Православни пости 2016 година

• 156 934
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 600
  • Стара Загора
Аз взимам почерпката и я давам на детето  Simple Smile, ако държат да я опитам и ме попитат казвам ,защо .Ако не- я загъвам за вкъщи.Но се е случвало да забравя , че са пости- най- често еднодневните.Но не чувствам огризения- и не трябва!Щом така е станало го приемам- поста го правя защото така го чувствам, не само физически ,но и духовно.И не трябва да ми носи негативни емоции -особено вина. Hug

# 601
Здравейте , тази година за първи път постих - 40 дни стриктно , но проблема ми е че свалих много килограми. Бихте ли ме насочили на кои храни да наблегна сега , защото ме е страх ,че до Коледа направо ще изчезна. ( не питам за рецепти - може би освен ориз,картофи , боб , леща и хляб на какво да наблегна)
ПС - от 50кг - 40кг,които успях от м. май до днес да вдигна на 43, въпреки че от нищо не се ограничавам
ПС2 - и аз смятам , че поста не е толкова за здраве , той е да пречистваш мислите и да "победиш" първосигналните си потребности.
Благодаря.

# 602
Извинявам се, че така директно ще попитам, но известна ли е причината за това отслабване?
Не е моя работа, нито трябва да се споделя публично, но вероятно е добре да се потърси медицински проблем, ако отслабването не е било в резултат на положени усилия. 
А така като чета май не е.
Бих ви посъветвала първо да потърсите мнението на личният си лекар, или на лекуващият (ако има такъв) преди да пристъпите към пост. Сред нас (и в темата) има много хора с хронични здравословни проблеми, или такива, които не им позволяват дълъг или твърде тежък пост. Винаги, винаги здравословното състояние е на първо място - никой не трябва да иска от вас да се поставяте в ситуация, която пряко ви застрашава.
Написах всичко това само с цел, ако мога да бъде полезна. Нищо повече Simple Smile.
Моля, не се чувствайте длъжна нито да отговаряте нито да споделяте каквото и да било  Hug.

# 603
Симпа, започни да записваш какво ядеш. Да не би да се ограничаваш твърде много?

Нали през постите са позволени ядковите масла? Започни да ги добавяш в смутитата, които правиш.

Прави си маслинов пастет с чесън. Слагай по цяло авокадо в салатите. Забърквай си гуакамоле.

Съчетавай нишестените с бобови и добавяй зеленолистни.

Слагай по-голямо количество чия към закуските.

Вместо хляб, яж покълнали или варени житни. Ръсвай по шепа орехи.

# 604
  • София
05.11.2016 год.
АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА!!!

Със светиите упокой, Христе,
душите на Твоите раби
там, гдето няма нито болка,
ни печал, нито въздишка,
но живот без край.

# 605
05.11.2016 год.
АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА!!!

Със светиите упокой, Христе,
душите на Твоите раби
там, гдето няма нито болка,
ни печал, нито въздишка,
но живот без край.
Амин!

Последна редакция: сб, 05 ное 2016, 17:29 от elito_bu

# 606

Аз взимам почерпката и я давам на детето  Simple Smile
Това е добра идея Peace
Сега, за Задушница, предложих на децата жито (както си му е реда: със захар, орехи, бисквити). За моя изненада много им хареса. Бях направила цяла салатена купа- ошушкаха я до трошичка и още искаха!
Обещала съм им за утре ашуре (ако слушат Wink).

# 607
Здравейте,

За първи път ще постя и бих искала да попитам дали растителната мазнина и виното са разрешени през всички дни на поста с изключение на средите и петъците, или това разрешение важи само за растителната мазнина, а виното е разрешено само в съботите и неделите.

Благодаря ви!

# 608
  • София
Здравейте,

За първи път ще постя и бих искала да попитам дали растителната мазнина и виното са разрешени през всички дни на поста с изключение на средите и петъците, или това разрешение важи само за растителната мазнина, а виното е разрешено само в съботите и неделите.

Благодаря ви!

Малко по-назад в тази тема съм дал подробен календар за Рождественските пости. Просто се върни и го виж.

# 609
Аз го помня така: "вино и елей". Когато е разрешено да се яде олио, се разрешава и вино. Simple Smile На календарчето си гледаш кога се яде олио, както е казал и дядо хаджия.

# 610
Разпечатах си календара от 39-та страница, благодаря ви!

# 611
Вие как постъпвате в такива случаи?

Не бива да ни е срам от вярата. Ако постите - постите. Вземете си го за вкъщи и го изяжте на другия ден или до дайде на дете.  

# 612
Така е, ивелинка, и аз сега си отчитам, че е трябвало да обясня, защо отказвам и да си хапна само питката, която си беше постна. Вината си е моя, а не на рожденничката.
Пък знае ли човек?! на следващата почерпка може наистина да цъфне и някоя фруктиера Simple Smile

# 613
Вече е готово календарчето с постите и за 2017г. От години го издава свещеник, който е отлично започнат с Типика. http://apostolite.com/wp-content/uploads/2016/08/posten-kalendar-2017.pdf

Скрит текст:

# 614
Аз за телефона си свалям готово приложение. То също е доста изчерпателно.

Общи условия

Активация на акаунт