НВ-ВМХ и палео, част 99 - за здравословното хранене

• 48 367
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
Добро утро и от мен,

Има ли онлайн книгата на Аткинс? Интересно ми е да прочета...

Да дам отчет за вчера и днес, забелязвам че корема ми е малко спаднал, но чакам МЦ така че ще се меря чак другата седмица. На работа имам шивашки метър и меренето на обиколки ще е утре.
Вчера хапнах следното, за закуска: две варени яйца с кашкавал и домат, за обяд: пица от кайма и салата, вечеря: салата зеле с моркови и майонеза и печени свински ребра.
Днес, за закуска пак яйца с малко мляко, обяд останалата пица от кайма и вечеря: риба със салата с майонеза. Как Ви се струва?
Снощи имахме гости и ме взеха на подбив как ще отслабвам като ям тлъсти свински ребра и майонеза.  Mr. Green Опитах се да обясня, но май не ме разбраха.  Blush

# 586
  • SA
Ули, а на теб не ти разрешават ли да носиш на детето си яйца, или само те съветват, че не е правилно?
Иначе в детски градини, които се посещават от деца от различни националности и религии, не ми е ясно как се оправят с изискванията на всеки, в случай че се предлагат различни менюта на децата. То са вегетарианци, вегани, халал, кошер, безглутенови... скоро ако се включат и палео, ВМ-НВХ  Simple Smile

# 587
  • в колонките
Сивила, първата книга е оригиналната диета на Аткинс, в която някои видове мазнини не са толерирани от него все още (като животинските). Вто ата, която съм пуснала е в съавторство с д-р Фини и Волек, имена в сферата, като внесени и доста корекции, в съответствие с нови открития и проучвания и много повече отговаря на съвременното ВМНВХ. Или по скоро с внесени от тях корекции, не съавторство. Въглехидратите се изключват само в началото, а след това се въвеждат поетапно, за да се установи индивидуалната въглехидратна толерантност на всеки човек.
Все пак не е редно да се живее на пълна липса на В.

Вив, не съм съгласна с теб,   Peace. Давам мнение, защото  имам и двете книги и виждам разликата, а не пиша на изуст,  Peace   От своя страна спирам да толерирам д-р Аткинс, пък всеки да си решава сам. Моите килограмни проблеми отдавна изчезнаха от живота ми. С високомазнинното хранене по Аткинс си поддържам  кръвната захар безпроблемно,  Peace
    Хубава неделя,  bouquet

# 588
А, разрешават ми, Кам, но аз съм избрала вариант за отглеждане, в който моят глас тежи колкото и на другите. В държавна, а вероятно и частна, детска градина нямаше да имам тази възможност. Просто другите родители бяха по-ужасени от възможността децата им също да искат да ядат яйца всеки ден отколкото от това, че ядат хляб и глутен всеки ден например. Но все с нещо трябва да се направи компромис за съжаление и при мен това е храната.

# 589
  • Sofia
Тили, моят днес за пръв път пи чай с масло. Мръщи се, сумтя, ама геройски го изпи. Сланината в закуската обаче категорично я отказа.  Joy
 Real woman, със сигурност. Честно да ти кажа и на мен все още така ми изглежда. И 100 пъти четох първа стр. , и тук питах, и пак не разбрах защо тези количества мазнини няма да ми задръстят артериите... И още не съм убедена, че няма...  newsm78

# 590
Тили, моят днес за пръв път пи чай с масло. Мръщи се, сумтя, ама геройски го изпи. Сланината в закуската обаче категорично я отказа.  Joy
 Real woman, със сигурност. Честно да ти кажа и на мен все още така ми изглежда. И 100 пъти четох първа стр. , и тук питах, и пак не разбрах защо тези количества мазнини няма да ми задръстят артериите... И още не съм убедена, че няма...  newsm78
А как точно мислиш, че ще ти задръстят артериите? Как се случва това?

# 591
  • Sofia
Като ти повишат лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.

# 592
  • Балчик
Добро утро, момичета.
Днес съм в отлично настроение, пълна с енергия. Освен, че се чувствам физически добре и емоционално имам повод да съм доволна от себе си.
Вчера минах два изпита за професионална квалификация, справих се отлично, в отпуска съм една седмица. КЗ тази сутрин - 6.1, кръвно 119/69, пулс 72 , килограми +400 - задържах вода, вчера не се удържах и изядох доста солени маслини (цели 200 грама). Simple Smile
Извадила съм една есетрова рибка да се размразява, ще си я пека цяла за днес.
Закусвах с кафе с кокосово масло. Пристигна ми маслото от iHerb, това без аромат (чакам и това с аромат). За първи път опитвам това кафе, разбих го в мелничката на кухненската машина, стана много хубаво. Наистина има цвят на капучино.
Това е отчетът ми за днес.
Чета с интерес какво пишете и особено цитирате. Hug
Хубав ден на всички.

# 593
  • SA
Савина, ами точно триглицеридите в кръвта се понижават драстично при стриктно ВМ-НВХ. Научно доказан и обясним факт.
А холестероловата теория за запушването на кръвоносните съдове все пак си е само една теория, която към момента е доста компрометирана от съвременните изследвания и разбирания за начина, по който възникват ССЗ.

# 594
  • София
Сивила, ама аз не споря,  Hug
Само казвам, че втората книга (Новата диета на Аткинс) е по-правилната за нашия случай, като информация за начинаещите момичета  Peace

bouquet

# 595
  • Sofia
Дано да е така. Ще си пусна изследвания след време и ще видим.  За сега съм склонна да експериментирам.

# 596
  • София
Савина, триглицеридите се увеличават от консумацията на въглехидрати (тесто и захар, не чак толкова от плодове). Това е доказано вече, но все още не е така разпространено и хората не го знаят. Има книги и филми по въпроса.

Мазнините най - просто казано "напухкват" холестеролните частици, а колкото по-едри и пухкави са те, толкова по-добре за здравето.

# 597
Отново препращам към първа страница - там има линкове към статии точно за холестерола и т.н. Освен това книгата на Уилям Дейвис за пшеницата (Wheat Belly на английски).

# 598
  • SA
В една от презентациите от фет съмита, не помня с чие точно участие, се дискутираше точно факта, че метаболитния синдром ( и диабет от 2 тип) понастоящем се считат за главни фактори, водещи до ССЗ. Цитираха се проучвания, според които над 80-90% от хората, приети в болница с инцидент от ССЗ, отговарят на критериите за метаболитен синдром.
А ВМ-НВХ подобрява и нормализира всички показатели, които характеризират това състояние:
- коремно затлъстяване
- кръвно налягане
- HDL- холестерол
- триглицериди и VLDL
- кръвна захар и инсулин
- чернодробна стеатоза и др.
( общ холестерол и LDL не са приети за критерии при определяне на метаболитен синдром).

При това положение, след като определен начин на хранене отстранява основното метаболитно нарушение, водещо до ССЗ, е нелогично да се мисли, че точно то ще причини подобно заболяване. ( съвсем накратко казано  Simple Smile).

Джемма, поздравления за взетите изпити!

Последна редакция: нд, 31 яну 2016, 10:34 от Kameloth

# 599
  • София
Успях да ви изчета Mr. Green

Да се отчета за вчера - правихме тестени неща с почти 20 кила различни брашна - удържах и не хапнах нищо, взех си моята част за вкъщи и я връчих на сина ми. Научих се да точа кори за баница, да правя дърпани кори, вероятно ще правя за домашните
Вечерта обаче изядох една мъничка филийка ръжен хляб с квас, никога не бях яла хляб с квас и исках да опитам, хареса ми, но няма да ям повече.
А вечерята бе салата и вратна пържола.

Вчера се разкарахме от София за междусрочната ваканция, но ще си готвя сама. Когато се върнем, ще са минали 2 седмици от началото на предизвикателството и ще дам отчет.

Общи условия

Активация на акаунт