Шеста тема на чакащите

• 583 027
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 855
И двамата ги водят с български произход, осиновени са от различни области, едната в северна България, другата в Южна.

В нашето РДСП също децата се водят според произхода на майката, но не във всички е така. Мой познат осиновител - полицай, твърди, че според закона произходът се определя по майка, т.е. дете с неизвестен произход е дете, на което и двамата родители са неизвестни - подхвърлено/намерено и, на което не са били установени биологичните родители. Осиновителка от София, която присъства на една наша среща на осиновители и осиновени, сподели, че на нея са й казали, че деца с неизвестен баща са и с неизвестен произход??? newsm78 Явно тълкуването на закона е различно в различните области, но пък и социалните не са юристи все пак.

# 856
Благодаря Мама Ру. Не са юристи, но все пак имат юристи в отделите и могат да си уеднаквят практиките. Но ...

# 857
Момичета, защо държите майката да е от български произход? Какво смятате, че ви се гарантира по този начин? На курсовете предполагам, че сте говорили кои хора си изоставят децата.

# 858
Vanibo, възхищавам се на хората без предразсъдъци, които осиновиха ромчета. Децата им са прекрасни, чаровни, енергични, спокойни, будни...
Лично аз имах известни нагласи и страхове. Например страхувах се от себе си, че в някакъв момент може под влияние на емоция, да изразя негативно отношение към ромите например и да обидя детето, ако е с такъв произход. Страхувах се да не бъде дискриминирано заради произхода си, не знам как да се боря с това. Страхувах се, че няма да знам как да го възпитавам, какво съзнание да му изграждам - българско или ромско. И ако то се идентифицира с мен и изгради българско самосъзнание, как ще се почувства като открие истината за себе си. В едно предаване по телевизията "Малки истории" показаха жена от очевидно ромски произход, израснала по домовете. Тя обаче не се приемаше за ромка, тъй като не говори езика, не познава бита и културата им, не е живяла в тяхната среда. Била 12-13 годишна, когато в дома я извикали и й казали, че майка й е дошла и я попитали иска ли да се срещне с нея. Тя се развълнувала и се съгласила и ...Преживяла шок, виждайки насреща си ... циганка. Отказала да приеме, че тази жена е БМ. Аз съм сама и нямах куража да се поставя в ситуация, когато сама бих се изправила пред едни такива доста сериозни криза на идентичността, самоопределянето и т.н.
И противно на много момичета, аз категорично не мога да гледам дете с турски произход. Имам своите предразсъдъци към този етнос.
Изключих само тези двата, но социалните упорито ми повтаряха, че то други етноси нямало в България. Според тях излизаше, че у нас живеят само българи, роми и турци. Всъщност аз бях писала - български или друг, различен от ромски и турски и смесен с тях.

# 859
...

Последна редакция: чт, 15 юни 2017, 01:08 от vanibo

# 860
Vanibo, искам да ти се извиня, ако по някакъв начин съм засегнала чувствата ти. Не е било нарочно. Аз имах моите страхове и съмнения, не знам до колко са основателни, но са факт. Не знаех дали бих могла да се справя с определени евентуални проблеми и затова предпочетох да ги избягвам, а може би тези проблеми да са били само в главата ми, не знам. Може би съм страхливка. Винаги съм се смятала за човек без предразсъдъци, работя с деца, не ги деля по произход, но когато ножът опря до кокала...
Възхищавам се на смелостта и толерантността ти. Ти и всички семейства, осиновили деца с друг произход сте пример, бели лястовички, от които да се учим. Хора като теб бавно и полека започват да променят и нагласите на обществото, дават шанс на едни прекрасни деца да пораснат щастливи, обгрижвани, образовани в България. Децата, независимо от цвета на кожата си са нашето бъдеще, дано успеем да ги възпитаме като добри хора, независимо от произхода на жените дали им живота. Пожелавам ти много щастие с децата ти, Vanibo newsm63

# 861
  • София
Всички страхове произхождат от неизвестното и непознатото, всички предразсъдъци от страховете...просто защото сме хора. Пожелавам всяка една от нас да открие своето дете. bouquet

# 862
Сега и аз се замислих, че ако майката например е била наркоманка, или такава, дето води живот, по-зле и от циганите, как трябва да възпитам детето? Имам приятелки циганки, които са образовани, трудещи се, никога не съм чула да говорят на нещо различно от български език. И обратното - хора, българи, които живеят ден за ден. А чужденците, които осиновяват нашите ромчета, как мислите ги възпитават? Децата се идентифицират със семейството, което ги отглежда и със страната, където са отгледани. Просто срещата с биологичното семейство е информативна и едва ли се надяват на любов за цял живот. Май само ние си представяме такива кошмари. Естествено, че ще възпитам детето си в моите ценности.

# 863
Vanibo, искам да ти се извиня, ако по някакъв начин съм засегнала чувствата ти. Не е било нарочно. Аз имах моите страхове и съмнения, не знам до колко са основателни, но са факт. Не знаех дали бих могла да се справя с определени евентуални проблеми и затова предпочетох да ги избягвам, а може би тези проблеми да са били само в главата ми, не знам. Може би съм страхливка. Винаги съм се смятала за човек без предразсъдъци, работя с деца, не ги деля по произход, но когато ножът опря до кокала...
Възхищавам се на смелостта и толерантността ти. Ти и всички семейства, осиновили деца с друг произход сте пример, бели лястовички, от които да се учим. Хора като теб бавно и полека започват да променят и нагласите на обществото, дават шанс на едни прекрасни деца да пораснат щастливи, обгрижвани, образовани в България. Децата, независимо от цвета на кожата си са нашето бъдеще, дано успеем да ги възпитаме като добри хора, независимо от произхода на жените дали им живота. Пожелавам ти много щастие с децата ти, Vanibo newsm63

Не зная с какъв произход е детето ми - не ми казаха, а аз бях твърде притеснена от предстоящата среща и не попитах. Изслушахме социалната, не задавахме въпроси и отидохме да видим детето. На връщане подадохме документите за осиновяване и отново не задавах въпроси. Не е имало любов от пръв поглед. Когато решихме да осиновим, решението беше да отгледаме едно дете. Видяхме дете, малко по-голямо от това, което очаквахме, но също толкова нуждаещо се от любов и семейство. Ако не го бяхме взели, щеше да замине за международно и вероятно цял живот да откара по домовете, без да го осиновят. Гледах детето и само това имаше значение. Видях изоставането и го очаквах. Не очаквах обаче всички проблеми, породени от престоя в приемното семейство и ще благославям и тях, и системата, докато съм жива.

Спокойно, не се засягам, просто не разбирам част от страховете ти. Детето ще преживее шок при среща с биологичното семейство, независимо от произхода им. Ако майка му заработва на околовръстното, едва ли ще е по-щастливо, отколкото ако е циганка. Докато започне да ги търси ще е пределно наясно, че са имали причини да го оставят и каквито и да са причините, за него ще е трудно.

Проблемите ни са много, но никой от тях даже не е споменат на курсовете, по простата причина, че са част от системата, която поддържа приемните семейства. Детето ме е питало дали е циганин, казах му истината, че не знам, но като стане на 18 ще отида с него да намерим родителите, ако иска. Може да се окаже изцяло с български или с турски произход - наистина не зная и не ме интересува. Това е моето дете, което ще се опитам да направя добър човек. Всичко останало са подробности.

Естествено, че ще възпитам детето си в моите ценности.
+1

# 864
Всички дечица родени в България са българчета. Те са част от семействата си и носят ценностите, с които ги възпитат. За нас най-важното беше да станем родители. Минахме през своите предразсъдъци, но сега вече мога да кажа, че те са само в главите ни и наистина нямат значение. Когато детето те прегъне, целуне те и ти се усмихне, като го виждаш как расте всеки ден, как си играе с други дечица и общуваш с родителите им, осизнаваш колко сте щастливи.

# 865
Vanibo, не вярвам новодошлите в темата бъдещи мами да станат скоро такива. Докато те се чудят колко отказа могат да направят и какъв цвят ще е детето им ние се радваме на нашите страхотни сладурчета в къщи. 
Много добре им обясняваш, но всичко ще остане глас в пустиня. След 3-4 годишно чакане ще се чудят какво още да променят, за да се случат по-бързо нещата.
Остави ги да си почакат на опашката.

# 866
Всеки има право на избор .Не напразно ги попълваме тези документи .Предрасъдаци няма как да нямате и  те са си индивидуални .Няма нищо лошо в това едни семействва да искат бяло дете , други по - тъмничко понеже не са бели не желаят да разпространяват на всяка крачка че детето им е осиновено  или да го мислят , че е на приятелката ви .Всички деца са хубави , всички имат нужда от дом , но ако питате мен едно време като отидеш и си го вземеш от Дома си беше най- добре .И  тук не говоря като стока а като мотив ,за по бързо осиновяване .Виждам , че системата работи , но не съм съгласна че от рас може да ти определят 7 души които не те познават подходящо дете .При едни ще се случи от първия път при други и от 10- я /дано да не се случва често /ако трябва , макар и да си трупат негативи в документацията .НЯма нищо лошо в чакането стига човек да получи накрая удовлетворението което очаква  пък  то дали ще е българче , ромче , турче или смесено и др. все е дете и заслужава да намери своите родители .Това , че българчетата са по - малко не означава , че не трябва да изчакаме ,или пък да преминем направо към разширена процедура както направихме ние  и нищо не се получи до момента , но пък при вас се е получило ето имате си късмет и това може само да ме радва .А тези на които не им е дошъл щъркела още ще кацне и няма да се отчайваме. Grinning

# 867
Бебу, вие пак нещо не разбрахте. Майката може да се определи като ромка, тя и детето да са бели като пуканки. Майката може да се определи като българка, а реално да е от ромски произход и тя и детето да имат тъмен цвят на кожата.
Гаранция Франция  Party.

# 868
Бебу, вие пак нещо не разбрахте. Майката може да се определи като ромка, тя и детето да са бели като пуканки. Майката може да се определи като българка, а реално да е от ромски произход и тя и детето да имат тъмен цвят на кожата.
Гаранция Франция  Party.

Някъде да съм написала , че неможе ?Има един неразбрал но не съм аз ми се струва . bouquet

# 869
Чакам с нетърпение опашката да стане една. Който направи отказ ... отива последен. И докато имаш предложение не ти правят нови.

Общи условия

Активация на акаунт