Любители на котки – Тема 102

• 56 584
  • 767
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Обикновената кастрация си е 90 лева, но понеже чета тук, че някои момичета винаги препоръчват да се премахнат и жлезите особено при раждалите и затова се интересувах и от този вариант. Малко съм в чуденка сега дали да не си го спестим това предвид и че ще трябва да остане там толкова дълго време сама. Има време да си помислим.

# 481
Точно така addicted, защото нашата рана се отвори и на другия ден в друга клиника ни взеха още 80 лева, за да я зашият наново. Но в крайна сметка е важно котето да е добре, а не парите.

# 482
Обикновената кастрация си е 90 лева, но понеже чета тук, че някои момичета винаги препоръчват да се премахнат и жлезите особено при раждалите и затова се интересувах и от този вариант.
А колко беше голяма твоята котка? Би трябвало да може чрез ехограф да се види в какво състояние са жлезите и ако има нещо, тогава да се махат - не съм лекар, само така си мисля. Така превантивно лично аз не бих била склонна да се прави такава операция. Какво казват ветеринарите?

# 483
  • София
3,5 - 4 по зъбите определи ветеринар, уличниче е, така че не се знае точно.

В момента е разгонена, така че ще изчакам да ѝ мине и тогава ще я водя на преглед и да я видят. Сега само събирам информация. Със сигурност ще я кастрираме, но за жлезите ще помисля, ще почета и повече по темата.

# 484
  • София
Niya, в "Добро хрумване" може да има малка разлика, но тя ще е от рода на 10-20 лв, не повече. Оскъпяването идва от изследванията и махането на млечните жлези, т.е. и другаде порядъкът ще е същия. Но имай предвид, че в клиниката няма хора през нощта. Аз не бих оставила оперирано животно самичко. Потърси някоя денонощна клиника. Може би все пак ги наглеждат (вместо да подремнат по време на дежурство Wink).

# 485
Благодаря на всички, които се включиха с отговори по хилядата ми въпроса за Морис! bouquet

Преди всичко, пристъпвам към кастрация, предполагам, че и да забавим ваксината с един месец, няма да е проблем, по-важно ми е да го кастрирам, че идва пролетта и... сезона на любовта #Crazy

Иначе да, Морис никога не излиза, освен когато е топло - тогава го пускаме на терасата под зоркия ни поглед, защото ме е страх да не падне. Въпреки че е изцяло "апартаментска" котка, си го ваксинирам, защото спи и се мотае доста близо до обувките ни и из целия коридор, а все пак там стъпваме с мръсните подметки отвън. Колкото и да си чистим и бършем обувките, все пак вкарваме бактерии и вируси...

Ето ви още снимки, или както тук ги наричате - "данък" Mr. Green

Скрит текст:

А ето го и когато беше бебе:

Тъпа муцунка:

Красив съм, но ме мързи:

baby_neutral

Последното "проявление" беше, че вчера изяде един мини котешки пердах, защото започна да си чеше ноктите на дивана - където преди не беше го правил. Бързо избяга виновно от местопрестъплението, но после ми даде да го гушкам - ни лук ял, ни лук мирисал.  Crazy

# 486
Ох, не може да е толкова плюшен! Hug

# 487
Ох, не може да е толкова плюшен! Hug

Като го гушнеш и половината му козина ти остане по дрехите, се убеждаваш в обратното.

Иска ми се да можеш да преброя колко лепящи ролки за махане на косми от дрехи сме употребили в последните месеци.
Имам чувството, че индустрията за производство на лепящи ролки я захранваме само ние с пари #Crazy

# 488
  • София
Обикновената кастрация си е 90 лева, но понеже чета тук, че някои момичета винаги препоръчват да се премахнат и жлезите особено при раждалите и затова се интересувах и от този вариант. Малко съм в чуденка сега дали да не си го спестим това предвид и че ще трябва да остане там толкова дълго време сама. Има време да си помислим.

Привет, Niya88. Аз съм една от онези, които поддържат мнението, че е по-добре млечните жлези на котки, кастрирани след настъпване на полова зрялост, да бъдат отстранени. В природата цикълът на бременност - раждане - кърмене предпазва котките от карцинома  на мл. жлези. Ако обаче котката бъде кастрирана, след като вече се е разгонвала веднъж, то нейните жлези не са предпазени по естествен начин и риска да се разболее от рак е висок. Затова, плащайки сега парите за комбинираната операция, ти предпазваш котката от този риск и си спестяваш за в бъдеще пари за операции и химиотерапии. Да не слагаме в сметката това, че котката ще страда и че не е сигурно дали ще преживее  лечението и евентуални метастази. Така че браво за твоята загриженост и отговорно поведение. Така би трябвало да постъпва всеки, който обича истински животинчето си. И съвсем да не слагаме в сметката колко много повече пари ще ти струват операция и лечение на такива проблеми.

Другояче стоят нещата, когато котето е кастрирано преди настъпване на първо разгонване. Тогава рискът за млечните жлези е оценен от лекарите на 0,5% (тъй като те си остават неразвити). Мисля, че е достатъчно красноречиво. Както разбирам обаче, твоето коте е дошло у дома ти на по-голяма възраст, и нямаш вина за късното кастриране. Затова решението ти е най-доброто възможно.

Добри съвети ти дават съфорумките, да потърсиш денонощна клиника. И аз мисля по същия начин за наблюдението на котето през нощта след операцията. Вариантът с прибиране веднага след операцията е рискован - ами ако се случи проблем, докато си е  в къщи? Ще ти е по-трудно та отреагираш на момента, така че най-добре е да стои в клиниката до другия ден. Успех, и  Hugгуш  и  Heart Eyesцун!

# 489
  • Варна
Прекалено ми се вижда отстраняване и на млечните жлези заради евентуално заболяване някога.  Confused

Понеже Мага я кастрирахме след като се беше разгонила, сега какво, да я водим рискова ли?  Tired

# 490
Прекалено ми се вижда отстраняване и на млечните жлези заради евентуално заболяване някога.  Confused
Освен това е на около 3-4 год., възможно е да няма туморни образувания.

# 491
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
BeeJuis , зарежи ролките, ползвай обикновено широко тиксо омотано на ролка около пръстите!  Peace
И ... припаднах няколко пъти  Crazy smile3544 докато разглеждах данъците ти. Тъпата муцунка ми е най-любима. Heart Eyes

# 492
  • София
Прекалено ми се вижда отстраняване и на млечните жлези заради евентуално заболяване някога.  Confused

Понеже Мага я кастрирахме след като се беше разгонила, сега какво, да я водим рискова ли?  Tired

За жалост така се получава. Не защото аз го казвам, а защото статистиката е такава. Не само кастрираните след първо разгонване котки, а и тези, които не са кастрирани, но не е допускано да забременяват и да раждат, са рискови за рак. От това, което съм чела по въпроса, 30 - 35% от тези котки рано или късно се разболяват от рак, срещу 0,5% от тези, които са кастрирани преди първо разгонване. На мен ужасно ми се иска да не е така, не искам да страдат животинки. Де да зависеше от мен обаче!

Аз имам едно предложение към всички от форума ни. Искате ли да си направим една анкета? Всяка от нас, която знае случаи на котки, разболели се от рак или пиометра, нека опише тук случая, на колко години е котката, кастрирана ли е, успели ли са  да я спасят лекарите. Вярно, няма да е представителна анкета, но ще ни даде все пак някаква информация.

И щом аз предлагам това, нека аз опиша първа случай, на който съм била свидетел. Една моя приятелка имаше две котки, едната на 6, другата на 8 години тогава (преди две години) Веднъж напипала бучка на осемгодишната котка, заведе я в ЦВК на операция и последваща химиотерапия, но след три месеца котката умря. За съжаление преди една седмица се чухме с приятелката ми и тя каза, че и на другата си котка е намерила бучка. И двете котки не са кастрирани, гледани са без достъп до външна среда. Първата котчица беше много забавна, качваше се на пералнята да се друса, когато се центрофугираха дрехите.

# 493
  • Пловдив
Имам две съседки, едната с персийка, другата с европейска късокосместа, и двете са кастрирани след като получиха проблеми с матката. Едната - персийката като беше на около 6 години, а другата на около 8 години. И двете се излекуваха и оцеляха, но с колко притеснения и нерви от страна на стопаните само те си знаят.
Искам да попитам за мнение за тези гранули Animonda adult grain free. Има ги в нашия зоомагазин. В момента яде Nutram adult. И двете ги харесва много, чудя се коя от двете е по-добра.

# 494
На брат ми котката имаше пиометра, по спомен при първото разгонване стана проблема. Слава богу я спасиха и сега си е добре.
Две котета познавах с образувания в млечните жлези. И двете не кастрирани. Едната раждала. И двете се разболяха около 10 годишни.

Общи условия

Активация на акаунт