Шеста тема на чакащите

• 583 018
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 1 440
  • София
 Момичета здравейте!
Искам да сондирам мнение с онези от вас, които са осиновили деца на възраст между една и две години през 2017 г. също като мен. Интересувам се дали след влизането в сила на промените в Кодекса на труда от 01.07.2018г. касаещи осиновяването, ще получавате 90 процента като обезщетение за майчинство от НОИ?

# 1 441
  • Навсякъде и Никъде
И мен ме интересува

# 1 442
Всичко зависи кога изтичат 365-те дни, след като сте осиновили детето си.
При заварено положение всеки случай е различен и е необходима повече конкретика, за да ви се даде адекватен отговор. В тема за майчинство при осиновяване съм дала няколко отговора, дано ви помогнат да си изясните как ще бъде при вас

# 1 443
Предвид отговора, който получих в другата тема и ако се следва неговата логика, би трябвало да получавате 90% обезщетение от 01.07. до изтичане на една година от влизане в сила на съдебното решение за осиновяване... след подаване на съответните документи...
Аз говорих с нашата касиерка... тя хабер няма (а тя е човека, който работи с НОИ)... Оказва се, че работят по електронен път и няма идея кого да попита кога и какви документи трябва да подам. Аз не съм убедена, че в НОИ понастоящем са достатъчно наясно с промените, които предстои да влязат в сила. Предвид идващия отпускарски период това е повече от прекрасно.
А колко по-лесно би било, ако тези неща се задвижат автоматично. Не сме стотици тези, които сме в заварено положение. Но...

# 1 444
  • София
Благодаря за отговорите. Питам защото съпругът ми е адвокат и категорично твърди, че след влизането на промените в сила на 01.07.2018г. трябва да започна да получавам обезщетение за отглеждане на дете като за първа година - 90 процента. Разбира се за целта е нужно да подам съответната декларация по образец от сайта на НОИ номер 10. Но каква изненада! В НОИ отхвърлят това като възможност. Твърдят, че не знаели как да тълкуват промените в закона, поради което ни съветват да се обърнем с писмо - запитване към социалното министерство, което било вносител на тези промени. Допускали, че тези промени вероятно касаели бъдещите осиновявания. Аз обаче нямам намерение да правя подобно нещо най - малкото защото, ако една държавна институция има тълкувателен проблем с прилагането на даден закон, то би следвало да се обърне към съответното министерство, което го е внесъл или към законодателя, който го е приел. Това е междуведомствен проблем и не виждам, защо аз и в качеството си на каква ще стиковам работата на отделните институции. На всичко отгоре след като влезнахме в сайта на НОИ установихме, че са публикували изменения член 164б от Кодекса на труда, касаещ именно промените, като са го... не знам как да се изразя...видоизменили еднолично и са вмъкнали по свое усмотрение, не знам на какво основание, че този член касае САМО деца от 2 до 5 годишна възраст, а това НЕ Е ВЯРНО! В държавен вестник мисля бр. 30 от тази година е обнародвана промяната на този член и никъде не е поставена долна възрастова граница. Пише  "деца ДО 5 годишна възраст„. Оставам с убеждението, че НОИ се опитва да видоизменя законите, качвайки на сайта си невярна информация, като по този начин ощетява осиновените деца под две годишна възраст и внася заблуждение в родителите на такива, че нямат право на подобно обезщетение. Представяте ли си как влиза една майка в сайта им. Чете, че става въпрос за деца ОТ 2 годишна възраст и въздъхвайки си казва, че няма право да претендира, защото детето й не влиза в тази група. Остава загадка защо НОИ самосиндикално си е решило да постъпва така, но сме решили да подадем тази декларация номер 10, независимо, че са написали, че е за деца от 2 г. естествено чрез работодателя, заедно с заявление, а не молба, за изплащане на полагаемото ми се обезщетение при това със задна дата и ще напиша, че настоявам за писмен отговор не само до работодателя ми както е по закон, а и до мен в качеството ми на страна. Ако получа отказ, както вече ми заявиха устно, ще заведа административно дело срещу НОИ. Има ли някой от вас, който да е питал НОИ за същото и ако да, какво са ви отговорили?

Последна редакция: чт, 14 юни 2018, 12:17 от INA BAMBINA

# 1 445
Е, че то за деца от 2 до 5 години не важеше ли и до сега? От преди няколко години...

И всъщност именно това ощетяваше децата, осиновени под 2-годишна възраст, както и техните семейства. Получаваше се така, че за дете, осиновено на 1 година, се взимаха 340(380) лв. за период от една година, а за такова, осиновено на 2 години - 90% обезщетение в продължение на година. Не коментирам случаи, в които детето е било на година и 9 месеца, примерно - 3 месеца х 340(380) и толкова.

За съжаление не ми се вярва да платят каквото и да е със задна дата, но поне от 01.07. до изтичане на едногодишния период би трябвало... Ако, разбира се, е вярно, че важи и за заварено положение.

Както очаквах, дори НОИ не са наясно...

# 1 446
  • София
Е, че то за деца от 2 до 5 години не важеше ли и до сега? От преди няколко години...

И всъщност именно това ощетяваше децата, осиновени под 2-годишна възраст, както и техните семейства. Получаваше се така, че за дете, осиновено на 1 година, се взимаха 340(380) лв. за период от една година, а за такова, осиновено на 2 години - 90% обезщетение в продължение на година. Не коментирам случаи, в които детето е било на година и 9 месеца, примерно - 3 месеца х 340(380) и толкова.

За съжаление не ми се вярва да платят каквото и да е със задна дата, но поне от 01.07. до изтичане на едногодишния период би трябвало... Ако, разбира се, е вярно, че важи и за заварено положение.

Както очаквах, дори НОИ не са наясно...
Важи и за заверените случаи като моя, а не само за бъдещите осиновявания. Но НОИ явно не мисли така...чакам отказ. Rage

# 1 447
Видях обнародваното в ДВ. Ясно ли е къде е упоменато за кого важи (т.е. че важи и за заварените случаи)?
В сайта на НОИ пък не намерих нищо с ключова дума "осиновяване" след 31.05. миналата година.

Уф, видях... Значи, ако правилно чета, със сигурност имаме право на 90% от 01.07. до края на едногодишния период. За периода до 30.06. няма да се плаща.
Ал.2 от Преходните и заключителни разпоредби не знам как да я тълкувам.

Последна редакция: чт, 14 юни 2018, 12:36 от Анонимен

# 1 448
  • София
    Значи сме прави. Наясно съм, че няма да получиме с задна дата парите, които ни се полагат. Но поне да почнат да изплащат занапред остатъка на тези, като нас, които вече са осиновили.

# 1 449
    Здравейте, в началото на този месец ходих до НОИ в нашия град. Питах ги каква нова декларция трябва да подадем,но те ми отговориха ,че все още нямат новите формуляри, да съм следяла в сайта им.

# 1 450
    Ако важат стандартните срокове, тези декларации ще трябва да се подадат до края на юли (за да платят новата сума за юли). Та, не очаквам да имат въпросните формуляри много по-рано.
    Всъщност, те може би няма да са нещо тотално ново...

# 1 451
    • София
      Тогава остава въпроса, защо ми отказват изобщо тези 90 процента, след като могат просто да ми кажат същото каквото са казали на е_lina...ако не се лъжа с нея осиновихме децата си по едно и също време и горе-долу на една и съща възраст....

# 1 452
      • Навсякъде и Никъде
      А аз се питам защо изобщо трябва на ново да подаваме декларация, тия регистри защо ги имат?

# 1 453
      • при него
      Щото тая администрация трябва да оправдава безумните си разходи... Трябват дълбоки реформи, за да започне в даден момент администрацията да служи на гражданите, а не те на нея... Само като си помисля, за хората в Благоевград, които трябва да застанат едва ли не на колене пред гишето на КАТ и  ми става лошо за всички безумия, които се случват...
      Дано да успеете момичета, аз шанс нямам, но ви стискам палци!

# 1 454
      Здравейте момичета,да ви се оплача от вчерашния ми ден.Моята шефка реши да ме махне от работа след три години там заради осиновяването.Застрахова се по от рано.Ще ме води на работа още около близо месец без да ходя.Сега незнам какво да правя и как да постъпя.Мисля да се запиша на борсата за да получавам все нещо,но незнам това как ще се отрази на осиновяването.Просто съм прецакана.Моля за съвет и ако някой случайно се е сблъскал с това да ме посъветва какво да правя.

Общи условия

Активация на акаунт