Шеста тема на чакащите

• 580 322
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 675
Благодаря Ви!

# 676
Здравей S.Wasi, много съжалявам, за разминаването, което се е получило. Съвет за това как да напишеш отказ не мога да дам, тъй като не съм писала откази.
На курса, когато обсъждахме този въпрос ни казаха, че ако майката се заяви българка, дори и да е видно, че е ромка, детето пак ще бъде записано с бг произход. И при турците има роми (мюсюлмани), които се определят като турци. Наистина за кандидат осиновителите е много подвеждащо това, но все пак явно трябва да се ходи на срещи с децата.
Между другото познавам семейство с две осиновени деца - едното с турски, другото с ромски произход. Това с турския произход прилича на ромче, а това с ромския - на чисто българче. Явно си е до късмет.
Силно се надявам следващата среща да е с вашето детенце. Hug

# 677
Това, как ще се заяви майката и на нас ни го казаха на курса, но според нашата социална, те като я видят, че е ромка, нямало да напишат, че не е. Просто всеки си тълкува различно. Те по телефона ми казаха, че майката е от ромски произход, и тъй като сме писали, без ярко изразени ромски черти, просто се надявах, че е по-светло детето и с не така видими ромски черти. Но още от пръв поглед, то си личи и ние не сме готови и най-вече аз.
Аз искам да попитам и друго. Случвало ли се е, на делото майката да се появи и какво се случва тогава. Защото за това детенце, ми казаха, че майката сама е казала, че иска да го изостави и не може да го гледа, но тя му дава име, а го изоставя от първия ден. Отделно не е подписала декларация за пълно осиновяване, а са чакали 6 месечния период, за да го включат в регистрите и тя била уведомена, че ще го дават за осиновяване. Но ако все пак се сети, че си го иска???. Питам как е процедурата. За сегашния случай, съм сигурна, че ще го откажа.

# 678
Майката дори и да заяви намерение за отказване дава име на детето. Детето се записва с нейните имена за бащино и фамилно. Трийсет дена след раждането подписва декларация за отказ и започва процедура по вписване на детето. През това време детето се отглежда в институция или приемно семейство. След вписването в регистрите в едномесечен срок започват да му търсят осиновители. Ако майката е декларирала намерения за отказ, но не е подписала декларация и не се грижи за детето след шест месеца от раждането детето започва процедура по вписване в регистрите.
Ако майката не е подписала отказ, а детето е отнето или изоставено и тя не е направила постъпки да си го върне или социалните са преценили, че няма капацитет да гледа дете, детето и без нейно съгласие се вписва по служебен ред в регистъра. Такъв е и случаят с дъщеря ми. Майката беше призована и се яви на делото. Когато влизах в съда охраната не я пускаше да влезе. След мен дойде социален работник. Тя каза да пуснат майката, но предварително уведоми съдията и мен ме изведоха от чакалнята в страничен служебен коридор. Изслушаха първо нея и след като си тръгна влязох аз. По принцип би трябвало да е в отделни дела, за да няма сблъсък между БМ и осиновителите, но често се гледа в едно дело.
Доколкото разбрах, налагаща се практика е да бъде призована БМ дори и да има отказ. Не е редно обаче да се вижда с осиновителите. Ако те интересува дали е възможно несъгласието на БМ да провали или отложи осиновяването - едва ли. Ако социалните са си свършили работата и майката не е спазила срокове и изисквания и се прецени, че е в интерес на детето да бъде осиновено, осиновяването е факт.

Последна редакция: нд, 26 фев 2017, 18:42 от Mama Ru

# 679
Благодаря ти Мама Ру. Наистина ме притесняваше, дали БМ може да отложи осиновяването.

# 680
  • София
Мо
Мама Ру комплименти от мен за теб!!!  bouquet
Винаги си толкова полезна с постовете си! Освен това си премерена и точна в коментарите си! Забелязала съм те... Wink

Последна редакция: нд, 26 фев 2017, 06:18 от INA BAMBINA

# 681
  • София
По въпроса за произхода на биологичните родители според конституцията ни всеки гражданин има право на самоопределение /произход, етнос, религия/, което означава, че ако на следващото национално преброяване реша да се самоопределя като ескимос ще ме запишат като такава без значение дали е истина или не. Доказателства не са нужни. Същото важи и при събиране на лична информация от биологичната майка. Никой няма право да определя произхода й по свое усмотрение, първо защото е субективно и второ защото това би било проява на расизъм и дискриминация и е незаконно. Така, че .... социалните работници могат да ви кажат устно личното си мнение "Тя е циганка.", но не могат да го отбележат официално в документите без нейното потвърждение. Ето защо търсене на прословутия произход е абсолютно безмислен. Също като това с  изразените ромски черти. Изпразнено от съдържание изречение, което единствено внася ненужен субективизъм в преценката на тези, които взимат решение дали ви отговаря на "критерийте" едно дете или не. А това пък е във ваш ущърб, защото ограничава избора ви.
Единственият правилен подход е внимателна преценка на предпочитанията за дете /умишлено използвам тази дума, а не "изисквания"/ на базата на предварителна информираност за процедурите, статистиката, нормативната уредба, точното формулиране на предпочитанията и личната среща с детенцето, което ви се предлага независимо дали ви отговаря на "претенциите" или не. Защото живият контакт дава всички отговори...  Simple Smile

Последна редакция: нд, 26 фев 2017, 00:42 от INA BAMBINA

# 682
  • София
И да допълня, че съпруга ми, който е юрист и прекрасно знае всичко това, завладян от чисто човешките си страхове или желания /зависи от гледната точка  Laughing / наивно и по детски написа "без ромски черти"... с ясното съзнание, че е напълно безмислено.

# 683
Тези дни се издирваше това детенце. То с изразени ромски черти ли е или не?

Момичета, наясно ли сте, че като гледате бебенце може да не виждате вашата дефиниция за "ромски черти", а след няколко години да се проявят? Какво ще правите тогава, ще върнете детето ли? Ако не можете да приемете дете от ромски етнос, директно изключете етноса от критериите си, иначе залъгвате сами себе си.

Не мислете само за сега, гледайте напред, след няколко години. Колкото повече расте детето, толкова повече ще се оформят чертите му и няма да са общи с вашите. Ще има различни очи, коса, нос, брадичка, поведение. Можете ли да го приемете? Въпреки всички приказки, че детето заприличва на осиновителите си, приликата не е физическа, а по-скоро в изражението на лицето и поведението.

Днес е ден за прошка и за размисъл. Простете си предразсъдъците, решете какво искате и си променете критериите, така че да не причинявате болка на себе си и да не бавите децата. 

# 684
  • София
Браво Ванибо!!! Hug

# 685
Благодаря на всички за отговорите. Vanibo, много си права, наистина си преосмислям критериите, защото не искам да си причинявам повече това, нито на децата. Имах нужда от подобно мнение, защото близките ми реагират някак ентусиазирано, и не ме разбират. Не мисля за момента, а точно и занапред, защото това дете няма да живее само с мен, затворено, то ще се среща с хора, с други деца.
Лека вечер и Простете!

# 686
Здравейте,момичета.
Вече 8 месеца съм в очакване,никой за нищо не се е обадил.Края на юни 2016 г. ни вписаха в регистъра,получих едно писмо само за вписване от Пазарджик (2 дена след вписването) и това е....ни вест ни кост.... Нямам кой знае какви искания за детенце,но нормално ли е да не ми се обади никой?! Видях се с моята социална и я попитах какво мога да направя по въпроса и че все още нямам нищо,нормално ли е(макар да не виждам какво да променя по исканията си(от 0-3 год,пол-без значение,да,да е здравичко и без видими ромски черти,произход не сме ограничили - това е!) .
Отговорът и беше:За съжаление има много осиновяващи,а малко деца...
Попитах я и ако аз имам информация за някое дете в приемно семейство(познавам в нашият град една жена,която е приемен родител) мога ли да изискам аз първа да го видя и да се кандидатирам за него - НЕ,дори и с връзки не ставало
Трябва ли някъде другаде да се обадя или да пиша... Наистина ли е толкова дълго и трудно чакането?  Rolling Eyes

И честито на мамите,които вече са с техните рожби  Heart Eyes

Последна редакция: нд, 05 мар 2017, 14:53 от Llillita

# 687
Ето статистика за Враца. Колко деца смятате, че отговарят на посочените критерии?

# 688
Llillita, нещо не е както трябва. Според мен си сложила някакво ограничение. Сама ли  ще осиновяваш? Провери си пак критериите.
Имаше семейства подали и след нас и пак получиха предложения.
Да се иска определено дете е невъзможно. Търсят се родители за дадено дете, а не дете за определени родители. Обади се в произволна дирекция и питай как тълкуват вашите изисквания, стигнали ли са до вас/теб?

Последна редакция: вт, 07 мар 2017, 13:57 от Пипи Мипи

# 689
При същите критерии и даже с лечими в България заболявания аз чаках почти една година. Не губи надежда! Нещата ще се случат!

Общи условия

Активация на акаунт