Родителски жест

• 10 278
  • 133
  •   1
Отговори
Здравейте! Ще ми бъде полезно да споделите мнения по моят въпрос. Свекърите се изнасят от собственото си жилище за да се ширим ние на широко. Женени сме и имаме момченце на 1 г.и 3 мес. След сватбата напуснахме квартирата и се преместихме при родителите на съпруга ми. Много настояваха, пък и апартамента е голям. Решихме да е временно, докато си купим жилище. Вече 3 години живеем всички заедно, разбираме се чудесно, често вечеряме заедно, поела съм чистенето, готвя през ден. Мисля, че се сработихме добре. Не сме се карали, то няма и за какво.  Но разбира се като при различни поколения, постоянно изникват малки спорове относно храненето на детето, подредбата на апартамента, кой ще си покани гости и пр. Съпругът ми се дразни на баща си и все са на различни мнения. Понякога и на мен ми е трудно.  Искам да си подредя, да си поканя приятелка, да не бързам да се обличам сутрин...Но все пак това е техния дом, който са купили и обзавели с много труд и желание, и ние трябва да се съобразим с това. Време е да заживеем отделно от тях, така всеки ще е по-спокоен, колкото и да се разбираме и уважаваме. Нооо, не можем да изтеглим кредит на този етап  и решението е отново под наем. Само като чуха за това ни решение, се започнаха едни драми-не можело така, как младо семейство на квартира, а те в тоя голям апартамент. Решават да отидат на квартира, символичен наем в нова гарсониера. Правят и подобрения сега и скоро се изнасят. Не се съгласихме ние, много кофти ни стана. После като се замислихме и ние бихме направили това за децата си. Но все пак...като че ли ги изгонихме от тук. За мен това е много голям жест, благодарна съм им за грижата и решението. Ама кажете, мислите че грешим като ги оставим да се изнесат? Как бихте постъпили вие? Hug

# 1
  • където мечтите се сбъдват
Поредните Бг родители,които не оставят децата си да пораснат и да поемат живота си в ръце.Няма лошо да помогнеш,но не по този начин.Щом не им се живее вече в такъв голям апартамент само двама души,продават го,купуват си по-малък,а останалите пари дават на вас да си вземете жилище по ваш вкус.Другото не е помощ,а диктуване на живота.Та,вие изобщо нямате право на избор,като гледам.
Моят съвет е изобщо не падайте в този капан,който ви залагат свекърите!Първата ви грешка е,че изобщо сте се отказали от квартирата и сте отишли при тях.Така губите своята самостоятелност и ставате зависими.
Второ,ти ще успееш ли някога да почувстваш този апартамент като свой дом?Съмнявам се.

# 2
Аз не бих приела, но аз не приемам такива отношения родители-деца.
Не бих се и изнесла в никакъв случай от собственото си жилище, съпругът ми също, за да харижем дома си на двама здрави и прави хора.
Не можело младо семейство на квартира. Що да не може?
Ако вие се чувствате неудобно и не искате да приемете, никой не може да ви накара.
Сигурно ще кажеш, че това положение е временно. Ама такива временни ситуации продължават често цял живот. Удобно е все пак.

# 3
  • София
Жестът е огромен. Благодарете и приемете.
Обаче и се стегнете и си плащайте всичко по жилището сами оттук нататък.

# 4
Мила Линка, аз и съпругът ми дарихме на синовете ни двуетажна къща с по 100 кв. м всеки етаж +  100 кв.м сутерен+ двор + малка новопостроена къща, в която  ще живеем ние, докато сме живи, а после остава на тях. Нито за миг не сме  се чувствали изгонени. Това е наше решение, както са решили и твоите свекъри. Предполагам и те много държат на вас и затова са взели това решение. Ние, пък и те, с които  вероятно сме връстници, ще се чувстваме изгонени, ако ни обърнете гръб, ако  не ни каните в дома си, ако забравите да  ни посетите, а не че сме напуснали дома си. Запомни тези мои думи. Тук ще чуеш мнения колко глупаво сте постъпили, как се вкарвате в капан, как няма да чувствате този дом ваш, че предпочитате лесния вариант и прочие доводи. Мисля си, че така говорят хора, които  нямат такава подкрепа и малко завиждат, че други я имат. Мое мнение  е, че  там, където има спокойствие, взаимно уважение, съпричастност нямат значение помещенията, които обитаваме. Може да сме стая до стая и да не се поглеждаме, а може да сме на  километри разстояние и пак да сме си близки. Близостта е в сърцата, а не в разстоянието. От теб зависи да запазиш близостта.

# 5
Как бихте постъпили вие? Hug

А какво ще стане, ако утре те не могат да си плащат наема (болест, смърт на единия, пенсиониране) или се наложи да напуснат?
Стягайте се в кръста и върнете жеста - съберете пари и им купете някакво малко жилище, в което да изживеят спокойно старините си.
Възрастни хора нямат нужда от голямо жилище, но им е важно да е тяхна собственост.
Пък някой ден пак на вас ще остане.

# 6
  • София
Кака Сийка е напълно права.
Не бих приела.

# 7
  • София
Как бихте постъпили вие? Hug

А какво ще стане, ако утре те не могат да си плащат наема (болест, смърт на единия, пенсиониране) или се наложи да напуснат?
Стягайте се в кръста и върнете жеста - съберете пари и им купете някакво малко жилище, в което да изживеят спокойно старините си.
Възрастни хора нямат нужда от голямо жилище, но им е важно да е тяхна собственост.
Пък някой ден пак на вас ще остане.
Напълно подкрепям!

# 8
съберете пари и им купете някакво малко жилище, в което да изживеят спокойно старините си.
На абсолютно същото мнение съм. Да им купите нещо малко, но да си е тяхно, е достатъчно.

# 9
Навремето ние купихме една гарсониерка в същия блок и моите родители се пренесоха там, а ние останахме в големия апартамент. И моето мнение е,че можете да направите същото, ще сте по-спокойни, че родителите ви са в свое си жилище, а не под наем. това е важно за нас, българите.

# 10
За по-евтино си купихме къща на село.Близо до  няколко града.Но за 2г толкова събрахме.Свиква се.
Ако  е  до апартаменти свекърва ми живее на 100кв. сама.Моите родители на  80кв сами + един под наем .От наема плащат на племенницата ми квартрата където учи .Майка ми  има къща в друг град.Там е вуйчо ми.Той е сам,като почине всичко е на майка ми.Но...ми се видя неудобно да преместя хора живели по  40-60г  на едно място.После да  им изхвърля мебелите и другите неща за които са пестили пари да си ги купят за да нанеса мои вещи.
Това е мое усещане.Всеки с разбиранията си.
В много от случаите възрастните хора очакват да бъдат гледани и обслужвани в замяна на жилище.Това,че на 50г твърдят едно не значи,че на 70 г няма да приказват и да искат друго.Старост,болести ...и т.н.

# 11
Като оставим жеста настрани за мен това е много глупаво решение . Разсъждавате от практична гледна точка : закупил си жилище преди н-години , вложил си средства, жилището е достатъчно голямо за две семейства и ти / този ,който го е закупил/ излиза на квартира и започва отново да пилее средства. Аз бих продала жилището , купя две по-малки и живеем отделно, което е най-важното.

# 12
Идеята да се купят два малки апартамента, при положение, че едното семейство ще има деца, не е най-добрата, според мен. Трябват един голям и един малък. Единият голям е вече факт, остава за младите и се ремонтира според техните представи.(Което е проблем, заради възрастните, които години наред са го правили според вкуса си.) Остава да се купи един малък. Да се стягат младите, да събират пари, малък кредит и готово. Това ми звучи по-разумно.

# 13
Много мил жест, аз бих приела, но бих плащала наема за тяхното ново жилище.

# 14
Обикновено 2 малки жилища струват повече от 1 голямо, освен това след време младото семейство със сигурност ще се чувства зле в гарсониера, особено ако има още 1 дете. И е съвсем нормално младите да имат някакъв ангажимент към старите си болни родители, независимо дали са получили от тях жилище или не. Разбира се, при лоши взаимоотношения, всичко може да се опорочи. Подкрепям идеята да приемете без особени терзания, и когато успеете да си купите едно малко жилище, в което те да изживеят спокойно старините си. И не мисля, че подобен жест би оправдал намесата на старото семейство в живота на младото с едно съществено изключение: те трябва да запазят правото си на вето при евентуална продажба или ипотекиране на все пак тяхното жилище. Разбира се, възможно е младите въобще да не искат да останат в този град, или голямото жилище да не ги удовлетворява като крайно решение на жилищния им проблем...Но всичко това може да се дискутира...А ако толкова много се притеснявате, че ще се  влоши финансовото  състояние на свекърите, предложете им вие да поемете наема. Въобще, стига отношенията да са добри, решения има много.
Виждам, че са ме изпреварили, докато пишех

Общи условия

Активация на акаунт