Шеста тема на чакащите

• 587 652
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 5 160
Ооо, изискват се. Подадох документите в петък. Нямаше значение дали ръкописно или напечатани, а носех и в двата варианта. Ако се наложи пак да давам, поне ще съм по-добре осведомена (дано няма нужда). Явно навсякъде са педантични до различна степен, така да се каже. Както писаха по-горе, в някои от дирекциите не са правили и срещи с поръчителите. А моите ги викат за "попълване на въпросник" и очна ставка за втори път. И мен ще ме събеседват отново, все едно не се чуваме и виждаме понякога със социалния (неговото хоби е обвързано с моята работа). Толкова е стриктен, че ме беше предупредил да си нося химикалката, с която съм попълвала заявлението - за да допиша датата, ако не ги подам в същия ден, ако ме върнат за нещо. 😤

# 5 161
Знаете ли, дали вече е въведена единна система? Какви са промените? Ще продължава ли да има съвети по области?

# 5 162
Ооо, изискват се. Подадох документите в петък. Нямаше значение дали ръкописно или напечатани, а носех и в двата варианта. Ако се наложи пак да давам, поне ще съм по-добре осведомена (дано няма нужда). Явно навсякъде са педантични до различна степен, така да се каже. Както писаха по-горе, в някои от дирекциите не са правили и срещи с поръчителите. А моите ги викат за "попълване на въпросник" и очна ставка за втори път. И мен ще ме събеседват отново, все едно не се чуваме и виждаме понякога със социалния (неговото хоби е обвързано с моята работа). Толкова е стриктен, че ме беше предупредил да си нося химикалката, с която съм попълвала заявлението - за да допиша датата, ако не ги подам в същия ден, ако ме върнат за нещо. 😤

Mandarinа, това е абсурдно...
Тоя да не е бил CRA, че е толкова стриктен към детайлите? Аз след тази работа също имам отклонявания ама чак толкова...

Със съпруга ми искаме да подновим документи за още едно осиновяване. Всъщност не знам как се води: подадохме документи, след почти две години и преди да изтекат, осиновихме. Сега ще подадем отново за второ осиновяване. Препоръките от различни хора ли трябва да са този път? Две ли, три ли?

Аз така или иначе ще отида до нашите социални. То правилата в тази институция са толкова рaзмити,  че се дава възможност на всеки да си прави малко каквото си иска и да си измисля изисквания..

# 5 163
Знаете ли, дали вече е въведена единна система? Какви са промените? Ще продължава ли да има съвети по области?

Не е въведена, съветите по осиновяване продължават да се водят в РДСП по области.

# 5 164
Новата система се отлага за незнайно кога, а съветите така или иначе си остават по области, там промени не са се предвиждали никога.

# 5 165
Здравейте! Така или иначе на повечето въпроси беше отговорено, но все пак да споделя и моя личен опит. 
По принцип социалния работни предоставя списък с документите, които следва кандидат-осиновителят/осиновителите следва да представят и той включва документите посочени в чл. 24, ал 3 и чл 25, ал. 1 от НАРЕДБА № РД-07-7 от 5.10.2010 г. за условията и реда за водене и съхраняване на регистрите за пълно осиновяване. Макар да няма изрична разпоредба как се "процедира при подновяване" социалните изискват същите документи, с изключение на провеждането на курса. НО е много важно да се отбележи, че всеки назначен социален работник за конкретен/ни кандидат-осиновител/и работи по различен начин. Така че най-правилното действие е да се отиде при конкретния социален работник.

При нас заповедта изтича на 14.02.2025 г. За подновяването ни изискаха всички горепосочени документи по наредбата без провеждането на курс, тъй като нямаме прекъсване между вписванията.
Препоръките при първото проучване бяха написани на компютър и подписани лично от поръчителите. Сега ситуацията е идентична, като смених единия поръчител с друго лице. Нямам проблем с това. Документите ми са приети, разгледани и нямат констатации за нередовности. Това е от практическа гледна точка.

По повод критериите, те са следните като посочвам тези при първоначалното вписване и промените 1 година след това:

Първоначално желание 
Възрастова група: 0-3 годиниПол: момче и/или момиче / без значение от пола
Здравословно състояние: без наличие на тежка фамилна обремененост и генетични заболявания, в добро общо физическо и психическо здраве
Брой деца: 1 и/или 2
Етнос: без ромски черти
Вписани РДСП: Видин, Враца, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Пловдив, София-град, София-област - 8 на бр.

Промените след изтекла 1 година без нито едно разглеждане на досието и без нито едно предложение респективно:
Възрастова група: 0-4 години
Пол: момче и/или момиче / без значение от пола - без промяна
Здравословно състояние: без наличие на тежка фамилна обремененост и генетични заболявания, в добро общо физическо и психическо здраве, с леки и лечими заболявания
Брой деца: едно и/или две деца с или без родствена връзка (братя и сестри и/или друга родствена връзка), може и близнаци
Етнос: български, смесен, ромски, турски или друг по преценка на служителите на РДСП с оглед изразените по-горе съображения (има се предвид доклада, с който изменям критериите) и обективирани в чл. 20 на Конвенция за права на детето
Вписани РДСП: БЛАГОЕВГРАД; БУРГАС; ВАРНА; ВЕЛИКО ТЪРНОВО; ВИДИН; ВРАЦА; ГАБРОВО; ДОБРИЧ; КЪРДЖАЛИ; КЮСТЕНДИЛ; ЛОВЕЧ; МОНТАНА; ПАЗАРДЖИК; ПЕРНИК; ПЛЕВЕН; ПЛОВДИВ; РАЗГРАД; РУСЕ; СИЛИСТРА; СЛИВЕН; СМОЛЯН; СОФИЯ ГРАД; СОФИЯ ОБЛАСТ; СТАРА ЗАГОРА; ТЪРГОВИЩЕ; ХАСКОВО; ШУМЕН; ЯМБОЛ - 28 на бр.

Към декември месец 2024 г. имам запитвания към всички РДСП с въпросът разгледано ли е нашето досие на Съвет по осиновяването. Отговорите на всички РДСП бяха, че НИТО ВЕДНЪЖ ЗА ИЗТЕКЛИЯ ПЕРИОД (1 година и 10 месеца) не сме разглеждани изобщо, следователно не сме и избрани като подходящи осиновители.

По отношение на препоръките, нашите бяха формулирани последния начин:

ДО АГЕНЦИЯ СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ - ФИЛИАЛ ............
КЪМ ДСП - СЕРДИКА
КЪМ РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ - СОФИЯ ГРАД

ПРЕПОРЪКА
от
..............
Гр. .........., ж.к. ........., бл. ...............
Тел.: ................

ОТНОСНО: подновяване на кандидатура и удължаване на заповед на кандидат-осиновителите сем. ................по преписка (заповед) ........................... г. по описа на ДСП ..................

.................текст на препоръката..............................

По повод централизираната система - социалните работници изобщо нямат представа кога и по какъв начин ще заработи. Дори нашата социална работничка ни задържа документите до крайния срок за да види ще имат ли някаква яснота за начина на работа, по който ще се продължава. Тя смята, че ще се минимализира субективния принцип и както повечето смятат "Връзкарите", тъй като досиетата измежду които ще се избира ще се "теглят" на случаен принци, т.е. по съвпадение на критериите, но не по ред на номерата, както е сега. А горе долу всички досиета, които отговарят на детето, за което се търсят родители. Което не означава, че няма да има "връзкари", но се надяваме да бъдат сведени до минимум и да дойде нашия ред. 
Озадачавам се, че всички служители категорино твърдят, че критериите ни са много разширени и нямало обективна причина да не сме разглеждани. Но уви, такава е реалността. Имам съмнение именно това, че си търся правата, пиша им писма и ги "ръчкам" е причината умишлено да "подбутват моето досие", но за съжаление не мога да го докажа на този етап. 

Надявам се да бях полезна и изчерпателна в изложеното.

# 5 166
  • София
"Картината" е малко по-драстична... много малко на брой деца за осиновяване в посочените критерии (0-4г) и много желаещи кандидати.
Чудя се, НМ, не ви ли накараха да посочите горна граница при възможност за две деца в родствена връзка? Това имаше значение едно време. Ние бяхме посочили 5г за максимална възраст на второто. И такива деца "ни се паднаха" 🤭 (2г9м и 4г4м).
Иначе сте с възможно най-широкия профил. Пожелавам успех. На всички!

# 5 167
Всъщност не са никак разширени критериите.
Произход без ромски първоначално... Не знам след колко време сте го сменили, но това е доста съществен критерий. В добро общо здраве също. Ние бяхме писали без генетични обременености, но че сме склонни на леки, лечими заболявания. И след това възрастта. Всичко комплексно всъщност оформя профил на дете, който не е никак широк.
Много добре сте сменили критериите си. Увеличили сте възрастта, включили сте и ромски произход. Надявам се, че скоро ще се случат нещата и ви стискам палци.

# 5 168
"Картината" е малко по-драстична... много малко на брой деца за осиновяване в посочените критерии (0-4г) и много желаещи кандидати.
Чудя се, НМ, не ви ли накараха да посочите горна граница при възможност за две деца в родствена връзка? Това имаше значение едно време. Ние бяхме посочили 5г за максимална възраст на второто. И такива деца "ни се паднаха" 🤭 (2г9м и 4г4м).
Иначе сте с възможно най-широкия профил. Пожелавам успех. На всички!

ГалскиНе, не са ми казвали да вдигам възрастта. Казаха, че това е достатъчно и нямало какво повече да направя.

beach_please
А относно това, че критериите ми не са разширени не мога нищо аз да твърдя, така ми казва и социалната и всички от РДСП, че критериите ми са силно разширени на база масовите за здраво дете, без ромски черти и до 2-3 години.
Да първоначално критериите ми не бяха такива, тъй като не се бях запознала със ситуацията и се доверих на социалния работник, който ме посъветва това да са критериите. Отчитам го като лична грешка и именно поради това впоследствие ги промених.

Така или иначе аз съм допуснала грешка и именно поради това изказвам опита си за да може, ако някои прецени да черпи от тази информация. Аз за съжаление късно се ориентирах къде и от кого да я получа за съжаление. И все пак, ако не се дочака така желаното дете  има и други алтернативни начини да ставаме родители и всеки има право да избира по какъв начин да му се случи това. Честно казано с напредване на времето все повече се замислям за тези опции, защото никой не дава гаранция дали осиновяването ще се осъществи и кога и колкото повече възможности има един човек, толкова повече се увеличават шансовете са сбъдне мечтата си. 
Искрено се надявам с новата система нещата да се осъществят по най-добрия начин за всички - и за нас чакащите и за децата. 

Успех на всички!

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 13:16 от НМ

# 5 169
Някоя от вас знае ли колко време децата живеят в приемно семейство, преди да ги предложат за осиновяване? Наша близка работи в детска градина, там има осиновено момиченце, осиновителката е била самотна майка. Починала е преди няколко дни. Роднините не искат да се погрижат за детето и социалните са казали, че ще й търсят приемно семейство. Нашата близка знае, че ще осиновяваме. Каза ми го информативно. Знам, че нямам право да осиновя дете по мой избор. Избират се родители за детето, а не обратното. 
Чудех се колко време трябва да мине докато я предложат.

# 5 170
Горкото дете. За него това е огромна загуба и болка за втори път в живота му. Предполагам, че ще минат шест месеца докато се стабилизира детето преди отново да решат да му търсят осиновители.
И не, няма срок. Срокът е докато уредят документите и го впишат не регистъра. Самата процедура отнема около месец. Но тук не става въпрос за дете, оставено от родилното, а такова останало внезапно сираче и отхвърлено от "роднините".

# 5 171
Не знам как стоят нещата с починал родител и без други близки. Не знам дали изобщо може да се впише в регистъра в този случай, защото сега трябва да му се определи настойник, който евентуално да поиска вписване. С една дума, няма да стане скоро. Отделна е психическата травма на детето и кога изобщо ще е готово за осиновяване, ако въобще. То сега ще бъде при поредни непознати хора, към които вероятно отново ще се привърже и ще се налага да се разделя...

# 5 172
Може и в ЦНСТ да го пратят. Вероятно и психолог ще работи с детето. Според мен ще изчакат и когато преценят, че е готово, тогава ще го впишат в регистрите. Първо ще работят с разширеното семейство дали някой няма да поеме попечителството и, ако всички откажат тогава ще го впишат. Освен приемна грижа има вариант да го настанят в ЦНСТ или SOS детско селище.

# 5 173
И аз си мислех за роднините на майката. Нормално е в първия момент, когато са им предложили, да откажат. Може би им е дошло като гръм от ясно небе. Но с времето може и да склонят и да я вземат при себе си.

# 5 174
  • Be realistic - plan for a miracle.
Щом първосигналната реакция е “не” не съм сигурна, че трябва така да стане.
Дано греша, но нещата сочат, че не я приемат за част от семейството, защото не споделя ДНК.
Така или иначе това дете ще преживее тежки неща в бъдеще… моля се да има късмет детенцето 🙏

Общи условия

Активация на акаунт