Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 32

• 64 214
  • 734
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Pepich, Vermilion, благодаря за отговорите. Нямам избор за лабораторията - в моя град всички са клонове и пращат изследванията в централата. Ще трябва сама да си купувам глюкозата, затова и се интересувах каква е. Simple Smile Знам, че изследването не е приятно, но ако има нещо поне ще знам. Още веднъж ви благодаря за бързите отговори, момичета! Simple Smile
Да си кажа и аз, в събота го правих заради много околоплодни води. Купих си пакетче глюкоза на прах, и в лабораторията я разтворих в 250мл вода след първото вземане на кръв. После пак ми взеха кръв след 60 и 120 минути. По съвет на лекаря, който ме насочи към обременяването /Димитър Марков, на третата ФМ видя повечето води/, държах да ми вземат само венозна кръв, и си чаках в лабораторията, без разходки и движение. Лаборантката каза, че тези неща нямат значение, но аз спазих указанията от Марков.
Добре е да не си сама, много е възможно да ти прилошее по време и след изследването.

# 166
  • град-държава
Абсолютно не отивай сама. На мен ми се отрази ужасяващо, а и през цялото време полагах нечовешки усилия да не върна глюкозата.
При мен венозна кръв беше само първото взимане. Отказаха ми за следващите 2 пъти.  

# 167
  • Бургас
Момичета имам следния въпрос - от какви такси сме освободени бременните  newsm78 При джипито не плащам нищо, при АГ-то също не плащам такси, но днес в Лаборатория Лина ме таксуваха за изследванията - кръв, урина, цитонамазка и МБИ. Сега влязох да проверя кръвните резултати и ми изписа, че таксата не е платена, което значи че утре трябва да се разкарвам пак до там и да доплащам не знам за какво и колко. Нормално ли е да ме таксуват в лабораториите когато съм с направление, че не знам как да реагирам утре  newsm78

# 168
Момичета имам следния въпрос - от какви такси сме освободени бременните  newsm78 При джипито не плащам нищо, при АГ-то също не плащам такси, но днес в Лаборатория Лина ме таксуваха за изследванията - кръв, урина, цитонамазка и МБИ. Сега влязох да проверя кръвните резултати и ми изписа, че таксата не е платена, което значи че утре трябва да се разкарвам пак до там и да доплащам не знам за какво и колко. Нормално ли е да ме таксуват в лабораториите когато съм с направление, че не знам как да реагирам утре  newsm78

Щом си с направление, би трябвало да ти вземат такса за вземане на кръв и екарисаж, което е 4 лв.(в София е толкова.) От тази такса са освободени само инвалидите, но не и бременните.

# 169
В Рамус бременните са освободени от тази такса. На мен навсякъде другаде ми вземаха и бях много пиятено изненадана, когато ми го казаха. Първите, които не са решили да печелят от бременни...не е въпроса до парите, а до отношението Simple Smile

# 170
В Рамус бременните са освободени от тази такса. На мен навсякъде другаде ми вземаха и бях много пиятено изненадана, когато ми го казаха. Първите, които не са решили да печелят от бременни...не е въпроса до парите, а до отношението Simple Smile

В Рамус не съм се изследвала до сега. Ходя в Кандиларов и Цибалаб, а там взимат пари.  newsm78

# 171
Това е решение на лабораторията, нещо като фирмена политика явно Wink
Иначе и аз изследвам определени неща в ендокринологията майчин дом(с направление), но там ми вземат...

# 172
В лаборатория винаги са ми взимали, ако не се лъжа 2 лв. Тази Лина в Бургас ли е? Първо там ми поискаха и аз бях учудена, но явно си е практика. На мен ми казаха тогава, че е за консумативи и манипулация. Не, че го намирам за редно.

# 173
  • София
Аз също си плащам 2,90лв  всеки път в които ми взимат кръв.. За консумативи  newsm78

# 174
  • Бургас
Zoι да, тази Лина е в Бургас.
Преди малко се обадих до лабораторията, казаха че дължа още 5 лева защото са изолирали подгрупите на кръвната група и това не се поемало от касата, пфф. Само разкарваници, нямам думи.

# 175
Защо ви е странно, че плащате консумативи? Касата не ги поема и в крайна сметка някой трябва да ги заплати.
Някой беше питал за 45 дневния болничен. Питах в болницата, в която се следя и ми казаха, че той може да се издаде със задна дата, но не и предварително. Т.е. ако болничния започва от 01.02, както моя, ще го издадат на 04.02 без проблем, преди 01.02. не може.

# 176
Бих искала да попитам майчинството 90% от нетната или брутната се смята?

# 177
Бих искала да попитам майчинството 90% от нетната или брутната се смята?
Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.

# 178
Благодаря

# 179
  • Сандански
Благодаря за отговорите относно глюкозотолерантния тест, момичета. Днес го направих и за съжаление не са добри резултатите и ме е яд, че съм загубила толкова време. Резултатите са: 4,31 на гладно, 10,11 след един час и 8,75 на втория час. Сега какво следва - консултация с ендокринолог ли? Sad

Общи условия

Активация на акаунт