Шеста тема на чакащите

• 578 582
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 2 235
Искрено ви пожелавам това да е вашето детенце!

# 2 236
Здравейте,
да ви попитам комисиите по регионите дали заседават Август ? Май съм чувала, че почиват.

# 2 237
Здравейте, знаете ли някой ,който  е осиновил 8- 9 годишно дете от приемно семейство.Ако може да сподели опит.

# 2 238
2018 пролетта имаше такъв случай - детето беше в първи клас. Изчакаха да завърши годината. Класната казваше, че детето било много будно и ходело на състезания. Не го познавам лично, нито осиновителите.

# 2 239
Благодаря, утре имам среща с такова дете. Не знам какво да питам и гледам.Как да се държа.

# 2 240
Как са протекли бременността и раждането
Има ли фамилни обременености (биологичната майка здрава ли е, с какво образование)
От колко време е в приемно семейство, къде е било преди това.
Как се справя в училище - директен разговор с детето - има ли приятели, харесва ли учителката си, кои предмети обича, има ли трудности по нещо, ходи ли на допълнителни занимания, чете ли книжки, има ли любима приказка/ книга... С какво запълва свободното време... Какво обича да яде, кое е най-интересното място, на което е било... Ако детето види, че проявяваш интерес към това, което го вълнува ще се отпусне. На тази възраст сигурно знае защо е срещата и вероятно ще се стреми да се хареса. В дългосрочен план - или ще е прилепчиво, или по-самостоятелно. Децата носят отпечатъка от миналото си, а това дете има доста години вече зад гърба си. Разбира се, може биологичната майка до е починала и то така да е попаднало в системата, но не залагайте много-много на това. Дайте си повечко време да размислите и ако кажете "Да" време да се опознаете и напасните преди да го вземете.
Преценяваш как отговаря - какъв му е речникът, представите за околния свят, дали говори граматически правилно за вэзрастта си.

# 2 241
Благодаря за съветите.Видях детето.Много хубаво , жизнено и контактно.Дори не изглежда че е изоставено.Приемната майка обаче казва че е умно ,но му липсва емпатия,защото до преди две години не е било прегръщано .Не знам това дали се поправя.Как мислите?

# 2 242
Мисля, че е поправимо, поне до някъде. Може би зависи и от характера на детето. Ако решите мога да дам координати на детски психолог, специалист по проблемите на осиновените деца. От Сандански е, обаче. За пет сеанса направи чудеса за моето дете.
Имайте предвид, обаче, че всяка година в институция се наваксва за две години у дома. Бъдете търпеливи, подкрепяйте, осигурете и странична помощ, ако има нужда (психолог, логопед) и приемете, че детето има минало, което децата от семейство нямат и това минало дава отражение на характера - умение да се привързва, социални умения, по-независим характер... Търпение и любов е рецептата.

Последна редакция: пт, 02 авг 2019, 15:24 от Mama Ru

# 2 243
Благодаря.Ще го отхлеждам сама .Затова се притеснявам.Работя и няма кой да ми помага.През ваканциите как стои въпроса.Трябва да вземам отпуск ли.

# 2 244
Щом сте сама, неминуемо идва и въпросът с ваканциите. Тогава, ако няма баба/ дядо, който да поеме детето идват частните занимални, отпуск, лагери... По принцип до 12 годишна възраст детето не бива да бъде оставено само. След това, вече може. Има вариант да намерите и други родители, с които да се редувате в гледането на децата (нещо като кооператив) или да наемете някоя баба от комшийката, която да гледа/ наглежда детето срещу някакво възнаграждение. Истината е, че моментът между 8 и 12 години е доста труден лятото, защото е свързан с увеличение на разходите. Аз също гледам две деца сама, но живеем с възрастната ми майка. Не е лесно да й оставям голямото дете, че е леко проблемно, но нямам други варианти до 15.07. След това излизам отпуск (имам голяма отпуска), а малкият ходи на градина до края на юли и след това от септември.

# 2 245
В зависимост от естеството на работата можете да водите детето понякога и с вас на работа. При нас няма проблем и много от колегите си водят децата. Аз също съм го правила, дори и двамата едновременно се е налагало.

# 2 246
Благодаря.Ще помисля малко,но харесах детето.Делят ни близо 500 км. И ще видя как да организирам срещи за опознаване , преди да взема решение.Сигурно ще взема 1 седм.отпуск и хотел .То пък живее на село и приемните ще трябва да го водят всеки ден...

# 2 247
Дано нещата не се проточат много във времето и да започне учебната година. Ще трябва да помислите за записване в училище и занималня. Ако детето няма навършени осем години имате право на неплатен отпуск за гледане на дете до навършване на 8 години.  
Ваканцията за опознаване може да я направите и след делото докато чакате срокът за обжалване. Но предвид вэзрастта на детето социалните най-вероятно ще настояват за спазване буквата на закона и поне 4 срещи преди делото. Това, че е в приемно семейство е добре, понеже може да отидете за два уикенда и да осъществите тези срещи (2*2). Първото ми дете беше на около 400 км и цял ден път. Аз процедирах по този начин, понеже детето беше в ЦНСТ. И около делото също. След подаване на документите за делото мисля че може да ви разрешат и контакти по скайп, питайте приемната майка. Все пак повече контакти и опознаване са в интерес на детето.

# 2 248
Извинете, че се намесвам, но ми хрумна нещо.
Ако приемното семейство живее на село, което предполага по-голяма жилищна площ, защо не попитате дали може да оставате да нощувате при тях? Дори срещу някакво заплащане да е...
Тъкмо ще можете по-отблизо да се запознаете с навиците на детето и режима му. Да се опознаете...

# 2 249
Социалните казаха,че трябвало да общувам с детето в тяхно присъствие и не било желателно с приемната майка.Пък и тя не ми се видя много отзивчива.Казва : как се наемате сама да отглеждате дете в тази трудна  възраст ,без мъжки авторитет....,аз не бих се справила без мъжа ми  и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт