Опера

• 85 193
  • 684
  •   1
Отговори
# 675
Ох…не сме в списание Култура все пак…на мен лично ми е много забавен този стил на споделяне и се надявам Country да продължи дори след горния коментар, защото е доста полезна.
И всъщност тя е в темата, не е много учтиво да говорим, все едно я няма, ако ще обсъждаме стил - може да се обърнете директно към нея.
Олив, обръщам се към теб, защото те “познавам задочно” от театралната тема. Там няма такива постове, а е супер интересно откъм информация и споделяне. Отскоро съм в “оперната”, но от самото начало ми правят впечатление постовете на кънтри… Да, информативни са, но честно казано са пълни с диалекти (явно е нарочно търсен ефект за привличане на аудитория), жаргони и обидни квалификации на актьори и представления. Сори, но мен това не ме “кефи” и го споделих… нищо лично към кънтри… Никой не очаква от никого стил за сп. “Култура”,  ама прехласването по този стил ми дойде малко в повече, та затова и писах.

# 676
Нещо интересно в смисъла на потресаващо ужасно (няма общо с България, просто снощи хванах и изгледах целия кошмар)....
Country Strong,  благодаря за всичко, което споделяте!
Очевидно е, че има познания и сведения от нашата и световните оперни сцени, но честно казано много ниско стилистично ниво на коментарите. Не знам дали само на мен ми прави впечатление … 🤷♀

Забележителен коментар. Не само проява на ниска култура, което е иронично предвид темата, но и ... ах, не зная, колебая се как да окачествя някого, който прави забележка за стилистика, а не различава и обособява вметнати части. И накрая - човек, който изпитва порив да "приземи" другиго, за да блесне, вместо да се опита да го направи, като стане също толкова ценен член на темата. Евала Simple Smile)

П.С. Няма да ровя из мненията на Кънтри да търся диалекти, понеже предполагам, че употребявате термина твърде фриволно. Ще кажа само, че те са измерение на културата и стилистичен похват. А какво не е белег за култура - да изразявате непоискано мнение, защото на Вас нещо Ви е дошло малко в повече и да се опитвате да подчините други хора на своите предпочитания. Именно това правите, да, изразяването на това конкретно мнение не е "просто казвам/споделям". Що за идея да се налагате по този начин, що за самочувствие? Просто преценете за себе си дали Ви импонира стилово. Като не пасва - окей, имате право да не прескачате нейните коментари или да не четете цялата тема. Това би било културно и стилно решение на проблема, който имате.

Последна редакция: ср, 08 юли 2026, 13:41 от Ironfeather

# 677
  • София, България
Country Strong, много ти благодаря за линка на "Турандот", направо се посмях от сърце. Не съм знаела, че има и такива постановки. Сега като се замисля, преди доста години бях, на един 14 февруари, на "Любовен елексир" в нашата опера и там беше нещо подобно, първа сцена всички бяха на плаж по бански и се мажеха с плажно масло. Joy Не беше нетърпимо, защото цялата опера си е лекичка, но това което видях в линка направо ме смая. Joy

# 678
Нещо интересно в смисъла на потресаващо ужасно (няма общо с България, просто снощи хванах и изгледах целия кошмар).
Малко контекст - гледах, че в момента се играе на хартия брилянтна "Турандот" в Неапол и само близкото ни ходене на море ме спря да купя билети преди няколко месеца.
Country Strong, уикенда сме в Неапол на Турандот - точно по състава се подлъгах, че даже и половинката ще водя. Направо ме съсипа с този коментар Smile

Ау, красота, айде честито! После моля ви се, непременно елате в темата да разкажете наистина ли е такъв ужас - не мога да повярвам, че ще имаме свидетели от първо лице. Да пратите въздушна целувка на Тимур, едно "браво" викнете и заради мене като излезе на поклоните, че каквото му мисля, чак ме хваща срам (поздрави на saffron 😄).

Следва спойлер, за който Милето с право ми обърна внимание, ако не сте гледала вече нещо от линка, дето пуснах снощи:
Скрит текст:
И знам, че е роля и прочее, но в тоя прочит операта започва с кадри от погребението на Тимур и честно казано се радвам, че няма да го гледам също и защото откровено ще ми е неприятно да го видя в ковчег, колкото и да знам, че е "наужким".
Дано да си свали само жълъда от главата на поклоните, че иначе ще падне в оркестрината и няма и да види целувките. 🫣 С глас се смея тука, чакам подробен разказ! И не смея да пожелая приятно прекарване (но ако е тоя състав с Пироци/Джейд/Йенде, поне вокално ще е пиршество).

Последна редакция: ср, 08 юли 2026, 15:01 от Country Strong

# 679
  • На планетата Земя
Кънтри, не оставихте у дамата и капчица изненада, всичко така подробно разказано, остава и арията на Лиу да й изпеете и няма за какво да ходи.

Има горе едно цъкче - спойлер се казва - хубаво е да се ползва по предназначение.

# 680
Вярно е, права сте, ще редактирам и дано не го е видяла, макар че ако е пуснала да види линка от предната страница, е все тая и вече знае.

# 681
  • София
Никой не очаква от никого стил за сп. “Култура”,  ама прехласването по този стил ми дойде малко в повече, та затова и писах.
Лаик съм, нямам възможност да гледам опера освен в Софийската и на запис,  всичко ми е интересно, което не може да се дефинира като "прехласване" и т.н..   Извинявам се на възмутените и обидените. Неочаквах да събудя такива коментари.  Вероятно вече никой няма да споделя преживяванията си,  свързани с опера, ако не са в стил официална  музикална критика. Хубав ден на всички!

Последна редакция: ср, 08 юли 2026, 15:30 от xxxxxx

# 682
  • София
Ох…не сме в списание Култура все пак…на мен лично ми е много забавен този стил на споделяне и се надявам Country да продължи дори след горния коментар, защото е доста полезна.
И всъщност тя е в темата, не е много учтиво да говорим, все едно я няма, ако ще обсъждаме стил - може да се обърнете директно към нея.
Олив, обръщам се към теб, защото те “познавам задочно” от театралната тема. Там няма такива постове, а е супер интересно откъм информация и споделяне. Отскоро съм в “оперната”, но от самото начало ми правят впечатление постовете на кънтри… Да, информативни са, но честно казано са пълни с диалекти (явно е нарочно търсен ефект за привличане на аудитория), жаргони и обидни квалификации на актьори и представления. Сори, но мен това не ме “кефи” и го споделих… нищо лично към кънтри… Никой не очаква от никого стил за сп. “Култура”,  ама прехласването по този стил ми дойде малко в повече, та затова и писах.
Да, пишем в театралната тема, но изказването ти ми се стори грубо и непремерено, още повече, че е към член на темата, който пише много полезни и информативни постове, при това доста грамотно - може да са иронични на моменти, но това също е полезно, а и доста забавно. Диалект със сигурност не съм забелязала, може би жаргон, но всъщност - и двете са част от богатството на езика и употребени на място повече допринасят, отколкото пречат. Просто, не е редно така с бутонките, извинявай! Blush

# 683
За да приключа темата и настроенията срещу мен, исках само да напиша, че нищо обидно не съм отправяла към списващата редовно потребителка. С радост разбрах, че не съм единствената, която намира стилът й за меко казано странен, защото имам подкрепа на лични. Ако администратор сметне за необходимо да изтрие мненията НИ по въпроса, това наистина ще сложи край на дискусията. В края на краищата, всеки има право на избор да чете изцяло, по диагонал, или да пропуска. За това сте абсолютно прави!

# 684
Дори и да намирам нечий стил на писане за странен, реално нямам повод да се възмущавам, стига авторът да не си служи с целенасочени обиди и грубости, което е и нарушение на правилата.

И за да съм по темата, последно гледах "Кармина Бурана" на Пловдивската опера, част от фестивала Opera Open - страхотна работа на хора. Преди няколко години пропуснах постановката на Альоша, сега наваксах на Античния театър. Ще я поставят още веднъж през септември.
Тази година много скромно, нямам билети за нищо друго от фестивала.

Общи условия

Активация на акаунт