Дете без мъж или мъж, който не иска друго дете?

• 43 570
  • 857
  •   1
Отговори
# 465
  • София

Има корупция, да, тя е от ниско към високо ниво. Но и нулева корупция да имахме, пак нямаше да имаме пари за социални плащания, ако не е изпълнено поне едно от двете условия: или самата държава да разполага с някакви ценни ресурси (природни суровини - рудни и , изкопаеми, енергийни източници и пр.), средствата от продажбата на които да отиват в полза на държавата и нейните поданици; и/или хората,които имат повече да да дават на тези, които имат по-малко и се нуждаят от парите на тези, които имат повече. Ако всички хора решат да вземат повече от държавата, отколкото дават, няма да стане, освен ако ги няма споменатите ценни ресурси.
Виж, не е само Франция- държави като Финландия, Швеция, например, също са социални, а гражданите им не са тръгнали да емигрират в България заради плоските 10%, нали?
Просто имат подоходно облагане и който печели повече, плаща по- големи данъци.
За да живее в добре уредена страна с по- малко бедни и необразовани, а оттам и с по- ниска престъпност.
Елементарно е, но е извън темата.

# 466
  • До хладилника, който обичам
Може ли да не прескачаме огромния процент сива икономика, в който много граждани доброволно и охотно участват, но се сещат, че са ощетени едва, когато им трябва да се възползват от социалната система лично? Няма как да стане тази, да не се внася и всичко да е на ръка, но после да има откъде да се вземе, защото "и аз лащам данъци [само на част от доходите си] и ми се полага".

# 467
Може ли да не прескачаме огромния процент сива икономика, в който много граждани доброволно и охотно участват, но се сещат, че са ощетени едва, когато им трябва да се възползват от социалната система лично? Няма как да стане тази, да не се внася и всичко да е на ръка, но после да има откъде да се вземе, защото "и аз лащам данъци [само на част от доходите си] и ми се полага".

Аз това имах предвид.

# 468
Да не мислиш, че половината и повече са наясно , че са в сивата икономика, особено млади хора. Аз лично не бях наясно с видовете осигуряване, на 23 години от къде да съм наясно кое за какво е....не се и учи никъде  newsm78 Стана ми ясно, чак след като ми се наложи да ползвам болничен за ин виро процедура, че видиш ли по този начин са ми спестили точно тези осигуровки и то без аз да съм наясно, беше ми обяснявано, че работя по различни проекти и за това/а е трябвало да съм на срочни трудови договори в такъв един вариант, но колко млади хора са наясно с тези тънкости, а и не само млади?/

Вече съм наясно с "доста пропуски и вратички", но само защото съм се сблъсквала с подобна документация, доста хора не са наясно и работодателите могат да оформят документите изцяло както си поискат, без работниците да съзнават, в какво са въвлечени или да го искат целенасочено, но това пак е пропуск в правозащитната система.  Например при мен в НОИ ясно излизат непрекъснати граждански договори с години от един работодател, горе-долу за едно и също нещо ......защо не са го проверили - за мен е тъмна Индия. Просто няма инициатива, не че е толкова трудно....

# 469
  • София
Незнанието на законите не оневинява тяхното неспазване.

За да провери който и да е работодател, Инспекцията по труда се нуждае от писмо от служител с основания за проверка. Дори и основанията да не се потвърдят, проверка винаги има.

Последна редакция: чт, 28 яну 2016, 09:48 от Sharky*

# 470
Да, аз съм наясно, че нося отговорност , но съм наясно на тоя етап и не бих го допуснала, въпроса е , че го отчитам и като пропуск в образователната система....на теория всичко- ок, на практика, нещо , което да ти служи да си пълноценен гражданин - 0. А като се замислиш аз лично съм спазила закона  newsm78 работодателя е този , който определя правоотношението и предлага договора....както и да е, ясно ми е само, че е имало нещо не както трябва, кой носи отговорност, не съм убедена, че всички хора могат да са напълно наясно с точно този вид осигурително законодателство, нямало е как да заподозра , че е проблем, докато реално не съм изчела в подробности КТ и приложението и то само защото съм видяла нередност и съм настояла да се поправи в момента в който съм заподозряла. Колко обаче го правят като постъпват на работа , че и са го осмислили до такава степен, говоря за реалността каква е, а аз съм пресен пример.

# 471
Незнанието на законите не оневинява тяхното неспазване.

За да провери който и да е работодател, Инспекцията по труда се нуждае от писмо от служител с основания за проверка. Дори и основанията да не се потвърдят, проверка винаги има.

И да има жалба,не виждам надежда Пускала съм жалба, дойдоха, затвориха се с шефа в стаичката, той отиде да купи слади и алкохол. Ха познайте какво стана.

# 472
  • София
Аз съм работодател, в София, поне 3 пъти са ми идвали на проверка по доноси, проверяват си хората, и когато няма за какво да се хванат (няма нарушени закони и наредби) пишат по едно предписание  - защото ако няма никакъв документален резултат от проверката, ги наказват.

Никога никого за нищо не съм подкупвала. Поради тази причина и никога не сме кандидатствали по каквито и да е европейски проекти - за да не ми се налага да подкупвам.  И да, съзнавам колко е глупаво да си честен.

# 473
Края на 2005. Работех за кратко във фирма, която се занимава с микроелектроника.
Работеше се с вещества, които ако се вдишват сериозно увреждат здравето. Нямаше аспиратори на всяко работно място, което да издърпва дима. Имаше всъщност аспиратори, но те не работеха. Не бяха включени, то нямаше и къде.
Написах подробна жалба. Та казах какво стана. После получих писмо, че всичко е наред и има работещи аспиратори.  Mr. Green
Та, много не вярвам. Но разбира се може да се намери някой читав служител на таз инспекция.

# 474
Момиче, което работеше с мен в повечето екипи, тръгна да ги съди, защото тя се оказа и бременна, преди да осъзнае, че не е осигурявана никога на тоя риск/това и беше първият работодател и работеше при него с години/. До ден днешен още се съдят.....децата и навършиха 3 /близнаци  ooooh! ooooh!/ . Та, честно аз лично се изплаших, защото ми предстоеше и ин витро и очаквано бях с проблемна бременност и т.н....та се съгласих да не с включвам в колективна жалба при нея, а просто да ме прехвърлят от тук нататък на трудов......замълчах си демек. Щото можеше и да ме изритат в момента в който им занесох болничният ....това е масова практика. От там нататък също е истина, че продължих да работя на граждански, освен трудовият през цялата бременност, но те са си били действителни, работила съм от вкъщи и на парчета, различни задачи

# 475
Истината е, че като си на граждански договор, сумата, която би трябвало да внасяш за майчинство, си я прибираш в джоба. Оттам нататък, и 24/7 да работиш, останалите не ги топли. То си е само за теб. И става леко нахално да размахваш пръстче, че някои, които си плащат абсолютно всичко, били направили грешен избор и не разбирали колко е велико да си майка, след като благодарение на техния грешен избор е станало възможно ти да направиш твоя правилен избор.

# 476
и сега да взема да се пенкам че съм надвнесла 1000 пъти здравните осигуровки, а не съм ги ползвала и да соча с пръст, някой, който се е възползвал/защото е имал нужда, както аз/. Яд ме е , че нямаме индивидуални партиди на осигуряване/ама не ме е яд на хората , които го ползват , а аз внасям, яд ме е на системата/ , а солидарни, но незаконно не съм постъпила. Придобила съм правото да получа обезщетение, значи съм осигурила риск-а .  newsm78

# 477
и сега да взема да се пенкам че съм надвнесла 1000 пъти здравните осигуровки, а не съм ги ползвала и да соча с пръст, някой, който се е възползвал/защото е имал нужда, както аз/. Яд ме е , че нямаме индивидуални партиди на осигуряване/ама не ме е яд на хората , които го ползват , а аз внасям, яд ме е на системата/ , а солидарни, но незаконно не съм постъпила. Придобила съм правото да получа обезщетение, значи съм осигурила риск-а .  newsm78

Щеше да е същото, ако не беше внасяла, а беше ползвала и сочеше с пръст тези, които са внасяли и не са ползвали. Апропо, предишния път, когато писа, се оказа, че пак работиш на граждански договор и някак плащаш 3 пъти повече от останалите, а пък имаш право на детски. Т.е. само покрай бременността ли си била на трудов договор? Истината е, че за толкова кратък период - 1 година, че и 2, внасяне в ОЗМ, излизаш само на печалба, въпреки че имаш право на майчинство. За да имаш претенции нещо да си внесла и да си покрила напълно твоите вземания, че и тези на другите, трябва да внасяш повечко години.

Съветът ми е и да си погледнеш какво точно внасяш чрез гражданските договори, че да не изпищиш, когато стане време и за пенсия. Да не би някоя добра душа, грижейки се да получаваш повече в момента, да е направила така, че да не внасяш необходимите пенсионни осигуровки.

# 478
Имам 5 години ТРУДОВ стаж, и 10 осигурителен/вкл. за Пенсия/ направих си труда да го изчисля през НОИ. 2 години съм била в майчинство. Имам право сега на детски/т.е нямам вече , защото декларирах както си  , че си живеем с мъжът заедно/ , защото последният ми авторски договор е от преди повече от година. Верно на голяма сума, но е за отминал период.

Започнах работа в нова фирма на 2ри трудов договор с идеята да натрупам стаж. ПАК започнаха да ме осигуряват на минималната, без да вписват бонусите и допълнителните , които получавах.Напуснах, сега си се регистрирам на свободна професия и вече с работодатели- до тук. Опита ми показва, че или не те наемат или те наемат и те ощетяват.....в по-голямата част  Tired Tired

# 479
  • До хладилника, който обичам
Аха, леко не вярвам повечето хора да не са наясно, че дължат данъци и осигуровки върху парите, които изкарват. Напротив, повечето отлично знаят, правят бърза сметка колко ще им отидат за данъци и махват с ръка, майната й на държавата, не е опряла до мен.

Общи условия

Активация на акаунт