Шеста тема на чакащите

• 582 672
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 1 935
  • В градината...
Аз още се чудя защо не започнат да пращат и имейли.

# 1 936
Всичко е наред на 19.03 ще се срещнем със социалните и още същият ден ще видим детенце то разбрах, че е в дом. Какво да занесем?Какво развитие да очаквам от дете на 1г.и2м.моля помагайте

# 1 937
Ако детето е доносено, трябва да седи стабилно, да се изправя, да върви около неподвижна опора или хванато за ръка. Да разглежда играчка и да се "заиграва" с нея. Да влиза в контакт - подай, погледни...
Но.... Може и да не прави почти нищо от това. Но поне да стои право и стабилно седнало трябва да може.
За известен ориентир, дъщеря ми е недоносена и от дом. На 11м започва да сяда, а на 13 да се изправя. На 1г и 9м прохожда, по документи е била готова два месеца по-рано, но се е страхувала да се пусне.
В общи линии очаквай 2-3 месеца забавяне, поради липсата на стимул за развитие и депривацията. Противно на очакванията е добре детето да не е твърде отворено към непознати, в т.ч и към вас. Твърде вероятно е да се разплаче като го изнесат от помещението, което му е познато и го заведат при непознати хора. Ако решите да го осиновите оставете ваши снимки и помолете да ги вижда, за да свикне с вас и да ви разпознава. Да първа среща занесете мека шарена играчка - топка, книжка, която е с твърди корици и с картинки, гумена играчка, дрънкалка, сортир... Най-вероятно ще я опита на вкус. Тръгнете без очаквания какво трябва да може, да да не се стресирате или разочаровате. Децата от институция са по-дребни и слаби, изостават и във физическото и в нервно-психическото, и в емоционалното, и в познавателното си развитие. Наваксват бурно в домашна среда.
Питайте в коя седмица е родено, как са протекли бременността и раждането, било ли е кислородозависимо, с какви мерки е родено, има ли всички ваксини, има ли отложени или по-късно поставени, кога е захранено, какво яде, има ли хранителни и лекарствени алергии, боледувала ли е и от какво, относно майката какво знаят - образование, здраве, брой деца...

# 1 938
Ако детето е доносено, трябва да седи стабилно, да се изправя, да върви около неподвижна опора или хванато за ръка. Да разглежда играчка и да се "заиграва" с нея. Да влиза в контакт - подай, погледни...
Но.... Може и да не прави почти нищо от това. Но поне да стои право и стабилно седнало трябва да може.
За известен ориентир, дъщеря ми е недоносена и от дом. На 11м започва да сяда, а на 13 да се изправя. На 1г и 9м прохожда, по документи е била готова два месеца по-рано, но се е страхувала да се пусне.
В общи линии очаквай 2-3 месеца забавяне, поради липсата на стимул за развитие и депривацията. Противно на очакванията е добре детето да не е твърде отворено към непознати, в т.ч и към вас. Твърде вероятно е да се разплаче като го изнесат от помещението, което му е познато и го заведат при непознати хора. Ако решите да го осиновите оставете ваши снимки и помолете да ги вижда, за да свикне с вас и да ви разпознава. Да първа среща занесете мека шарена играчка - топка, книжка, която е с твърди корици и с картинки, гумена играчка, дрънкалка, сортир... Най-вероятно ще я опита на вкус. Тръгнете без очаквания какво трябва да може, да да не се стресирате или разочаровате. Децата от институция са по-дребни и слаби, изостават и във физическото и в нервно-психическото, и в емоционалното, и в познавателното си развитие. Наваксват бурно в домашна среда.
Питайте в коя седмица е родено, как са протекли бременността и раждането, било ли е кислородозависимо, с какви мерки е родено, има ли всички ваксини, има ли отложени или по-късно поставени, кога е захранено, какво яде, има ли хранителни и лекарствени алергии, боледувала ли е и от какво, относно майката какво знаят - образование, здраве, брой деца...
Много Ви благодаря за изчерпателните отговори

# 1 939
Това с писмата е най- тъпото нещо. В 21 век писма, хора на Марс ще пращат, тук писма. Дори да ми залепят бележка на входната врата на блок 18 етажа, с ограничен достъп е абсурд да се намери тази бележка. Миналата седмица над 20 писма видях на тротоара, изпаднали от някоя чанта на куриер. Телефоните за какво са??

# 1 940
Момичета, малко страничен въпрос към тези, които вече имат опита. След осиновяване, има ли ограничения да се пътува с детето извън България? Благодаря предварително за инфото.

# 1 941
Момичета, малко страничен въпрос към тези, които вече имат опита. След осиновяване, има ли ограничения да се пътува с детето извън България? Благодаря предварително за инфото.

Няма ограни4ения,само 4е първите две години се пишат доклади на всеки 6 месеца,тогава трябва да сте в БГ.

# 1 942
Благодаря, Stef73 !:heart:

Последна редакция: пн, 11 мар 2019, 18:12 от ALFIETKA

# 1 943
Срещите със социалните през първите две години от осиновяването се правят с предварителна уговорка, така че това не може да ограничи краткотрайните пътувания извън страната.
Паспортът на нашия син направихме половин година след осиновяването, в края на зимата и вече няколко пъти сме излизали навън с него.
Веднага след идването на детето у дома не бих тръгнала да правя подобен документ. Все пак първо не знам как на детето ще му понесе пътуването. Второ, все си мисля, че в очите на проверяващите не би изглеждало добре непосредствено след осиновяването да се извежда детето зад граница.
Всякакви случаи има. Всеки си знае кога и защо ще напуска страната. Просто споделям лично мнение.

# 1 944

При осиновяването на нас ни казаха, че две години нямаме право да извеждаме детето извън България. За това най - добре да попитате вашият социален работник.

# 1 945
Е, това вече ми се струва много прекалено. И както във всяко друго отношение, и тук се оказва, че няма единна практика....

# 1 946
Възможно е да има проблем, ако желаете да емигрирате в рамките на двете години, тъй като това би попречило на осъществяването на контрола. Но не мисля, че има  законово основание да не можете  изведете за кратък период от време дете, което е ваше с влязло в сила съдебно решение.
Смятам, че това е в компетенциите на полицията и служителите, които правят необходимите проверки, а не толкова на социалните работници.
Процедурата при ваденето на паспорта на детето ни беше аналогична на тази при всички останали деца. Дойде си полицай на проверка у дома. Не знам дали е разпитвал съседите, но преди години нас са ни питали за съседско дете. В този смисъл споменах, че не бих прибързала. Мисля, че и други семейства са вадили паспорти на осиновените си деца и никой не е споменал за спънки, произлизащи от факта, че не са изтекли две години.

# 1 947
Процедурата при ваденето на паспорта на детето ни беше аналогична на тази при всички останали деца. Дойде си полицай на проверка у дома.

Преди колко години се е случило това?

За пръв път чувам за изваждане на международен паспорт на дете да има посещение.

В момента, в който влезе в сила съдебното решение, детето е ваше. Никой не може да ви забрани да пътувате в чужбина.

# 1 948
  • В градината...
Когато се вади първи паспорт на дете, се разпитват свидетели
 Те удостоверяват, че ви познават, че детето е ваше и т.н.

# 1 949
Когато се вади паспорт на дете, се разпитват свидетели
 Те удостоверяват, че ви познават, че детето е ваше и т.н.

В коя държава?

Общи условия

Активация на акаунт