Над задачка пак се мъчиш, тук отговора ще получиш. :)

• 84 979
  • 743
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Syn В условието има печатни грешки според мен. Предполагам, че е " В остроъгълния триъгълник ABC...", после в условие а) трябва да е ",..е височина в триъгълник ADC" Ако е така, то
CD- височина, ъгъл А=45=> триъгълник ADC e правоъгълен и равнобедрен =>ACD=45.
DH - височина, ъгъл А=45 => ADH е правоъгълен и равнобедрен=>AH=DH=6cm.
триъгълник CDH-равнобедрен правоъгълен=> DH=CH=6
AC=AH+DH=12

Във второто условие също ми се струва, че има някаква грешка.

# 136
  • София
Syn В условието има печатни грешки според мен. Предполагам, че е " В остроъгълния триъгълник ABC...", после в условие а) трябва да е ",..е височина в триъгълник ADC" Ако е така, то
CD- височина, ъгъл А=45=> триъгълник ADC e правоъгълен и равнобедрен =>ACD=45.
DH - височина, ъгъл А=45 => ADH е правоъгълен и равнобедрен=>AH=DH=6cm.
триъгълник CDH-равнобедрен правоъгълен=> DH=CH=6
AC=AH+DH=12

Във второто условие също ми се струва, че има някаква грешка.
В първото условия има грешка с т. В, но второто условие си е коректно. Огледайте се за еднакви триъгълници.

# 137
моля помогнете.-намерете разстоянието до най-отдалечената точка ,която може да видите от самолет летящ на височина 4км,ако радиусът на Земята е6370км

# 138
  • Варна
Pavlina Предлагам да се пусне допирателна от самолета до повърхността на земята. Получава се правоъгълен триъгълник с хипотенуза (6370+4), катет 6370 (радиуса) и х (което търсим). От Питагорова теорема се получава приблизително 225,8км.

ganis Видях ги и аз. Хем си знам, че има ли ъглополовяща винаги се пускат перпендикуляри до рамената, но не можах да ги видя на пръв поглед еднаквите триъгълници.
Значи Syn ако още търсиш решението: От т.D пускаме перпендикуляри до AM и BM. Нека L e на AM, а S e на ВС. DL=DS, AD=CD, ъгъл АLD= ъгъл CSD=90 => тр.ALD= тр. DSC (четвърти признак) => ъгъл DAL=ъгъл DCS=x. MAD=45-x, ACM=45+x =>AMC=180-(45-x+45+x)=90.

# 139
  • I want it all and I want it now.
 bouquet Благодаря. Ясмина
И аз установих, че има грешка в условието.
Честита Баба Марта!
Много здраве и успехи  bouquet

# 140
Искам да попитам за една задачка, която не ми дава мира два дни. Задачата е за 7 клас, радела от сборника е "симетрала".
Задача: В правоъгълния триъгълник ABC симетралата на катета АС пресича хипотенузата АВ и медианата АР (Р принадлежи на ВС) съответно в точките М и N така, че ъгъл BCN е равен на 60 градуса.
Докажете, че:
а.) правата PM е симетрала на катета ВС;
б.) АС=ВN;
в.) ъгъл ANB=150 градуса.

Хубав ден!

# 141
  • Варна
Задача: В правоъгълния триъгълник ABC симетралата на катета АС пресича хипотенузата АВ и медианата АР (Р принадлежи на ВС) съответно в точките М и N така, че ъгъл BCN е равен на 60 градуса.
Докажете, че:
а.) правата PM е симетрала на катета ВС;
б.) АС=ВN;
в.) ъгъл ANB=150 градуса.

Хубав ден!

а) Нека симетралата на катета е LM (L е на АС). АМ=СМ (LM симетрала). АМС - равнобедрен с ъгъл при основата Х. Ъгъл BCM=90-X = ъгъл ABC => CMB е равнобедрен => CM=BM, CM e медиана. PM - медиана в равнобедрен триъгълник CMB => PM е и симетрала.

б) CN е медиана в правоъгълен триъгълник APC => CN=AN=PN. Ъгъл NCP=60=>NCP равностранен => PN=PB. Освен това BNP е правоъгълен (медианата е половината от страната).  Ъгъл BPN = 120 (външен за PNC). Триъгълник АNC еднакъв с BNP (NP=PB=CN=AN и NPB=ANC=120) => BN=AC

в) Ъгъл ANB=360-ANC-BNC=360-120-90=360-210=150

# 142
Здравейте !!!Имам нужда от помощ за следната задача :На парада на кралските мускетари , като видял че не могат да се подредят по 11, техният началник решил да ги подреди в редици по 10 , но се оказало , че в последната редица има едно свободно място . След това той последователно опитал да ги подреди в редици по 9,8,7,6,5,4, 3 и 2 , но винаги в последната редица оставало едно свободно място . В крайна сметка мускетарите минали в колона по 1 .Колко души са участвали в парада , ако мускетарите са не повече от 7000 ? #Crazy Дават отговор -5039.

Последна редакция: сб, 05 мар 2016, 10:00 от DIMIDBA

# 143
  • Русе
Колко души са участвали в парада , ако мускетарите са не повече от 7000 ? #Crazy
6997 ?

# 144
  • Варна
Ако приемем, че мускетарите са с 1 повече, то те ще могат да се подредят в редица по 10, 9, 8,7,6,5,4,3 и 2. НОК на тези числа е 2520. Тоест броят на мускетарите + 1 е кратно на 2520. Единствените варианти <7000 са 2520 и 5040. Следователно броят ще е 2519 или 5039. Но 2519 се дели на 11, значи остава 5039.

# 145
Здравейте !!!Имам нужда от помощ за следната задача :На парада на кралските мускетари , като видял че не могат да се подредят по 11, техният началник решил да ги подреди в редици по 10 , но се оказало , че в последната редица има едно свободно място . След това той последователно опитал да ги подреди в редици по 9,8,7,6,5,4, 3 и 2 , но винаги в последната редица оставало едно свободно място . В крайна сметка мускетарите минали в колона по 1 .Колко души са участвали в парада , ако мускетарите са не повече от 7000 ? #Crazy Дават отговор -5039.
Хиляди благодарности . Joy

# 146
Моля за помощ за следната задача (4 клас):

Отивайки на училище Петър започнал да сумира номерата на сградите по улицата от страната, по която вървял. Той живее на номер 12, а сумата, която се получила като достигнал до училище, е 1950 (сумата включва и номерата на неговия дом и на училището). На кой номер от улицата е училището?

Детето я реши със събиране, аз - с аритметична прогресия Wink Обаче все трябва да има нещо по-простичко, като за 4 клас, но без безкрайното събиране...

# 147
Моля,някой да ми припомни този тип задачи от 8клас: Намерете за коя стойност на параметъра m системите нямат решение.Ще се опитам да дам два примера.Моля за помощ,защото искам да проверя дали синът ми правилно е подходил към тези задачи или си е писал "свободни съченения"
2x-my=5          не знам как да направя израза в система
4x+3y=13

втория пример пак система:
5x+3y=8
10y+my=6

# 148
  • София
Умножаваме първото у-е  по (-2) и събираме у-та.
Получаваме (2m+3)y=3=>m=-3/2 у-то нр

# 149
Ганис, Благодаря, къде изчезна y и във втория случай как се подхожда.Истината е,че математиката ми е слаба страна.
Имам спомен ,че в тези параметричните уравнения изследвахме параметъра в два случая
когато е различно от 0 и когато е равен на 0

Последна редакция: сб, 05 мар 2016, 15:21 от doroti1

Общи условия

Активация на акаунт