Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 11 371
   TransferWisewww.transferwise.com – система за международни банкови преводи, функционираща с изключително ниски такси за потребителите.

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 11 371
   Здравейте! За втори път ми се налага да прибегна до международен банков превод до UK. Подразбрах, че най-удачният (от финансова гледна точка) начин да направя това е чрез системата на TransferWise, които не съм ползвала досега.

   Прочетох някои неща и мисля, че картинката ми се поизясни, но моля, някой с повече опит, който е ползвал въпросната система за парични преводи, да разясни следните неща:

   1. В една друга тема тук, във форума, прочетох, че първият превод е безплатен,чрез линк, това все още ли е валидна опция, тъй като при мен автоматично се начислява такса, когато се опитам да направя превода? Или е трябвало да отворя линк-а, още преди да се регистрирам и един вид чрез него да направя регистрацията си?

   2. Моят казус е свързан с плащането на определена фактура към DHL UK. При тези обстоятелства е наложително, освен да преведа сумата по сметката им, в самото платежно ясно да уточня номера на товарителницата / фактурата, за която плащам. Това възможно ли е, при положение че преводът по сметката на DHL UK няма да е извършен физически от мен, а от служителите на TransferWise (поне, доколкото разбрах, схемата е такава)? Т.е. има ли как да уточня какво с точност трябва да пише на вносната бележка?

   3. От TransferWise ще могат ли да ме снабдят с копие от самия банков превод? Такъв документ ми е необходим, защото от DHL UK изискват от мен да им предоставя доказателство, че плащането е извършено. ooooh!

   Точки 2 и 3 са от особено значение за мен, тъй като, все пак, не превеждам пари на частно лице, а искам да погася конкретна фактура, за която трябва да уточня някои детайли.

   Благодаря предварително на отзовалите се! bouquet

Последна редакция: вт, 13 мар 2018, 15:04 от Не се сърди, човече

# 2
 • Мнения: 54
1.Безплатен е първият превод ако следваш тази последователност: отваряш линка и тогава започваш  да си правиш регистрация с въвеждане на твоите данни като потребител. Ако вече си се регистрирала, пробвай с друг мейл и отвори с друг браузър да пробваш.
2. Аз досега съм изпращала пари само на физическо лице, но освен един референтен номер, който е задължителен за посочване при превода, имаш място за уточняване и на останалите параметри по плащането. Освен това , ако трябва да изпратиш точно определена /фиксирана/ сума, трябва да "заключиш" катинарчето"-вдясно от сумите за превалутиране.
3. Относно копие-след като се ргистрираш в сайта, ти виждаш всяко движение и ти излиза документ за направения превод, когато отсрещната страна получи сумата.

Последна редакция: вт, 13 мар 2018, 15:03 от Не се сърди, човече

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 11 371
   Много ти благодаря, че се включи направо в темата, Наде! bouquet Така изложената информация ще е достъпна и полезна и за другите потребители, които тепърва ще попаднат на темата.

   Единствено по втората точка остана нещо недоизяснено за мен – какъв е този референтен номер, за който споменаваш? И откъде го взимаш? Пробвах преди малко да направя един фиктивен превод, за да видя какви полета ще ми се появят, и странното е, че по отношение на реципиента от мен се изискваше да въведа само IBAN-а. Това не е ли твърде недостатъчно като информация, при положение че разполагам също така с Account No, Swift Code и Sort-Code на реципиента? Къде точно да въведа номера на фактурата, която искам да погася, както и своите имена (евентуално)? В полето "reference" ли, защото аз не виждам друго?

   Иначе, отново ти благодаря за ценната информация! Peace

# 4
 • Мнения: 54
В платежното от твоята банка до Уникредит на
основание - информация за получателя:
попълваш задължително следното:
 REFERENCE: PXXXXX
след като се регистрираш ти присвояват номер, започващ с буква Р и цифри после, което идентифицира теб като изпращач.
Този  номер ще ти излезе като си приключиш трансфера и видиш  данните за сметката им в Уникредит.
Относно данни за реципиента / type : PRIVITE/, посочвам само:
1. име и фамилия ...............
 2.SORT: ................
    ACC: ............... 
Това е така, тъй като избирам от менюто UK Sort.
Ако избереш съседното - IBAN: тогава попълваш IBAN-a и Bank code (BIC/SWIFT).
Т.е. избираш единия вариант.  Успех! Simple Smile

Последна редакция: чт, 14 яну 2016, 21:02 от Nadq Slavova

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 11 371
   Ясно. Simple Smile Аз също имам сметка в УниКредит, така че ми е идеален този вариант. Peace

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 11 371
   Позволявам си да прехвърля два изключително полезни поста на мила и отзивчива потребителка от една друга тема, пусната от мен. Надявам се да няма нищо против. bouquet Отново ѝ благодаря за помощта!

Относно изпращане на паунди от БГ към UK.
Мога да кажа от личен опит, че вече цяла година изпращам само по този начин в следната последователност:
Захранвам си предварително моя сметка в българска банка, за да ги имам там левовете.
От сайта на transferwise, избирам send money и си подготвям превалутирането, като съм въвела преди това данните за получателя /Recent recipients-PRIVITE/, посочвам име и фамилия, избирам UK Sort, въвеждайки данните за сина ми. Още като пишете сумата за превалутиране, вдясно до сумата катинарчето следва да е отключено, иначе взема по-голяма такса ако искаш отсрещната страна да получи точно фиксирана сума, напр. точно 200 вал. единици, а не 199.98 или 200.02. /
След като продължа с избор на реципиента и основание-пиша обикновено payment/, избирам да направя превода и веднага ми показва сметката на Transferwise в Уникредит, със сума в левове. От моята банка прехвърлям левовете по сметка в Уникредит. При мен всичко това става в рамките на един ден и до вечерта парите са в паунди по сметка на сина ми.
Може от всяка друга банка в която имате средства да направите прехвърлянето. Важно е да се знае, че не се внасят в брой на каса в Уникредит, а прехвърлянето трябва да стане от ваша банкова сметка по сметка на Transferwise в Уникредит. В платежното е много важно също да напишете в поле основание: Reference ...... , което ви се дава след като завършите превалутирането-този номер, го пишете като основание във вашето платежно при прехв. на левове от вашата банка към сметката на Transferwise в Уникредит.
За да е безплатен първия превод, трябва да се зареди първо линка и после да следвате стъпките за регистрация на нов потребител. От няколко месеца таксата скочи от 0,5 на 0,7 %, за което ме уведомиха с имейл, a мин. 2,00 лв. си остана.
Аз оставям отключено катинарчето, защото според контировките на паунда варира малко каква точно сума ще получи отсрещната страна. Посочвам например , че искам да изпратя 1000.00 лева, които към момента са 383,50 паунда, но ми се е случвало сина ми да получи с до паунд повече или по-малко, в зависимост от контировките към часа на реалното им изпращане към UK. Ако отсрещната страна обаче е фирма напр., на която дължите точно 383,50 паунда трябва да е закл. катинарчето-точно за това е тази опция контрагента ти да получи точно средства, примерно 2% повече пари качваш с нея. Те седят като буфер, ако през това време се покачи курса да вземат от тях колкото са им нужни. Останалите ти ги връщат по сметката като направят превода.
Ако не плащаш фактури, т.е. не ти трябва точна сума може да не я ползваш тази опция - в такъв случай ще ти преведат всички пари, които си им пратил, но по курса им за деня в който е завършен превода.
Да, след референтния номер добави и останалите данни като фактура и др.

Последна редакция: вт, 13 мар 2018, 15:34 от Tatti

# 7
 • Мнения: 44
Здравейте, може ли малко повече информация? Имам сметка на физ.лице в Уникредит. Когато поисках да преведа от нея до гръцка сметка 300лв (искат ми 150 евро), в банката ме уведомиха че таксата е 30 евро за превод 100 евро.
Регистрирах се на transferwise и видях че таксата, която ще ми вземат е само 2,80л, което е супер. Но Уникредит ще ми удържат ли друга такса за международен превод?
Нещо не можах да схвана идеята на тези преводи...

# 8
 • Мнения: 1 478
Не, нищо няма да ти удържат. Все едно пращаш пари до твоята банка в Бг. Това е идеята на платформата. Ако си се регистрирала през реферал, първия превод ще ти е безплатен.

# 9
 • Berlin
 • Мнения: 9 210
Аз прегледах тези дни много подобни платформи, но не можах да намеря отговор на това, което търся. Те издават ли фактури? Т.е. има ли някой, който да предлага такава услуга при извършен межуднароден превод? А не само някаква бележка за извършен превод. Трбява ми нещо, с което да се оправдаят разходите, което ще представляват преводите и да е легално за България, т.е. фактура. Laughing

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 11 371
   Най-добре е да им пишеш директно на тях, отговарят бързо. Peace Може и да има такава опция, но да не е упомената на сайта, примерно, знам ли. Thinking

# 11
 • Berlin
 • Мнения: 9 210
Нямат, писах. Както казах, доста разгледах, че и пописах. Simple Smile

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 11 371
   Хммм, идея си нямам тогава. Rolling Eyes Вероятно има някаква причина да не могат да издадат фактура – нямам обяснение, иначе.

# 13
 • Мнения: 120
Здравейте! Съвсем боса съм в тази тема, но да питам. Очаквам превод чрез сайта, навсякъде има информация как да изпратиш пари чрез платформата, но не и как да ги получиш. Чудя се дали е на принципа на пейпал, където прехвърляш сумата от платформата към сметката или е на друг принцип? Благодаря!

# 14
 • Мнения: 1
Здравейте!

За валутни преводи ползвайте Paysera - евтино, бързо, удобно и сигурно.

Само 0,15 EUR за преводи е EUR за ЕС и 3,25 EUR за останалите държави.

Просто отивате на: https://www.paysera.bg/index_bul.html

Без такси за откриване и поддържане на сметка.

Общи условия

Активация на акаунт