Пазаруване от Китай - проследяване и превоз на поръчките - 7

• 151 098
  • 860
  •   2
Отговори
# 240
Nazgul, не заблуждавай хората! Naughty
Видимо от написаното е, че нищо не ти е ясно. Целият ти коментар е грешен и няма смисъл да го поправявам. Ако не вярваш на мен, тогава потърси информация в интернет. Всичко в заглавния коментар е изпитано и вярно.

# 241
Nazgul, не заблуждавай хората! Naughty
Видимо от написаното е, че нищо не ти е ясно. Целият ти коментар е грешен и няма смисъл да го поправявам. Ако не вярваш на мен, тогава потърси информация в интернет.

Или най-добре във Фейсбук.  newsm78 Но по това което пишеш излиза, че не трябва да се вярва на скеновете на превозвача, в конкретния случаи Yanwen, защото трекинга е mock. И по-скоро видимо от написаното май излиза, че ми са ясни повече неща от общоразпространените  Grinning Нали не твърдиш, че DHL например сам си вози пратките между международните хъбове?

Всичко в заглавния коментар е изпитано и вярно.

Прочетох заглавния коментар случайно. Просто гугъл е индексирал в темата една локация която живо ме интересува тъй като присъства в скена на моя пратка която пътува с въздушно карго...всъщност това няма значение... Не го оспорвам коментара! С изключение на
Цитат
САЙТОВЕ ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ С КИТАЙСКИТЕ НОМЕРА, ГЕНЕРИРАЩИ СЛУЧАЙНИ СТАТУСИ" Ако в сайта на Български Пощи няма информация,
тогава и другите сайтове няма как да имат информация за пратката.   Всичко друго са измишльотини на китайските сайтове.
Това ми прилича на "Изгубени в превода" от някои блог или информация в china post т.е. имаме свободно съчинение в превод на термина Mock scan или Mock tracking (number).

Самите CN или SG използват за пратки със собственни трекинги услугите на външен превозвач. И докато пратката е в превозвачава нито сингапурската нито китайските пощи имат скенове за движението. Но това не означава, че пакета не се движи или, че не трябва да се вярва на скена на 4px

Ако искаш да се поупражняваш в проследяване опитай с  RB081287261SG макар че вече не е интересен след като има ЕDI в БП. А ако искаш да се забавляваш пробвай с RR262734449CZ - нищо, че е RR и пише CZ в края, орижина не е Чехия  и пътува вече 6-ти ден Sunglasses

Последна редакция: пт, 05 авг 2016, 18:24 от Nazgul

# 242
  • Пловдив
Проследяването, при номера, които го позволяват става по-следният начин. След като направите поръчката търговецът ви дава номер, това значи, че пратката е дадена за изпращане. Но това не означава, че на следващият ден ще излети, някой път отнема и седмица. След като излети се подава информация, че пратката е излетяла. След това минава през няколко склада, като не е сигурно, че от всички ще се получи информация (обикновено дава, че е излетяла от Гуанджоу (ако така се пише  Laughing ) и след това, че е пристигнала в София). При пристигането в София, ако е за друг град дава, че е изпратена за и това е цялото проследяване.

# 243
Ако искаш да се поупражняваш в проследяване опитай с  RB081287261SG макар че вече не е интересен след като има ЕDI в БП. А ако искаш да се забавляваш пробвай с RR262734449CZ - нищо, че е RR и пише CZ в края, орижина не е Чехия  и пътува вече 6-ти ден Sunglasses
Само като прочетох кои пощи сравняваш и какви проследяващи номера даваш, разбрах, че е загуба на време да те чета и коментирам.  hahaha

# 244
Проследяването, при номера, които го позволяват става по-следният начин. След като направите поръчката търговецът ви дава номер, това значи, че пратката е дадена за изпращане. Но това не означава, че на следващият ден ще излети,..... При пристигането в София, ако е за друг град дава, че е изпратена за и това е цялото проследяване.

Ммм и да и не. Повечето e-commerce посредници ( aliexpress  е точно такъв ) изискват от своите контрагенти проследяеми номера на пратките - за да имат информация, че купувача е получил стоката и същевременно да знаят, че продавача е изпратил нещо. Все пак са арбитър в диспутите. Много често контрагентите регистрират пратка без физически тя да е доставена в оператора и предоставят номера на e-commerce посредника  за да изпълнят формално неговите изисквания. В този момент купувача има валиден трекинг на пратка която физически не е постъпила в оператора. Така...
Инт пратките трябва да постъпят в митнически хъб, пункт или както искате го наречете. Има заявен валиден трекинг, но ако тръгва от провинция нинамсиква едва ли продавача ще ходи до митница за да предаде пакетче за цена с транспорта $25-$30. Просто го предава в най-близката пощенска будка плаща съответните такси за да бъде доставено в митническия контрол. Все още никакво инфо в трекинга на оператора. И едва когато след дни CN получи физичеки пакета в трекинга и се появява едно "Delivered to warehouse". Започва процедурата през митниците. В София ще е когато в скеновете на пратката се появи едно Receive item at office of exchange... Send item abroad означава само потвърдено натоварване на въздушна или друга международна линия и че от този момент нататък пратката става непроследима в Origin оператора ( всеки последващ скен се счита за mock )

Ако оператора обаче е SG, SE или NL нещата са малко по-различни. Singapore Post например имат собственни нещо като франчайз агенти които събират международни пратки. Контрагента отива с пакетчето в съответния офис, предава пратката, агента регистрира трекинг и приема пакета. SG обаче има само регистриран трек номер без да е приела пратката. Клиента отново има номер, продавача има валиден номер с който формално е изпълнил изискванията на e-commerce посредника но пратката отново е непроследяема. Дори може да не е постъпила и при франчайзера, защото подобни номера се издават и по електронен път. Агента предава пратката за така наречения cross border превоз до Сингапур DAT митница. Едва след скена там в сайта на SG се появява информация за пратката. След излитането има едно EDI Received в сайта на БП. Обаче докато пакета пътува между Китай и Сингапур може да бъде проследяван на сайта на превозвача - SG използват в общия случай услугите на 4px Simple Smile

Има и други варианти, но тези двата са най-често срещаните. Точно два различни от тези избрах на ЧревоУгодник-а, но той не ме отрази. При първият няма cross-border и превозвача не е 4px, а такъв който прави траспорт директно до Европа, а във втория оператора е CZ, а пратката дори няма да стъпи в Чехия - там само ще издадат необходимите митнически документи за стока в ЕС. Което не пречи да бъде проследена Simple Smile

Само като прочетох кои пощи сравняваш и какви проследяващи номера даваш, разбрах, че е загуба на време да те чета и коментирам.  hahaha

Т.е. "Не ми се обяснявай, нищо не разбрах".
Не разбрах какво не ти хареса в трекингите, но разбрах, че си наясно с тематиката колкото аз съм наясно от ремонт на трамвайни мотриси  Joy

# 245
Nazgul,
Темата е за най-обща информация за проследяване на пратки и е за тези хора, които си нямат никакво понятие за термините, траснпортните схеми, DAT - Delivered at Terminal и т.н., които си ги описал. Просто искат информация къде е пратката.

Всяка логистична фирма в Китай могат да доставят пратки на кой да е пощенски оператор или куриерска фирма, стига да има франзчайс или партньорски договор на съотвентите пощенски оператори или куриерски фирми.

Например Холандски пощи приемат пратки от Spring Global Mail, ePost, Yanwen Post също.
Но и техните номера YCxxxxYW, цифри и т.н, които не отговарят на стандартен UPU номер, дават реални статуси само от получена електронна информация и до изпращането на съответен митнически или пощенски хъб/офис. А след това статусите като пътува еди кой си полет, Франкфурт, пристигнал в българско летище, са нереални.
Тоест Yanwen Post има ли склад/хъб в летище София, че да регистрира за пристигнала пратка. Изключение е само в Русия и някои държави, като имат изградени складове/хъбове и регистрират реални статуси.
Получавал съм много пратки от Yanwen на 20-40 дена след статуса (Yanwen's Track End)
Според моите наблюдения, може и да греша, но почти всичките пратки имаха пощенско клеймо на Китайски пощи с дата 1-2 дена след последен статус ShenZhen Despatched from Yanwen ShenZhen Sorting Center (Yanwen's Track End) или Yanwen Shanghai Sorting Center (Yanwen's Track End).

Пратката с чешки номер се следи в сайта на Beishisheng Logistics, доставят пратката на разпределителен център/хъб/DAT на чешки пощенски оператор и оттам те ще поемат щафетата.

Моля, не превърнете темата в говорилня/спам, използвайте ЛС.
Ако имате конкретни въпроси или затрудения в проследяването, пишете тука.

# 246
Но и техните номера YCxxxxYW, цифри и т.н, които не отговарят на стандартен UPU номер, дават реални статуси само от получена електронна информация и до изпращането на съответен митнически или пощенски хъб/офис. А след това статусите като пътува еди кой си полет, Франкфурт, пристигнал в българско летище, са нереални. Тоест Yanwen Post има ли склад/хъб в летище София, че да регистрира за пристигнала пратка.

Естественно, че няма. Yanwen's Track End означава единственно и само край на отговорност за транспорта. Закарано и предадено. Пратката не е тяхна, за да имат задължение за доставка. Скена си е абсолютно реален, но неправилно тълкуван - Справка отговора ми за *peteto* относно статуса.

Сега разбирам картинката. Ако пратката не е с пощенски S10 то всеки скен, извинявай всеки статус е нереален. Независимо от превозвача. Което не е вярно, но няма да изпадам в подробности. И между другото ако на статуса на Yanwen пише Натоварен на полет едикойси на Луфтханза то пакета наистина е натоварен. Лесно може да го проверите, ако разгледате информацията която предоставя Луфтханза за пощенски услуги.

А за да не съм ортопик  Simple Smile

RB081287261SG LP00056544665488 AE4PLGH BULGARIA 2016-08-04 12:06,BGSOF / parcel departed from exchange office
RB081287261SG 2016-08-04 12:06:00 【BGSOF】Transit to Air Transit Centre

Кое от двете е вярно и къде се намира пратката?

# 247
Първият пост на темата е редактиран и вече се показват картинките. А и също е добавена нова информация за Aliexpress.

# 248
  • Варна
Тъй като Nazgul явно е най-големия спец тук моля всички, които имат въпроси за проследяване на пратки да се обръщат директно към нея.
Относно любимия й превозвач YW просто съм късметлия,  че само един път са ми изпращали пратки чрез тях и в сайта на 17track наистина нямаше никаква достоверна информация докато пратката не пристигна и не получих известие от пощата. Моля колежката - професор да не ми дава съвети къде другаде да проследявам ( на другите потребители също) пратките си извън 17track. До колкото ми е известно този сайт има за цел да дава универсална информация на всички потребители, не е необходимо да се превръщаме в маниаци и да скачаме от сайт на сайт за да проверим къде точно се намира молива за устни на жена ми в 7.52 ч на 03.08.20016 г.

# 249
Здравейте,

имам пратка с проследяващ номер RR262506778CZ.
До колкото разбирам е отишла на митницата Sad
Не ми е ясно защо е там, след като е пътувала от
Чехия? Номера завършва на CZ, което значи че е тръгнала и от там (а и си пише) към България.
Странно ми е това задържане от страна на митническите органи. Моля за разяснение, преди да ходя да се разправям с тях.  Laughing

Последна редакция: пн, 08 авг 2016, 23:33 от hanavi

# 250
hanavi
Ако пратката е изпратена от продавач от държава извън ЕС и ползва безмитен склад, намиращ се в Чехия, затова е задържана в митница.

# 251
Странно ми е това задържане от страна на митническите органи. Моля за разяснение, преди да ходя да се разправям с тях.

Няма нищо странно в задържането.

Цитат
RR262506778CZ Shipment Details
2016-07-26 10:32:00 Parcel departure in Shenzhen Sorting Centre
2016-07-27 16:10:00 Parcel departure arrive in HongKong Sorting Centre
2016-07-30 03:04:00 Parcel is leaving Hong Kong Airport

След като е напуснала през летище Хонг Конг пратката е придружена с CN22/CN23.

Имаш ЛС. Ако не те затруднявам ще те помоля да отговориш възможно най-подробно

# 252
Ходих да се разправям в Митница на ул. Веслец. Загубих 2 часа в чакане. Чехия се оказа транзитна дестинация и китаеца ме е излъгал, като ми е казал че имат склад в EU Simple Smile Платих 46лв, като част от тази такса беше за "нова услуга" - 12лв, да те представляват БГ Пощи, пред Митница София Simple Smile
Сумата от 12лв за попълване на документи и  да освободят пратката вместо мен била задължителна, тъй като според един от служителите там, за да си освободиш пратка сам, то трябва да тръгнеш по пътя на ада и на практика било почти невъзможно да се справиш сам Simple Smile
След като предоставих всички документи за извършената покупка+извлечение от ПейПал+Документ с проследяващ номер ми казаха да изчакам ден-два, за да могат да ги обработят и предадат на отдел Митница. Изнервих се от факта, че трябва да загубя още един ден с разхождане до Митница-Веслец и пожелах да разговарям в началника Simple Smile
За мой късмет, тъкмо обядваше и се наложи да изчакам около половин час. Разговарях надълго и на широко относно тази нова услуга за "улесняване"  на услугата около освобождаването на пратки, като човек трябва да загуби 2-3 дни в разправии и ходене по мъките. Човекът се оказа разбран и ми влезна в положението, като заяви че и за тях било по тежко да обработват пратките според новата наредба и нареди да ми обработят пратката на момента.

# 253
Извинете, ако въпросът ми не е за тук, но...може ли малко помощ? Поръчахме power bank- 3 бр. от "Тини деал", имат тракинг номер и в момента в сайта за проследяване на пратката имаме следната информация
"Post NL Прибыл на сайт postnl – товар не допускается (рентген) и отклонил ". Какво значи това? Че ги връщат обратно в Китай или какво? Има ли шанс да ги получа или да ми върнат парите?

# 254
имат тракинг номер и в момента в сайта за проследяване на пратката имаме следната информация
"Post NL Прибыл на сайт postnl – товар не допускается (рентген) и отклонил ".

Тракинг номера? Откъде е скена?

Общи условия

Активация на акаунт