Съвместно съжителство или брак

• 38 782
  • 804
  •   1
Отговори
# 645
  • София
absurt, никой не оспорва правото ти да имаш собствено мнение и собствени морални ценности. Просто на някои от нас ни се струват абсурдни критериите, по които разделяш семействата на истински и неистински.

# 646
  • Бургас
Абсурт, тъй като говориш само за закони и подкрепяш мнението си нееднократно с тях, ще те помоля да ми посочиш закон и правна разпоредба, даваща легална дефиниция за "семейство".

# 647
  • София
Уф, тая бременност и тия хормони! Още чакам таблицата с референтни граници, над която си с "бушуващи хормони". С последната си бременност никой 9 месеца само по писанията не заподозря, че имам "хормони", нито че съм родила, така че явно няма връзка, освен ако не кажеш във форума, че си бременна и всички кажат- аха, значи да не я приемаме насериозно.

Малко ми звучки като 19-ти век, когато всяко недоволство от страна на жената се е приемало като болна психика и хистерия.

Не си гледай от камбанарията, защото ти често пишеш като в силна хормонална криза и момичетата не могат да разпознаят толкова кога си била бременна, кога родила.
Аз не съм имала личен опит в това нещо (бременността имам предвид) но приятелката ми, която е най-спокойния, уравновесен и мил човек на света когато забременя просто се преобрази. Свидетел бях как на публично място завъртя два шамара на мъжа си, защото той не беше помислил, че тя е уморена и иска да си почине.  Аз и мъжа ми гледахме така  #Crazy #Crazy #Crazy
И наистина има разлика в хората. Някой нямат проблеми и промени в хормоните,  други имат. Но като цяло бременните жени са значително по-емоционални и чувствителни. Ако ти не си била, браво. Но не категоризират и не сравнявай със себе си.

# 648
  • Пловдив/София

С този мъж съм вече четвърт век. Имаме две деца. И двамата загубихме по един родител и си бяхме опора. Купихме жилище и го направихме дом. Започнахме собствен бизнес, пропаднахме и изплувахме отново. Теглихме и изплатихме четири кредита. Имаме общи цели и се стремим към тях заедно. Разчитаме един на друг. Имали сме и добри, и лоши моменти. Отношенията ни са вървели "по мед и масло", но е имало и кризи. Една кола сол сме изяли заедно и след всичко това е смешно някой да ми каже, че не сме били семейство, защото не сме сключили граждански брак или пък не съм се врекла пред родата, облечена в рокля на еди-кой си.
Не съм против брака. Който има потребност, да го сключи, но жалко за него, ако разчита това да му изгради семейството.
На младини и ние щяхме да се женим, но все излизаше нещо по-важно и така, докато този подпис така се обезцени за нас, че престанахме и да го коментираме.

Много ескалира спорът, но исках само да подкрепя това мнение (а съм човек, който по принцип е "за" брак и сватба). За мен това е семейство. Това се случва и с подпис, и без. Има двойки, които живеят заедно и някак по поведението им не ми приличат на семейство още. Има и подписали, които живеят като съквартиранти. Но описаното горе прави двойката семейство и то не конкретно кредитите и децата, а подкрепата в лоши моменти и споделените радости. И просто усещането ти, че това е твоята половинка.

# 649
Аз нямах брак с бащата на сина ми. Но винаги съм искала да се омъжа и ми беше едно такова празно, натъжавах се всеки път, ако засечах онези сладникавите предавания по ТLC . Той казваше, че това било излишно и глупаво, имаше вече един приключил брак зад гърба си, когато е бил 19 годишен  Rolling Eyes

Разделихме се и срещнах съпруга ми. Тогава и за миг не ми мина през главата мисълта за сватба- не усещах тази нужда, както при бащата на сина ми. Чувствах се достатъчно сигурна в него, а и мислех, че жена с дете - пък булка, пък рокля, пък сватби, роднини...

Но миналата Коледа получих пръстен. Като преди това той ми беше споделял, че за него брака е нещо важно, някак си заявяваш пред света, че това е Човека. Това е и моето усещане и затова се съгласих. Уточнявам, че не е някой чичак- няма деца и е по-малък от мен с 4.5 години.
Не живеем в България, но с желание и будуване през N на брой нощи, успяхме да организираме сватбата си от разстояние, за 7 месеца. Мога да кажа, че не беше досадно, или изморително, напротив-тези месеци по подготовката ми липсват ужасно. Не сме имали пияни чичовци по потници, Бяла роза или чалга. Беше страхотен купон с близките и приятелите ни.

Вече половин година след сватбата, аз никаква разлика не усещам. Но самата емоция покрай и на самия ден е страхотна и който иска, определено си заслужава да се изживее.
А на който не му се занимава, не се жени. Подписът не определя двама души като семейство. Е, може би пред закона, но на кой му пука за закона докато не му се наложи да се сблъска с него Simple Smile
Свободни хора сме и имаме право да изберем как да живеем живота си и да правим нещата, които ни правят щастливи.

# 650
  • Бургас
Абсурт, тъй като говориш само за закони и подкрепяш мнението си нееднократно с тях, ще те помоля да ми посочиш закон и правна разпоредба, даваща легална дефиниция за "семейство".

И за моя изненада, оказа се че има - Правилник за прилагане на закона за социалното подпомагане ДР, пар. 1 т.2:

"Семейството" включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до придобиване на средно общо или професионално образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак).

Впрочем, същия нормативен акт казва и що е то "самотен родител", в контекста на друг любим мой спор в този форум  Laughing.

# 651
  • София
absurt, никой не оспорва правото ти да имаш собствено мнение и собствени морални ценности. Просто на някои от нас ни се струват абсурдни критериите, по които разделяш семействата на истински и неистински.
Разбирам те, на мен пък, ми се струва абсурдно другото- да не искаш да бъдеш семейство според смисъла на закона и традициите, а да изискваш да те наричат семейна.
Вие сами го правите, решението е ваше, аз просто наричам нещата с истинските им имена.
Без лоши чувства и без укор. Peace

# 652
  • София
Ние нека сме семейство де факто, пък де юре ще го мислим, ако ни се наложи.

# 653
Абсурт, ако живея само с двете си деца, семейство ли сме?

# 654
  • София
Само ако са "законни".  Naughty

# 655
Точно какво значи семейство по закон нека юристите да кажат, но си има големи разлики с "партньорство на семейни начала":
- По закон трябва да живееш със съпруга си в едно жилище (освен временно по наложителни причини), докато с "партньор" не си длъжен, може да си я карате като гаджета
- Можеш към даден момент да имаш само един брак, докато на семейни начала нищо не пречи някои широко скроени хора да си имат два или повече "партньора" и деца от всеки
- По закон си длъжен да допринасяш за благото на семейството и да подкрепяш съпруга си, също да речем ако временно не работиш можеш да се издържаш от неговата заплата и законът подкрепя това, докато за "парнтьор" нямаш такова право
Вероятно има и доста други, но за тези се сещам като главни.

# 656
  • София
Точният термин е " непълно семейство".
Така беше и моето от момента, в който родителите ми се разведоха и баща ми се изнесе.

# 657
  • Бургас

И за моя изненада, оказа се че има - Правилник за прилагане на закона за социалното подпомагане ДР, пар. 1 т.2:

"Семейството" включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до придобиване на средно общо или професионално образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак).
Това е подзаконов нормативен акт за прилагане на конкретен закон. Странно защо с голямото изменение на СК не дадоха дефиниция.

Няма закон, който ще накара един мъж да живее при съпругата си или да накара мързеливия мъж, който живее на гърба на жена си, да проработи. Всъщност не е лошо от време на време да се препрочита главата "Лични отношения между съпрузите", че на някои съпрузи доста им куца тази част  Wink
Общо взето законът влиза в действие в много редки случаи /при сключване, разтрогване на брак, наследяване/. През цялото останалото време законите не играят.

# 658
  • София

Точно какво значи семейство по закон нека юристите да кажат, но си има големи разлики с "партньорство на семейни начала":
- По закон трябва да живееш със съпруга си в едно жилище (освен временно по наложителни причини), докато с "партньор" не си длъжен, може да си я карате като гаджета
- Можеш към даден момент да имаш само един брак, докато на семейни начала нищо не пречи някои широко скроени хора да си имат два или повече "партньора" и деца от всеки
- По закон си длъжен да допринасяш за благото на семейството и да подкрепяш съпруга си, също да речем ако временно не работиш можеш да се издържаш от неговата заплата и законът подкрепя това, докато за "парнтьор" нямаш такова право

- Всичко, придобито по време на брака, е общо и по презумпция, всеки има 1/2 ид. ч.
- Ако единият почине, другият го наследява.
Накратко, семейните се ползват с права и задължения, различни от несемейните.

# 659
  • Бургас

- Всичко, придобито по време на брака, е общо и по презумпция, всеки има 1/2 ид. ч.
- Ако единият почине, другият го наследява.
Накратко, семейните се ползват с права и задължения, различни от несемейните.
За второто съм съгласна и в това отношение съм много за брака  Peace
Но за първото - не е нужно да си в брак, за да е имуществото ви поделено по равно. На това му се вика обикновена съсобственост, при брак е СИО.

Общи условия

Активация на акаунт