Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дефицитите на една журналистика

 • 305 073
 • 3 665
 •   2
Отговори
# 15
 • Мнения: 10 547
Умните се махнахме.  Mr. Green
Не се шегувам особено. От випуска ми една Мария се показва в Ничията земя, но тя е с Карбовски от Радио пиратите, една е международен редактор и две са вестникарки. Останалото бачка какво ли не.

# 16
 • Мнения: 24 821
Няма да коментирам, само ще демонстрирам. От снощи му се радвам на този текст и гледам сеир – дали ще се сетят да го редактират. Не вярвам...

Цитат
Турската полиция стреля с четири куршума по чайна в северозападната част на страната, след като го таксували двойно за обикновена чаша чай.

Любимият ми "Дарик"!  Hug Heart Eyes

Не че и останалите медии не са същите, дори тези с претенции. Стилът на днешната журналистика се илюстрира напълно с фразата: "Забърках на прасето, яж и ти."
Докато им ядем помията, все ще е така, че и по-зле ще става.

# 17
 • Мнения: 20 400
  Абе хора, то да са само журналистите. Вижте и всички други, чиято длъжност и представителност изисква да говорят пред обществото хубав, чист книжовен език - депутати, министри, юристи, учители. То хвани единия, та удари другия.

 То да бяха само журналистите, с мед да ги намажеш. Отдавна вече от екрана и от радиото не може да се чуе нито нормален език, нито смисъл, нито дикция.

# 18
 • Мнения: 2 600
А, а пък аз си помислих, че ще говорим за съдържанието на продукцията на журналистиката... Невярна информация, доизмислена, доизкусурена.... Вярно, че водещите на новините в чужди канали и те се хилят на някоя радостна новина, но у  нас влагането на лични емоции по време на четене на новини е тъпо направено.
Забравили сте онази нещастница Бенатова, която нарече хората с обидни думи, само защото се бунтуваха срещу своеволията на местен дерибей.
Ако няма новини (случвало се е, дори през последните кризисни години), има една дежурна, основна, идеална тема - "куче подгони, нахапа, изяде човек" (нищо, че корифеите на журналистиката отдавна са казали, че "куче ухапа човек" не е новина, новина е "човек ухапа куче"). Ако няма с какво да се привлече вниманието на драгия зрител, слушаме "куче нападна детска градина, самоотвержена директорка спаси децата"...
Пък за невярна информация, мама миа...
Например преди години син на познати изчезна и по-късно падна от висок етаж на блок, та се разчу, като цялата информация беше измислена, явно не си бяха правили труда да проучат човека. Единственото вярно беше, че Иван Иванов Иванов, на хикс години, изчезнал, издирван и паднал от хикс етаж на град Иваново. Бяха измислили родини, роден град, професии на роднините, съчинили криминална история, дето близките не я знаеха....

# 19
 • Мнения: 24 821
А, а пък аз си помислих, че ще говорим за съдържанието на продукцията на журналистиката... Невярна информация, доизмислена, доизкусурена....

Ами, то всичко е навързано - и съдържанието, и формата.
Мен ме дразни, когато почнат да си пълнят новините с разни неща от фейсбук. Особено телевизионните.
Не стига, че де що имаш познати ти пълнят нюзфийда с едни и същи неща в течение на дни, ами тъкмо утихне вълната и хоп! - пуснат ги в новинарски блок в прайм тайм. И хайде пак отначало същото и във фейсбук, защото повечето хора са забравили, че вече са го харесвали/споделяли/коментирали.  Joy

# 20
 • Мнения: 2 791
От випуска ми една Мария се показва в Ничията земя, но тя е с Карбовски от Радио пиратите, една е международен редактор и две са вестникарки. Останалото бачка какво ли не.

Дали няма да сбъркам, но мисля че става въпрос за същата журналистка с тази ужасна интонация. Всеки път като я чуя и превключвам канала. Направо е невъзможна за слушане с този провлачен тембър, все едно е вечно недоспала, вкисната и целия свят и е крив. Би трябвало в университета да учат бъдещите журналисти на правоговор пред камера.

А по темата ще кажа само, че каквото ни е обществото, такава ни е и журналистиката. Разбира се има и изключения, които просто потвърждават правилото.

Надявам се да нямам правописни грешки до тук  Grinning

# 21
 • Мнения: 4 785
Може ли да се спрем с "показното"? Не може, знам Mr. Green Хванахте есенцията, признавам.

За мен основен проблем е, че е зададена някаква обща тенденция и не само, че не искат да излязат от рамката, ами все по-силно я очертават. Търсенето е според предлагането, не е за пренебрегване и това, но все пак могат да се стараят да запазят езика чист, защото колкото повече ми повтарят "при закрити врати", толкова повече ще го приема като норма.
Аз не искам да кажа, че липсват грамотни журналисти. Но то като се замисли човек, повечето дори не са завършили журналистика, а и там вероятно нивото е паднало, както в цялата образователна система. Но на мен дертът (може ли да използвам тази некнижовна дума, ако разрешите, ако не - ще се върна да я поправя, обещавам  Crazy) ми е, че не мога да разчитам на тях за чист език. Не мога да разчитам на медиите да ме накарат да се задълбоча по някоя интересна тема, да ми привлекат вниманието, защото там е безкраен тунел от черни и трагични новини, които изобщо не са новини и не би трябвало да вълнуват хората по 20 минути ефирно време от общо 30. Разбира се, че всеки сам е отговорен за това, какво поема като информация, как си формира мирогледа, но винаги съм си мислила, че журналистиката е много важна и е част от този процес, много уважавах хората, които избираха това за свое поприще, а напоследък виждам само един тотален упадък в тази сфера.

sinergon2, да, заблуждаването с невярна информация и измислянето на драматични новини, е на килограм  Confused И това, ако не е тревожна тенденция, не знам кое е.

# 22
 • Мнения: 4 759
Друго, което много ме дразни е, че преди да вземат интервю от представител на някоя институция, не се подготвят изобщо къде отиват и какви въпроси да задават. Не може да си журналист и да отидеш да задаваш махленски въпроси на официално лице, да не знаеш с какво се занимава лицето и институцията, какви са правата и задълженията на въпросната институция. Прехвалените "Господари на ефира" са факири в тая област. Съответно публиката, понеже не мисли, а консумира безразборно, решава, че институцията е напълно некомпетентна, некадърници, безхаберници и знаем нататък... А това, че зададените въпроси изобщо не отговарят на компетенцията на интервюирания - здраве да е!

# 23
 • Мнения: 2 082
Любимото ми -" НА ЖИВО от Народното събрание" - в 8 вечерта репортер застанал пред Народното събрание, поднася някаква новина от деня на депутатите...Кое му е "на живо" - нито е в сградата, нито интервюира депутат?Тази новина спокойно може да се излъчи от студиото.
"НА ЖИВО - времето по Нова" - от някакъв покрив Никол Станкулова рецитира температурите за  близките дни, вятър развява буйните И коси, а ръцете треперят...Не е ли по-прегледно за драгия зрител да види картата с температурите, а не треперещата Никол?

# 24
 • Мнения: 30 802
Напоследък и аз се изумявам от начина на правене на новини. Точно правене е думата, защото отиват в Горно Нанадолнище и вземат интервю от някоя баба, която твърди, че видяла боа,  примерно.

Вече няма журналистика, има лов на кликове. Затова се прави така. За нета и рекламите няма значение дали статията е стойностна и работена 1 седмица или е някаква сензация "котка откърми зайчета".

Затова и вече няма да съм журналист, освен на дърти години като хоби.

# 25
 • Мнения: 3 371
Най-много ме дразнят говорните дефекти и лигавите, мяукащи създания. Толкова ли няма хора без такива, че постоянно ни навират тези. Преди малко пак гледам в 'Преди обед', д-р Щонова. УЖАС!
Имаше и една , само рекламата и издържах, с жабешка уста и някакво провлачено фъфлене, май предаване за някакви пътувания newsm78.
За качеството - какъвто ни е денят, това и показват. Какво да искаме друго всъщност?

# 26
 • Мнения: 8 717
Езикът на журналистите ми е последния проблем. Въпреки че и той е важен.

По-важна ми е информацията и начина й на поднасяне, които напоследък удариха дъното.

# 27
 • Мнения: 17 829
Защо новините са негативни - защото за новинарските емисии останаха само зрителите, които се впечатляват от такива и тези, които ги гледат за фон на вечерята по навик. Защо са неграмотни - защото е по-лесно. Онзи ден видях изпуснат пълен член в буквара на щерката (в едно от дълбокомислените текстчета от 5-6 кратки реда).

# 28
 • най-шареното място
 • Мнения: 8 197
Ами нямат редактори, а и шефове явно.
Има две крилати ... фрази  в БНР /май една остана/.

Не мога да достигна Как'с Сийска с яркост на цитата /бисер!/, но пък дразнението си го бива:
1. от Враацаа - ....
2. ..., Брюююксьеель

/... са имената/

# 29
 • Мнения: 24 821

Дали няма да сбъркам, но мисля че става въпрос за същата журналистка с тази ужасна интонация. Всеки път като я чуя и превключвам канала. Направо е невъзможна за слушане с този провлачен тембър, все едно е вечно недоспала, вкисната и целия свят и е крив. Би трябвало в университета да учат бъдещите журналисти на правоговор пред камера.


Е, как? Та този провлачен говор отдавна се наложи сред младите кифли, даже старлетките от българските сериали се надпреварват коя повече да удължава гласните...  Laughing

Аз не искам да кажа, че липсват грамотни журналисти. Но то като се замисли човек, повечето дори не са завършили журналистика, а и там вероятно нивото е паднало, както в цялата образователна система.

Аз пък не мисля, че да станеш кадърен журналист и да пишеш грамотно е нужно непременно да си завършил журналистика. Даже, като се замисля, утвърдените имена от старата генерация, някои от които чета с удоволствие и днес, май почти никой от тях не е завършил журналистика. Вярно, че донякъде писането е занаят, който се учи, но само с учене не става. Нямаш ли я дарбата...

Общи условия

Активация на акаунт