Опера

• 84 785
  • 668
  •   2
Отговори
# 660
Здравейте, купих билети за балета "Лебедово езеро" част от фестивала "Музи на водата" в Панчарево, обаче избрах грешна дата и няма да успеем да отидем.
Та продавам 3 билета за дата 12.07.
Другата ми идея е да ги разменя с някой за по-ранна дата.

# 661
За размяна трудно ще намерите някого, не сме много редовните пишещи в темата. За продажба по' може, но пак няма особено много време. По-скоро ако ви се гледа спектакъла и не искате да ви горят билетите, идете да ги презаверите на касата (ако ви кажат, че не може, ето ви точен цитат от общите условия на сайта на операта:

Скрит текст:
26. Ако едно лице е възпрепятствано да използва закупения от него билет и/или се откаже да присъства на спектакъл, то този билет може да се презавери, само ако се доплати 50 % от стойността на мястото за новоизбрания спектакъл. Сумата не може да е по-малка от минималната ценова категория към съответния спектакъл с намалението от 50 %. Срокът за презаверяване на билетите е до края на работния ден на билетната каса на деня, предхождащ деня на спектакъла, за който се презаверява билетът.

Съответно ще ви се оскъпят с 50% обаче, но поне няма да изгорят. Аз презаверявах за "Селска чест" и "Палячи" така, та се вътрих с 50% отгоре, те после ги намалиха и с 20%, изобщо голяма набутвация стана.

# 662
Здравейте, купих билети за балета "Лебедово езеро" част от фестивала "Музи на водата" в Панчарево, обаче избрах грешна дата и няма да успеем да отидем.
Та продавам 3 билета за дата 12.07.
Другата ми идея е да ги разменя с някой за по-ранна дата.
На касата на операта няма ли да се смилят да променят датата, ако не приемат връщане? Звъннете им по телефона.

# 663
  • София
"Лебедово езеро" се мести тази вечер (2.07) от Панчарево в сградата на операта заради очаквани неблагоприятни метеорологични условия. Началният час ще е 20.30ч.

# 664
Хайде холан, пуснаха състава за Турандот най-сетне (при почти разпродадени билети). Турандот ще е Екатерина Семенчук, Калаф - Хорхе де Леон (за него можех да се обзаложа, че ще е той). Тимур - Светлозар Рангелов, Пинг, Панг и Понг съответно: Атанас Младенов, Росен Ненчев и Даниел Острецов.

Любопитно е, че Лиу липсва. Тежка ябълка на раздора е тая роля, всъщност тя ми беше най-интересна предвид какво стана на първите два спектакъла, дето ги дирижира Даниел Орен преди 2 години.

Екатерина Семенчук пя тука в Реквиема на Верди през ноември 2024 и на мен ми е еталон за Лейди Макбет (в Болоня я слушах, извънземна беше). Не могат да я бутнат, очаквам да е супер Турандот. Много студен глас има, разкошна, отделно я слушах и май поне два пъти като Амнерис във Верона, абе наистина е непоклатима, дано да е във форма. Хорхе де Леон вече го слушахме като Калаф, нямам тежки забележки. Супер спектакъл ще е, ако някъде наоколо няма парти с тупца-тупца и ако самолетите захождат и/или излитат към Елин Пелин. Ама то нямах и съмнения, де. Само тая Лиу да я спазарят...

Допълвам ден по-късно, обявиха и Лиу: Каролина Лопес Морено. Не съм я слушала, мяркала съм я като име на състави за спектакли тук-там, но не знам подробности. Направих си съответните изводи, може и да са грешни, няма да се впускам във философстване. Заради Орен и Семенчук ми иде да се изгриза от яд, че ще пропусна, вместо това ще крепя на Роберто Аланя... пирамидите във Верона. Наистина слаба утеха ми е Виноградов, аман вече от тоя Рамфис. Толкова да го харесвам него, а толкова да ми е писнала тая партия... Пускам на Вселената поръчка за Симоне Боканегра (декември/януари в Мадрид, ама трябва да минавам официално на фотосинтеза, та няма да стане) или Ернани с него. Или Франческа да Римини, лелеееее... това ще е велико... Ма няма да стане, 'зЕми тоя Рамфис за осемнайсти път.

Последна редакция: пт, 03 юли 2026, 18:56 от Country Strong

# 665
  • София, България
Здравейте, присъединявам се към вас с голям удоволствие. С дъщеря ми се големи любители на операта и балета. Тя е само на 9, но от 7 годишна си ходим заедно. Първият път, когато я заведох на опера за големи ме питаха на колко е години и чак тогава разбрах, че имало минимална допустима възраст, направо беше на косъм работата. Сега вече информацията си я пише на видимо място като купуваш билети онлайн.
Не съм толкова навътре в нещата, колкото повечето тук, просто обичам опера и ходим често. Благодаря за спеделения код за намаление, току що го ползвах за три постановки през юли и август - Сън в лятна нощ, Мамма миа и Турандот.

# 666
Браво, че водите дъщеря си, така се възпитава вкус и отношение към изкуството. Не го казвам с лека ръка, наистина го мисля. Аз от една страна разбирам защо има минимална възраст, но от друга - мен са ме повели по опери откакто бях на три години (в моя роден град нямаше минимална възраст, а и аз бях безумно кротко дете и обожавах музиката - имам спомен как гледах Евгений Онегин за пръв път и роклите на Татяна и Олга на сцената на бала. Татяна беше в бяло, Олга - в лилаво и изглеждаха като принцеси, а музиката беше просто вълшебна). Майка ми и баба ми ми четяха съдържанието от "Книга за операта" като приказка, обличаха ми най-хубавите дрешки, и ме водеха да гледам. От най-ранните опери имам откъслечни спомени (като този от Онегин), по-натам вече по-систематични и подредени, но резултатът е тука в темата 37 години по-късно и ви досажда редовно. Пак като дете след Травиата бях толкова екзалтирана от музиката, че подскачах по улицата в тъмното, спънах се, паднах и си разбих главата. 🫣 Това, което искам да кажа е, че сте поели много правилен път и се надявам дъщеря ви да си запази интереса през годините, а не в училище да я убедят, че операта е "тъпа" или "лейм". На мен, впрочем, са ми се подигравали за този ми интерес, но вече беше толкова вкоренен в мене, че беше като част от личността ми и грам не ми е пукало.

И един страничен ефект - ако я зарибите трайно, никога няма да има пари за глупости. Никога, истина ви казвам. Много скъпо хоби е - ето, сега сме още юли, аз се чудя отде да намеря пари за Симоне Боканегра в Мадрид през януари и как да ми излезе математиката. И не, че нямам, ама вече се пръснати по други спектакли тук и там (имам наредени общо четири във Верона, един в Палермо и два в Лондон до края на годината, без да броя даже тези у нас, за които вече имам билети и онези, които тепърва ще излязат).

# 667
Взех и аз за Турандот, да видим.. Иначе гледах в НДК китайската.. хареса ми.
Тази година още нищо на Панчарево, закъснях, но ще поровя поне за едно Лебедово..

Country Strong, не спирай да даваш прекрасните си идеи!! Много пъти съм казвала, но пак да споделя, чв всичко, което пишеш ми е много полезно! Винаги се доверявам с удоволствие, а понякога дори и проверявам по-неласкавите думи или негорещи препоръки и отново се оказваш изключително права! За лаици като мен е безценно!

Последна редакция: сб, 04 юли 2026, 11:39 от 50 Shades of Purple

# 668
  • София
Дори и в тийн години да спрат за малко да харесват заради бунта опера/балет/театър, ако са ходили като малки, това остава в тях и после пак тръгват - пример е дъщеря ми, която след 2-3 години пропуск отново се върна към театъра и ходи с удоволствие сега.

Общи условия

Активация на акаунт