Бродирана красота - тема 132

• 79 267
  • 736
  •   1
Отговори
# 285
Осинките ги следя и аз  Peace Там има много интересни идеи и за плетивата също. Обаче са едно безкрайно море от информация  Grinning

Разликата между гобленов и полукръст Peace

Редовете, които съм шила отляво надясно са били гобленов бод, а отдясно наляво полукръст  ooooh!

Сега шия гобленов бод и на двете страни.

НАЕД може да се шие и с гобленов и с полукръст- срещала съм и шити на аида 14 с 3-4 нишки, за да няма посветвания на основата, виждала съм и на обикновена Бг панама с обикновен гобленов бод! Виждала съм и такива които шият с кръстче или друг бод на много ситна основа 27-32 каунт, но шият с единичен конец Peace При ХАЕД, макар че също е от сложните многоцветни няма двоен конец  състоящ се от два различни цвята, както е при ГК, така че при първия има много варианти за изпълнение- на кой както му харесва и му позволява зрението Wink
Според мен кръстче с двоен конец, най-много до 20 каунт, от там нататък  с един от показаните бодове на снимката Peace Също лично мнение, че за ХАЕД, ако се шие с двоен конец и кръстче, най-добре на 18 каунт Peace Аз в момента се боря с 20-ти- наистина в началото си беше борба, докато основата беше стегната и колосана, да не говорим колко плътно става.....
ПП Малко по-назад сложих линкове към руски теми за ХАЕД, страшно много полезна информация то въпроса има събрана там Wink
За моят проект пише, че се шие на 25 каунт като в схемата е отбелязано, че трябва да бъдат две нишки.

Допълвам се: Беллора според теб мога да го шия с гобленов бод, а не с кръстче?

# 286
http://usenkomaxim.ru/wp-content/uploads/2012/08/Suchzhouskaya-v … sa-za-rabotoy.jpg
Това има ли го или просто е дадено като пример за китайсата 3D техника Simple Smile

# 287
  • Варненска клюкарка
С гобленов  по принцип може, но ще се изкриви надясно,, а като се има предвид какви са им мащабите, изкривяването ще е доста голямо, то ще се коригира с рамкирането, но все пак това е процес който ще продължи дълго време и толкова дълго ще трябва да го гледаш така!
Би било по-добре с полукръстче- на вид бода е същия, но ефекта ще е друг Peace

# 288
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
С гобленов  по принцип може, но ще се изкриви надясно,, а като се има предвид какви са им мащабите, изкривяването ще е доста голямо, то ще се коригира с рамкирането, но все пак това е процес който ще продължи дълго време и толкова дълго ще трябва да го гледаш така!
Би било по-добре с полукръстче- на вид бода е същия, но ефекта ще е друг Peace

Blush Blush и разходът на конци ще се увеличи доста  Peace
Скрит текст:
ама вЕрно съм като свекърва.  Peace спирам да ръся ... мъдрости  Blush

# 289
А, не, не  Hug как ще спирате да "ръсите мъдрости"  Grinning Grinning Grinning Аз какво ще правя тогава? С моите малоумни въпроси, ако не сте вие съм закъсала. Моля ви се  bouquet bouquet И благодаря, че ме търпите и съветвате толкова пъти.

bouquet bouquet

# 290
Беллора, това е извън темата - много як подпис! Simple Smile

# 291
  • Пловдив
Не мога да ви изчета - големи дебати, голямо нещо.......

Да покажа и аз някой нещица, завършени този месец -  кога са започнати, не признавам Simple Smile

Koleda by did_tag, on Flickr

От тези, само маслинките са от сега, другото просто не е снимано:

Panna_all by did_tag, on Flickr

и последният:

Снимка1744 by did_tag, on Flickr

Той е шит обратно на правилата и изискванията. По инструкция се шие на 14-ка, но аз искам почти всички йероглифи на Панна, а нямам место по стените и решението ми беше 22каунт, гобленов бод +контур

# 292
Atari, Беллора , много благодаря за поясненията . Ще се опитам с полукръст.  Hug

# 293
тъй и тъй се правя на сведуща  Blush Blush

всичко, ама всичко, което е само с кръстче и само с един брой катове, може да се шие с гобленов  Peace

подчертавам само с кръстче, защото ако има полукръстче, четвъртинка и т.н. няма как да се замени с половинка или четвъртинка гобленов, същтото се отнася и за катовете, които заради ефектите могат да са от 1 до 4-5-6, но:

кръстче на 14 каунт, покрива по-добре от гобленов на 14 каунт  Whistling
гобленов на 22 каунт (българската) става, но полукръстче е сложно, до невъзможност, поне за мен. заради сплитката  Peace
изкривяването вече е споменато

# 294
  • Казанлък
Белора, много ми хареса твоята организация на конците в найлоновите джобове и реших да я "открадна".
До тук добре , взех си джобове и почнах да ги тигелирам и там се появи проблема, почна да се мачка и набира найлона и стана грозотия. Има ли някакъв "чалъм" при шиенето на найлон ???
Сподели и се надявам да не кажеш тефлоново краче, че нямам Embarassed bouquet

# 295
Белора, много ми хареса твоята организация на конците в найлоновите джобове и реших да я "открадна".
До тук добре , взех си джобове и почнах да ги тигелирам и там се появи проблема, почна да се мачка и набира найлона и стана грозотия. Има ли някакъв "чалъм" при шиенето на найлон ???

не шиеш направо найлона, а слагаш ширит Wink панделка, лента... каквото имаш  Peace

# 296
  • Варненска клюкарка

Ами честно казано не знам- имам една шевна машина Тойота, не я ползвам за нищо, само за такива неща и най-много за подгъва на някой чаршаф, та и представа си нямам какво е и за какви материи се използва  тефлоново краче!  33uu Към машината има още 7 крачета, но никога не съм ги използвала, а шия с това с което се шие прав тегел.....Може би ако твоята е много стегната, трябва да намалиш/отхлабиш натиска върху крачето newsm78 Шие се направо върху найлона, няма ширити Peace Аз използвам съвсем нови найлонови джобове, още слепнати, не трябва да е разделян найлонът, защото наистина може да набере или да се накъса Peace Аз използвам от гладките, а има едни по-матирани и сякаш по дебели, от тях не съм опитвала дали става newsm78
Организацията я бях видяла при една рускиня, хареса ми, но нейната не беше с шев на найлоновия джоб, а се правеше с метален инструмент, който представляваше някакво колелце с малки метални шипчета!Не знам за какво се използа инструмента, не знам и името му, но приличаше на малък търкалащ се нож за пица, но с диаметър колкото 1 железен лев Crazy  Беше показано че нагряват инструмента и минават с него по найлоновия джоб и на изминатото място той се разтопява и слепва като шев!  Със сигурност става и по бързо и лесно от шиенето, но тъй като мъжо не можа да намери такъв инструмент сред своите и ми се наложи да импровизирам с шевната машина- то пък взе че стана чудно Laughing

Но да обясня- тази организация е удобна само за съхранението на конците които се събират с течение на годините, откак практикувам хобито си Peace В процеса на работа не би било удобно да се ползва- въпреки че съм с тънки и дълги пръсти, всеки път трябва да ползвам нещо за изваждането на мулинето, а после и за прибирането му пак в неговото отделение.... прекалено досадно и бавно става! Затова пак по примера на същата рускиня използвам органайзери и пликове за писма! На органайзерите си стоят готовите н-на брой игли с вдянатите конци, а като свърши някой попълвам от пликовете, а в папката с разграфените найлонови джобове, държа всичките ми налични конци които не използвам в процеса! По този начин те са само прегледно подредени за да мога с един поглед да видя какво и колко имам! Страниците с джобовете са номерирани, а в първия найлонов джоб най-отпред на листи в няколко колони  имам номерата в последователност и до тях на коя страница се намира съответния Peace Като свърша процеса, намествам пак по опразнените места цветовете които съм извадила като съм се подготвила за шиенето.... При следващ проект пак поглеждам в папката и изваждам тези които имам от ключа и ги нареждам по пликовете! Не е за вярване но по този начин в една папка съм натикала към 300 цвята Crazy
Малко овъртолено го обясних, дано да е станало ясно....

ПП Ще потърся тези дни на рускината снимките за да се види инструмента с който е "съшивала" отделения върху найлонови джобове!

# 297
  • София
Този инструмент дълги години се въргаляше в шевната машина на баба ми, направо се върнах в детството Simple Smile

# 298
  • Варненска клюкарка
Намерих описанието с нагретия инстумент, но не мога да копирам снимката, даже и текст не позволява да се копира, затова направо линка- има и други неща, но на една от снимките с найлоновите джобове, ясно се вижда инструмента- като назъбено колелце е Peace

http://zlataya.info/index/nitki_igli/0-31
Търсете под надписа "Систематизация и хранение ниток"

http://zlataya.info/publ/n_uch/rama/svet_pjalcy/21-1-0-279  - а тук как се прави светещ  гергеф Wink
http://zlataya.info/publ/n_uch/org_p/perenoski/13-1-0-229    - още начини за съхранение на конци и други принадлежности....

Последна редакция: пт, 22 яну 2016, 18:17 от Беллора

# 299
  • Бургас
Този инструмент дълги години се въргаляше в шевната машина на баба ми, направо се върнах в детството Simple Smile
Предполагам, че това малко назъбено колелце се ползва за се копират кройки от журналите. Слага се бяла хартия, отгоре се поставя индиго и върху него -приложението от списанието с кройката. Като се обхожда кройката с този "резец", върху най-долния пласт с малки точици е изкопирана самата кройка.
Благодаря, Беллора, за споделената идея.

Общи условия

Активация на акаунт