Опера

• 78 149
  • 566
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Знае се вече кой ще е в ролята на барон Скарпия - руски баритон:
https://bnrnews.bg/horizont/post/422481/sonya-yoncheva-obyavi-pr … ala-v-sofiya-2026

# 556
  • София
За участията на Йончева билетите винаги са скъпи … Миналата година я слушах за първи път заради Карерас и Доминго, които още бяха на ниво (особено втория!). Нейното участие беше много емоционално, но не е чак световна класа, според мен. Виж за Йонас Кауфман не съм съгласна -все още си е най-добрия тенор в момента, а Скарпия е италианско име - непознато за мен. Ако има нещо, което искам да слушам и гледам е Кауфман в Тоска под звездите! Очаквам с нетърпение!
тази година не са ли на ниво?

# 557
Съжалявам, аз не оцених иронията в коментара Ви ( може пък някой друг да я оцени). Писах така защото, някой вече беше “отписал” Кауфман, който уж “не е вече това, което някога е бил”. За мен такова твърдение е нелепо за най-добрия тенор в момента в разцвета на развитие на кариерата си! А все пак Карерас и Доминго не са вече в разцвета си, макар че Доминго пя като за световно!
Да и аз сега го прочетох за Скарпия:
В ролята на емблематичния злодей барон Скарпия българската публика ще има уникалния шанс да види една от най-актуалните звезди на международната сцена – руския баритон Игор Головатенко, с когото Соня Йончева си партнира през 2025 г. на сцената на МЕТ в Ню Йорк в оперите „Дама Пика” и „Андре Шение”. Той е считан от критиката за абсолютно откритие и феномен сред баритоните.

# 558
Аз го написах това за Кауфман и няма нужда да бъдете съгласни с мен, но знам какво говоря (пък и някак да имаш толкова категорично мнение за опера и да не знаеш кой е Скарпия според мен говори само за себе си, няма смисъл от коментар). Добри драматични тенори в момента няма, всичко по световните сцени е голям компромис. Кауфман беше най-добрият преди 10 години, а ако сега е най-добрият, то е най-добрият измежду всеобщата посредственост, но отдавна не изпъква. Два пъти съм го слушала наживо, единият път беше точно в "Тоска" и още преди 2 години и половина страдаше в тая партия. А тенор в разцвета на силите и кариерата си на 56 години трудно може да се намери, дори и на теория. Име е, не казвам, че не е - а по-скоро че в момента името му работи за него и публиката аплодира по инерция, не по моментно състояние.

Както и да е, мерси за информацията за Головатенко, това решава въпроса. Мненията за него са полюсни, не съм го слушала на живо, но от записи съм останала с впечатлението, че има малък глас. Отделно и въобще не ми е вълнуващ, а за мен тази роля е определяща в "Тоска". За тия пари за билети нямам желание да проверявам дали греша - по-скоро ще ги дам за още един билет за Ковън Гардън или за Арена ди Верона (макар че и там трябва да се внимава със съставите - ето, тази година от бързане да купя билети и налетях на Аланя в "Аида"). Няма да остане празно, де - и без мен ще минат.

# 559
Ама естествено, че всеки си има мнение, а и дори да съм някакъв оперен специалист не бих давала такива категорични мнения за световно известни певци, кога били най-добри и кога не. Факт е, че е най-добрият действащ. Особено пък в Тоска! Кога, къде и дали е бил по-добър това са вече детайли. А относно Скарпия -без коментар: не знаех кой ще изпълнява ролята, защото го нямаше още в нета - споменато беше италианско име, после обаче го видях в описанието под афиша. Аз този състав (със или без “добър Скарпия”) не бих заменила с пътуване дори и до Верона, макар и да ми е любим град ( освен, ако Кауфман не си партнира с Нетребко или подобно ниво).

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 14:53 от saffron

# 560
Ах, Нетребко. При такъв вкус няма какво да направя, освен наистина да се оттегля с реверанс. В паралелни вселени се движим по отношение на операта.

# 561
Това го очаквах и затова точно нея дадох като вероятен пример. Ами оттеглете се, тук пишем за опера, а не за политика. Щом не е на “нивото Ви” баритон от основния състав на Болшой, а пък Кауфман не е в пълната си стихия … за какво само да си пишем …? Аз пък съм в трепетно очакване на една вълнуваща “Тоска” на площада!

# 562
...говоря за пеене, не за политика, но щом не е ясно, наистина няма смисъл да говорим. Ако Нетребко с цялата вулгарност на звученето си Ви е еталон за глас... Като Тодор Колев и вагоните с книги става работата, но вместо за книги става дума за оперни записи и постановки на живо.

На добър час на "Тоска" и замесените в нея, разбира се.

# 563
Благодаря и от името на “замесените”!

# 564
Ходила съм и двата пъти досега, знам, че са скъпи, но всяка година са все по-скъпи и с много.

# 565
  • София
Абсурдни ми изглеждат тези цени в София, още повече, че от някои места дори няма да се виждат изпълнителите /приятелка каза, че миналото лято изобщо не ги е видяла или е виждала гърбовете им, не помня точно/. Ще пропусна и аз.

# 566
Да скъпи са билетите наистина, при това има реална видимост само от по-предни места; от другите места се вижда само на стените отстрани, които са огромни и се вижда всяко едно мигване дори… Реално местата от 75- 120 евро са ОК за гледане. Тези за 500 евро са без коментар, но това са т.н. ВИП (което дори е смешно за железни/пластмасови столове). Но като на всеки концерт има всякакъв диапазон цени. Аз така не можех да преглътна дълго време цените на Поетите в НДК: -100- 150 лв за предни места при това за декламация на стихове от актьори.

Общи условия

Активация на акаунт