Съвместно съжителство или брак

• 38 409
  • 804
  •   1
Отговори
# 120
Имаме брак -граждански и църковен.Когато се роди детето просто показах документа за сключен брак,записаха имената и толкова.Изобщо не питаха за съпруга ми.
Докато лежах в болницата се запознах с едно момиче,което 5 дни не спря да реве и да чака дали ще дойде Мунчо да признае детето.Зарязал я бременна в 6 месец след като са живяли 3 години на семейни начала.Мунчо не дойде .И тя не е единствена.
Съседите ми са млада двойка с две деца.Обаче ,когато се запознахме,мъжът каза “Това е приятелката ми. ''Много лошо впечатление ми направи Twisted EvilВсе пак две деца му е родила жената...

и на мен ми е грозно това"приятелката ми" , нито риба, нито рак, и аз съм за брака, но парен каша духа и за това съм си у нас, дори не приемам офертата за пренасяне у тях Simple Smile, иначе бих искала брак, но да усетя човека,че има желание и аз да се чувствам спокойна, а още не ми е така

# 121
а мъжът ти ясно и категорично да ти заяви:"Виж, Тонке, това, това и това са си мои имоти и ти, понеже нямаш никакъв финансов принос за тях, не можеш да имаш и никакви права евентуално."
Чисто психологически няма ли да ти е гадно, че той уж споделя живота си с теб, но пази със зъби и нокти неговото си?
А защо да не заяви? Малко ли от вас имат деца от различни мъже - на първия (дето го мразите) да не сте му оставили нещо ваше, вместо да остане за децата ви от втория?
Мъжът ако ще се развежда, да няма да кукува все сам - може пак да се ожени за друга и да има други деца, защо да не остави за тях каквото си е било негово? То ясно, че няма в гроба да го носи.

Помня Лучано Павароти като умря и имаше 5-6 деца от 2-3 различни жени... като почнаха едни караници, грозна работа - още не бяха го погребали и вече взеха да делят кое на кого било. Може би точно защото не си е бил уредил черно на бяло кое как.

# 122
И в двата случая човек може да е прецакан - и защото има брак, и защото няма брак. В различни ситуации и двата варианта могат да са във вреда.

# 123
Според мен разликата е в това, че показва партньорът в каква степен е готов да се обвърже с теб. Емоционално, имам предвид.  Laughing
Ако иска да гради отношения, няма да трепери от подписа.  Laughing Ако е готов да инвестира време и усилия във връзката си, подписа му е най-малкия проблем.

# 124
съгласна съм да, и ако в последствие се явят проблеми и се стигне до развод, си мисля ,че пак ще е интелигентно, а не див трилър

# 125
  • София
Така като чета, да, може би брака дава известна сигурност но и също толкова голяма опасност- поне за мен! Аз не съм привърженик на брака, дали църковен, дали граждански. Все ми е тая дали ще съм с неговата фамилия(повече държа на моето име), дали ще си разделим апартамент и къща. Аз ще живея на семейна начала с човека до мен, ще деля легло, стая, къща, чувства, емоции и всичко но не и да му се вричам "докато смъртта ни раздели". За мен това е безумно, или да ми поставят условие "ако ще имаме бебе, сватба първо" или най-често срещаното- забременяло момичето и татко й или мамчето казват "Не, моето внуче няма да е копеле" или "Едно момиченце имам и ще го омъжа каквото ще да става" ( Моля, никой да не се обижда!).
Другото е, че за мен една сватба е безумен разход. Ахооо, Ихууу и после- Тихо!  ooooh!
Виждам тези пари като много по-разумна инвестиция и за в бъдеще в бизнеса ни или да направим нещо, което и двамата желаем с тях.
Бях чела някой да пише, че като се скарали с ММ и това и било давало сигурност, че той няма да си тръгне - брака имах предвид. Ама, аз ако ми кипне, и с брак и без брак, ставам и се махам ако е дошла някаква повратна точка на отношенията ни...

Аз като чета, ми прави впечатление, че институцията " брак" се бърка с любов, вярност до гроб и сигурност, че някой няма да си тръгне при скандал и т. н.
СК е закон, който дава привилегии на двама души, решили да направят едно домакинство и да родят деца.
Тъй като тази стъпка е достатъчно задължаваща и повратна в живота на хората, им се помага, като им се осигурят права като на роднини от първа линия.
Има и доза справедливост, точно за такива случаи, в които единият е печелел повече, но другият с труда си вкъщи, е "изравнявал дяловете".
За мен, подписът е и проверка на доверието, което имат двама души един към друг, че в лоши дни не биха паднали до там, със зъби и нокти да измъкнат всичко на бившето другарче..
Нямат ли го, по- добре да си съжителстват като съквартиранти с общо дете.

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 17:21 от absurt

# 126
  • Варна
В тази така често появяваща се тема, винаги ми е стоял един въпрос. Тези които не са сключили брак обикновено твърдят "Един подпис не променя нищо, ние и без него се обичаме безумно". От което излиза, че хем нищо не се променя, хем не подписват. Щом нищо няма да се промени какъв е проблема юридически да декларираш желание да делиш всичко с този човек?  Simple Smile

# 127
а мъжът ти ясно и категорично да ти заяви:"Виж, Тонке, това, това и това са си мои имоти и ти, понеже нямаш никакъв финансов принос за тях, не можеш да имаш и никакви права евентуално."
Чисто психологически няма ли да ти е гадно, че той уж споделя живота си с теб, но пази със зъби и нокти неговото си?
А защо да не заяви?
Скрит текст:
Малко ли от вас имат деца от различни мъже - на първия (дето го мразите) да не сте му оставили нещо ваше, вместо да остане за децата ви от втория?
Мъжът ако ще се развежда, да няма да кукува все сам - може пак да се ожени за друга и да има други деца, защо да не остави за тях каквото си е било негово? То ясно, че няма в гроба да го носи.

Помня Лучано Павароти като умря и имаше 5-6 деца от 2-3 различни жени... като почнаха едни караници, грозна работа - още не бяха го погребали и вече взеха да делят кое на кого било. Може би точно защото не си е бил уредил черно на бяло кое как.
Защото нагласата "Женя се за теб, ама като се разведем, не искам да ми вземеш нищо, та да си знаеш, това, това и това си е САМО мое!" си е гадна сама по себе си.За МЕН.    Peace
Ако даден мъж "тръгне" с такава нагласа към мен, без значение дали става дума за 1/2 панелка или 50 стаен замък, просто няма шанс да ми стане мъж.

# 128
Живеем без брак. Сега така ни е добре. Този спор е толкова изтъркан вече, че се чудя защо се повдига непрекъснато.

# 129
И в двата случая човек може да е прецакан - и защото има брак, и защото няма брак. В различни ситуации и двата варианта могат да са във вреда.

Това подкрепям и с двете ръце.
Точно така изглеждат нещата. Всичко е риск. И едното и другото. Човек избира за себе си, кой от двата риска иска да поеме.
Аз се нагледах на последиците на единия (вярно, аз се разведох под абсолютно ненормални обстоятелства в тежката категория, не е задължително всеки развод да е такъв.) , затова съм предпочела да се придържам към рисковете на другия. Не защото не уважавам брака като такъв. А просто, защото страхът от нов кошмар е много по-голям от желанието да се обвържа с любимият и по тоя начин.

# 130
Не съм прочела всички отговори и не знам дали е обсъждана такава ситуация, но случай наскоро ме замисли. Става дума за бременност и починал бъдещ баща. Когато имат сключен брак, детето е на починалия баща, получава името му, получава пенсия за сирак, наследник му е и всичко останало, но ако не са имали брак, какво става тогава? Покрай случая в едно варненско село, в дискотека при сбиване убиха единия участник, който след седмица щеше да се жени, а бъдещата булка беше бременна. Тя как ще докаже кой е бащата и възможно ли е според българските закони?

Съда назначава днк тест, като чрез  съда се  изисква от роднините на починалия да дадат материал ( май трябваше да е брат сестра, не помня конкретиката), за да се съпостави с днк-то на детето. Процедурата я четох законово и като дела с решения.

# 131
Подписва се декларация в момента в който разбирате , че сте бременни и казуса е решен, детето  припознато, отнема точно 5 минути пред нотариус и 10 лв....и добра воля разбира се  Wink

По елементарно е от това да обикаляш да събираш документи за граждански брак, по-бързо и по-сигурно, ако целта е да се подсигури само детето  Crazy Crazy

# 132
absurt, та нали заради тази любов, хората желаят да встъпят в брак.
Аз не съм против брака, както ти го нарече институция(което е много умно)! Но за мен ще кажа, че това не е за мен. Достатъчно ми е, че този човек е до мен и ме уважава, цени ме, помагаме си, екип сме, приятели сме, любовници сме, родители сме(дано някой ден да бъдем) но пак се повтарям с това за мен, за мен..  Joy За мен бракът не е гарант както и съжителството на семейни начала не е гарант, че ще съумеете при евентуален край, да запазите добрия тон и вместо да се занимавам с нашите отношения, най-зряло ще се приеме тази раздяла и двете страни да се постараят да осигурят едно мирно, добро бъдеще на тяхното дете.
 Та най-общо казано( ако продължа да пиша ще стане много дълго) когато двама души се разбират и имат отношение, респект и уважение един към друг, един брак не ги прави по-малка или по-голяма "институция" на развитието на животите им и тяхното поколение, както и съвместното съжителство на така наречените "семейни начала".
 Тази тема ми е като вечния спор между агитките на "ЦСКА" и "Левски, сините и червените Simple Smile
 Между другото може би и самата показност от самата сватба не ми допада, не обичам да бъда под прожекторите....

# 133
Този спор е толкова изтъркан вече, че се чудя защо се повдига непрекъснато.
Може би защото:
1. Някой се чуди какво да измисли, за да убеди партньора си в правотата на своите виждания.
2. Прави се някакво проучване, статия и т.н.
3. Някой иска да разбуни духовете.

# 134
Бащинство се доказва трудничко с днк тест, а те са скъпички, самата процедура е трудна и тежка. И днк тест не може да се направи, ако майката откаже.
Около 1000 лева е.

Общи условия

Активация на акаунт