Опера

• 73 436
  • 478
  •   1
Отговори
# 360
# 361
БУРГАС - Летен театър

24.06.2025 - 20:00 часа, Летен театър, Бургас
РОМЕО И ЖУЛИЕТА - Мюзикъл в две действия по драмата на Уилям Шекспир „Ромео и Жулиета“
Музика Жерар Пресгюрвик, Аранжимент за симфоничен оркестър, рок група и хор
Виктор Крумов и Мирослав Георгиев, Диригент Виктор Крумов

14.07.2025 - 20.30, Летен театър, Бургас
БУРГАСКИ МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ „ЕМИЛ ЧАКЪРОВ” '25
КАРМЕН - ОПЕРА В ЧЕТИРИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ЖОРЖ БИЗЕ
Диригент – Иван Кожухаров
Режисьор – Дарина Главанакова-Бакърджиева
Диригент на хора – Александър Чепанов
Оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас

28.07.2025 - 20:30 часа, Летен театър, Бургас
СПЯЩАТА КРАСАВИЦА - БАЛЕТ-ФЕЕРИЯ В ТРИ ДЕЙСТВИЯ ПО МУЗИКА НА П. И. ЧАЙКОВСКИ
Либрето Мариус Петипа и Иван Всеволожски
По едноименната приказка на Шарл Перо, Постановка и режисура – проф. Хикмет Мехмедов

31.07.2025 - 20:30 часа, Летен театър, Бургас

ТРАВИАТА - Опера в три действия (4 картини) от Джузепе Верди
Оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас
Изпълнява се на италиански език със субтитри на български
Либрето - Франческо Мария Пиаве
По романа на Александър Дюма – син „La Dame aux Camélias“ („Дамата с камелиите“)

05.08.2025 - 18.30, Летен театър, Бургас

МАКС И МОРИЦ - Спектакъл за деца от Александър Йосифов
Режисьор – Александър Текелиев

05.08.2025 - 20.30, Летен театър, Бургас

ПИНОКИО - МЮЗИКЪЛ ЗА ДЕЦА ОТ АЛЕКСАНДЪР ЙОСИФОВ
Режисура, сценография, костюми и пластика - Денис ИВАНОВ

13.08.2025 - 20.30, Летен театър, Бургас
МОЯ ПРЕКРАСНА ЛЕЙДИ - МЮЗИКЪЛ ОТ ФРЕДЕРИК ЛОУ
Спектакълът се изпълнява на български език
Режисьор – Александър Текелиев
Оркестър, хор и балет на Държавна опера - Бургас

19.08.2025 - 20.30, Летен театър, Бургас
ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША - Оперета в три действия от Имре Калман
Диригент – Иван Кожухаров, Режисьор – Александър Текелиев

# 362
Получих на мейла:

Имаме удоволоствието да ви поканим, като любители на Софийската опера, на среща-матине на тема "Вечното Ти", или за съкровеното събитие на любовта в операта на Рихард Вагнер „Танхойзер".
Срещата ще се проведе на 14.06. /събота/, от 11.00ч. в Клуб Опера.
Лектор ще бъде доц. д-р Петър Пламенов от Софийския университет.
Познати фрагменти от операта ще чуете в изпълнение на солисти на Софийската опера.

Срещата е част от събитията, посветени на предстоящата премиера на операта „Танхойзер“ и предстоящия Вагнеров фестивал от 26 юни до 5 юли.
Гостите ще имат възможност да закупят билети с отстъпка за Вагнеровия фестивал веднага след матинето.

Можете да заявите своето присъствие на тел. 0879 40 76 43 и на имейл reservations@operasofia.bg.

Има ли смисъл да се ходи на това чудо или е губене на време? Явно е заради купен билет за същата опера на 5 юли

# 363
И въпреки всичко, ще има "Опера на върховете", край Белоградчишките скали.  По-точно "Сцена на върховете", защото Пламен Карталов иска запазената марка на името да си остане на Софийската опера и балет.
В случая тази година ще има мюзикъл, два класически концерта, рок концерт и няколко опери.

В петък на 1 август Държавна опера – Русе ще представи мюзикъла „Зоро"с музика от „Джипси Кингс" и Джон Камерън по либретото на Стивън Кларк и Хелън Едмъндсън с текстове на песните от Стивън Кларк.

На 2 август в Белоградчик ще прозвучи в концертно изпълнение „Кармина Бурана" - Светска кантата от Карл Орф .Оперната певица  Мария Магдалена ще гостува на 8 август, а на 9 август Северняшки ансамбъл ще представи своя спектакъл.

14 и 15 август, четвъртък и петък сцената ще бъде завладяна от виртуозния цигулар Свет Радославов. Концерта на легендарната група Тангра ще е на 16 август в събота, а Врачанска филхармония предлага програма за ценители на 21 август.

Оперния шедьовър на Джузепе Верди „ТРАВИАТА"  ще гостува на 22 август, а една от най-обичаните и най-популярните опери, пленяваща със своята жизнерадост, заразяваща с хумора си  „Севилският бръснар" - от Джоакино Росини ще завладее Белоградчик в събота на 23 август.

На 29 август, петък Държавна опера - Русе ще представи  "Набуко" Опера в четири действия от Джузепе Верди.

Трима смели и чаровни тенори ще се изправят срещу три темпераментни и дръзки сопрана в невероятен Галаконцерт-спектакъл "МАРС И ВЕНЕРА" - Тенори VS. Сопрани на 30 август.

https://bnr.bg/vidin/post/102171493/s-muzikala-zoro-se-otkriva-d … te-v-belogradchik

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 23:42 от diziler

# 364
Информация от Фейсбук на кмета на град Белоградчик г-н Боян Минков
https://www.facebook.com/share/p/1Y3SsAfHYS/

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 09:17 от FBID1119177734809501

# 365
  • на последния етаж
Пропуснала съм защо Софийската опера няма да има изяви на Белоградчишките скали тази година?

# 366
Карталов гостуваше в “Денят започва с Георги Любенов” преди седмица и го обясни като непостигане на консенсус с новия кмет на Белоградчик. Трябвало и общината да поеме нещо. Разказа как било огромен риск, 250 души пратени в Белоградчик, организация … и ако завали дъжд, всичко пропада. Завират ги в една спортна зала с ехо в Белоградчик и зрителите недоволстват (ама така е, защото те пък не намаляват цената на билетите, когато е в спортната зала при дъжд), балетисти, музиканти, озвучители, осветители и т н спят по хотели в Белоградчик и това си е разход. А когато са край Панчаревското езеро, си нощуват в София. С предишния кмет на Белоградчик работели добре, но с новия нямали съгласие.

# 367
ВИДИН

В измъчения Северозапад и такива събития има. Само публика да дойде. Защото не е "вход свободен".

# 368
Карталов гостуваше в “Денят започва с Георги Любенов” преди седмица и го обясни като непостигане на консенсус с новия кмет на Белоградчик. Трябвало и общината да поеме нещо. Разказа как било огромен риск, 250 души пратени в Белоградчик, организация … и ако завали дъжд, всичко пропада. Завират ги в една спортна зала с ехо в Белоградчик и зрителите недоволстват (ама така е, защото те пък не намаляват цената на билетите, когато е в спортната зала при дъжд), балетисти, музиканти, озвучители, осветители и т н спят по хотели в Белоградчик и това си е разход. А когато са край Панчаревското езеро, си нощуват в София. С предишния кмет на Белоградчик работели добре, но с новия нямали съгласие.
Само да спомена в предизборната кампания 2023, маестро Карталов имаше изявления във Фейсбук в подкрепа на Боян Минков. А после ....

# 369
Трябваше да ида на “Танхойзер”, но обърках датата. Мислех, че е днес, а се оказа, че е било вчера. Много ме е яд.  Но ме е объркал началният час (16 ч), а обикновено само в неделя започват от 16 ч, в останалите дни от 19 ч (при Вагнер често и в 18 ч, понеже са му дълги оперите). Сутринта тамън се чудя каква риза да сложа и пуфтя, че  трябва са съм с дълги панталони в тази жега, чувам по БНТ за Вагнеровия фестивал, че приключил снощи при голям успех. Рекох си: хм, тези имат предвид може би цикъла Пръстенът на Нибелунга, ама после казаха за уникалния спектакъл на Танхойзер снощи, пуснаха и интервюта от снощи, пред сградата на операта, хората възхитени… аз цял ден на басейн бях вчера. И си живея с мисълта, че днес съм на опера. А билета си го бях купил преди месеци. Жалко, че изгоря. Поне да го бях подарил на някого… И жалко, че не гледах Танхойзер, било е наистина уау.

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 17:43 от diziler

# 370
Много жалко наистина, снимките изглеждат внушително, много ми се искаше и на мен да отида, но явно догодина, ако пак я поставят. Разписвам се с една модерна сценография на "Орфей" от Монтеверди в операта в Цюрих, беше впечатляващо, доволна съм.  За съжаление пътуването ми се размина с датите, на които поставят "Хофманови разкази", иначе задължително щях и тях да гледам.

# 371
  • Пловдив
На 25-ти и 26-ти юли на Античния театър ще играят "Орфей и "Евридика" на Глук. Приятели от хора на операта казаха, че спектакълът е уникален. Стефано Пода - режисьорът - е дошъл преди години да постави "Силата на съдбата" и като видял Античния казал, че тук е мястото за "Орфей" . Година след това го прави и всички казват, че заслужава да се гледа. Аз много съжалявам, че няма да съм тогава в Пловдив, но ако имате възможност няма да съжалявате да го посетите.

# 372
Да, "Орфей и Евридика" наистина си заслужава. Гледахме го преди няколко години, отново по препоръка на познати от хора. Зрелищен спектакъл на Пода с доста ефекти - огън, вода, пясък.

Снощи бяхме на "Травиата" пак на Античния. Александрина Михайлова се включи в ролята на Валери на мястото на солитската, която не успя да участва заради здравословен проблем.

# 373
  • България
Чак пък да си заслужава. Доста скандално е, има голи мъже отзад, които стоят през цялото време без причина, и завършва с кръпка - българска народна песен. Лично аз не бях във възторг.

# 374
E голи, в смисъл... чисто голи ли? Все пак по някакво бельо, предполага се. Че гледах в Кино Арена в Уест мол постановка на Валкюра преди 2 седмици. Чисто гола жена, над 70 годишна,  в първите 5 минути от първа сцена. Изпълнението си беше на Кралската опера и балет, Лондон.

Общи условия

Активация на акаунт