НВ-ВМХ и палео, част 99 - за здравословното хранене

• 48 379
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
Мики, много ти благодаря  Hug
Аз пък сутринта направих доста сериозна тренировка (не толкова тежка, колкото, че не бях тренирала така от дълго време) + 7 км пеша и след това обядвах варени яйца с козе сирене и зеленчуци, но към 13 и вече съм гладна..сега мисля да хапна скумрия със зеленчуци  Heart Eyes

# 556
Между другото, и в ХИТ има бадемово брашно, 7 лв. за 200 гр.

# 557
  • София
Препоръчайте нещо за спане.Последните няколко седмици не мога да спя , събуждам се към 3 h.Вече считам ,че съм спала много ,ако се събудя в 5h.

Вероятно въглехидратите ти са твърде ниски, включи по един плод вечер или нещо друго.

С. Алекс,
и аз като Жижи мисля, че ти е прекалено голяма закуската. Или само маслото, или само яйцата/ сиренето/ месото, но не е всичко заедно.

# 558
Момичета,  Hug нямате изчитане! Вече мислех, че няма да успея да се запиша в тази тема.

Добре дошли на новите попълнения! Голямо раздвижване цари в темата.

Мики, много благодаря за клипчетата от фат съмит, научих много късно за него, тъй като ви четох със закъснение и ми беше тъпо, че ще ги изтърва.

# 559
  • Велико Търново
Аз днес отчетох и първия килограм, който си отиде от 2 седмици насам bowuu Бавно, славно и трайно предпочитам да се случват нещата.
Сутринта закусих две варени яйца с две резенчета кашкавал с малко масло отгоре; следобед пих прясно мляко с нес кафе/бях с приятелка на заведение/ и за вечеря - свински ребра - толкова бяха вкусни, че дори нямаше нужда от гарнитура Wink И пак да попитам, тъй като се притеснявам, че не добавям достатъчно мазнини в менюто си - освен краве масло, друга мазнина не ползвам, не ям всеки ден месо, какво друго да добавям така, че да не изпадна в положение - много белтъчини-малко мазнини Thinking

# 560
Бисквитка, авокадо може да добавяш  Peace

# 561
  • Sofia
Бисквитка, зехтин в салатите, бекон.... Защо не ядеш салати?

# 562
  • Велико Търново
Дилянка, забравих да напиша, че почти всеки ден ям по половин авокадо Peace
Савина, ям и салати, но рядко честно казано - по това време не са ми вкусни зеленчуците, предпочитам ги задушени - дори днес си взех карфиол и броколи, ще ги задуша с масло.
Зехтин също ползвам - когато ям салати Wink Бекон, пушени филета и др. засега предпочитам да избягвам, заради съдържанието им. Затова, все ми се струва, че са ми малко мазнините, а оттам влизам по-скоро в нисковъглехидратно хранене, а не високомазнинно Confused

# 563
  • София
Бисквитче, прави си кафе с кокосово масло, яйцата с масълце ... авокадо, маслини, зехтин ... Добре са ти мазнините, само една-две лъжици кокос и си готова  Hug

# 564
  • Велико Търново
Ох, Вивче, успокои ме Hug аз все си мисля, че малко мазничко ям Grinning да не го мисля толкова, казваш....неусетно съм влязла в ритъм Wink

# 565
  • SA
Да споделя едно доста интересно интервю с д-р Стийв Фини, в което разказва за проучванията и разсъжденията си по отношение на някои изолирани племена ловци-събирачи, практикували начин на хранене, базиран изключително на храни от животински произход и доста доближаващ се до храненето, предлагано от Аткинс.
http://www.meandmydiabetes.com/2010/03/23/steve-phinney-on-pemmi … ublic-in-2-weeks/

Един от примерите в това отношение са някои индиански племена, живели в района на американските прерии. Има документирана информация за живота и начина на хранене на тези хора ( напр. една книга от 1844г. на художник на име Джордж Кетлин, който прекарал повече от 5 години сред тях и освен рискунки, описал техните ежедневни навици, ритуали, хранене и начин на живот).
Хората от племената Лакота, Дакота и Накота били усъвършенствали ловуването и съхранението на месото, главно от бизони. Основна храна за всички била т.нар. пемикан - изсушено бизонско месо, което заливали с мазнина, понякога при наличност добавяли боровинки и съхранявали в кожи от бизони. Така получената храна можела да се съхранява между 6 месеца и 5 години. Разбира се, при успешен лов на ново животно, са яли и прясно месо, вътрешности, костен мозък.
Растителна храна била по-скоро изключение за племената, които са водели номадски начин на живот, а и областта, която са обитавали, не предлагала кой знае какво разнообразие от растителна храна, подходяща за ядене. Всъщност растителната храна се считала за "женска храна"  hahaha и мъжете от племената дори се гордеели, че не ядат такава.
И сега, интересното нещо сред тези племена, освен че не не са имали хроничните заболявания на съвременната цивилизация, е че тези хора са били необичайно високи на ръст. Техният среден ръст бил над 180 см ( както казва Фини, повечето от тях спокойно биха могли да играят в американската баскетболна лига в наши дни  Simple Smile). По онова време Джордж Уошингтън се смятал за един от най-високите хора в колониите, но за хората от тези племена подобен ръст бил обичаен, даже някои от вождовете на племената са описвани с ръст надхвърлящ 210 см.
Наистина, може да се спори по въпроса доколко и генетични фактори имат роля тук, защото все пак ръста се смята, че силно се влияе именно от генетичните фактори.
И тук идва друго интересно наблюдение на Франц Боаз (не съм много сигурна как се произнася  Embarassed Franz Boaz). Той бил пионер в американската антропология и правил проучвания сред коренното американско население при подготовка за Световното изложение в Чикаго през 1892г. Той правил измервания на ръста на индианските племена. Тези племена от около 30 години вече били в резервати и практически нямали достъп до естествената си храна, но все пак, хората от посочените по-горе племена били със среден ръст около 2 см по-висок от този на войниците в американската армия.
Едно друго интересно сравнение идва от Кения, където двама английски лекари д-р Orr и Gilks проучвали племена, живеещи в съседни територии - масаи и K’Kuyu ( това не знам как се произнася).
Масаите са всъщност доста известни. Основната им храна идва от животни, които отглеждат , най-вече крави, но също и ловуват. При тях също не е популярно мъже да ядат растителна храна ( като обида се приемало по-скоро това  Simple Smile).
Другото племе - K’Kuyu били преобладаващо вегетарианци, отглеждащи растения за изхранване. Храната им била предимно растителна, с осъдно съдържание на протеин, малко дребни животни и птици.
И британските лекари буквално измерили всички представители на тези племена.
Масаите били средно с 15-16 см по-високи от K’Kuyu и дори и в по-напреднала възраст имали запазени всичките си здрави зъби, докато K’Kuyu още от 20-30 г. възраст имали запазени едва половината от зъбите си.
В разговора се обсъждат още инуитите и ескперимента на Стефансон, но за тях няма да пиша, защото са доста известни неща.
Може би единствено си струва да спомена за предположението на Фини, че при ВМ-НВХ вероятно нуждите от вит.С са доста по-малки, отколкото се предполага, тъй като при този тип метаболизъм се създава значително по-малък оксидативен стрес. Той допуска, че при това хранене нуждите от този витамин, които предпазват от скорбут са не повече от 5-10 мг и те могат спокойно да се набавят от прясно месо ( било не съвсем изпечено или сушено), с което си обяснява факта, че инуитите и Стефансон не са страдали от скорбут.

Последна редакция: сб, 30 яну 2016, 20:18 от Kameloth

# 566
  • София
Препоръчайте нещо за спане.Последните няколко седмици не мога да спя , събуждам се към 3 h.Вече считам ,че съм спала много ,ако се събудя в 5h.

Вероятно въглехидратите ти са твърде ниски, включи по един плод вечер или нещо друго.

Опитах вече с покачване на В ,не става.Ще купя да пия магнезии.

# 567
Тези истории за индианците и африканските племена съм ги чела някъде, може би в книгата на Нина Тайшолц, но е много хубаво, че ги има на повече места. И са доста показателни. Обикновено се установява, че и болестите, и развалянето на зъбите започват с въвеждането на храната на белите хора - бяло брашно и захар. Но щом дори при преобладаващо растителна диета без рафинирани храни зъбите се развалят отрано, явно нещо не е, както трябва, примерно може да са им много нишестените храни или плодовете. От друга страна се сещам, че сред изследваните от Уестън А. Прайс народи май няма такива, които да са се хранили предимно с растителни храни, а винаги посочва, че животинските продукти са били тачени и количеството на мастноразтворимите витамини е било високо в храната им. И съответно когато минат на рафинираната храна, зъбите им започват да се развалят и челюстите се стесняват.

airamber, вече са те посъветвали да увеличиш въглехидратите. Ти каза, че си пробвала, но на колко ги увеличи и за колко дълго време? Най-честата причина да се получи ранно събуждане при НВ-ВМХ (а то е доста често срещано при този начин на хранене) е прекалена въглехидратна рестрикция и дори кетоза. Много хора казват, че намаленият сън им стига, но просто не им е приятно да се будят толкова рано и да се чудят какво да правят. На други не им стига, разбира се.

А всъщност откога се храниш по този начин? И възможно ли е да си под стрес в момента или да имаш и някакви други оплаквания?

# 568
  • София
На режима съм от 8 месеца.Въглените са ми от зеленчуци и млечни ,вечер си пия по един джин (знам ,че не е режимно но..).Качвах въглените само за 1 ден ,през няколко дни ,но пак се будех в 3 h.Не съм в кетоза ,явно нещо друго има.Пия рибено масло.

# 569
  • SA
airamber , аз пия ли повече алкохол във вечерните часове, редовно се събуждам в 3,30  Shocked ( някои тук казаха, че така били и героите на Стивън Кинг  Simple Smile).
Но, пробвай няколко дни как ще е без джин вечер.
Шоки, да, интересен е този факт за зъбите. Предполагам се намесват някакви дефицити на минерали, витамини.
Вив,
Скрит текст:
Сега разбрах, че си била нещо като радикален ислямист под прикритие.  Joy

Общи условия

Активация на акаунт