Дете без мъж или мъж, който не иска друго дете?

• 43 572
  • 857
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Скрит текст:
Ама и това твърдение, че видиш ли домакинята си почива е малко размазано.....да има такива, които освен, че са домакини, друг им домакинства, но в общият случай си е къртовски труд и сериозен ангажимент и отговорност. Да сготвиш, изчистиш, напазаруваш, сметки чудесии....децата да са изгладени, гледани занимавани.
Никой не казва, че си почива, но се преекспонира от жени като теб Simple Smile Веднъж в седмицата ако заредиш хладилника до горе дали ще трябва всеки ден да пазаруваш? Някакви дребни неща ОК, но не е нещо страшно. Сметките вече се плащат онлайн за няколко минути. Чистенето пък колко много време да ти отнема? Не всеки ден правиш "пролетно почистване". А за готвенето... заучаваш лесните манджи и пак 1 час готвене на ден... къде го видяхте къртовския труд не знам. При условие, че децата ходят на ясли и градини, не знам каква ще е тази професия домакиня, като децата са на ясла/градина или училище... ти да седиш вкъщи и да разправяш за къртовския труд.
Ни най-малко не го омаловажавам, отговорно си е, но ако беше пък толкова сериозно, защо не всички жени като родят не стават домакини ами работят? Значи могло а? Simple Smile

Ами така де, баба ти не е била само домакиня, ами и здраво си е поработвала. Това казвам и аз.
Повечето жени в работоспособна възраст, работят. Ти обратното ли твърдиш?
Изпий си кафето моме... твъртя, че не познавам жени домакини, а само такива които освен, че са домакини и работят на пълен работен ден.

Що не се пробваш ти да го правиш, после коментирай колко е лесно.

# 421
Аз ясно описах дейностите на майката домакиня. В момента в който детето е записано на ясла и детска кухня е ясно , че вече не си в тази си функция и се очаква да се върнеш на друго работно място/защото реално друг работи твоята професия и гледа детето и семейството/, а който не е гледал дете вкъщи, той е с фантазията, че цял ден се опъваш на дивана..... Но тези неща пак казвам, че са трудни за схващане от общество все още живеещо в стереотипи , за жалост за сега най лесно е да имаме дълго майчинство  и управниците го знаят.....за това го и имаме, за друго не сме дорасли да го осмислим

Ей сега - снощи дтето 5 пъти повърна, вече съм повече от стажант в химическо чистене. Такива трикове за премахване на повърнато от сок от нар знам, че ум да ви зайде......я го знаят половината от стажантите, я не  Crazy Crazy Crazy Crazy  да говоря ли , че знам вече наизуст схемите и поведението при диетично хранене и готвене, до грамаж се теглят дори.....

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 12:32 от Звезден^Прах

# 422
На всички лица, на които им се полага чужда помощ (в решението на ТЕЛК им пише, че са с чужда помощ), държавата е длъжна да им осигури такава и може да се назначи и човек на договор, който да им оказва тази помощ.

Ако имаш предвид, че като си стоял няколко години вкъщи и се предполага, че си готвил, автоматично да ти издават тапия за готвач, е доста нереалистично. Основно аз готвя за мен и за приятеля ми (той основно чисти), но нямам смелостта да се изтъпаня в някой ресторант и да кажа, че по тази причина съм придобила уменията на професионален готвач. В по-ниския клас заведения дори се съмнявам, че им искат дипломи за готвачи, искат опит, да покажеш какво можеш.

# 423
На всички лица, на които им се полага чужда помощ (в решението на ТЕЛК им пише, че са с чужда помощ), държавата е длъжна да им осигури такава и може да се назначи и човек на договор, който да им оказва тази помощ.

Ако имаш предвид, че като си стоял няколко години вкъщи и се предполага, че си готвил, автоматично да ти издават тапия за готвач, е доста нереалистично. Основно аз готвя за мен и за приятеля ми (той основно чисти), но нямам смелостта да се изтъпаня в някой ресторант и да кажа, че по тази причина съм придобила уменията на професионален готвач. В по-ниския клас заведения дори се съмнявам, че им искат дипломи за готвачи, искат опит, да покажеш какво можеш.

Ще се учудиш колко жени могат, но не са наемани именно, защото нямат опит и ходим и се пенкаме разни луди като мен от НПО-тата да ги преставляваме и гарантираме пред работодателите за тях, белким се смилят и ги наемат да мият чинии например  Tired Tired....щото не си ли мил чинии и рязал краставици 5 години някъде- трудно те наемат . А това, че държавата е длъжна е съпоставена на настоящата реалност в която се оказва, че няма никакво значение какво е длъжна...Да коментираме ли колко и какви грижи има за такива деца и хора с ТЕЛК и каква е реалността в тези институции.....да защото в момента тече деинституализацията, ама пак само си тече, реално до никъде не е докарана. Познавайки доста такива жени и знаейки потребностите им и възможностите им, никога не бих ги нарекла просто домакини , но човек вижда до толкова до колкото може. Лесно е да си имал възможност да учиш и да се развиваш в нормални условия, да си усвоил професия, образование и т.н....ама масово не са така жените.

# 424
Проблемите на майките на деца с увреждания действително са големи. Имам известни наблюдения, повечето са в много трудно положение - мъжете често ги изоставят, а за личен асистент програмите са ограничени, към жените има невероятни изисквания, а парите са мизерни. Винаги съм се чудила защо е така, при положение че ако тези деца бяха в институция, те щяха да струват на държавата много повече, а за децата щеше да се полага в пъти по-малка грижа...

# 425
Лесно е да си имал възможност да учиш и да се развиваш в нормални условия, да си усвоил професия, образование и т.н....ама масово не са така жените.

Ако говорим за здрави, прави хора, всеки има възможност да учи до някакво ниво. Средното образование е безплатно, след основно образование само учебниците се плащат. За висше образование много хора се издържат частично или изцяло сами, докато следват. Но то не е задължително. Средното образование е достатъчно да усвоиш след него или по време на него професия и да натрупаш стаж.

# 426
Това, ако си поставен в благоприятни семейни условия- изключваме детският труд, заболяването на някой в семейството, за смърт да не говорим, насилие, дискриминация и каквото се сещаш още от реалният живот, бременност , ранно раждане и т.н....особено пък в бг действителността  на ниско заплащане, липса на гъвкаво работно време и реални мерки за закрила на уязвими групи си е невъзможно и не са виновни тези хора, те са потърпевши в случая. Това обаче е трудно умозримо от хора, които не са в това положение или не познават от близо материята и особено за хора израснали в общество в което е пълно със стереотипи.

Най -елементарно да го обясня , набързо, нямам идея дали ще се схване, ама това ми хрумна като най -просто да си представите за какво ежедневно се борят тези семейства и жени и деца в неравностойно социално и физическо положение. Доста е позната пирамидата на Маслоу- копирам я , за да е нагледно . Когато на индивида /семейството/ му липсва в ежедневието основата на пирамидата и се бори за набавянето и, то той не е способен да се катери нагоре по нея/а там се помещава и образованието/, а такива семейства и деца , които растат в семейства, които ежедневно се борят да имат хляб- колкото щеш, за тях образованието не само не е достъпно, ами не е цел....защото те са още на първо ниво на пирамидата  Tired Tired

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 12:46 от Звезден^Прах

# 427
Това, ако си поставен в благоприятни семейни условия- изключвам детският труд, заболяването на някой в семейството, за смърт да не говорим, насилие, дискриминация и каквото се сещаш още от реалният живот, бременност , ранно раждане и т.н....особено пък в бг действителността  на ниско заплащане, липса на гъвкаво работно време и реални мерки за закрила на уязвими групи си е невъзможно.

Не искам да задълбавам, но в масовите семейства условията не са толкова неблагоприятни, че ако имаш желание, да не успееш, макар и не всички да могат да си позволят да купят жилище на детето и да го пратят да учи в някой ВУЗ с голяма такса. Трябва да има някаква социална политика, естествено, да ги учат, че трябва да разчитат на себе си, а не на помощи, то без труд и усилия не става просто, а много от тях действително предпочитат да родят, преди да са завършили, но реално и преди това не са били кой знае колко по ученето и усилията. Как да го кажа, измъкването е въпрос най-вече на личен избор и усилия. И да говориш, че който е успял по някакъв начин да се реализира, значи пътят му е бил застлан с цветя и рози, докато на другите им е било трудно и затова не са, е неглижиране на личните усилия на хората.

# 428
Ама тука не става въпрос, за признаване на труд, който не извършваш реално, напротив или да ти се приписват заслуги и възможности, които нямаш, точно за обратното говоря аз лично.  Peace Peace За това си има хора изследователи, учени, занаятчии и професии за бита и са си категоризирани......

Но да не признаваш труда на жени, които се грижат за болни деца и възрастни или които отглеждат собствените деца/ ама признаваш ако учат за това и карат практика някъде или полагат такъв труд, ама за чужди деца?/ за мен е безумие.....тук става въпрос да се припознае трудовият стаж на жени, които реално го правят , за да може в бъдеще да имат и трудов и професионален опит, ако решат например да станат болногледачки в някой дом или детска градина и т.н.....те знанията и опита реално си го имат.  Wink

# 429
Ама тука не става въпрос, за признаване на труд, който не извършваш реално, напротив или да ти се приписват заслуги и възможности, които нямаш, точно за обратното говоря аз лично.  Peace Peace За това си има хора изследователи, учени, занаятчии и професии за бита и са си категоризирани......

Но да не признаваш труда на жени, които се грижат за болни деца и възрастни или които отглеждат собствените деца/ ама признаваш ако учат за това и карат практика някъде или полагат такъв труд, ама за чужди деца?/ за мен е безумие.....тук става въпрос да се припознае трудовият стаж на жени, които реално го правят , за да може в бъдеще да имат и трудов и професионален опит, ако решат например да станат болногледачки в някой дом или детска градина и т.н.....те знанията и опита реално си го имат.  Wink

За какво говориш всъщност? За здрава майка, която гледа здраво дете и очаква да ѝ плащат, че се е квалифицирала като детегледачка, готвачка и чистачка или за хора, които се грижат за болен човек?

И за чужди хора да работиш, нямаш ли договор, който да се регистрира, че да види държавата, че работиш, какво точно работиш, колко време го работиш, не си ли си внасял необходимите осигуровки и данъци, пак документално не можеш да докажеш, че си работил. Ти искаш документално да признаят някакъв труд, за който няма документи да е извършван? Е, няма как да стане.

# 430
Всъщност има....но пак ще повторя, ако не си в материята или да си се замислял и разсъждавал или да си в позицията ти се струва странно и нелогично, защото живеем в такова общество. Всъщност сме почти на крачка от него и се върви в посока да се признава освен като трудов и като професионален стаж майчинството или отглеждането на дете или човек с ТЕЛК.....но винаги има с кого да се сбориш или да обясняваш, защото не разбира от позицията на човек с професия, професионален опит или човек , който не е в подобна ситуация и да му се налага да разбира колко важно е нещо толкова дребно например, това да готвиш 3 пъти на ден за детето или да го гледаш до 2та му година да ти се зачете като опит по конкретната професия..... /в момента пак казвам, че се признава само като трудов стаж, но не и като професионален, въпрос на време е това да се промени/

# 431
Защото една професия, за да я упражнява човек, трябва да покрие определени изисквания и стандарти, които дори се оценяват. Ако не можеш да ги покриеш, не придобиваш тапия. За някои професии, за да са професии, а не просто да си завършил дадена специалност, да имаш академичната степен, трябва да станеш правоспособно лице. 3 години трябва да работиш за някого точно тази дейност и това трябва да е доказано с необходимите документи.

Вкъщи може и буламачи да готвиш, това значи ли, че след 2 години готвене на буламачи някой трябва да ти даде тапия за професионален готвач. Трябва да има доказателства, че достигнал някакви професионални умения, да си покрил някакъв стандарт. Не е казано, че в семейството готви винаги жената или че задължително тя готви 3 пъти дневно, вместо да купува готова храна.

# 432
Явно не говорим за едно и също, тук не става въпрос за академични и професии свързани с определен набор от знания, става въпрос за професии които така или иначе се упражняват от домакините и жените, които отглеждат деца и хора в неравностойно положение.Става въпрос за професии, които други хора придобиват, отглеждайки нашите деца в институции, а в момента процеса е точно обратен- деинституализация. За това, казах че е трудно да се разбере и осмисли от човек, който не е проучвал, не виждал, не е размишлявал по тази тема.  Това са професии, които така или иначе се упражняват от майките, домакините и жените, гледащи хора с ТЕЛК например. Това са професии като социален асистент, домашен помощник, помощник готвач,детегледачка, гувернантка, хигиенист и т.н/който ако направиш труда да отвориш ДОИ ще видиш разликата с главен готвач например и изискването за покриването и придобиването на съответната образователна степен.....и че напълно се припокриват с доста от случаите които споменах/.  И ако подобни професии за теб ти се струват маловажни или подробности, които нямат значение, то е защото имаш минимум средно образование. Сега се постави в позицията на жена, която гледа болна майка, момиче което е израснало в семейство с насилие и н е могло да се обучи, жена, забременяла рано по една или друга причина или жена без един ден трудов стаж и без професия, дискриминирана по един или друг начин. Примери и истории имам много, колкото щеш. За подобен профил жени и хора, придобиването на стаж по дадена елементарна професия, която така или иначе упражняват като майки и домакини или асистенти на хора с увреждане е нещо, което може да им послужи в бъдещи професионални взаимоотношния и реализация.....колкото и смешно и странно да ти звучи, да имат 2 години стаж като домашни помощници за някои от тях би отворило много врати... Tiredне е толкова просто и елемнтарно колкото изглежда, че видиш ли всички домакини са лешпери и мързеланки, точно обратното е , повечето са такива по принуда или по стечение на обстоятелствата.

и именно защото не е толкова лесно и просто и се изисква много законодателна инициатива и социални мерки, им е по-лесно на нашите управници да дават наред дълго майчинство и пито-платено .......всички са доволни...привидно

# 433
Всяка една професия, колкото и минимални изисквания да има според теб, има изисквания. Държавата някак как да знае кой и по какъв начин се грижи за някой, ако това не е отразено по някакъв начин. Ти искаш държавата да признае, че някой си има стаж и е придобил професия, без да има някакви данни за това. Няма как да стане. Но нищо не пречи, ако някой работодател се съгласи да ги вземе след това на договор и с определени трудови характеристики, да придобият съответните доказателства. Нищо не им пречи да извършват и тази грижа за други хора срещу заплащане, но без договор, щом досега са го правили така. Но документално няма как без доказателства да им се припише професия и покриване на минималните стандарти за това. Тези хора, грижещи се за други хора, трябва да намерят начин да легализират тази грижа. Някой да им заплаща за труда. Това може да е както държавата, така и физическото лице, което ги издържа, докато те полагат тази грижа. С един договор за наето лице съпругът или друг близък, който издържа въпросния грижещ се, може да удостовери, че лицето работи като един-какъв си, от еди-коя си дата, извършва определени дейности и получава определено заплащане за тях.

# 434
Не знаете какви са моите доводи, моите причини и моите възможности, така че спрете да се излагате с това ваше грозно оплюване.
Масовият българин има по 1 дете само, на повечето идеята за 2-ро им се вижда кощунство, а ти тук и за трето говориш даже. Нормално е да срещаш подобно отношение, не се коси. Мъжът ти ако има приятели без деца и с едно дете, какво мислиш му говорят по цял ден - че е преизпълнил плана с двете, какво друго. Огромно влияние върху човека има социалната му среда.

Гледам, и звезден прах сте я заяли.  ooooh!
Изобщо всеки с малко по-различно мнение веднага бива разкостен.
Апропо, звезден прах, чудесно те разбирам и съм абсолютно на твоето мнение. Беше удоволствие да чета постовете ти, не съм знаела, че има шанс нещата да се оправят /по тези въпроси/ и в България. Изобщо не съм особено наясно с материята, но мнението ми винаги е било като това, което си изложила в постовете си.
Моето мнение е, че работата на жената по децата е една от първостепенните, най-важни човешки занятия. Както и на лелките в яслите, госпожите в детската градина и учителките. Синът ми попадна на 2 /смени класа/ начални учителки, и двете полагат огромни усилия за възпитанието на децата ни. Като гледам как се оплюва този персонал, а за персонала по детските градини изобщо не ми се започва да говоря, тези хора отглеждат бъдещото поколение, но аз не виждам подобаващо уважение към тях.  ooooh!
Това, за да допълня малко твоята теза, малко встрани, за да не се повтаряме.

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 16:00 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт