Шеста тема на чакащите

• 583 058
  • 5 451
  •   2
Отговори
# 810
Vi_Vivian чудесна новина, дано да е твоето детенце и всичко да е наред.

# 811
  • В градината...
Днес станахме за втори път родители

# 812
Момичета, имам писмо.
И сега съм в шок, нямам време да изчета всичко назад, но може ли някой минал по този път да ми каже какво да питам по телефона. Искам възможно най-бързо да я видя.
Здравей,
По телефона на мен и двата пъти не ми дадоха никаква информация, само потвърдих първия път, че ще отида на посочената дата и час. За Емо поисках да променят деня и часа, тъй като писмото дойде в последния момент и нямах време да се организирам. Служителката в Шумен беше много любезна, съобрази се с мен.Но и двата пъти подробна информация получих на място, а не по телефона.
Относно това какво да питаш, много зависи от възрастта на детето и къде се отглежда. Питай каква информация имат за раждането, доносено/ недоносено, ако е недоносено било ли е кислородозависимо. Ако е бебе - държи ли главичката само, като го вземеш на ръце го сложи да стъпи и гледай каква опора има на крачетата, като му подадеш пръст или играчка как посяга и я захваща. Ако е по-голямо дете - кога е проходило, говори ли (имай предвид, че много деца проговарят  на 2-3 години, без да са осиновени), какво обича, как спи, как бодърства, как контактува с други деца... Имай предвид, че детето (особено ако е от институция) може да се разплаче, да не иска да влезе в контакт, да не е свикнало с непознати, да има изоставане във физическото и нервно-психическото си развитие. Ако не е много фрапиращо се наваксва, но колкото по-голямо е детето, толкова по-трудно и бавно става. Питай боледувало ли е, колко често, от какво, има ли задължителните ваксини, ако няма - защо? Направи си списък с въпросите, което искаш да зададеш. Пожелавам ти това да е твоето детенце и всичко да е наред.

Перуника, честито bouquet Много, много здраве и щастие на малкия и на цялото ви семейство, бърза и лесна адаптация ... на каката.

Последна редакция: ср, 07 юни 2017, 05:44 от Mama Ru

# 813
Днес станахме за втори път родители

Честито! Много щастие за цялото семейство!  Simple Smile

# 814
  • В градината...
И нашето писмо от Шумен дойде вечерта, а срещата беше за сутринта. Обадихме се да  я променим за по-късно. Това, което аз питах, беше дали детето има изявени ромски черти, за да не се налага да правим отказ, което е много неприоятно. Но навсякъде на този въпрос ни отговаряха различно.

# 815
Да ви попитам и аз като стана въпрос за отказ. Чух, че ако не си се срещал с детето, а само на база на разговора със социалните откажеш да се видиш с детето, то това не се зачитало за отказ. Има ли нещо такова?

# 816
Ромските черти са нещо много субективно. Ако за някой ги има, за вас може да ги няма. Срещнете се със социалните. Ще ви покажат снимка, ще ви запознаят с досието и ще ви питат дали искате да се срещнете с детето. Ако нищо от получената до момента информация не ви притеснява - срещнете се.

# 817
Да ви попитам и аз като стана въпрос за отказ. Чух, че ако не си се срещал с детето, а само на база на разговора със социалните откажеш да се видиш с детето, то това не се зачитало за отказ. Има ли нещо такова?
Не, няма такова нещо. Счита се за отказ , защото след като вече си  избран  за осиновител на даденото дете и на база на информацията за него си отказал да го видиш , то ти директно си отказал детето .

# 818
Благодаря Данита. Съвсем информативно исках да съм наясно.

# 819
Ние отказахме веднъж дете , без да се срешнем с него  и написахме отказ .
Времето си тече , в очакване на следващо писмо се .Не е приятно да се правят откази, гледайте пположително на нещата до колкото можете и ако ви се наложи да откажете дете ви съветвам да си кажете правя го за да открия най - подходящото за моето семейство.Аз се почувствах веднъж виновна , за отказа си но вярвам , че съдбата ще ни срешне с това което очаквам.Вие чували ли сте изрзи от сорта на само ромчета предлагат социалните а от болниците , когато майката е др. произход нещата се уреждат от там и изобщо не се стига до осиновяване по нормален ред ?Интересно ми е какво ще напишете  по темата.

# 820
  • В градината...
Нашето дете има братче, което е припознато така - заобиколено е осиновяването и вече е и с друга майка. На социалните тези неща са ясни. Аз стигнах до този извод от документите, а социалните в мълчаливо сугласие не отрекоха изводите ми.

# 821
Не е редно това да се случва .Хората които се опитват да живеят по честния начин  са потърпевши.Инъче ако АГ клиниките  го правят заради децата за да не седят в Домове и хора които ги отглеждат а реално не са им истинско семейство понеже вземат парички и надали на детето това ще му хареса като вземе да разбира / но определено е по добре от домовете/аз  съм за ,но естествено щом има такава схема то тя ще е за пари само .Даже се чудя що не го озаконят това от болницата , че  да не  е заобикаляне на закона каквото си е .

# 822
Бебу, вероятно има и такива случаи, трудно е да се каже дали е обичайна практика или изключение, за тези неща официална статистика няма. Част от децата от неромски произход все пак отиват за осиновяване по официалния ред. Момичета, имайте предвид, че по официални данни българките раждат все по-малко като процент от всички раждания, т.е и по-малко деца дават за осиновяване, а част от тези деца са оставени от родителите си заради сериозни здравословни проблеми. Когато минавах обучението през 2011г зададох директен въпрос на екипа, който ни обучаваше - психолог, социална и медсестра - какъв е процентът на здравите българчета в регистрите за пълно осиновяване. Отговорът беше - не повече от 5%. Разбира се те едва ли имат достъп до някаква национална статистика, но предвид спецификата на работата си, поне горе-долу имат някаква представа.
Разбира се, схемата с припознаване-осиновяване е не само незаконна, но и неморална, тъй като осиновителите плащат подкупи, за да получат дете, заобикаляйки закона, един вид купуват си детето. Не знам как спят с тази мисъл, какво ще кажат един ден на детето си...

# 823
Не разбирам това изискване за произход или черти. Когато осиновявате, получавате "котка в чувал". Не знаете нито произход, нито наследственост, нито как са минали първите години от живота на детето. Произходът е толкова незначителен фактор в този свят, а вие се вторачвате в него. Ще имате далеч по-съществени проблеми след това, така че не си усложнявайте напразно живота. А и чертите, дори и да не ги виждате сега, като се проявят след 3-4 години ще върнете детето ли? Или няма да си виждате внучетата, защото в детето ви няма да са видими, но във внучетата ще са явни? Не го приемайте като нападка, а като съвет - махнете изискването за произход и намерете вашето детенце.

# 824
Момичета, когато получавате писма с предложения за среща с децата, препоръчано с известие ли ги ви изпращат или с обикновена поща?

Общи условия

Активация на акаунт