За комисионата при продажба

• 9 656
  • 80
  •   1
Отговори
# 15
Отговорих ти на ЛС, НСЧ

Както казах, приехме
Но какво ми дава гаранция за свършена работа след предварително заплащане ...

# 16
Подписахте ли договор? Не е гаранция, но пак е нещо, не може после да каже - Аз да съм се подписал някъде?
Гаранция (донякъде) имате само, ако брокерът ви е препоръчан от негови бивши, доволни клиенти.

# 17
Платих на брокера след като минахме през нотариуса. Капарото, което бях оставил при брокера беше също символично. Стана както беше най-удобно за мен, единствено нотариуса не се съгласи с искането ми плащането да мине през негова доверителна сметка.

# 18
Не, иска парите в деня на подписване на предварителния договор

# 19
Ама не може при още неосъществена сделка да плащате комисионна. Тя нали е по повод на сделката, когато и ако се осъществи? Как така на предварителен договор се плащат едни пари за нищо? Плащам при прехвърляне на собствеността, ако някой не е доволен, остава без мен като клиент. А, или може да се задължи, ако сделката не стане, да ми върне двойно капарото, което е взел на предварителен договор, да видим дали пък така е добре. Откъде накъде само аз като купувач ще нося риск ако сделката не стане?

# 20
След Предварителния договор нещата си протичат по реда. Зорът е докато се намерят купувач и продавача. Като се свържат един с друг тактично прекратяват контакта с брокера. Затова повечето агенции искат плащане тогава. Практика, наложена след много реализирани сделки с/у 0 лв.

# 21
След Предварителния договор нещата си протичат по реда. Зорът е докато се намерят купувач и продавача. Като се свържат един с друг тактично прекратяват контакта с брокера. Затова повечето агенции искат плащане тогава. Практика, наложена след много реализирани сделки с/у 0 лв.
Да де, ама аз си гледам моя интерес и какъв риск мога да поема. НЕ бих поела риска да платя едни пари срещу нищо, който иска да го прави. То пък много зор да се срещнат продавач и купувач в ерата на интернет, ако само това прави брокерът - ми съжалявам, ама си го заслужава. Надявах се, че присъствието на брокер гарантира доста повече неща от една проста среща и оглед, дето може и без него да се осъществи.

# 22
Какво очаквахте, което той не направи?

Иначе когато можете да си намерите направо собственика не виждам смисъл да се обаждате на брокер Hands Plus1

# 23
Ясно обясних, че съм против комисионна на предварителен договор, без да е ясно дали ще има основна сделка. Самата комисионна е обявена като процент от продажната цена, не като твърда сума при предварителен договор. Ако няма продажба - няма и комисионна.
И аз нямам нужда от брокери, те самите ми звънят вече, явно съм попаднала в безценния им списък с "топли контакти". Вижте, нямам нищо против тези хора, стига да си вършат работата съвестно, а тя не е само контакт, оглед и до там. Доста подробности по сделката не знаят, трябва да се контактува директно със собственика, защото той продава, неговата воля ме интересува, не тази на брокера. Вече писах, че е абсолютно забранено един и същи адвокат да обслужва две страни по сделка с противоположен интерес. Защо при брокерите това е обичайно и задължително? Няма ли някаква етика в тази работа?

# 24
Етика има при нормалните брокери.
Както във всяка професия има хиени, които работят по друг начин.
В сферата съм, макар и не точно брокер, но ви съветвам да не поддържате отношения с такива, не се съгласявайте на срещи. Най-лесно става с "продадох го" или "вече купих", ако сте купувач.

За другото - преговаряйте, както за всичко останало. Ако вдъхвате доверие и сте подписали Комисионен договор може и да се плати след извършване на услугата. Но ако брокерът не усеща сигурност, че ще получи нещо за работата не би вложил никакви усилия.
При всички случаи условията уточнявайте преди да започнете каквито и да е отношения, за да няма разправии след това Simple Smile

# 25
Амии, те разправиите вече започнаха преди да имам каквито и да било отношения с брокери. Както вече писах, една дама ми се скара как така съм била говорила със собственика, без да й се обадя на нея, като и без това купувачът нямал комисионна. Ама аз му намерих телефона на обекта и звъннах, де да зная, че като  търся след две седмици имот в района ще попадна на нея, дето го продавала и тя....Доста са напористи и очевидно настояват за лична среща, без да дават някаква съществена информация за имота, аз пък много трудно отделям време за безмислени огледи, ако например локацията не ми харесва, а тя обикновено се спестява при обявите. Не зная, не може ли някаква браншова организация да си направите, щом сте в тази сфера, изчистете се от некоректните брокери, защото много накърнавят имиджа на професията.

# 26
Прекратете отношенията с госпожата и не се занимавайте с нея. Блокирайте номера, ако е нужно.

За съжаление нищо не може да се направи, агенциите нямат никакви правомощия. Всичко това обаче е нормално. Всеки свободен пазар минава през такъв етап. Просто комунизма ни забави, затова сме назад.

# 27
В деня на подписване на НА. Другото е безумие и не позволявайте да ви изнудват.

# 28
Ясно обясних, че съм против комисионна на предварителен договор, без да е ясно дали ще има основна сделка. Самата комисионна е обявена като процент от продажната цена, не като твърда сума при предварителен договор. Ако няма продажба - няма и комисионна.
И аз нямам нужда от брокери, те самите ми звънят вече, явно съм попаднала в безценния им списък с "топли контакти". Вижте, нямам нищо против тези хора, стига да си вършат работата съвестно, а тя не е само контакт, оглед и до там. Доста подробности по сделката не знаят, трябва да се контактува директно със собственика, защото той продава, неговата воля ме интересува, не тази на брокера. Вече писах, че е абсолютно забранено един и същи адвокат да обслужва две страни по сделка с противоположен интерес. Защо при брокерите това е обичайно и задължително? Няма ли някаква етика в тази работа?

И аз съм така, попаднала съм в списъка им и постоянно ми звънят. Вече имам няколко блокирани номера на телефона си.
Не знам дали това има някаква връзка с предсрочното плащане на комисионна, но чух за случаи, в които някои брокери при среща искат подписване на нещо като договор за комисионна и дори да се свържеш директно със собственика или  да купиш друг имот, пак им дължиш комисионна. Това за мен е пълно безумие.
Преди години продадохме един имот и не ползвахме брокер и въпреки че изрично бях писала в обявата, че е само за директен купувач, не спряха да ми звънят брокери по 100 пъти на ден. Който иска да се свърже директно със собственика, винаги ще намери начин. А и тези хора, които търсят, не следят ли обявите? То си личи кои са продават от агенции и кои директно от собственик/инвеститор.
И да - за мен използването на брокер е един излишен разход и за двете страни.

# 29
  • София, Bulgaria
Ние отдавана сме взели решение и клиентите плащат при нотариалното изповядване, но не защото си нямаме доверие, а защото до финализирането на сделката имаме други приоритети. Относно работата по една сделка мога да ви кажа, че ако се работи както трябва, то 99%  работата е свършена при подписване на предварителен договор. Всички документи са извадени, проверени, банката / ако има такава/ е вече окончателно избрана и оценката на имота е направена. След предварителен договор остава само чисто формално да се изчака определен период и да се подготвят страните било за изнасяне, било банката да си изработи кредита и да се отиде на нотариално изповядване. Така че,  ако изисквате/ както и трябва да бъде/ преди да платите капаро по предварителен договор всичко необходимо и изискуемо от закона да е направено, то след него буквално няма, какво повече да се прави.
Аз предпочитам до предаване на владение комуникацията между страните да минава през брокера, за да не се оплескат нещата от " казал... рекъл... "  или някой в последствие се сетил за нещо. Брокерът е буфера между страните и за хубаво и за лошо.
На въпросът, ако на финала сделката отпадне, какво става: става това, което е записано в предварителния договор. Неизправната страна търпи загуби и неустойки. Ако е продавачът, връща капарото в двоен размер, но  това става по съдебен път, демек с дела..., но пък купувачът има правото да обяви предварителния договор за окончателен. Ако купувачът в неизправна страна съответно губи капарото. Брокерът не е страна по сделката и не може да отговаря за действията и решенията на други хора.

От всичките брокери, които са на пазара тези, които ще ви зарежат след вземането на комисионата на предварителен договор са единици и трябва да сте наистина карък, че да попаднете точно на такива.
Работете с личен брокер, за да не се чудете, на кого сте попаднали и на кого ще поверите парите си или имота си.

Общи условия

Активация на акаунт