Кухненски машини Kenwood и Kitchen Aid и др. - 3 част

  • 45 331
  • 737
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 9 850
А аз като ровя толкова време, и пак ми пратиха мейл за... спортни стоки!!!
Ама не мога да им се сърдя днес на амазонците, не е по темата, ама са супер.
Ще ровя и в ибей, само за там не се бях сетила да гледам за приставки и купи Simple Smile

# 76
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Джемма, ти май имаше такава. Доволна ли си? Аз се насочих към металната, която е доста по-скъпа. Заслужава ли си и има ли някакви по-сериозни преимущества пред пластмасовата?
А пък от търгове нищо и не разбирам...  Embarassed

# 77
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 758
Aз проверявам в ибей от време на време, но  или доставката е голяма сума или не доставят до България. Нищо не съм харесала. Иначе се радвам като се споменават изгодни оферти, благодарение на това че някой спомена тук си купих Кенууда.

# 78
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ами това е доста по-евтин вариант на металната. Предимството на втората е само в наличието на резец и разнообразни форми, които обаче се купуват отделно и са скъпи. Аз съм много доволна от пластмасовата. прави си хубави макарони и спагети. Само трявба да им се хване цаката на рязането, да стават еднакви по големина.  Simple Smile Нали обичам да онагледявам Laughing:

https://www.youtube.com/watch?v=uAUCSo5rKBI

# 79
  • Мнения: 97
Aз проверявам в ибей от време на време, но  или доставката е голяма сума или не доставят до България. Нищо не съм харесала. Иначе се радвам като се споменават изгодни оферти, благодарение на това че някой спомена тук си купих Кенууда.


Aз обикновено за доставка на неща от Германия или UK използвам услугите на Габко. Има още няколко компании, които извършват същата услуга. Цената е около 2лв./кг от Англия и 3-4лв. от Германия. Дават ти адрес и т.н. в Англия/Германия, който въвеждаш в eBay/amazon или други сайтове, от които искаш да пазаруваш. След това 1-2 пъти в седмицата тир тръгва от Англия/Германия към България и му трябва около 1 седмица за Англия/3-4 дни за Германия да пристигне тук. После им трябват 1-2 дни да разтоварят пратките, да ги опишат и т.н. и може да си я вземеш или да ти я пратят с куриер. Общо взето около 10 дни са нужни да пристигне поръчката ти, така че ако не бързаш или няма доставка до България са удобен вариант. Така с приятели сме взимали детски колички, телефони, машини за сладолед, моят Kenwood, книги, материали за рисуване, дъска за гладене и какви ли не дреболии.

# 80
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
И аз за всичко ползвам Габко, освен за скъпи големи уреди, заради възможността по-лесно да го върна или пратя на сервиз. Но приставките само през Габко съм купувала. Хем по-евтино, хем по-сигурно. На бг пощи има нямам вяра никаква, след като една година каквото и да поръчах нищо не пристигаше.
А Ибей е много добър вариант за купуване на по-евтини приставки, на търг. Много съм доволна.

# 81
  • Бургас
  • Мнения: 1 919
Някой от вас ще играе ли за приставката за паста, да не вземем да се цакаме взаимно

# 82
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Да, това е добра идея, да пишем кой за какво играе, да не става надцакване. Аз - не. Peace

# 83
  • Мнения: 395
И аз бях в голяма дилема за приставката за макарони. Моето проучване показа, че най-добрите (в това число и индустриалните машини) са с части от бронз (задължително за резците). Резците за металната приставка на кенууд са от бронз, продават се отделно, различни форми, естествено са скъпи.
(Ниският клас индустриални машини са от с тяло от тефлон или др незалепващо покритие, макароните се сушат на висока темп, това намаля значително вкусовоте качества на продукта. Домашните обикновено са от пластмаса).
В крайна сметка взех пластмасовата. Основно за безглутенови и разнообразни макарони за захранване на бебето. Реших да си купя точилката и резец към нея. При тях има повече вариации за тестото. Те са си метални. Пък и прочетох мнения на италиански готвачи, които предпочитат този начин пред правенето на макарони.

# 84
  • Балчик
  • Мнения: 9 285

Интересно какъв е доводът им? Аз не виждам разлика във вкуса на едно и също тесто, правено с резеца и с пластмасовата приставка. Само, че резците са само с ограничена форма.

# 85
  • Мнения: 395
Цитирам:
“Dry pasta that comes in a box is produced industrially by extrusion. The firm golden dough, made from just durum semolina and water, is forced through a die similar to a meat grinder with a series of openings of various shapes and sizes. It is then cut to length and dried. The best quality dried pasta is extruded through bronze dies, which impart a rough, sandy texture to the surface that better grabs onto slippery sauces and changes the dough surface color from yellow to ivory. This artisanal-type pasta is dried slowly at a lower temperature to better maintain its inherent flavor and supple texture, and is higher in price. Common commercial pasta is extruded through Teflon or other nonstick surface–coated dies and has a smooth yellow surface. It is dried at a higher temperature for speed but loses some of its flavor and becomes more brittle in the “process, though it costs less.
While home extruding machines or attachments are available, the dies are made from plastic, rather than bronze. Because the machines themselves don’t have the powerful motors of commercial equipment, the dough must be softer in order to run through the extruder. One exception is the heavy bronze torchio traditionally used to extrude the very stiff dough for Venetian whole wheat bigoli, which resembles thick spaghetti. Along with many other pasta artisans, I do not care for the homogenized texture of most home-extruded pasta.”
Excerpt From: Green, Aliza. “Making Artisan Pasta.” Rockport Publishers, 2011. iBooks.
This material may be protected by copyright.

# 86
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Това не даде отговор на въпроса ми, който беше защо използването на режещата приставка прави по-добри макарони от другата? Остави сушенето, аз често не ги суша, а варя веднага. Каква е разликата в крайния вкус на продукта? Аз такава не виждам. А и в цитата не видях да се препоръчва единия пред другия начин, а само обяснение на типовете промишлени машини. Аз завод за макарони няма да отварям. Simple Smile
Да не го схванеш за заядлив пост, просто ми стана интересно защо рязането е по-добро от пресоването и формуването. Но или аз не го разбрах добре, или нищо няма по този въпрос. И аз не правя макароните с вода, промишленото производство се различава доста от домашното.

# 87
  • Мнения: 97
Джемма - при правенето на паста се предпочитат бронзовите накрайници защото правят текстурата на пастата по-грапава и при приготвянето на различни сосове могат по-добре да полепнат по пастата. С тефлоновите части пастата става по-гладка и съответно соса по-трудно "полепва" после по пастата. С бронзовите и процеса на сушене при промишленото производство е различен спрямо варианта с тефлоновите части и от там може да има разлика във вкуса, но вкъщи пастата си я сушим по един и същи начин Simple Smile
А в текста на английски не се споменава защо професионалните готвачи предпочитат рязането с резци и точилка пред правенето на фусили, макарони и т.н.

# 88
  • Мнения: 395
Ох, като пишеш за резеца си мислех за бронзовите "решетки" на металната приставка за макарони  и от там се загубихме в превода. (Моите въпроси на времето бяха защо точно бронз и там мисълта ми е забила). Отделно пиша и през тел ...
Значи на мен пластмасовата приставката за макарони не ми харесва, защото тестото трябва да е като на трохи. Не съм успяла тесто на топка да го прекарам, но не съм си и играла, експерементирала съм с не бяло брашно. Като ми дойде точилката обаче, ще си пробвам както му е редът с тип 00. Резачка още нямам.
 Що се отнася за сушенето, щом за зеленчуците има значение каква е Т, вероятно и при макароните има.
Оставам с впечатлението, че кенууд са се постарали да направят домашна приставка с качества като на професионалните и така се е зародила металната с бронз за макарони.

# 89
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ясно, благодаря за отговорите, но мен не ме вълнува текстурата, а само вкуса, както казах. Значи за мен няма значение каква е приставката. Полепването на соса пък ми е най-малкия проблем. Grinning
Моето тесто първия път не беше на трохи, както се вижда от клипа, но пък е с бяло брашно. Peace

След това започнах да го правя на трохи, защото видях, че при другите е така на клиповете.
А и през пластмасата си става доста грапаво, не само през бронза.

Аз лично не се заинтересувах от металната приставка, защото при рускините имаше случаи на пукнати, счупени приставки и реших, че не си заслужава риска за тази цена.

Но разточващата и режещата приставка са малко бижу. Много добре се режат.

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 18:07 от Джемма

Общи условия

Активация на акаунт