Опера

• 77 895
  • 553
  •   1
Отговори
# 540
Макбет няма как да си позволят да я направят инфантилна, докато Дон Паскуале определено е. Така че ако това е критерий, Макбет, категорично. Последните години доста вдигнаха нивото и искам да вярвам, че няма как постановката да е посредствена (постерът според мене наистина е точно в целта, друго не съм видяла засега). Вече за изпълнителите - стискаме палци, квото такова. И по-рано писах, надявах се на някое и друго по-силно име, но не би. Не, че нашите солисти са лоши, просто специално за лейди Макбет очаквах някак... абе, фойерверки.

# 541
  • София
Гледахме мюзикъла Матилда и не мога да не споделя колко съм разочарована. Артистите се справиха чудесно със задачата си, но сюжетът на това нещо е потресаващо зле. През цялото време плюеха по детето, което четеше книги, с грозни обиди към детето и физическо унищожаване на книгите, хвърляне, късане, подигравки. Разбирам да започне тази линия в началото, за малко, но впоследствие да се изведе поука, че това не е хубаво. Да има положителен финал, ясно да се покаже кое е правилното поведение, но не, през целите 3 часа се наслушахме на грозен език и действия, а накрая дори и финалът не беше положителен, родителите на четящото дете се отказаха писмено от него и заминаха за чужбина. Направо съм в потрес, и това представление е насочено към детска аудитория!

# 542
  • Пловдив
Матилда е по книга, авторите на операта не са виновни.

# 543
  • София
Не всички книги носят добри послания, особено към децата.
Ако знаех, че ще бъде такава подигравка, нямаше да го гледаме с децата. Между другото, и на тях не им хареса.
Иначе сме си редовни посетители на операта, най-често на балетните постановки, както и на много детски представления. Винаги сме си тръгвали окрилени и въодушевени. Скоро не съм се разочаровала така, затова реших да споделя тук.

# 544
  • София
За мен по-скоро е въпрос, не вина. Защо точно това избраха да покажат на ученическата аудитория?  Може би е модерно.
Децата са чели книгата, аз не съм. Попитах ги искат ли да взема билети - не пожелаха.

# 545
  • Майничка
Може би защото е разпознаваемо заглавие и филмът е относително познат и харесван.
Спекулирам си, де, ако децата ми бяха по-малки и го бях предложила, сигурно щяха да откажат, с аргумента че са чели книгата и са гледали филма.🤭

# 546
  • sofia
Може би защото е разпознаваемо заглавие и филмът е относително познат и харесван.
Спекулирам си, де, ако децата ми бяха по-малки и го бях предложила, сигурно щяха да откажат, с аргумента че са чели книгата и са гледали филма.🤭
  Е то цялата идея на произведението е да иронизира невежите. В края на краищата, доброто побеждава. Гледала съм мюзикъла 2 пъти. Чудно беше!

# 547
  • София
Нещо не разбирам, не, че ми се влиза в такъв спор в тема за Опера, но Матилда на Роалд Дал всъщност би трябвало да покаже как едно малко дете, подкрепено от любяща учителка, се възправя срещу неправдата от страна на директорката на училището и успява. Също - не всички родители са прекрасни и хуморът на Дал е насочен именно към това. Може да е малко особен хуморът му и не на всички се харесва, но не сте ли чели други книги на Роалд Дал? В повечето случаи светът не е прекрасен и като захарен памук, много деца живеят с лоши родители, въпросът е как се справят с това, а Матилда се справя прекрасно.

# 548
  • Пловдив
За мен по-скоро е въпрос, не вина. Защо точно това избраха да покажат на ученическата аудитория?  Може би е модерно.
Децата са чели книгата, аз не съм. Попитах ги искат ли да взема билети - не пожелаха.

Не е по заглавието на темата, но е в смисъла на това, което коментираме.
Скрит текст:
Винаги съм се чудела защо 50 % от коледните тържества в детските градини, при които има театри са "Малката кибритопродавачка". Толкова тъжна приказка, а я играят пред децата години наред. Да, действието се развива на Коледа, но това ли трябва да се поднася на децата в един от най-тържествените моменти.  И след трагичния финал идва Дядо Коледа с подаръците. Абсолтна нелепост според мен.

И почти по темата. В Милано съм за няколко дни, вчера ходихме в Ла Скалата. И уцелихме малка част от репетиция за предстоящия "Пръстен на нибелунгите". Най-напред на осветлението, после и малко пеене. Голямо удоволствие, нищо че беше доста кратко Purple Heart

# 549

От Фейсбуук:
"Толкова съм щастлива да обявя днес нашите два мега концерта в България това лято!

„Gala in Sofia“ на 25 август със семисценична версия на „Тоска“ заедно с Jonas Kaufmann, и на 27 август концертът „Blue Night“ с HAUSER!

Тази година подготвяме още по-голяма и впечатляваща сценография — специално за нас ще бъде изграден театър на мистичния площад пред Александър Невски с 9 500 места.

Поканили сме Софийска опера и балет с техния изключителен оркестър и хор, а диригенти ще бъдат Григор Паликаров и Леонардо Сини."

# 550
Благодаря! Сега чак издава с кого ще си партнира … Няма начин, заради Кауфман ще отида!

# 551
Колаборацията с Хаузер ме изненада, но не достатъчно, че да пожелая да отида.

# 552
Много са се изсилили с цените, а и Кауфман не е това, което беше. Аз лично много ще си помисля, обожавам "Тоска", много обичам Соня Йончева и събитията й са много приятен акцент насред август, когато обикновено нищо не се случва. Но не съм се юрнала да купувам билети, даже честно много се чудя, а и Скарпия не е обявен, пък той ми е много важен.
Обективно погледнато обаче билетите са много скъпи.

# 553
Оу, сега погледнах цените и ме заболя главата.

Общи условия

Активация на акаунт