Отговори
# 360
В крайна сметка са важни редовните прегледи при кадърен лекар  bouquet

# 361
  • София
Извинявам се за въпроса, но цитонамазката дали е индикатор за наличие/липса на папиломен вирус? newsm78

# 362
И да допълня въпроса на Starrydream, ако може. Колко сигурна е цитонамазката?

# 363
Цитонамазката не може да установи наличието на ЧПВ, както и неговия тип. Цитонамазката може да предположи наличието на вируса по наличието на изменения и наличието на койлоцити. Койлоцитите са вид изменени клетки, най-често от ЧПВ, но не задължително.
За наличие на ЧПВ и тип (те са много типове) се прави друго изследване, като материал се взима по същия начин като за цитонамазка (не е болезнено или страшно). Има високо-, средно- и нискорискови типове. Най-"опасните" са 16 и 18 - доказано е, че те са налични при много голям % от пациентки с РМШ.
Наличието на ЧПВ не означава рак. Наличието му, в комбинация с много други фактори (отслабена имунна система, раничка, липсва на проследяване, други показатели) могат в даден момент (години) по-късно да доведат до негативни ракови промени. Има много жени, които са го носили без да знаят, самоизлекували са се (имунната система го е преборила) и въобще не са разбрали за него.

Верността на цитонамазката зависи от лабораторията и цитологът, който гледа под микроскопа. Може да се коментира с гинеколога има ли доверие на лабораторията и цитолозите, с който работи.

# 364
Благодаря  the doors, много изчерпателна информация. И какво излиза, че всичко пак е субективно, зависи от патолога..... Яко вече съм във филма и незнам какво да правя  Sad

# 365
А каква е разликата между Пап2 и Цин?
Последните страници коментирате дисплазия. Дисплазия не е ли раничка? Тоест всеки с Пап над 1 има дисплазия?
Четох и инфото от уикипедия и съвсем се обърках.

# 366
ПАП е резултат от цитонамазка, а ЦИН - от биопсия.

# 367
  • София
Т.е. жена, която има фактор 2 от последната цитонамазка, изобщо няма гаранция, че не може да носител на ЧПВ?
... И аз така си мислех, но така и не се рабрахме... явно ще трябва отделен тест от цервикален секрет? При мъжете кръвна проба или еякулат е пробата?

# 368
Т.е. жена, която има фактор 2 от последната цитонамазка, изобщо няма гаранция, че не може да носител на ЧПВ?

Точно си разбрал  Peace
ЧПВ - открива се с ДНК тест, това е специфично изследване.
Цитонамазка - показва групата РАР, цитонамазката може да заподозре наличие на ЧПВ, но НЕ и да го докаже.
CIN /Цервикална интраепителна неоплазия/- доказва се хистологично, тоест с биопсия. Прилагам и извадка за това:
Скрит текст:
Хистологично дисплазията на маточната шийка се разделя на три степени:
I ст. (CIN 1) – лека – засегната е само долната (базална) трета на епитела;
II ст. (CIN 2) – умерена – засегнати са долните две трети;
III ст. (CIN 3) – тежка – почти целият епител е атипичен – повече от 2/3. Тук се включва и carcinoma in situ („карцином на място“) – при него е обхванат целият епител, но без нарушаване целостта на базалната мембрана, т.е. процесът не прониква в дълбочина – все още няма инвазивен растеж и метастази.

# 369
  • София
Колко струва подобен тест и кой тип трябва да се изследва?
Колко време му е инкубационния срок?

# 370
Колко струва подобен тест и кой тип трябва да се изследва? - обикновено май пускат пакета, 100-ина лева струва. Не съм го правила аз това.
Колко време му е инкубационния срок? - вирусът се проявява при спад на имунната система, срок няма.

# 371
  • София
Колко струва подобен тест и кой тип трябва да се изследва?
Колко време му е инкубационния срок?

два пъти съм правила ДНК тест за ЧПВ. и двата пъти бе отрицателен за всички проверени щамове и въпреки това бях с ЦИН2.

Според мен е излишно даване на пари. Редовни цитонамазки и колпоскопии са достатъчни, както и грижа за имунната система.

# 372
  • София
Според мен е излишно даване на пари. Редовни цитонамазки и колпоскопии са достатъчни, както и грижа за имунната система.
Абсолютно това е и моето мнение  Peace Да не говорим, че тези тестове не за са всички видове ЧПВ и даже да е отрицателен, ЧПВ все пак може да има. Но както и да е, и да има, и да няма, лечението все е едно и също, ако има някакъв открит проблем е важно да се направи биопсия.

# 373
Четох, че ЧПВ може да се хване дори от седалка на тоалетна Sick
Просто отврат.

# 374
А аз знам, че е само по полов път и предполагам от майка на дете. И за мен тези 100 лв са излишни,лечението е едно и също.

Общи условия

Активация на акаунт