НВ-ВМХ и палео, част 99 - за здравословното хранене

• 48 361
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
Вив,
Скрит текст:
Сега разбрах, че си била нещо като радикален ислямист под прикритие.  Joy
Не издържам Grinning ш'умръ, защо това? Mr. Green hahaha

# 571
  • София
Ами аз всъщност нищо не казах, само че дехидратираното нещо не е хляб, но ... така сме месоядните. Липсва ни елементарна култура, толерантност и най-много ни липсва - възвишеност. Какво да се прави. Простаци.

# 572

Скрит текст:
Сега разбрах, че си била нещо като радикален ислямист под прикритие.  Joy
И аз, и аз.  Joy  Embarassed
Скрит текст:
просто рекох да не се бъзикам "зад гърба им", един вид(демек в нашата тема), а то пак лоша излязох.

# 573
и нещото наистина има странен вид Sick и не отваря апетита
сигурно е подходящо за тези които гладува

# 574

сигурно е подходящо за тези които гладува
вероятно тук се крие истината.

редактирам се.

Чета книгата "Бели трюфели през зимата". Става дума за говтене и френска кухня.

Първото, до което стигам като извод, е че традицията да се яде всичко с хляб, започва във военни и следвоенни години.

Второто, което искам да кажа, е че прочетох там за една салата "Жозефин". Рецепта на български не открих, но в руските сайтове я има на много места. Ето един линк: http://www.russianfood.com/recipes/recipe.php?rid=118294. У нас май е позната като салата пиле с гъби, но без доматите и сренето май.

Последна редакция: нд, 31 яну 2016, 07:12 от REAL_WOMAN

# 575
Добро утро от мен.
Малко се позагубих тези дни, но смогнах да ви изчета!  Hug
Сутринта пробвах кафето с масло, хареса ми. А и в залата след това се чувствах изключително енергична и готова за подвизи. Пред цикъл съм и обикновено в тези дни нямам сили, отпаднала съм, имало е случаи да съм буквално на легло поради липса на енергия. Днес, обаче... имах крилаааааааа  Laughing
В същото време, имах първи сблъсък с неразбиране за начина на хранене, към който се придържам напоследък.
Скрит текст:
Сутринта си разбих маслото, стана приятна пяна, кафето придоби цвят на капучино и ММ ме пита откога си пия кафето с мляко- знае, че винаги съм го пила чисто, а последните близо 4 години и без мед, без нищо. Казах му, че е разбито с масло и ако иска да опита. Със супер отвратена физиономия ми беше казано, че той се опитва да ограничи калориите, а не да започва деня с масло.  Confused Бях подготвена за подобна реакция.  Peace Това пък, от своя страна, ми дава още по- голям стимул да продължа и да съм стриктна, за да види той с очите си промените, които ще настъпят. И да го привлека на моя страна.  Mr. Green
Преди малко закусих омлет с три яйца и пушена сьомга.
Скрит текст:
Опекох го във фурната- плоска тава я намазах с авокадово олио, отгоре яйчената смес, за нула време стана като палачинка. Като я извадих, наредих парчетата сьомга, после го увих и разрязах на парчета- получиха се малки рула. С пресни краставички- голямо мляс мляс.
Това в резюме от мен. А, да. Реално пак се върнах по- сериозно към този начин на хранене на 16 януари. Мерих се в сряда или четвъртък, т.е. близо 10 дена по- късно. Резултатите са намалени обиколки на талия и бедро, както и откъм килограми /но последните не ме интересуват особено/.
Хубав ден!!!

# 576
Постът на Тили ме накара да се замисля и май храненето ни отстрани изглежда по-безумно и погубващо дори и от това на веганите с нашите масла и сланини.  Laughing

# 577
  • в колонките

Ето книгата на Аткинс, има я и по книжарниците, препоръчвам я: http://www.booktraffic.bg/book/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0 … D0%B8%D0%BD%D1%81

Не е тази книгата на д-р Аткинс, а тази:    
Скрит текст:
  . Изразявам мнение, защото имам и двете книги,  Peace. В  тази, която е по книжарниците  в момента  са либерализирани  въглехидратите, до като в другата д-р Аткинс набляга на мазнините като средство за отслабване,  Hug

# 578
REAL_WOMAN , абсолютно!!!
Аз затова и не афиширам /ама въобще/ как се храня. Хубаво месо, риба, изключване на картофите от мусаката за сметка на карфиол или броколи- никой не се усеща за какво иде реч. Хляб така или иначе изключително рядко ям. Последно готвих на домашните булгур със скариди- аз просто не го и опитах, нямах грам желание, хапвах си салата с яйца. И на тях нито им прави впечатление, нито забелязват- знаят кои храни избягвам като цяло и не ми обръщат внимание. Днес специално се тутках и чаках ММ да излезе от кухнята, за да си разбия маслото- не ми се изпадаше в обяснителен режим, но той пък пак ме "излови"  Joy  Затова си кютам, трая си, хапвам си каквото съм си решила през деня, а вечер просто се налага малка подготовка откъм меню и как то да бъде поднесено, и готово.  Wink

# 579
airamber, напълно е възможно да са ти малко въглехидратите. Освен зеленчуци и млечни, пробвай да добавиш и поне един плод всеки ден, не веднъж на няколко дни. И е добре плодът да е във втората половина от деня. А може дори да хапваш малко ориз или картофи вечерно време. Разбира се, може да не се окаже, че това е решението на проблема ти, но при много хора помага.

Попитах те дали нямаш и някакви други оплаквания, като имах предвид по-специално такива, които да сочат понижение на щитовидната функция (суха кожа, запек, да ти е по-студено от нормалното, по-обилен цикъл от преди или пък удължен интервал, упорито задържане на вода и трудности с отслабването). Ако ги имаш, нарушението на съня е просто част от хипотиреоидизма.

Отделно може да имаш нарушение в секрецията на кортизол - обикновено то се изразява точно със събуждане към 3 часа и доколкото знам, основната причина е стрес. Може също кофеинът да ти е в повече, но може и да не е.

# 580
Когато казах пред другите родители в мястото, което посещава детето ми, че не яде бобови и зърнени и искам да занеса яйца, които да му дават, когато отказва да яде, реакцията беше: Ама как яйца, нека да яде хляб  Rolling Eyes И да, ако има как ще яде хляб, него не го отказва никога, но мисля, че така и не разбраха, как може аз да предпочитам детето ми да яде яйца всеки ден и да отказвам да му давам хляб. Да не говорим каква загадка е, как може да не ядем бобови и зърно.
Та, да, неразбиране има със сигурност, но главната разлика с другите ограничителни режими за мен е това, че аз не съм срещала човек, който се храни като нас, който да пропагандира и осъжда какво ядат другите. Е, може би аз малко  Rolling Eyes особено когато ми извадят псевдо-зърнени от другия край на света и аз кажа, че това не го ядем, защото предпочитаме храната ни да не е прелетяла половината свят, за да стигне до чинията ни.

Сори за лирическото отклонение.

# 581
И в Швеция много родители се оплакват от същото, а там все пак има доста повече толерантност, например на мюсюлманчетата не им се дава месо, на вегетарианчетата също, но ако родителят каже, че не иска детето да яде маргарин, хляб и сладко, а да яде обикновено масло и повече месо и яйца, най-често получава пълен отказ, защото този начин на хранене щял да навреди на детето. Rolling Eyes

# 582
По едно време пазарувахме яйца от една борса, взимахме по няколко кори, и там ни питаха магазин за хранителни стоки ли имаме  Laughing

# 583
  • в колонките
И в Швеция много родители се оплакват от същото, а там все пак има доста повече толерантност, например на мюсюлманчетата не им се дава месо, на вегетарианчетата също, но ако родителят каже, че не иска детето да яде маргарин, хляб и сладко, а да яде обикновено масло и повече месо и яйца, най-често получава пълен отказ, защото този начин на хранене щял да навреди на детето. Rolling Eyes

Същата история в училищата е и в Атина,  ooooh! Хранят малките с някакви макаронени, зърнени и по ябълка ( задължителен е плода) , а когато родител изяви желание да донесе от дома си нещо различно не разрешават,  Whistling

# 584
  • София
Сивила, първата книга е оригиналната диета на Аткинс, в която някои видове мазнини не са толерирани от него все още (като животинските). Вто ата, която съм пуснала е в съавторство с д-р Фини и Волек, имена в сферата, като внесени и доста корекции, в съответствие с нови открития и проучвания и много повече отговаря на съвременното ВМНВХ. Или по скоро с внесени от тях корекции, не съавторство. Въглехидратите се изключват само в началото, а след това се въвеждат поетапно, за да се установи индивидуалната въглехидратна толерантност на всеки човек.
Все пак не е редно да се живее на пълна липса на В.

Общи условия

Активация на акаунт