Декоративна роза

• 5 014
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам мини розичка и ме интересува дали има някакви особености в отглеждането й. Не е цъфтяла от няколко месеца, но поне беше свежа и непрекъснато й излизаха нови листенца. Сега обаче гледам, че е започнала да съхне... Много искам да си я опазя, но чета все противоречиви мнения. Че трябва да е на пряка слънчева светлина, че не трябва, че трябва дори и зимата да е навън или обратното...
Аз я държа в непосредствена близост до прозореца и я поливам през около 3 дни.

# 1
Розата е градинско цвете,на парно не вирее.Тези розички са изнежени от парниците и не става сега да се сложат в градината.За това-в най-хладното помещение-стълби ,студена стая.Торфа, в който е засадена няма вече никакви хранителни вещества .За това-пресаждане в градинска почва.Торфа трябва да се махне максимално,но без да се повреждат корените,защото вероятно те са много фини и тънки. Поливаш когато почвата пресъхне отгоре ,проверяваш с пръсти.Държи се на светло,но ако има пряка слънчва светлина може да опече нежните листенца дори и по това време на годината.

# 2
къде я отглеждаш, на открито или закрито? и освен, че съхне има ли по нея лек налеп или нещо като влакна от памук? и ако е на закрито, има ли други растения покрай нея?

# 3
Вътре я отглеждам, в хола. Сега я огледах внимателно и наистина има нещо като лек налеп. До преди няколко дни беше в близост до други цветя, но вече не е, преместих я.

liola, благодаря за отговора.

# 4
най-вероятно има акар по нея, вземи акарицид от някоя агроаптека и я напръскай, по- скоро я изкъпи... Аполо, Нисоран или нещо друго ще ти свършат идеална работа. След като я изкъпеш, след няколко дни ще изрежеш изсъхналите клонки, листа и тн, не се плаши ще избият други още  Simple Smile

# 5
Благодаря много, ще го направя. Simple Smile

# 6
моля, пак заповядай Simple Smile сподели след 3-4 дни как е положението, интересно ми е  Simple Smile

# 7
  • Варна
Нормално е през зимата да съхнат листата, това е градинско растение, въпреки че е в саксия. Нали виждаш розите по градините, нямат листа в момента. Само че мястото и не е в хола, а на терасата. През най-студените дни можеш да я вкарваш на закрито, имам предвид закрита тераса, стълбище, но не в отопляема стая. Подрежи я хубаво, над спящи пъпки. През март я изкарай на терасата, ще пусне нови стъбла и листа. Колкото по-слънчево е мястото, толкова по-добре. И да, наистина хващат брашнеста мана, акари и листни въшки, трябва да пръскаш периодично.

# 8
  • Пловдив
Аз също имах декоративна роза и много трудно я гледах. Искаше страшно много внимание и грижи. Обаче пък аз и разбрах на моята слабото местенце - като започне да изсъхва, или да боледува, или я нападнат акари, веднага отивах и купувах нова почва от цветарския магазин. Измивах хубаво саксийката, след това измивах мнооого хубаво корените на розата - да  не остане никъде от старата пръст и я засаждах наново.
Веднага се оправяше и растеше и цъфтеше много добре.
Незнам дали е правилно така да се прави, но в моя случай даде много хубав резултат!
Сега я подарих на майка, че сменихме квартирата и нямаше място в багажа за цветята ми Sad

# 9
аз не ги разбирам много, но моята е на 2 години и я поливам на около 10 дни, лятото на 5-7 дни.

просто ми се вижда 3 дни много малък период  камоли за зимния период и затова си позволих да пиша в темата Simple Smile

# 10
Здравейте и от мен.
Мъжът ми подари много хубава саксийна мини розичка за свети Валентин тя вече беше цъфнала. От няколко дни я гледа листенцата и окапаха цветчетата и те.
Прочетох че трябва да и отрежа изсъхналите цветчета долу нискониско и да я поливам повечко
Сложих цветето в кухнята отгоре на шкафовете защото там не е много топло а лятото има хубави сутрешни лъчи, отрязах загиналите клончета и видях че се опитват да тръгнат нови стебълца което ме обнадежди. Praynig Hug

# 11
  • Варна
Пролет, есен и лято навън задължително. Моята е на закрита тераса в момента, но мисля в най-скоро време да я изритам навън Simple Smile В стая ще се издължат неприятно стъблата и дори да цъфне цветовете ще бъдат малко и бледи. Това си е градинско, а не стайно растение. И не я поливай повечко, поливай нормално.

Общи условия

Активация на акаунт