НВ-ВМХ и палео, част 99 - за здравословното хранене

• 48 406
  • 736
  •   1
Отговори
# 285
jabot.j, много интересен сайт.

Това с млеката е като Цедено кисело мляко и Продукт за салати. В кварталното магазинче поисках кофичка цедено, прибирам се вкъщи и гледам Продукт за салата, който няма нужда да казвам, че беше ужасен.

# 286
За мен млечни протеини си е сухо мляко.
И се водя единствено по етикета. Няма как да знам кой какво си слага тайно и дали го слага. Нито пък са ми чак толкова изострени сетивата, за да усетя нещо нередно. Simple Smile
А и както Свидничка писа, когато съм си в България, купувам продукти от овче, биволско, козе.

Jabot,
в Пилос, Мегле, Бор чвор примерно  от масовите не е упоменат точно карагенан.
Оттам нататък вече не знам кой е по-голям боклук. Simple Smile

# 287
Ето малко информация за карагенана

Карагенан – Е-то, което превръща водата в сирене
http://health.bg/17334/karagenan-e-to-koeto-prevryshta-vodata-v-sirene

По отношение на млечните, си сверявам часовника със сръбските продукти. Те нямат този брашнен вкус, който срещам почти навсякъде в нашите сметани и високомаслени млека.

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 10:34 от Lemy

# 288
Аз дълго време отдавах дерматологичните си проблеми на добавеното сухо мляко /най-голям е вносът му от Полша/. Затова с месеци ядях само био на Хармоника. Но не...положението беше все така отчайващо. Ето ти непоносимост и към казеин.

# 289
За мен добър избор за млечни са LB (Елби), Алфатар (Варненска фирма със силно ограничен асортимент - само прясно / кисело мляко и сирене) и Млякаря (продават ги само в София).

# 290
  • Велико Търново
Жабот, Алфатар ги продават в био магазина, който посещавам Simple Smile Значи ще купувам от там Simple Smile

# 291
Скрит текст:
Жабот, Алфатар ги продават в био магазина, който посещавам Simple Smile Значи ще купувам от там Simple Smile
Дано цената им не е био, във фирмения им магазин, откъдето аз пазарувам, струват лев и нещо, в никакъв случай не са скъпи.

# 292
  • Велико Търново
1.80 май бяха Simple Smile

# 293
Млекаря и аз ги харесах.
Но не искам да си спомням какви тъпотии се изписаха по мой адрес преди година и половина в темата "чиста храна", само защото една потребителка попита къде се намира и аз реших да се обадя (живеещата извън страната, която няма право да се изказва за пазара в България).

# 294
  • София
Савина, благодаря за препоръката за този доставчик на мляко и др. Аз ще опитам, а и ми е лесно да ми доставят до вкъщи.
Опитвала ли си други неща от тези хора? Пилета, кайма, суждуци?

При нас, от известно време спира едно пикапче, което в задната част е превърнато в нещо като хладилен диспенсър за мляко. Има сетрификати и т.н за чист произход и липса на хомогенизация на киселото, което продават.

Свидничка, много се радвам  Hug Дръж ме в течение, че се интересувам  Hug

Сиска, не купувай Боженци. Пълен боклук е това.
Ел Би, от по-масовите е добро, напоследък ми се случва да взимам и едно на Лазарова, води се с каймак. Харесва ми и то и не пише да има боклуци.

Цедено кисело мляко купувам, за да правя Снежанка. Взимам марка "Нашенско", много ми харесва и на него не пише да има сгъстители и т.н добавки, само краве мляко.

# 295
сметана на хармоника и сметаната от руските магазини купувам
но цената на хармониката е  ooooh! ooooh! ooooh!

течната на президент също е хубава

# 296
Аз исках да пиша за скорошен мой опит с българските доктори. Баща ми беше решил, сам едва ли не си постави диагноза, че има рак на белите дробове. Т.к. имам клиентка в залата, която е доктор в Софиямед, я помолих да го хоспитализира във въпросната болница и да му направят пълни изследвания - от-до, както се казва и ако наистина има нещо да се хване навреме.
След три дни на изследвания, се оказа, че докторите не могат да разберат каква е причината за задуха му и какво го "подпира" (той така казва, че го усеща). НО! От кръвните става ясно, че общия холестерол е малко на 7, но всичко друго му е в норма, ама всичко.
Измерен е само общ, не LDL и HDL, а триглицеридите бяха със стойност 1.
Отивам да го прибера и той ми казва, че са му изписали лекарства и от следващия ден започва да ги пие. Т.к. нямах време да чета рецептата, бързахме за автобуса, се обадих на другия ден и с изненада установих, че са изписали статини. Обясних надълго и нашироко за холестерола, за страничните ефекти от статините, дадох насоки как да се храни.
Е, за пръв път в живота си ме чу! Върна лекарствата в аптеката и започна да яде шкембе и кюфтета.
От какво се възмутих най-много? Не може да се изписват току така статини на база общ холестерол, не може да не се дадат адекватни препоръки за хранене и да не се каже на хората за какво служи пустия холестерол....Не може да не се обяснят всички рискове, които приема на статини носи със себе си...а най-много се ядосах, че докторът му беше млад мъж на не повече от 35 години, който вече е обременен от рамката....

# 297
  • София
Вивиан, и на Женския пазар всеки ден има такова камионче, но не съм купувала и не знам дали е добро млякото.

# 298
jabot.j, нали знаеш, че вероятно е задължен да предпише статини на мъж на възрастта на баща ти с общ холестерол над 7? Wink Разбира се, може да разполага с по-актуална информация (дано да е така!), може и да не разполага, но вероятно по протоколите за лечение просто е длъжен в този случай.

Това, което го подпира, може да е примерно увеличен черен дроб, може и да е нещо съвсем различно, естествено. Embarassed Но се радвам, че няма нещо по-сериозно. Hug

# 299
  • SA
В интервюто вчера с Крис Кресър, на въпроса дали би започнал да пие статини, ако е получил вече инфаркт, той отговори, че дори и при такъв случай не би пил тези медикаменти. С Марк Хаймън даже посочиха няколко големи скорошни проучвания, които показват, че дори и при най-рисковите за сърдечно-съдов инцидент хора ( тези които вече са имали един такъв в миналото) в най-добрия случай някаква полза от прием на статини се отчита при не повече от 1,5% от тях. 98% нямат никаква полза, а от тях 10% получват мускулни увреждания и 1,5% получават диабет от 2 тип. И като се има предвид, че сърцето е мускул ( т.е. то също може да се увреди), а диабетът е рисков фактор #1 за ССЗ, то въпрос на проста сметка е да се прецени, че статините всъщност повишават риска от ССЗ, или в най-добрия случай едно заболяване ( сърдечно-съдово) се заменя с друго ( диабет, рак), като това изобщо не се удължава продължителността на живота.
Пак по отношение на холестерола, неговото мнение беше, че да, има наистина хора с висок холестерол, но холестеролът не е болест, а симптом, по-скоро средство, чрез което тялото се опитва да се справи с някои възникнали в него проблеми. И каза, че когато в неговата клиника дойде човек с наистина високи холестеролови стойности, той си задава въпроса защо това е така и има списък с 16 точки от различни проблеми, които могат да причинят висок холестерол и по този списък той започва изследвания, за да стигне до истинската причина. В това число - проблеми в щитовидната жлеза, чревни нарушения ( вкл. паразити, гъбички, пропускливи черва) и т.н.
И всъщност по-вероятно е тези подлежащи проблеми да са причина за повишен риск от ССЗ при тези хора, отколкото холестерола сам по себе си.

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 11:25 от Kameloth

Общи условия

Активация на акаунт