ЧЕТВЪРТИ КЛАС

• 69 008
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
  • Балчик-Сливен
По повод на днешното НВО по български език.Повечето възможни отговори са необмислени.Трети въпрос например-отговорите са срамежлив,скромен и смирен.Детето трябва да даде като верен отговор скромен.Скромен и смирен са думи синоними.Целта каква е? В дадени синоними да открият кой е най-подходящ?
Искам да подготвя подобен тест за този,който го е измислил, не вярвам да получи 6.
Първо си замълчахме,че за една седмица МОН дават три писмени работи,но по-добре да включат граматика , а не от сорта "звездите ми го говорят".Жалко за положения труд от децата и от учителите.

# 526
  • Варна
 Освен НВО по български нашите деца днес са правили и изходно ниво по ЧО.Голямо изпитване тази седмица  Mr. Green

# 527
  • Пловдив
При нас винаги класната чете диктовката, защото децата са и свикнали. Не че няма проблеми и с това. Нашите са били два класа и първо чела едната класна, а другите пишели останалите въпроси. После влязла и другата класна, а класът, който вече бил написал диктовката си пишел останалото. И общото мнение е, че са си пречели.

# 528
По повод на днешното НВО по български език.Повечето възможни отговори са необмислени.Трети въпрос например-отговорите са срамежлив,скромен и смирен.Детето трябва да даде като верен отговор скромен.Скромен и смирен са думи синоними.Целта каква е? В дадени синоними да открият кой е най-подходящ?
Искам да подготвя подобен тест за този,който го е измислил, не вярвам да получи 6.
Първо си замълчахме,че за една седмица МОН дават три писмени работи,но по-добре да включат граматика , а не от сорта "звездите ми го говорят".Жалко за положения труд от децата и от учителите.

Абсолютно съм съгласна. Така мисля и аз. На всичкото отгоре се оставя възможност за огромен субективизъм при оценяването. Децата от нашия клас например са заместили думата "надменен" с други думи. Писали са като примери: " Водопадът се прави на важен.", или "Водопадът се прави на интересен."  Simple Smile Аз в началото се ужасих, но после се сетих, че децата още са си малки. Peace

# 529
И аз съм доста озадачена от теста. Очаквах повече граматика - упражнявахме много членуването, намиране на подлог, сказуемо, наречие; синоними, антоними, сродни думи, времената, определяне на род и число. Дъщеря ми е отговорила, че кладенчето е смирено и според мен е дала адекватно обяснение защо. Не може на литературни въпроси да е допустим само един отговор. Нали литературата, освен че разказва истории, внушава определени чувства и състояния. Защо да не се определи кладенчето като смирено!?
Всъщност, вероятно зависи от проверяващите дали ще приемат отговора за "верен" или не.

А по повод на това, че са малки децата - според дъщеря ми водопадът се фука!  #Crazy И аз набрах малко, но това е положението - разбрала е смисъла  Laughing

# 530
  • София
Моята пък е болна. Баш от нощта преди теста по математика се разповръща яко. Някак си я стабилизирах за математиката, тъкмо мислех, че е поминало айде от сутринта отново. Почвам да се чудя дали не е от притеснение.

Тестовете по БЕЛ от 2-3 години са такива засукани и подвеждащи. Преди бяха основно правопис и граматика. Като гледахме тестове от минали години имаше доста странни въпроси. Например: "Кой герой би избрал за приятел, посочи три качества заради които?" А текста кратък и колкото и да се напъваш ако избереш единия герой можеш да посочиш само две негови качества, т.е. автоматично трябва да се ориентираш към другия. Имаше и други отворени въпросчета, на които аз доста се замислях. Щерката също е написала "смирено" ама кво да я правя. Че и на вторият въпрос е написала за "действие" - Водопадът е горделив.

# 531
По повод на днешното НВО по български език.Повечето възможни отговори са необмислени.Трети въпрос например-отговорите са срамежлив,скромен и смирен.Детето трябва да даде като верен отговор скромен.

Съгласна съм, че този въпрос е най-проблемен. Не е труден, но прекалено близките отговори са объркващи. Но от друга страна, децата се учат да изграждат тези и да ги защитават. И това ще им е от полза по-нататък.

Аз повече се притеснявам от технически недомислия- защо е оставено толкова малко място за такава дълга диктовка? Детето каза, че според квесторката / тяхната учителка не е присъствала/ трябвало да напишат диктовката на чернова. Леко съм притеснена от този подход, дали ще се зачете такова изписване на отделен лист? А можеше просто да съобразят мястото на изписване, ама на, все да има за какво да се мисли.

# 532
  • Балчик-Сливен
И аз така съм набрала, децата ни станаха опитни зайчета, но ние си мълчим. Много бих искала да знам кой е автор на този тест. Има ли възможност да пишем до министъра? Можеха да  пуснат заповед и четвъртокласниците да не правят изходящи нива по предметите, по които имат НВО.
Тази вечер се обажда майка на съученичка на дъщеря ми-не може да успокои детето си,защото като видяло отговорите и казало,че то е отговорило грешно.А детенце е много чувствително и казало,че утре не знае  как ще погледне госпожата, защото досега е само с 6-ци.За нас може да е маловажно и да им обясняваме,че тези оценки никъде не се пишат, но има деца, които  с много емоции приемат това оценяване.

# 533
Тестът по БЕЛ си е ок, четене с разбиране и аргументиране на мнението. Всички отговори са в текста и не само двете, а трите думи - срамежлив,смирен и скромен са синоними. Но най-правилната дума за поточето е скромен в случая, защото си премълчава и не изтъква качествата си - предпочитано е от овчарите. Водопадът е гръмовен, буен, горделив. Изобщо не е субективен теста.

# 534
  • Пловдив
Моята е писала, че "водопадът се смята за велик". ☺

# 535
Аз повече се притеснявам от технически недомислия- защо е оставено толкова малко място за такава дълга диктовка? Детето каза, че според квесторката / тяхната учителка не е присъствала/ трябвало да напишат диктовката на чернова. Леко съм притеснена от този подход, дали ще се зачете такова изписване на отделен лист?
Разбира се, че ще се зачете. Проверката се извършва в самото училище от учители, работещи в него. Все пак това не са изпитите в седми клас.

# 536
Моят син е писал "смирено" също .. а като цяло беше .. хм разочарован от теста - не от това, как се е справил - той е доволен, а от начина на задаване на въпросите. Според мен също са странни .. да не говорим за предложените отговори  newsm78
И как се проверява с толкова субективизъм обективно  Crossing Arms

# 537
  • Sofia
Много уклончиви отговори,подобни,субективни на днешния тест по БЕЛ ooooh!.
Очаквах и аз повече граматика...И моят е писал смирен за кладенеца.Обосновал се е,ама зависи от проверяващия...Абе,к'вото-такова.

# 538
Пише " избор на подходяща дума". Ако детето се е обосновало добре, ще си получи точките. Проверяващите са от неговото училище. Няма да се заяждат за глупости.

# 539
О, цялата работа зависи от много различни фактори. Дали оценяващият изобщо някога е преподавал на четвъртокласници и знае ли какво може да се очаква от тях на тази възраст.  Дали проверяващият е в добри взоимоотношения с класния ръководител на детето и т.н. Нагледала съм се на тази красота. Само мога да ви кажа, че изпитните работи се пазят една година, преди да се изхвърлят. В този период всеки може да поиска да види и евентуално да оспори резултата на детето си.

Общи условия

Активация на акаунт