Кариера (работа) или бебе ?

• 14 472
  • 142
  •   1
Отговори
# 30
Аз го разгадах, че първата ти заплата е била 20 000  Crazy

Иначе за мен кариера е или да си на много висока позиция в голяма компания, или да имаш собствен бизнес. За хората, занимаващи се с изкуство, не смея да се изкажа, сигурно е различно за всеки.

# 31
  • София
Явно "кариера" е доста субективно понятие. Всъщност като се замисля, моя приятелка, която е продавачка, сигурно смята, че аз съм със супер кариера. Аз пък смятам, че най-близкият приятел на мъжа ми, който е заместник ректор на един от университетите в София, е човек с кариера... Реално няма лошо когато сам за себе си смяташ, че правиш кариера. Влияе много добре на самочувствието.  Grinning

# 32
  • София
Ами за мен беше.... 20 х първата ми заплата, която някога съм получавала на сериозна работа с договор и пълни осигуровки.

Ако приемем, че първата ти заплата е била минималната за страната т.е. 420лв. x 20 = 8400лв./ месец
Чиста или брутна?

Приятно ми е да се запознаем. Предполагам, че разговарям с човек на много важен пост в държавата или с бизнесмен. bowuu

# 33
Различно е за всеки и за всяка сфера. Всъщонст, ако броя съвсем първата ми заплата, увеличението е доста по-голямо, но няма значение....  това е моята кариера.
Ами не... минималнта тогава беше доста по-малка... да речем наполовина.

# 34
  • Пловдив/София
А стабилност в работата никога няма, гаранция, че ще има къде да се върнеш след 1-2 години майчинство, никой не може да ти даде. Дерзай и успех  Peace

Не е така, законът ти я дава. Ако не греша е незаконно да се уволни майка с дете под 3 годишна възраст. Т.е. винаги можеш да се върнеш на работа. Малко фирми биха се занимавали да стигнат до съд и т.н.

Стреснахте ме с това, че кариера се прави с пораснали деца. Ами ако родя второ след 3 години, докато порасне и то ще минат още поне 7, т.е. 10. Ще съм минала 40те, не е ли късно за изграждане на кариера? Вече трябва да си с утвърдени позиции, самочувствие и всичко...Силно се надявам да не е така, а и в моите представи кариера не значи висене по нощите на работа. Може да се направи кариера и с 8 часов работен ден, имам за пример майка си, макар че ММ е обратното, виси си по 12 часа.

# 35
  • София
Повечето млади мами, които са имали деца на по-малка възраст (20- 21-21 годишни) обикновено са разчитали на някой за доход, било то на мъж, родители, близки, но това както става ясно не е сигурен доход, родителите остаряват, мъжа днес е тук, утре го няма, не е добре да разчитаме винаги на това, защото може да се окажем в много лоша ситуация един ден.
Независимостта е много важна за една жена, финансовата независимост имам предвид. Ако нея я има, всичко друго може да се подреди, само да знае ТЯ, че каквото и с който да се случва, ТЯ си носи всичко в главата и когато и се наложи, може и сама.. освен това, това повишава уважението на околните към нея  bowuu Peace
Всичко е така, както си го написала, но възможността да останеш без работа в днешно време, е също толкова вероятна, че и повече от тази- без мъж.
Достатъчно е да отсъстваш няколко пъти, за да гледаш болно дете и почват да те гледат накриво.
Мисля си, че е по- добре жената да залага повече на способността си да съжителства добре с мъжа си, а не да прави компромиси там, където работи.

# 36
  • Ямбол
В темата е уточнено, че под кариера се разбира работа. В този смисъл го разбирам аз - да започнеш работа и да се установиш трайно и сигурно, което понякога изисква доста време, за да покажеш възможности и за да те приемат като добър в работата, т.е. да се утвърдиш на това място. За такава работа бебе и майчинство не са пречка.

# 37
Абе друго си е когато жената може да бъде самостоятелна. Нека пак да си има мъж и да го обича, но не и да трябва да стои с него по необходимност.

# 38
  • София
Скрит текст:
Различно е за всеки и за всяка сфера. Всъщонст, ако броя съвсем първата ми заплата, увеличението е доста по-голямо, но няма значение....  това е моята кариера.
Ами не... минималнта тогава беше доста по-малка... да речем наполовина.

Е, тогава сумата се връзва. Peace

# 39
А стабилност в работата никога няма, гаранция, че ще има къде да се върнеш след 1-2 години майчинство, никой не може да ти даде. Дерзай и успех  Peace
Не е така, законът ти я дава. Ако не греша е незаконно да се уволни майка с дете под 3 годишна възраст. Т.е. винаги можеш да се върнеш на работа. Малко фирми биха се занимавали да стигнат до съд и т.н.
Сериозно? Колко случая на държавна работа искаш да ти цитирам, в които "уволниха" майки с деца до 3 г., такива по майчинство и съдът не ги възстанови, защото го направиха чрез промяна на устройствени правилници, съкращаване на бройките и изменение на същите тези устройствени правилници само след месец с назначаване на нови хора? Това е законно, оказва се, може и съдебна практика да прочетеш, ако съвсем не ми вярваш. Пак казвам, говорим за държавна работа. За частния сектор мога също да отворя дума, но понеже уж държавната работа е най-сигурна  Laughing Методи като тормоз, за да напуснеш сам, дисциплинарки и пр. също не са непозната територия за българския работодател, бил той в лицето на държавата, или частник.

# 40
  • София

Скрит текст:
Стреснахте ме с това, че кариера се прави с пораснали деца. Ами ако родя второ след 3 години, докато порасне и то ще минат още поне 7, т.е. 10. Ще съм минала 40те, не е ли късно за изграждане на кариера? Вече трябва да си с утвърдени позиции, самочувствие и всичко...Силно се надявам да не е така, а и в моите представи кариера не значи висене по нощите на работа. Може да се направи кариера и с 8 часов работен ден, имам за пример майка си, макар че ММ е обратното, виси си по 12 часа.

Така е, дава ти я, НО има една вратичка на име "структурни промени" или "оптимизация на персонала чрез преструктуриране" и тогава няма кой да те спаси. Доста работодатели се възползват от тази възможност.

# 41
  • Ямбол
Ако някъде са способни да уволняват заради майчинство, то те могат да уволняват и поради хиляди други причини. Тогава дали няма никакво значение дали ще избереш майчинството, бидейки на такава работа. В повечето случаи уволнението е услуга.

# 42
  • София
Абе друго си е когато жената може да бъде самостоятелна. Нека пак да си има мъж и да го обича, но не и да трябва да стои с него по необходимност.
Разбира се, че е хубаво.
Само че, както днес си на работа, утре може и да не си.
Мен друго ми е интересно-как с лека ръка се решава, че не бива да се стои до един мъж " по необходимост",/ тук не визирам някакъв вид насилник/,  а да се стои на една работа по необходимост и да се търпят изцепките на шефове и колеги, само защото заплатата е добра?

# 43
О, в никакъв случай не трябва да се стои и на работа по необходимост, но понякога нямаш избор просто... абе живота не е черно и бяло... има много сложни ситуации.
Хммм, не знам, обаче... на мен изобщо не ми пука за изцепките на колеги, шефове и т.н, ако работата ми харесва... Човек може да филтрира това, което да достига до него... и това, което го тормози... всичко е въпрос на приоритети.

# 44
  • Пловдив/София
Ако някъде са способни да уволняват заради майчинство, то те могат да уволняват и поради хиляди други причини. Тогава дали няма никакво значение дали ще избереш майчинството, бидейки на такава работа. В повечето случаи уволнението е услуга.

Точно.

За частния сектор говоря аз, никога не съм разбирала стремежа нан хората да са на държавна позиция, аз го свързвам с намусени лелки и бюра от 18 век, знам, че не е точно така, просто не съм с положителна нагласа.

А какво е кариера- за мен е да работиш на сравнително висока позиция, да ти расте възнаграждението, отговорностите, да има какво да научат хората от теб...Не е нужно да си начело на фирма, може спокойно да си и маркетинг мениджър в средно голяма компания (примерно).

Общи условия

Активация на акаунт