз също отслабвам по време на пост.При мен се получава така заради млечните, които много обичам .Когато постя усещам пречистване на физическо ниво и не само  Peace
А свиках да готвя постно и разнообразявам доста  Hug

# 595
Дядо Хаджия е надминал себе си с новото календарче!
Много хубаво оформление - хем красиво, хем пределно ясно - кога как се пости.
От Св. Синод трябва да си вземат бележка и да подобрят качеството на техните календарчета  Grinning

# 596

Този вид пости са характерни за първата и последната седмица на Великите пости, на 5 януари, 29 август и 14 септември.
Благодаря, дядо хаджия!

# 597
Днес е петък, постен ден. Да даде Господ да мине леко!
Че в сряда една колежка имаше рожден ден и беше досадно настоятелна да опитам от почерпката й. Направо насила ми натика в ръцете питката с кашкавала, шунката и сиренето и през цялото време ме дебна, дали ще ги изям! За да не я обидя си хапнах малко от хляба, малко от сиренето и един бонбон (с алкохол!), като се пошегувах, че е добре следващият път да предложи някоя фруктиера.
Тя видимо беше доволна, пък аз вътрешно хич не бях доволна от себе си, от това че отстъпих.
Вие как постъпвате в такива случаи?

# 598
  • Sofia
Понеже освен постите много често съм на диета (не че има ефект  Joy) почти винаги отказвам почерпки. Не се чувствам длъжна да давам обяснения защо и как, просто отказвам категорично и толкоз. Пък който иска да се обижда. Но до сега не съм забелязала някой да се е обидил особено. Колегите вече си знаят и директно ме подминават с кутията бонбони.  Joy

# 599
  • София
...

Директно обявявам, че постя и отказвам, та ако ще после да ме гледа накриво цял живот. Имал съм между другото много подхилквания зад гърба си по този повод и то някои на висок тон. Даже една дама изпадна в нервна криза, че не съм и обърнал внимание на подигравките. После ми казаха че била психо вампир и много обичала скандалите, ама сега кой за каквото е учил де.

Общи условия

Активация на акаунт