НВ-ВМХ и палео, част 99 - за здравословното хранене

• 48 356
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте,
искам да питам някой ако е на по-либерален режим какви въглехидрати яде и по колко процента дневно? Опитвам се да изчистя още храненето - не ям редовно млечни, най-вече от мазните сирена от време на време, също и прясно мляко и кисело - в никакъв случай не всеки ден, а по-скоро през 2-3 дена. Обаче аз искам да качвам мускулна маса и не знам къде бъркам, защото кг си стоят едни и същи. Тези протеини за пиене нещо не ми допадат, нито на вкус, нито като идея... Може би трябва да отида в темата за тренировките да поразпитам и там. Mr. Green

Савина, наистина прочела ли си какво пише на първа страница? Не знам за другите, но някак ми се струва досадно да се задават едни и същи въпроси през 4-5 поста, и то обяснени чинно от Кам и Шоки. Определено се възхищавам на търпението им да обясняват. С най-добри чувства пиша това, но усещам че държиш отговорни непознати хора по въпроси, които принципно са обяснени. Дори мисля, че и някой да спазва стриктно ВМХ предполагам е статистически вероятно да се разболее от разни неща, но кой и как може да ти даде 100% гаранция, че нещо такова няма да се случи? Всеки си преценява на себе си, чете информация и продължава или се отказва.

Джемма, и от мен честито за взетите изпити! Simple Smile

Последна редакция: нд, 31 яну 2016, 11:17 от Лурдес

# 601
Аз съм нещастна Sad
вече се напомпах в лицето след тредневен кортикостероиден прием
много ли ще напълнея заради тях Sad
хранене горе долу едно и също
сутрин яйца със сирене и кашкавал + половин авокадо
обяд мръвка с малко зеленчук ,вчера направих огромно руло Стефани ,ще се яде три четири дена , вечер или кисело мляко с краставица или печена чушка .
Кафето с кондензирано мляко.

# 602
  • have faith and be patient ..
Момичета,  въпрос - имам един ананас и просто не мога да не го изям,  та кога да го изям през деня?  Да заместя ли хранене с него,  или да го комбинирам с нещо?  Кое ще е по-малкото зло?   Hug

# 603

Попитах те дали нямаш и някакви други оплаквания, като имах предвид по-специално такива, които да сочат понижение на щитовидната функция (суха кожа, запек, да ти е по-студено от нормалното, по-обилен цикъл от преди или пък удължен интервал, упорито задържане на вода и трудности с отслабването). Ако ги имаш, нарушението на съня е просто част от хипотиреоидизма.

Отделно може да имаш нарушение в секрецията на кортизол - обикновено то се изразява точно със събуждане към 3 часа и доколкото знам, основната причина е стрес. Може също кофеинът да ти е в повече, но може и да не е.

Шоки, имам всички описани от теб симптоми. Събуждам се през нощта, буквално през час-два, но го отдавам на стреса. Ако хапна нещо по-въглехидратно, упорито задържам вода, поне седмица. Трудностите ми с отслабването ги знаете. Правила съм си преди време изследване на щитовидната, уж всичко е нормално. Както казват тукашните лекари, тези симптоми могат да не означават абсолютно нищо.

# 604
  • here, there, everywhere
Сивила, първата книга е оригиналната диета на Аткинс, в която някои видове мазнини не са толерирани от него все още (като животинските).
Вивче, бъркаш се. Много са си толерирани животинските мазнини.
Всъщност и аз повече харесах първата книга.
Имам въпрос: като говорите за прием на въглехидрати имате предвид общо въглехидрати за деня или нетна стойност ( тоест въглехидрати минус фибрите)? Понеже ако не греша във втората книга се говори за нетни стойности.

Ако говоря глупости моля да бъда поправена.

# 605
Нервакова, според мен ограничи максимално солта, докато приемаш кортикостероидите. Не е лесно да се променят навиците така внезапно, но използвай диетична сол за готвене, и то в минимални количества (нека другите от семейството да си досоляват после), а от млечните избирай тези с най-малко сол. И също махни колбасите, ако ги ядеш - те са много солени. Кортикостероидите, освен че намаляват инсулиновата чувствителност, те карат да задържаш и много вода, а тогава най-лесно е да ограничиш солта, защото за инсулина вече си взела мерки, колкото е възможно.

Nuclear, за начините за броене на въглехидратите отново има различни разбирания:
1) Например Марк Сисън е на мнение, че трябва да се брои всичко, т.е. вкл. с фибрите, обаче да не се броят въглехидратите от зеленчуци, които не съдържат скорбяла - салати, тиквички, зеле, краставици, домати. Той смята, че трябва да се броят въглехидратите (целите, не само нетните) само от кореноплодни, ориз и плодове, когато човек ги консумира към зеленчуците. За въглехидратите от млечните Марк Сисън май не е уточнил, защото млечните за него по принцип са "сива зона" - ако се понасят добре, тогава ОК, но ограничено, и то само сметана и зрели, качествени сирена.
2) Друго мнение е това на д-р Дейвис - той препоръчва на никое хранене да не се консумират повече от 15 грама нетни въглехидрати, което ще рече примерно 17-18 или дори до 20 грама с фибрите.
3) Шведската школа, която е най-близо до първоначалната идея на Аткинс, е да се консумират не повече от 20-30 грама въглехидрати за деня, което включва всичко, т.е. и фибрите, и въглехидратите от млечни, ядки и семки.

В крайна сметка всеки избира как да постъпи - тръгваш от някоя схема, която ти се вижда подходяща, и после с течение на времето правиш необходимите промени според това как реагира организмът ти.

Последна редакция: нд, 31 яну 2016, 12:25 от Cioccolata

# 606
  • Велико Търново
Момичета,  въпрос - имам един ананас и просто не мога да не го изям,  та кога да го изям през деня?  Да заместя ли хранене с него,  или да го комбинирам с нещо?  Кое ще е по-малкото зло?   Hug

Аз бих го яла самостоятелно, и то следобед Peace

# 607
Ананасът може да се задуши с масло (вече обелен и нарязан) и да се поднесе като десерт - така ще го ядат повече хора. Wink Може също да се съчетае с бита сметана. Разбира се, само давам идеи, ако търсите как да намалите въглехидратите.

# 608
  • в колонките

Nuclear, за начините за броене на въглехидратите отново има различни разбирания:
1) Например Марк Сисън е на мнение, че трябва да се брои всичко, т.е. вкл. с фибрите, обаче да не се броят въглехидратите от зеленчуци, които не съдържат скорбяла - салати, тиквички, зеле, краставици, домати. Той смята, че трябва да се броят въглехидратите (целите, не само нетните) само от кореноплодни, ориз и плодове, когато човек ги консумира към зеленчуците. За въглехидратите от млечните Марк Сисън май не е уточнил, защото млечните за него по принцип са "сива зона" - ако се понасят добре, тогава ОК, но ограничено, и то само сметана и зрели, качествени сирена.
2) Друго мнение е това на д-р Дейвис - той препоръчва на никое хранене да не се консумират повече от 15 грама нетни въглехидрати, което ще рече примерно 17-18 или дори до 20 грама с фибрите.
3) Шведската школа, която е най-близо до първоначалната идея на Аткинс, е да се консумират не повече от 20-30 грама въглехидрати за деня, което включва всичко, т.е. и фибрите, и въглехидратите от млечни, ядки и семки.

newsm10   
   Подобно разминаване се получава и между двете книги:      Та, за това ми беше думата- количеството въглехидрати,  Peace

# 609
Да, получава се разминаване, защото хората имат различни нужди. Peace Най-стриктният вариант по Аткинс е подходящ за хората с най-сериозни проблеми - или диабет, или много сериозно затлъстяване, или просто много увреден метаболизъм. От друга страна хората с по-малък проблем могат да си позволят по-малка стриктност, ако искат - не е задължително. Но дори и при по-малка стриктност, но в рамките на НВ-ВМХ или палео, пак могат да се постигнат много добри резултати и за теглото, и за здравето.

# 610
Вместо запис в темата искам да споделя статия, която е за тук:

Връзка между Пост-травматичен стрес и метаболитен синдром. Въпреки че ви чета, не съм попадала точно на такава. (Или имате такава книга в Библиотеката?)

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-03/acoc-plt030613.php

И още един линк:
Майките на деца с аутизъм имат нива на кортизола като войници ветерани.
http://www.practicalautism.com/2013/07/ptsd-and-autism-warrior-parent-or.html

Последна редакция: нд, 31 яну 2016, 14:00 от Deziderata

# 611
  • here, there, everywhere
Шоки, благодаря за детайлното разяснение.
И аз като Сивила мисля(ако правилно си спомням де), че в първата книга на Аткис се говори само за въглехидрати ( разбирам общо, без значение на фибрите), а във втората книга се говори за нетни въглехидрати. Трябва пак да погледна дали във втората има значение източника. В първата определено списъкът с храни е ограничен.

# 612
Шоки благодаря за съветите , колбаси почти не ям ще ги махна напълно
относно солта ще взема мерки .

# 613
Момичета, с риск да стана досадна ще попитам пак, комбинацията салата зеле с майонеза и риба става ли за вечеря?

# 614
  • София
Момичета, с риск да стана досадна ще попитам пак, комбинацията салата зеле с майонеза и риба става ли за вечеря?

Става, идеално е.

Днес пропуснах закуската, обяд - пиле със спанак, сметана и кашкавал, вечеря - пица с блат от кайма и салата айсберг с чушки и краставици и малко майонеза.

Много страдам, че няма кой да изяде всичко, което искам да сготвя.

Общи условия

Активация на акаунт