Изкарване на зимно бебе навън за пръв път

• 30 194
  • 201
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Не съм съгласна - ако не мога да се доверя на педиатъра за неща като отглеждане на детето, не виждам как бих могла за лекарства, от които не разбирам.

Ако промотира изключително кърмене до 6 месеца, но за една неусложнена ангина дава антибиотик, мерси, аз казвам. А захранването е за кратко, докато болестите си продължават и в училищна възраст.

# 166
Личният лекар на детето може да те съветва и насочва, но родителят взема решения за отглеждането на детето си.

# 167
  • До хладилника, който обичам
Моята педиатърка като лекар беше ок, но по отношение на кърмене и захранване вижданията ни драматично се разминаваха.
Тъй като храненето на здраво дете обичайно не изисква намесата на лекар, се срещахме с нея за здравословни състояния на децата, а храненето си беше изцяло по мое усмотрение - тя какво е писала в картоните им, хич и не знам.

# 168
И двамата ни сина са зимни бебета-единия декември, другия-януари.
Когато се родиха, беше доста студено-не като сега +13; тогава беше -10-12, и на десетия ден бях на вън.
Отделно винаги сме спали (и прподължаваме) на отворена врата на терасата, да и зимата  Mr. Green

# 169
  • София
Всъщност, диагностичните способности на педиатъра и склонността или липсата ѝ да изписва силни лекарства без нужда, са по-важните неща. Бебешките работи, свързани с хранене, излизане и т.н. минават за година и половина - две и човек може да прави каквото реши.
абсолятно съм съгласна.

# 170
Не съм съгласна - ако не мога да се доверя на педиатъра за неща като отглеждане на детето, не виждам как бих могла за лекарства, от които не разбирам.
Всъщност лекарите си учат за патологии основно, не учат много-много за здрави хора/деца - кърмене, захранване, отглеждане и т.н. са претупани в 2 страници или въобще нищо не си спомнят, така че карат по усмотрение и една-две популярни книжки от времето, когато те са били родители.

Но по отношение на "Бебешките работи, свързани с хранене, излизане и т.н. минават за година и половина-две" - и е така, и не баш, това е периодът, в който педиатърът се посещава най-често и има най-голяма нужда от него. Диагностиката и лечението при заболявания в този период също са по-критични, отколкото при големи деца.
Аз педиатъра на дъщеря ми съм го виждала примерно 5 пъти в последните 6 години (откак приключи многобройните ваксини на година и нещо).

# 171
  • София
Параход  - може би до година и половина две се посещава най-често  лекаря на детето, но това е заради мерения и ваксини. Не толкова от нужда реална, здравословна.
За  съвети за хранене и излизане  съвсем  би било изключение да се ходи на лекар специално.

Да, за мен всеки от пътите, в които съм завела болното си дете при лекаря му ми е къде-къде по-важен от всички други пъти, взети заедно, когато съм го водила за да  го премери, да му бие инжекция и да ме информира какво би следвало да яде на съответната възраст.
Съответно не бих сменила добър лекар, защото не ми отърва какво например мисли за кърменето или за това кога трябва да се извежда детето Wink

# 172
Храненето на децата от бебешка възраст е изключително важно за здравето и развитието на детето като цяло. Ако лекарите не са компетентни за това, по-добре изобщо да не си отварят устата за отглеждане на децата по принцип, а да си гледат мерки и теглилки и да предписват лекарства в случай на болест.

# 173
Съответно не бих сменила добър лекар, защото не ми отърва какво например мисли за кърменето или за това кога трябва да се извежда детето Wink
Само че това си ти, а майките, които нямат навика да се информират самостоятелно и са под давлението на лекари и баби (особено в провинцията) правят маса глупости. Вярвай ми, една част от глупостите ми е работа да ги оправям и съм се нагледала на примери.

Така че да - нужно е да изискваме от педиатрите компетентност и адекватност по гореописаните въпроси, макар по-горе да казах защо я нямат. Постепенно почват да влизат в час някои. Но става много бавно и трудно.

# 174
  • Варна
Така че да - нужно е да изискваме от педиатрите компетентност и адекватност по гореописаните въпроси
Естествено. Спорът обаче беше дали да сменим педиатъра, ако е добър лекар, но не споделяме разбиранията му относно захранване, извеждане и т.н.

# 175
Не съм чувала някой да го прави Grinning  така че не мисля, че има спор.
Така или иначе захранването на много деца привършва, преди да разбереш дали е добър лекар.

Аз първата педиатърка на детето ми я смених, защото зле си структурираше времето за прегледи и бебетата чакаха много (води се от най-популярните и "добри"), но най-вече защото излъга за постваксинална реакция и се опитваше да замаже.

# 176
  • Варна
На предната страница точно за това се завихри спор.
Виж за описаното от теб бих сменила лекар. ОСобено за второто, първото за съжаление е често срещано, особено при добрите и търсени лекари.

# 177
  • До хладилника, който обичам
Да е в час педиатърът с хранене и кърмене е едно на ръка; да се хаби неговото време с тези въпроси, е глупаво.
За здраво, доносено бебе и здраво дете е абсолютно в кръга на възможностите и би трябвало тези съвети да се дават от акушерки и сестри, не от лекари.

# 178
  • София
Не съм чувала някой да го прави Grinning 

Аз съм Wink Не веднъж.

Бу - нашата си работеше без акушерки и сестри, например... та не винаги има как да не се губи времето на лекаря с подобни.

# 179
  • София
Не бих сменила педиатъра, ако не си пасват възгледите ни за хранене, но също съм на мнение, че би трябвало да са наясно със съвременните и здравословни начини за отглеждане на бебе.
На бебето главната му работа е да суче, затова не мога да разбера защо са толкова ненаясно с кърменето и дават безумни съвети. Мога да разбера разни майки, баби, свекърви...но педиатър не. Първата, която бях избрала за сина ми не можа да ми отговори още на първото виждане защо трябва да цедя и да складирам,а не да кърмя детето си, колкото иска. Като и зададох въпроса"Е защо, нали е за бебето тази кърма, защо да не си я изсуче?" И мигаше и ме гледаше странно. Не ни се получаваше комуникацията, не ме предразполагаше, макар че беше нормална и възпитана жена.
Тази сега подкрепя кърменето, но от незнание пак си дава разни съвети за режими, споране на нощно кърмене и подобни.
Ама чудя им се, толкова ли не могат да прочетат 2 книги, да поразговарят с някой консултант...да вникнат защо нещо от миналото е отхвърлено.

Да се върна на излизането навън-наблизо имам 3 детски градини и ясла(това са ни за квартала, да не мислите че са много...) и като излизахме с детето специално минах да видя дали са ги изкарали. В двора на яслата нямаше деца, но в 3-те градини имаше и дивееха. А днес е по-студено от вчера.
Само ако можеше и учителките да не пушеха извън двора...цял двор деца с по 1 учителка останала да ги наглежда.

Общи условия

Активация на акаунт