НУКК /Италианския лицей/ в Горна баня - мнения, подготовка, изпити

• 180 539
  • 810
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте, момичета,
знаете ли дали приемат деца за последната група в градината (ПГ)? Дали има някакъв шанс за свободни места или направо си е "мисия невъзможна"? 

Приемат деца и за последната група. Ние с дъщеря ми бяхме така. Просто идете до Детската градина. Там на вратата има залепена информация колко деца приемат и кога е изпита.

# 421
Моето дете беше прието миналата година за първи клас в СС и в НУКК. Депозитът от 1000 евро в СС не ни беше върнат след записването на детето в НУКК, макар да бяха споменали, че може и да се върне. По договор обаче си пише ясно, че не се връща. Не съм протестирала - логично е.

# 422
Здравейте, момичета,
знаете ли дали приемат деца за последната група в градината (ПГ)? Дали има някакъв шанс за свободни места или направо си е "мисия невъзможна"? 

Приемат деца и за последната група. Ние с дъщеря ми бяхме така. Просто идете до Детската градина. Там на вратата има залепена информация колко деца приемат и кога е изпита.

Много благодаря  bouquet

# 423
  • Sofiq
За СС и Питагор съм убедена, че не връщат. За Петър Берон ми бяха казали за върнат депозит на майка, но пак казвам-зависи си от случая и предварителната, вероятно, не вярвам да е практика за всички училища.
И пак продължавам да се чудя защо деца приети в математически училища, нещо повече -приети след изпит в тези училища, който никак не е лесен, отиват в НУКК, което е по-скоро за артистични деца, със заложби към изкуства?
Може пък аз да изпускам нещо newsm78

# 424
Аз бих отговорила така: моето дете примерно е с изразени и двете заложби - както математическата, така и артистичната (на мен се е метнала явно hahaha Mr. Green ). И смятам, че може да развива която и да е от двете извън училище. Примерно ако бяхме приети в НУКК (бяхме малко под чертата), със сигурност щеше да ходи и на курсове по математика в някоя добра школа извън училището. За момента учи математика с мен у дома(понеже съм математик и тя е първи клас). Но за по горните класове (вероятно 3-ти) ще е на школа.

# 425
Все си мисля, че на 6-7 годишна възраст е рано да се говори за заложби, освен ако не са силно изразени. По-скоро сега можем да говорим за интереси, увлечения и т.н., но колко продължителни ще са, никой не знае.
Иначе нашият избор за кандидатстване в НУКК е повлиян от друго - писала съм назад в темата.

И като казахте математически изпити, кои други от държавните училща са с изпит за 1ви клас? Аз знам за еврейското, Шилер. Има ли други?

# 426
  • София
Например защото таксите в НУКК сериозно се различават от сумите в частните училища. Вероятно има и други аргументи, но този сигурно влияе в някои случаи...

# 427
  • София
Здравейте, записвам се да следя темата. Извинявайте за спама!

# 428
  • Sofia
Гледам основните трепети са за прием в детска градина и 1-ви клас.Има ли някой наблюдение или инфо за прием след 7-ми клас каква е процедурата и оценката от НВО-то ли е от значение?Освен това да попитам италиански ли се учи задължително и има ли втори чужд език?

# 429
  • София
Привет,

Все ми се струваше, че някъде по-рано го видях като питане в темата, но сега не го откривам, затова се извинявам за вероятно дублиращия се въпрос. Дъщеря ми навърши 6 години през февруари, като е 3-та група в градината. Бих искала да я изпратя на изпит за НУКК - не очаквам да я приемат сега, но ми се струва добра идея като част от подготовката за догодина. В документите за записване за изпит пише обаче, че искат бележка за завършена подготвителна група. 4-та "градинска" група ли имат предвид (тогава ние отпадаме за тази година) или ще приемат и бележка за завършена 3-та група, която се води "I-ва подготвителна"?

# 430
Кой месец е родена дъщеря ви?

# 431
Бележката, която искат, е свободен текст и удостоверява посещение на подготвителна група. При записването искат официален документ за завършена подготвителна.
Кандидатите, които имат навършени 6 години към 15,09,17, предоставят бележка за съответната завършена ПГ. Аз даже, доколкото знам, не се указва точно коя ПГ е завършена, за кандидатстване в 1 клас се изисква детето да е посещавало ПГ поне 1 година. Но може и да греша. При всички случаи нямате проблем.

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 16:44 от Ваяна

# 432
Гледам основните трепети са за прием в детска градина и 1-ви клас.Има ли някой наблюдение или инфо за прием след 7-ми клас каква е процедурата и оценката от НВО-то ли е от значение?Освен това да попитам италиански ли се учи задължително и има ли втори чужд език?

В лицея (след 7 клас) продължават след вътрешен изпит, външни кандидати се допускат само ако не запълнят бройките за двата класа ... това по памет - иначе прочетете наредбата за прием, която я има в сайта на НУКК.
Учат италиански всички от 2 клас нагоре, отделно учат и английски от 1 клас.

# 433
  • Sofia
Странно,но след 7-ми клас не пише да се държи изпит.Цитирам:
3. за придобиване на средно образование с прием от VІІІ клас.
(2) Кандидатите за VІІІ клас могат да кандидатстват за два профила - хуманитарни науки и природни науки.
Чл. 5.
Чл. 6. (1) Ученици, успешно завършили І, ІІ, ІІІ, ІV, V или VІ клас в неспециализирано училище, спортно училище или училище по изкуства, могат да се преместват и записват в НУКК от началото на следващата учебна година при наличие на свободни или освободени места и при условия и ред, определени от директора на учебния комплекс.
(2)   
(3) Ученици, които са завършили VІІІ, ІХ или Х клас в неспециализирано училище, спортно училище или училище по изкуствата, могат да се преместват и записват в училище по културата от началото на следващата учебна година при условия и ред, определени от директора на училището и след полагане на приравнителни изпити по учебни предмети, когато училищните учебни планове на приемащото училище и училището, от което ученикът се премества, са разработени въз основа на различни рамкови или типови учебни планове.
по-надолу чета
Условия за кандидатстване и приемане в осми клас
Чл. 21. (1) За приемане в VIII клас на НУКК могат да кандидатстват ученици, които са завършили основно образование в годината на кандидатстване.
(2) Кандидатите трябва да имат среден успех най-малко мн. добър 5,00 от свидетелството за основно образование и да са положили успешно изпити по български език и литература и по математика от национално външно оценяване.
(3) Учениците, класирани на първо, второ или на трето място на националния кръг на олимпиадата по български език и литература и/или на олимпиадата по математика, имат право да участват в класирането с максимален резултат вместо резултата от национално външно оценяване.

# 434
Еми значи няма изпит, класират ги по НВО.

Общи условия

Активация на акаунт