Месечни помощи за дете /детски надбавки/-инфо,документи,въпроси-10

• 153 902
  • 758
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте,имам въпрос ,че нещо не можах да разбера.Ноември 2015 подадох документи за детски( получавам за сега) с новите промени трябва ли сега да подавам март месец наново или чак ноември месец.С бащата нямаме брак, не съм подавала неговия доход, на различни постоянни и настоящи адреси сме.Благодаря ви предварителнo.

# 241
  • София-Младост
Здравейте,имам въпрос ,че нещо не можах да разбера.Ноември 2015 подадох документи за детски( получавам за сега) с новите промени трябва ли сега да подавам март месец наново или чак ноември месец.С бащата нямаме брак, не съм подавала неговия доход, на различни постоянни и настоящи адреси сме.Благодаря ви предварителнo.
Подаваш отново ноември. Сега не.

# 242
# 243
Здравейте! Ще бъда много благодарна, ако по-запознатите с процедурата, внесат малко яснота по въпросите ми. Предварително се извинявам, ако вече са обсъждани въпросите.

1. Ще подавам документи за детски надбавки за първи път. Има ли срок след раждането, който трябва да спазя?
2. С бащата на детето нямаме брак, по документи не живеем на един адрес. Необходимо ли е да се вземат и неговите доходи? (припознал е детето)

Благодаря ви много!
Най-добре питай в дирекцията, в която ще подаваш. И пак няма гаранция ако другият път е някой друг дали няма да ти каже нещо различно.
Аз ще раждам този месец, нямаме брак и сме на различни адреси. Казаха да подам документи април, заедно с дохода на таткото, защото го припознавал. Знам закона, но не ми се разправя, все ми едно и с неговия доход пак ще си взема детските.
Пример миналия месец ми се падна една малоумна, много виках и се разправях. Бременна съм и в болнични от август, имам едно прекъсване януари, за което работодателя си ми е осигурявал за тези 2-3дни. Отивам с готови попълнени документи и тя иска да ме връща, да съм и носила трудова книжка, защото тя не знаела дали работя...нося и бележка от работа. Искаше оригинал на Акта за раждане, досега винаги съм носила копие...вдигна ми нервите на макс.
С две думи вземи си колкото можеш повече неща, макар че ако решат да те върнат ще си намерят причина.

# 244
Вече не знам какво да правя. Всяка седмица промяна . Писна ми !!! Има ли някой с подобен проблем. Ето моя. Родих миналата година месец май. Юни подадох документи за детски. Нямаме брак и подадох само моя доход. Тази година трябвало да подам март. Отидох до социалното преди една седмица и ми казаха ,че щом с бащата на детето сме на различни адреси трябва да подам декларация ,че нямам промяна в данните и да си подам всички документи отново юни със моя доход само. Взех аз декларацията попълних си я в къщи и днес отивам да я нося и оооо НОВОСТ. Сега не можело вече така. С бащата на детето трябва да имаме един и същ поне настоящ адрес . Жената ми каза да сменя неговия настоящ адрес да е като моя или да сменя моя , за да са ни еднакви.Адресите са ни в различни градове, т.е. според зависи кой адрес сменя в този град трябва да подавам документи. Попитах я може ли да подам доходите и моите и неговите , без да сменям адреси , тя каза че не можело и че ако не сменя адресите ми трябва бележка от съда ,че той ми плаща издръжка. Ние си живеем заедно и да подам неговите доходи пак ще взимам детски , но това с адресите вече ме обърка съвсем. В крайна сметка какво става, някой правил ли е подобно нещо. Имам срок до края на март.

# 245
  • Пловдив
Вече не знам какво да правя. Всяка седмица промяна . Писна ми !!! Има ли някой с подобен проблем. Ето моя. Родих миналата година месец май. Юни подадох документи за детски. Нямаме брак и подадох само моя доход. Тази година трябвало да подам март. Отидох до социалното преди една седмица и ми казаха ,че щом с бащата на детето сме на различни адреси трябва да подам декларация ,че нямам промяна в данните и да си подам всички документи отново юни със моя доход само. Взех аз декларацията попълних си я в къщи и днес отивам да я нося и оооо НОВОСТ. Сега не можело вече така. С бащата на детето трябва да имаме един и същ поне настоящ адрес . Жената ми каза да сменя неговия настоящ адрес да е като моя или да сменя моя , за да са ни еднакви.Адресите са ни в различни градове, т.е. според зависи кой адрес сменя в този град трябва да подавам документи. Попитах я може ли да подам доходите и моите и неговите , без да сменям адреси , тя каза че не можело и че ако не сменя адресите ми трябва бележка от съда ,че той ми плаща издръжка. Ние си живеем заедно и да подам неговите доходи пак ще взимам детски , но това с адресите вече ме обърка съвсем. В крайна сметка какво става, някой правил ли е подобно нещо. Имам срок до края на март.

Пълна простотия са ти казали.Отивай утре,гледай да си при друг служител и си попълни декларацията,че нямаш промяна в обстоятелставата.
Това,което те кара да направиш тази е безумие.Как така сте длъжни да имате един адрес?Как така той трябва да ти плаща задължително издръжка?Бих вдигнала огромен скандал+жалба към конкретния служител при директора на този клон СП.Да видиш как омекват.
Нито сте длъжни да имате един адрес,нито да ти плаща издръжка.При вашето положение-различен постоянен и настоящ адрес,и без брак,гледат само твоите доходи.Пък вие си живейте заедно или не.

# 246
Здравейте.Аз да питам,че се зачудих вече. С таткото имаме брак, но се водим на различни постоянен и настоящ адрес.Трябва ли някой да сменя адреса?

# 247
Намерих това:
(2) Заявлението декларация се подава от посочените в Закона за семейни помощи за деца лица в дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес с изключение на случаите:
1. по чл. 11, ал. 6;
2. по § 1, т. 1, буква "б" от допълнителните разпоредби на Закона за семейни помощи за деца, когато майката живее на настоящ адрес, различен от постоянния й, но идентичен с този на бащата на детето/децата, за което/които се иска помощта.

Но никъде не пише ,че ТРЯБВА да си сменим адресите ...

Намерих и тази статия , според която трябва да отговаряме на някое от следните определения .т.е. ние акосъжителстваме заедно все пак трябва да имаме общи адреси .

Семейства с отпуснати месечни семейни помощи в периода 1 март 2015 г. - 28 юли 2015 г. (преди промените в ЗСПД)

Семействата с отпуснати месечни семейни помощи в периода 1 март 2015 г. - 28 юли 2015 г. по график, писмено ще уведомяват съответната дирекция „Социално подпомагане" за:

- настъпили промени в условията за получаване на помощта, съгласно въведеното от 28 юли 2015 г. задължение за това в Закона;

- спазването на условието семейството да живее постоянно в страната;

- съответствието с една от трите дефиниции за „семейство", съгласно Закона за семейни помощи за деца - „семейство на родители със сключен граждански брак", „семейство на съжителстващи родители, без сключен граждански брак" и „семейство на родител, който отглежда сам децата си".

# 248
Аз съм обратен случай.
Разведени сме, но бащата не си е сменил адреса и по ЛК се води у нас.
Не съм получавала никога детски и не ми е било проблем, но сега съм без работа и ще покрия изискванията.
Дали ще е пречка?

# 249
  • София-Младост
Аз съм обратен случай.
Разведени сме, но бащата не си е сменил адреса и по ЛК се води у нас.
Не съм получавала никога детски и не ми е било проблем, но сега съм без работа и ще покрия изискванията.
Дали ще е пречка?
Ще те накарат да декларираш, че с бившия не живеете на един и същи настоящ адрес  Twisted Evil

# 250
Аз влизам с малко по-банален въпрос.
Подаваме документи февруари месец, но все още за февруари не са ни изплатили детските  Rolling Eyes, чак почнах да си мисля дали не съм объркала нещо, но няма как защото за близначките, родени януари, подаваме февруари и ги изравнихме.
Надявам се забавянето да се дължи на това, че много хора подават наново декларациите си.
Моля ако имате вие някакви предположения ще съм благодарна!

# 251
  • Ямбол
Помощите за февруари се получават през март. Може би имаш предвид януарските, че не си получила?

# 252
Помощите за февруари се получават през март. Може би имаш предвид януарските, че не си получила?
Да, това имам предвид Simple Smile

# 253
  • София
Ако документите са подадени след 20-ти януари , преводът е възможно да бъде получен март , накуп февруари и март.

# 254
  • софия
Като казахте 20-ти, аз трябва да подавам април , но ще се прибирам към 22=и , това означава ли че няма да получа май месец(тези за април) , а чак юни ?

Общи условия

Активация на акаунт