Хамбургерите игнорираме и храната по дюкански си планираме - 281

• 33 802
  • 730
  •   1
Отговори
# 165
Деси, той пише за френския пазар. Не знам доколко това, което може да се намери на българския е съпоставимо, тъй като не купувам плодови млека, млечни десерти и пр.; даже киселото мляко и кефира си ги правя в къщи, но и това ще е само до момента, в която не селекционират кравички, които могат да се паркират на балкона и  да произвеждат режимно прясно мляко.  Party
По-рано нямаше плодови млека в БГ, които според дюканската общност да са достатъчно режимни, затова се появиха рецептите със степчета.

# 166
даже киселото мляко и кефира си ги правя в къщи, но и това ще е само до момента, в която не селекционират кравички, които могат да се паркират на балкона и  да произвеждат режимно прясно мляко.  Party
Joy Joy Joy

desynikolaeva, аз не съм срещала у нас подходящи за режима подсладени млека. Ако ти се хапват, от време на време може да си гарнираш с малко степче, че и подсладител, някое от обезмаслените млека, които се намират на пазара  Peace

# 167
даже киселото мляко и кефира си ги правя в къщи, но и това ще е само до момента, в която не селекционират кравички, които могат да се паркират на балкона и  да произвеждат режимно прясно мляко.  Party
Joy Joy Joy
Смей се ти, смей се, ама аз и бизнес план имам вече!  Naughty Ахем, имам бизнес идея, по-точно, а за бизнес план колективният дюкански мозък може да помогне.
Та ето идеята - кравите са големи, скъпи и не влизат в асансьор. НО! Има едни други животинки, които дават мляко (освен това и вълна с отлично качество!), могат да ви разхождат вместо куче, могат даже да ви охраняват като бодигард (съскат, плюят, ритат, зъбят се и хапят). Спокойно могат да живеят на маломерна тераса в панелен блок и да влизат в стандартен асансьор. Освен това са любвеобилни и се привързват към стопаните си. В България все още ги няма. А познайте кое е това жУвотно!  bowuu
Вижте само какви сладури са!

П.С. Преварили са мееееееееееееее!  #Cussing out Радостта от отглеждането на алпака.

Последна редакция: ср, 20 яну 2016, 18:53 от fractal

# 168
  • Испания

Не са, не са.  Hug Пише: За сега в България не ми е известно да има ентусиасти да отглеждат за удоволствие или за бизнес АЛПАКА.

Малееееееееее, влюбих се.  Heart Eyes Големи сладури!  Party

# 169
Ти поне си прагматична. Аз искам маймуна-нито се яде, нито мляко дава, обаче никой не ми се връзва, затова се примирявам с котка.  Mr. Green
 Кефир и половинът си прави от близо 2 години, но аз само като видя гъбоците ми настръхва козината.....дори не съм го опитвала.

# 170
Наистина са сладури! Съседите в Англия имаха двечки, много добрички са, играеха с децата, котките, наистина охраняваха като кучета - като видят непознат и почват да съскат. Но понеже са дружелюбни, след 10на минути се сприятеляваха.  Joy В Испания ще им е топличко обаче. Ей тук продават цял харем алпаки (1 мъжка алпака и 13 бременни компаньонки); а познай как ще ме гледат в банката, когато отида за кредит.  Joy
Алина, с маймуната можете заедно да правите гимнастика.  Thinking

Последна редакция: ср, 20 яну 2016, 19:12 от fractal

# 171
Аааааа, тя котката ми прилича на лемур и нравът и е доволно маймунски, та и мен прави на маймуна.....

# 172
  • София :(
          Добра ви вечер  Hug, макар и не петъчна.
     Само на бързичко наминавам, защото прочетох, че Ври се жалва, че хлебчетата й залепват - за съжаление и моите залепват ако се опитам да правя повече от едно, въпреки че пръскам с такова едно чудо, е не баш същото, но подобно. Установих също, че се разпада и ако прибързам да отворя тостера преди добре да се е запекло хлебчето, даже направо да си е ахааа готово, а също и ако оставя сместта да престои и триците да набъбнат повече. А бе - късмет с една дума, но и разпадналите се ги хапвам - къде надробени в супа, къде в соса на някоя манджа, а може и на попара с извара и бульон изостанал някакъв - не стават зян, но не стават за закуска  ooooh!
     И за палачинките да си кажа, че рядко ги правя, но и с тях съм понатрупала опит  hahaha Забърквам си сместа като за истински палачинки - 1 яйце, 1/2 чаша прясно мляко, на око де, 3 лъжици трици и щипка сол, но само щипка. Оставям да постои докато триците поемат течността и доливам по малко вода докато стане с гъстота на палачинково тесто, боза демек. Нагрявам добре обикновен не много голям тефлонов тиган, на палачинковия така и не ми се получиха, пръскам преди всяка обилно с "вълшебния" спрей от горната част, сипвам по 3/4 черпак и разнасям добре. Намалявам огъня и пека докато по краищата започни до кафенее. Обръщат се много лесно с широка шпатула от такъв тип. Също както и истинските могат да се хапват и със сладка, и със солена плънка. Ако пък се понакъсат, че понякога каръка ми е повече от мерака, като приключа ги донакъсвам и обърквам с едно - две яйца, извара и малко кисело мляко с шипка сода и пека или в тигана на котлона или в тавичка във фурната на баница или тутманик, кажете му както ви харесва.
     И за пастет съм си намерила рецепта трепач и даже май съм я споделяла, но докато още сте на темата пак ще я кажа - 500 гр пилешки дробчета, става и със свински и телешки дроб, измити, почистени и 200 - 300 гр пилешко, обикновено ползвам разни изрезки, които остават докато си оформям пържолки от филе, сварявам със сол и млян черен пипер за 20 - 25 минути  след завирането на водата. Прецеждам и запазвам бульона. Дробчетата и месото смилам с месомелачка със среден размер решетка. Полученото нещо слагам в купата на кухненския робот с ножа за кълцане, прибавям подправки - при мен са още черен пипер, горчица, сушен лук, индийско орехче, смляна чубрица, ако се налага още сол и около 1/4 кафяна лъжичка кантен. Сипвам ракиена чаша горещ бульон и включвам машинката. Добавям на части още бульон докато сместа стане абсолютно гладка и даже лееекинко рядка на пръв поглед - не е проблем, после от кантена се стяга и става точно с консистенцията на купешки пастет, но режимен  Yum Прибирам в кутия с капак в хладилника и си го хапвам намазан на тричаво хлебче за закуска или с лъжицата за междинна закуска.
     Днес май сбърках дюканската тема с кулинарната, а всъщност влязох за друго - да предам някому щафетата за петъчните протеинчета, че в петък още от зарана отпрашвам към Копривщица и сигурно ще ви наглеждам, но едва ли ще остане време да пиша, но пък ако някоя тамошна дюканка свирне да изядем по едно пиле... никак няма да се дърпам  Wink
          Лека, мека, палава, розова и режимна нощ  Hug

# 173
Mimensita, пръскалото от Амазон ли поръчваш или го има и в БГ? Кантен - т.е. агар или ксантан? Дано още да си наоколо!  bouquet

# 174
Какво е това пръскало?

# 175
Жалвам се аз за филийката, ама явно не било само в "моя телевизор" проблема  Mr. Green
Иначе Копривщица ми е далече, Мимс, ти знаеш, но иначе с удоволствие  Heart Eyes
fractal, уби ме с тая алпака!  Mr. Green

# 176
Какво е това пръскало?
Олио в аерозолна опаковка; в линка на Мименсита e за да не залепват нещата, има и вариант без мазнини.

# 177
Олио без мазнини?  Shocked А това в БГ продава ли се?

# 178
Олио без мазнини?  Shocked А това в БГ продава ли се?
А де... и аз се чудя като няма мазнини, какво ли има вътре... Не знам дали има в БГ, Мимс ще каже откъде го купува.
Аз все още имам едно, дето е с ниско съдържание на мазнини, по някакво чудо не са го хванали в багажа - а мен даже ме събуха на летището! Явно съм им заприличала на експлозив!  #Cussing out

# 179
  • София :(
     Най - първото ми праскало беше точно такова, донесе ми го армаган една Х`американска дюканка, tqna  Hug,  още през 2010. Сега си го купувам от Метро - обикновено е на най-горния рафт на регала със зехтни, олия и оцети - на границата между мазнотиите и оцетите. Може да се купят подобни и от всеки магазин за сладкарски консумативи, а даже и да се поръча онлайн, но мисля, че цената в Метро е най- изгодна при покупка на дребно.
     Така де, онова чужбинското беше с някакво с намалено съдържание на мазнини, това... кой го знае какво е - мирише на машинно масло, но върши работа, пък и за 10 - на лева изкарва по близо година, но как се пени  #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт