Снимки на мъртви хора на кутиите с цигари!

• 17 380
  • 235
  •   1
Отговори
# 195
  • София
шайбокс, все едно си персонаж от една стара реклама на банка - искам всичко. В случая при теб е "заслужавам да имам всичко, всичко, всичко, защото просто го заслужавам по дефиниция" и се криеш зад осигуряването на по-доброо бъдеще на децата си.

Вече няма строителни войски, а оператори на метли се търсят ограничено. Какво да работят хора, които са неграмотни трето поколение, имайки предвид, че при тях поколенията се врътват бързо?

# 196
шайбокс, все едно си персонаж от една стара реклама на банка - искам всичко. В случая при теб е "заслужавам да имам всичко, всичко, всичко, защото просто го заслужавам по дефиниция" и се криеш зад осигуряването на по-доброо бъдеще на децата си.

Вече няма строителни войски, а оператори на метли се търсят ограничено. Какво да работят хора, които са неграмотни трето поколение, имайки предвид, че при тях поколенията се врътват бързо?

Andariel, не знаеш много за живота ми, за да говориш така Simple Smile Кое точно заслужавам по дефиниция? Изучила съм се и продължавам да уча, ходя на сертификационни курсове, не вземам нищо за даденост. Работя и това е, старая се да съм по-добра, за да съм конкурентна на пазара на труда, за да съм полезна на обществото с труда си и ДА, за да изкарвам пари, с които да живея. Това ли е големият грях, че искам да изкарвам пари, с които да живея добре аз и семейството ми. И при това пари, които искам да заслужа и правя всичко по силите си да заслужа. И когато ги заслужа, еми ДА - мои са си. И ако искам ще ги дам на родителите си, ако искам ще ходя по кръчми, ако искам ще ги даря на някой нуждаещ се. Между другото, няма как да знаеш, кое от всичко правя. Няма и да се оправдавам, как си харча парите, които печеля.

Между другото неграмотните, нискоквалифицираните и т.н. са такива до голяма степен, именно защото има такива, които да мислят за тях и да ги обгрижват в състоянието им на безпомощност. Ако нямаха помощи и субсидии и за дърва и за това, онова, можеше и да се хванат да научат занаят. Като тук не говоря за болни хора, а за тези, които ти спомена, нищонеможещите.

# 197
  • София
уау, все едно чета откъси от книжки и материали от семинари засамомотивация  и личностен растеж!  Кой е любимият ти автор и гуру? Илискоро са ви правили корпоративен тренинг да ви понадъхат малко?

# 198
  • Sofia
Осигуровките, които плаща работника не са 30%, даже не знам от къде идва това число?
12.90 са общо всички осигурителни вноски и да, твърдя, че са смешно малки!

Фонд "Пенсии": 5.7%
Фонд "ОЗМ": 1.4%
Фонд "Безработица": 0.4%

Данък общ доход пък е само 10% което е супер. ДДС има в повечето страни и за Европа това е среден по размер от 20%. Дефакто след Люксембург вероятно сме ние, следващия "данъчен рай".

И то това са само до максималния осигурителен праг от 2600лв. Всички доходи нагоре се заплаща само ДОД от 10%!

Като добавим, че заплатите са ниски, то тези малки проценти, например 5.7% пенсия, няма как да донесе големи приходи в бюджета, и пенсиите или пък здравното обслужване няма как да е на висота. Хем се казва, че е "много скъпо", хем се очаква адекватна здравна система и хубави пенсии от по 1500 евро Simple Smile

Тези проценти според мен трябва да се запазят докато сивата икономика не спадне под 15-20% и едва след това да се вдигнат данъците на най-богатите (нямам предвид тези със заплати до 5-10 хиляди, а тези които правят милиони). Все пак 10% ДОД са смешни за хората които си купуват спортни коли за 1млн Simple Smile И точно това е солидарна система - да плащаш повече когато наистина можеш да си го позволиш. И за данъци и за заплати, когато си работодател Simple Smile

# 199
уау, все едно чета откъси от книжки и материали от семинари засамомотивация  и личностен растеж!  Кой е любимият ти автор и гуру? Илискоро са ви правили корпоративен тренинг да ви понадъхат малко?

Ей такива пък никога не са правили работодателите ми. Едва ли бих се записала, те едва ли биха си правили труда с подобни измишльотини  Mr. Green

Какво лошо има в личностния растеж? На него родителите са ме научили, не е ли хубаво човек да иска да е по-кадърен, по-успял в това, което прави, по-добър специалист, по-добър човек? Не е ли хубаво човек да се замисля над живота, над честно и нечестно, правилно и неправилно, справедливо и несправедливо? За мен просто някои солидарни системи не са справедливи. На това ме навежда и здравата логика и вътрешното ми чувство за справедливост.

Сега да се върнем на цигарите, че много офтопик стана тук. Ако човек иска да си пуши, нека си пуши. В контекста на сегашния спор, не ми се струва справедливо, обществото да изиска от богат пушач да спре да пуши и да внася, че и задължително, парите от цигарите, за да може, неквалифицираните да разполагат с услуги, които не могат да си позволят.

# 200
  • София
сега стигнахме до образа на богатия пушач, който е принуден да спре да пуши, за да  внася повече и т.н. Съвсем отидЕ коня У рЯката! Дотам води литературата и семинарите за личностен растеж. Wink

# 201
Andariel, смяташ ли го за справедливо? Какво ти казва логиката?

П.С. Стига с тези семинари, през живота си не съм посещавала подобно нещо  newsm78

# 202
  • София
Не съм на 14, за да си губя времето с подобни разсъждения и даси обяснявам колко е несправедливо. Дори индивидуалните партиди няма да ти гарантират лечение, нито пенсия, ако ще да се тръшкаш колко е несправедливо. Просто  така работи системата. В каквито и вариации да е, така работи навсякъде в западните държави.

нищо де, има достатъчно книжки, откъси в лъскавите списания, има и клипчета в интернет... естествено за млади, образовани (или в криза на средната възраст) и мислещи, че са на пъпа на света.

# 203
Приключвам с темата, картинките са смотани, изказах се  Mr. Green пък и се превръща в разговорор между двама, а не дискусия

С теб, Andariel, нещо не кликаме, тонът ти е малко остър, не знам, на какво се дължи. Но няма лоши чувства  Hug И аз не съм на 14, нито в криза на средната възраст, но не смятам, че разсъжденията са загуба на време. Наясно съм, че системата работи в много страни по света, това не ми пречи да не я одобрявам, защото не е справедлива.

Както и да е, уважавам мнението на ляво ориентираните. Разбирам позицията им, разбирам утопията, която си представят. Имам такива приятели, често дискутираме, както тук, но без обидните коментари за възраст и принадлежност. Просто не споделям идеята за лява политика, не е за мен.  Peace

# 204
  • София
лява, дясна - дреме ми за политиката!

# 205
Shinebox , удавяш темата в безсмислени приказки ....

# 206
Преди малко се загледах в кутията цигари, които си купих. Има снимка на човек с нещо грозно на гърлото. Мъжът ми каза, че отдавна имало такива снимки по кутиите, но аз явно не съм поглеждала. Ако не беше темата нямаше да разбера, че и надписът на цигарите е различен.

Андариел, пробвай се. Сульо и Пульо като тебе с нула опит в нищо станаха политици. Но то там с безкронтолно говорене не стават нещата.

# 207
  • София
Мерси за предложението! Чарминг! Време ти е за комплименти или някой ти е откраднал профила?

# 208
Загубих нишката на разговора, затова ще рискувам да повторя някого и да отметна, че повишаването на цената на цигарите може да е действена мярка по света, но не и у нас.
И всички знаем защо. Знаем как това ще доведе до разцвет на контрабандата, как едни хора ще направят още повече пари, както и кой, и как се грижи за чадъра над контрабандните стоки...

Единственият действащ начин човек да остави цигарите е сам да поиска да го направи. По собствена воля, а не поради външна принуда.
Да, вярно, има един процент (главно мъже), които се стряскат от предупрежденията на лекарите, но само когато са насочени лично към тях. Не някакви си неопределени като "Тютюнопушенето води до рак на..." (води, ама това не се отнася за мен, аз съм от рода Маклауд!), а лично и искрено: "Ако продължаваш да пушиш, до две години си мъртъв!".
Това за мъжете. Аз не познавам жена, която да се е стреснала от лекар и по тази причина да е оставила цигарите. Може и да има, ама не познавам. Виж, заради детето си - да. Но за себе си - не.

# 209
Сийке, не е толкова лесно да се сдобиеш с контрабандни цигари. Аз например няма да обикалям пазарите за да търся циганите, които ги продавят, но се и съмнявам, че ще пуша при цена 10 евро кутията примерно.

Общи условия

Активация на акаунт