Съвместно съжителство или брак

• 38 438
  • 804
  •   1
Отговори
# 165
Бронте, на твое място не бих защитавала толкова правата на бащата - голям мъж, все ще се оправи.

За мен лично имотите са едно преходно нещо, не съм убедена, че е гарантирано преминаването им от едни сигурни ръце в други Животът е непредвидим, не се знае дали няма да се наложи да се продаде имотът и т.н. В този смисъл - всякакви сметки относно имоти, някак вече са ми странни. Много са важни материалните неща! Но житейските взаимоотношения са 1000 пъти по-важни - там е истината.

Ти очевидно не успяваш да осмислиш колко непредвидим може да се окаже животът за голям брой хора, ако на някого от семейството му щукне да прави нещо с имота и не е бил достатъчно далновиден. А за роднинските измами аз няма да започвам темата.
В случая смятам, че Бронте прави най-доброто за съпруга и дъщеря си с абсолютно разумни аргументи.

# 166
  • София
Бърди, направо черна завист ме загриза. Ти се ожени два пъти, а аз не мога още и веднъж  Joy
Сигме, споко, животът е пред теб. Има време да наваксаш.  Laughing И ако не е нахално, може ли да съм главната шаферка?

# 167

Не  ща  да наследявам  мъжото, не  ща  той  мен   да наследява; до  пенсия  надали  ще доживеем, че  да   чакаме добавки от  починалия съпрут...

При брак още преди да сте стигнали пенсия, ако единия почине - другия получава веднага и на куп всички пари заделени за допълнителна пенсия.  Без брак - ги получават децата, но като ако са непълнолетни стоят по тяхна сметка и само със разрешение на съда по уважителна причина могат да се пипат

# 168
  • София
Сигма, ама страшно си ми симпатична, така да знаеш  Heart Eyes Laughing

# 169
  • София
Аз съм за брака по веднъж, начисто. Следващите пъти, ако има деца от другите бракове е по-сложно. Например аз съм вдовица. Много сложно става за сина ми от така приключилия ми брак, ако сключа брак отново. Онова, което му е от баща му , трябва да го дели с напълно външни хора при определени обстоятелства От уважение към починалия му баща, както и към все още живите му баба и дядо, предпочитам да изчакам синът ни да стане пълнолетен и тогава да помисля дали  да сключвам  следващ брак с бащата на следващото ми дете. Много сложно звучи, но ако човек вникне в нещата, мотивите ми са съвсем нормални и според мен правилни. Бракът е не само деклариране на любовта и партньорството. От юридическа гледна точка той е сложен договор между двама души и всичките им сродници. Повече е договор за материални неща (всеки, който се е развеждал, ще го потвърди), отколкото декларация за любов.

# 170
  • София
Брак  Mr. Green
Имам го и не съм мислела да го няма.
Тази тема не е нова. Мине, не мине и се поставя въпроса на дневен ред.
Плюсовете "за брака" са повече, отколкото минусите.
Аз бих сключила брачен договор, но мъжлето и дума не дава да се издума   hahaha а да кажем той е по-състоятелен от мен, така че при и евентуален развод би имал изгода от такъв, но си е романтичен и туй то.  Whistling Всички фирми са на мое име, а както знаем при развод те не се делят, а са лична собственост. Въпрос на любов и вяра  Heart Eyes Това го казвам защото в началото тема тръгна в тази насока "колко ще съм прекарана ако се разведем" в имуществени отношения. Оттам немалка част от имуществото е само мое, макар да сме го купили двамата. Та брака не е свързан с изгода, поне за нас.

В емоционалните отношения също е хубаво нещо брака. Но! Ако е желан наистина и от двамата, ако се възприема като нещо, което е обмислено и осмислено и от двамата, защото в противен случай единия (често мъжа, макар да наблюдавам и жената напоследък) се чувства "в капан", независимо, че е казал "Да" пред 100 човека и пред Бога.
Сред мъжете обикновено, (макар феминизма последните години много да напредна) се шири една чисто психологическа представа, че ако няма брак, дори и да имат дете, то те са свободни. Никога няма да си го признаят, ще твърдят, че са обвързани и "жена ми" това, "жена ми" онова... но в действителност това е дълбоко усещане, което при жената рядко се наблюдава.  Напротив, (е има и изключения разбира се) с раждането на дете, ако това става в едни нормални отношения между родителите и те живеят заедно на т.нар. семейни начала, то жената се чувства "омъжена", "обвързана", "в семейство" дълбоко в себе си, не само за пред другите.

За мен е важно самото предложение за брак. Това е един вид заявяване, че "обичам само теб, искам да прекарам живота си само с теб". Сега друг е въпроса дали и колко се случва при всички. Но статистики за развод има, докато за такива, живели в съвместно съжителство - не, затова не може да се твърди, че второто е по-успешна форма от първото.
Преди време съм била доста по-крайна. Сега пак съм на същото мнение, но може би говоря с по-мек тон. Пораснах,  навярно. Но брака не е да се хвърлиш с главата надолу. То е обмислено и осъзнато желание и на двамата. Не трябва да се насилва.
Но ако не бях получила предложение за брак от съпруга ми, сега нямаше да сме заедно. Това е нещо, за което съм сигурна на 100%

# 171
  • София
Недай си боже фирмите да фалират, как ще те повлекат надолу като воденичен камък.
Никога не бих се съгласила разни фирми и тем подобни да бъдат на мое име. Такава екстремност не е за моята нежна натура.  Grinning

# 172
Недай си боже фирмите да фалират, как ще те повлекат надолу като воденичен камък.
Никога не бих се съгласила разни фирми и тем подобни да бъдат на мое име. Такава екстремност не е за моята нежна натура.  Grinning

И аз това си помислих, ама викам айде, ще ме изкарат пак пресметлива

# 173
  • Пловдив
От прочетено разбирам, че романтичните и тюхкащите се как така се говори за материално, са тези с "пресен брак" или без брак. Другата страна с 5-6+ години брак сме присметливите "кучки", които всичко им минава през акъла вече  Laughing

# 174
  • София
Скрит текст:
Брак  Mr. Green
Аз бих сключила брачен договор, но мъжлето и дума не дава да се издума   hahaha а да кажем той е по-състоятелен от мен, така че при и евентуален развод би имал изгода от такъв, но си е романтичен и туй то.  Whistling Всички фирми са на мое име, а както знаем при развод те не се делят, а са лична собственост. Въпрос на любов и вяра  Heart Eyes Това го казвам защото в началото тема тръгна в тази насока "колко ще съм прекарана ако се разведем" в имуществени отношения. Оттам немалка част от имуществото е само мое, макар да сме го купили двамата. Та брака не е свързан с изгода, поне за нас.

В емоционалните отношения също е хубаво нещо брака. Но! Ако е желан наистина и от двамата, ако се възприема като нещо, което е обмислено и осмислено и от двамата, защото в противен случай единия (често мъжа, макар да наблюдавам и жената напоследък) се чувства "в капан", независимо, че е казал "Да" пред 100 човека и пред Бога.
Сред мъжете обикновено, (макар феминизма последните години много да напредна) се шири една чисто психологическа представа, че ако няма брак, дори и да имат дете, то те са свободни. Никога няма да си го признаят, ще твърдят, че са обвързани и "жена ми" това, "жена ми" онова... но в действителност това е дълбоко усещане, което при жената рядко се наблюдава.  Напротив, (е има и изключения разбира се) с раждането на дете, ако това става в едни нормални отношения между родителите и те живеят заедно на т.нар. семейни начала, то жената се чувства "омъжена", "обвързана", "в семейство" дълбоко в себе си, не само за пред другите.
За мен е важно самото предложение за брак. Това е един вид заявяване, че "обичам само теб, искам да прекарам живота си само с теб".
Скрит текст:
Сега друг е въпроса дали и колко се случва при всички. Но статистики за развод има, докато за такива, живели в съвместно съжителство - не, затова не може да се твърди, че второто е по-успешна форма от първото.
Преди време съм била доста по-крайна. Сега пак съм на същото мнение, но може би говоря с по-мек тон. Пораснах,  навярно. Но брака не е да се хвърлиш с главата надолу. То е обмислено и осъзнато желание и на двамата. Не трябва да се насилва.
Но ако не бях получила предложение за брак от съпруга ми, сега нямаше да сме заедно. Това е нещо, за което съм сигурна на 100%

Това може да го има, а после брак по документи пак да няма.
Аз имам пръстен от ММ, но брак няма.

# 175
  • София
Скрит текст:
Брак  Mr. Green

За мен е важно самото предложение за брак. Това е един вид заявяване, че "обичам само теб, искам да прекарам живота си само с теб".
Скрит текст:
Сега друг е въпроса дали и колко се случва при всички. Но статистики за развод има, докато за такива, живели в съвместно съжителство - не, затова не може да се твърди, че второто е по-успешна форма от първото.

Това може да го има, а после брак по документи пак да няма.
Аз имам пръстен от ММ, но брак няма.

Това честно казано за мен е не по-маловажно. Разбира се има значение и защо е даден  Simple Smile и после защо няма брак.
Моя приятелка се сгоди, но не пожела после да се бракосъчетае. Мъжа искаше. Сега (около 6 години по-късно) тя иска, а той се ослушва.  Имат едно сладурче.

И аз това си помислих, ама викам айде, ще ме изкарат пак пресметлива

Еее, аз не падам от небето. Знам какво прави всяка една фирма, какъв и е оборота и т.н.  Simple Smile Достъп до сметките , включително онлайн, всички договори правя аз. Въобще не става въпрос за друго. Не може да се отчужди нито един актив, да се вземе заем, да се даде запис на заповед и т.н. обременително задължение без решението на едноличния собственик на фирмата, сиреч аз.  Simple Smile

# 176
  • София
Магнолия, след като следиш изкъсо дейността на фирмата, става.  Grinning
Което пак показва, че не се доверяваш сляпо на половинката и не се осланяш на розовите очила и турските сериали.

# 177
А най-ми е любимо - "Майката на децата ми"  Sick Sick Sick - тя му родила две деца и не му е никаква   #2gunfire #2gunfire #2gunfire

Все пак две деца му е родила жената...

Това и на мен ми е най-любимо, като почнете така да говорите... "аз съм му родила деца" ... все едно той си е дал поръчка и вие сте му я доставили.
Децата не са ли общи? Не е ли "родих ни дете", "родиха ни се деца"?

# 178
 Съвместно съжителство или брак?
Много е индивидуално.За това ще пиша как е през моите очи.
Юридическите и имотни съображения за мен не са и никога не са били фактор. Определено суетата и пищността на сватбените церемонии са ми били  неприятни дори противни .
За мен лично брака е и символика и въпрос на споделени  принципи и ценности.То е споделяне на всичко, което ви поднесе живота и то по начин не регламентиран от правила и закони, а във всеки един момент всеки от съпрузите да дава максимума от себе си без да се замисля и без да  пресмята кой дава повече и кой по-малко защото сте едно цяло и в хубавото и в лошото. В един момент по-голяма радост ти доставя това което правиш за другия от колкото това което правиш за себе си и когато виждаш че това е взаимно и споделено се превръща в истинска приказка и е невероятна мотивация да преодолявате всичко което ви поднесе живота и да сте успешни във всичко.
Не бих могла да изживея това с мъж който не го чувства по същия начин  или не е достатъчно уверен че иска да го изживее само и единствено с мен .Или няма куража да го обяви пред всички и силата да го отстоява и да се бори заедно с мен за това.
Връзката ни започна преди много години като съвместно съжителство и колкото повече време минаваше толкова повече бях убедена той е човекът за мен .Минаха няколко  години и понеже не можех да понеса съмнението че съм ''временното решение'' докато се изчаква за ъгъла да се появи нещо по-добро, реших че е дошъл момента или всичко или нищо.
Обясних му как се чувствам  и че колкото и перфектно да е съжителството ни не ми е достатъчно и му дадох възможност да вземе решение. Или да направим следващата крачка и да продължим заедно или до тук .
Скрит текст:
Изобщо не се замисли.Заведе ме за ръка в регистъра и попита служителката за кога им е първата свободна дата(тогава се чакаше поне няколко месеца).Оказа се ,че имало двойка която се отказала и датата е след 11 дни.
Родителите ни искаха голяма пищна сватба и няма да ви описвам в какъв шок бяха и как се прави ''голяма сватба'' за 11 дни.
От тогава мина  почти четвърт век и никога не сме имали съмнения по отношение на това ,че сме взели вярното решение.

# 179
  • Пловдив
А най-ми е любимо - "Майката на децата ми"  Sick Sick Sick - тя му родила две деца и не му е никаква   #2gunfire #2gunfire #2gunfire

Все пак две деца му е родила жената...

Това и на мен ми е най-любимо, като почнете така да говорите... "аз съм му родила деца" ... все едно той си е дал поръчка и вие сте му я доставили.
Децата не са ли общи? Не е ли "родих ни дете", "родиха ни се деца"?

пропускаш същественото - че той я нарича "приятелка"!! А не, че е услуга или поръчка да му се родят деца - все пак, когато тя го запознае със съседката, свой "приятел' ли ще го нарече? Малко вероятно. Жените си наричаме съпрузите или приятелите - мъже. Там е по-големият проблем, защо не каже "това е жена ми", на която дължи двете си деца, тя не е просто приятелка!

Общи условия

Активация на акаунт