Съвместно съжителство или брак

• 38 763
  • 804
  •   1
Отговори
# 705
Това е ясно. Въпросът е, че тия двама съсобственика имат общо дете, чийто интерес трябва да бъде защитен. Ако грижата за детето е поверено на майката и няма къде да живеят, дали съда ще ги изхвърли на улицата.

Ставаше въпрос, ако нямат съсобственост, нямат брак и жилището е 100% на бащата. Съдът няма да присъди нищо на майката, щом нямат брак. Като няма къде да го гледа, ще отстъпи родителските права или попечителството (не знам как се води) на този, който има, особено ако той има желание за това. Толкова пъти ги е имало цирковете майката да доказва, че може да осигури жилище за детето и печели достатъчно, за да не ѝ отнемат правата или, за да ѝ ги върнат.

Ако имат съсобственост в някакво отношение съдът ще гледа съсобствеността, не наличието на дете.

Кукумицинка, изоставаш от темата!  Naughty Това го минахме, сега сме на етап ако имат общо жилище и са без брак.  Mr. Green
Не знам защо толкова спорим, всеки е направил своя избор. Важното е да се чувства добре от този избор.

# 706
Е как защо - лаф да става  Laughing !

# 707
Е как защо - лаф да става  Laughing !

Обаче е заразно.  Joy

# 708
  • София
Това е ясно. Въпросът е, че тия двама съсобственика имат общо дете, чийто интерес трябва да бъде защитен. Ако грижата за детето е поверено на майката и няма къде да живеят, дали съда ще ги изхвърли на улицата.
е
Съдът не може да се разпорежда с жилището, защото не е под действието на СК.
А, то не е , защото и вашите отношения не са.
Ако то е съсобствено, всеки един от двамата има право да живее в него по силата на нотариалния акт за собственост, а не по силата на СК.
И дали сте се разритали един с друг, няма значение.
За съда е важно, детето да бъде поето за отглеждане от този, който има по- големи възможности.
Ако съсобствениците не могат да решат прекратяването на съсобствеността по друг начин, имота се изнася на публична продан и получената сума се дели между двамата така, както е отбелязано в н. а.

# 709
  • София

Кукумицинка, изоставаш от темата!  Naughty Това го минахме, сега сме на етап ако имат общо жилище и са без брак.  Mr. Green
Не знам защо толкова спорим, всеки е направил своя избор. Важното е да се чувства добре от този избор.
Струва ми се, че доста хора са направили избора си само по емоцшонални подбуди, без да проучат всички възможности.
В този смисъл, темата може и да е от полза. Simple Smile

# 710
Най-добрия съвет, който съм чувала е, че човек трябва да се взима и жени с човек, с когото ще може да се раздели цивилизовано. Това може би ми беше най-голямата грешка, че след развода се започнаха доста изпълнения, без които можеше и да се мине. Та ако я няма предпоставката да се разберете като хора, след това намесата на закона просто увеличава драмата...

# 711
Най-добрия съвет, който съм чувала е, че човек трябва да се взима и жени с човек, с когото ще може да се раздели цивилизовано. Та ако я няма предпоставката да се разберете като хора, след това намесата на закона просто увеличава драмата...
       Напълно си права. Не само заради личните негативните преживявания. Не са без значение спестените средства, спестеното на децата, които един ден могат да прочетат (и вероятно ще се случи) какво са говорили родителите им един за друг, за да им се спести изслушването от съда когато за над 10 и ред други предимства. Понякога ни се струва че правим големи компромиси споразумявайки се, но като минат години човек може да установи, че липсата на компромис му е коствала десеторно.

# 712
Да, бе, те хората са като ябълки, няма как да ги знаеш как са отвътре докато не ги разрежеш.
Всеки може да изтрещи при развод. Гаранции няма. Нагледала съм се на изклютилни неща.

# 713
Aз, ако имам жилище в съсобственост, без брак - продаваме го, делим парите и всеки да прави каквото си знае с тях после. Дано само да ми стигнат за една гарсониера. Laughing

# 714
Aз, ако имам жилище в съсобственост, без брак - продаваме го, делим парите и всеки да прави каквото си знае с тях после. Дано само да ми стигнат за една гарсониера. Laughing

Вземете си тристаен, че двустаен рядко стига за 2 гарсониери от същия клас.

# 715
Представям си, че се развеждаш когато детето ти е на 1г.
Съдът те оставя да живееш в жилището още 17г., и да си гледаш спокойно детето, а ти пак си недоволна, че не те закрилял закона?
И накрая, когато детето ти започне само да отговаря за себе си, ти имаш половин жилище.
Ако това не е закрила, представи си варианта- ти с детето навън, под наем, 17г.
Не знам, защо си представяте, че законите трябва да защитават не всеки един човек, а дадени групи? newsm78
И кога изплащаш дела на мъжа от жилището?

# 716
  • София
Най-добрия съвет, който съм чувала е, че човек трябва да се взима и жени с човек, с когото ще може да се раздели цивилизовано.
Ха, и как се придвижда цивилизована раздяла, боб ли се хвърля? Може и двамата да сте много култулни и интелигентни, обаче единият да го удари сачмата и да изневери по толкова гнусен начин и да сътвори разни "чудеса" от любов към новата/новия, че свят да ти се извие. И от толкова идиотщини може да не се стигне до особено цивилизована раздяла, а тъкмо обратното - да начукаш здраво канчето на отсрещната страна, сътворявайки циркове.
Една раздяла няма как да се придвиди. Още по-малко как ще бъде осъществена. 

# 717
  • София
Никой не знае какво му носи бъдещото, но доколкото е възможно, човек трябва да се постарае, за да предотврати неприятни изненади.
Конкретно по темата: да поживеят, да опознаят другия и родата му, пък тогава да стават семейство с подпис или без.

# 718
Има си индикации кога ще се разделите цивилизовано. Някои хора имат склонност да приемат нещата по-философски, за други всичко е лична борба. С първия ми мъж имаше индикации, че обичат да се борят, все да са прави, че са склонни да вършат глупости, дори да е непродуктивно за собствения им живот.

# 719
Сирен, накои хора реагират така, че не можеш да ги познаеш. 15-20 години си мислел, че му познаваш и кътните зъби, но опре ли до раздяла и подялба на семейно имущество, виждаш един непознат срещу себе си. В примера, който дадох по-горе, жената му беше прехвърлила своя дял от фирмата, той се съгласява тя да упражнява родителските права, да ѝ изплаща по-голяма издръжка, тя да ползва семейното жилище, придобито по време на брака и поема ангажимент да построи къща на нея и децата до една година след развода. Тя му е имала пълно доверие и въпреки че се разделят, защото той си намира друга (адвокатка), тя иска всичко да стане цивилизовано. След развода, той започна да ѝ прави мизерии - спира ѝ тока (електромера беше на територията на цеха и от ЧЕЗ ѝ заявили, че е негово право да го спира), после водата. За финал пускаше жалби, че тя няма условия да гледа децата. Те пък бяха така стресирани и уплашени от него, че твърдяха след месец, че не искат да виждат майка си. Мъжът заведе ново дело и му присъдиха родителските права. Изгони я от семейното жилище, а да ѝ построи къща никой не можело да го задължи, нищо че беше декларирано пред нотариус, особено след като той отглежда децата. А те в момента се отглеждат от неговите родители на село, докато той си живее с новата жена. Бившата му и до ден днешен не може да повярва, че всичко това го направи той, човекът, когото е мислела, че познава по-добре от себе си.

Общи условия

Активация на акаунт