Съвместно съжителство или брак

• 38 831
  • 804
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Да, но ако е по-оправен и докаже, че апартаментът е закупен само с негови средства и аз нямам никакъв принос, какво става? Защото СК допуска и това, да се оспори приноса. Както от съпруга, така и от негов наследник.
............................
И защо не мога да остана в собствената си половина от жилището? newsm78
Каквото и да докаже, щом децата са присъдени на теб, съдът решава в твоя полза ползването на жилището, поне до навършването на пълнолетие.
.......................
Защото идеалната част не е реална- т. е. няма как да обитаваш идеалната си част.
Ако жилището е достатъчно голямо и може да се раздели на две така, че да има всички атрибути, се прави архитектурен план, одобрява се и се избива втори вход.

# 676
Дори и с брак, пак ще има гадост, не е "сигурно жилище"...

# 677
  • София
Не, Дара, при разтрогнат брак няма да му плащаш наем. Жилището се присъжда да живееш в него, само защото ДЕТЕТО живее с теб. Гледа се интереса на детето, а не твоя. Ако детето не живее при теб - тогава ти ще излезеш от жилището за да живее бившия ти мъж там с детето. Това е. Образно казано жилището се присъжда на онзи родител, при когото детето живее и то само до навършване на пълнолетие на това дете. Това при брак.

Без брак - спокойно можеш да си живееш в твоята половина. Но спокойно той (бившия ти) може да живее в другата или да дари част от своята част на някой друг, който да дойде и да иска да живее при теб.
И това би могло да се разреши, но се водят дела, струва пари, време и безкрайно много нерви.
Казвам го с най-добри чувства.  bouquet

# 678
  • София
Този пък егати тъпака. Ще си подариш собствеността само за да тормозиш бившата и най-вече детето си. Все едно въпросния имот не може да се продаде, жената да си вземе нейната част и да си купи друг имот, в който да живее необезпокоявана. Само дето таткото ще остане с пръст в устата.

"Тъпак" е меко казано.   Peace
Направи това, защото съдът не му присъди на него живеенето на детето. Проблема се реши, но с майката водихме дела, а тя си изпили нервите и се изтормози милата докато се реши положението.

# 679
Не, Дара, при разтрогнат брак няма да му плащаш наем. Жилището се присъжда да живееш в него, само защото ДЕТЕТО живее с теб. Гледа се интереса на детето, а не твоя. Ако детето не живее при теб - тогава ти ще излезеш от жилището за да живее бившия ти мъж там с детето. Това е. Образно казано жилището се присъжда на онзи родител, при когото детето живее и то само до навършване на пълнолетие на това дете. Това при брак.

Без брак - спокойно можеш да си живееш в твоята половина. Но спокойно той (бившия ти) може да живее в другата или да дари част от своята част на някой друг, който да дойде и да иска да живее при теб.
И това би могло да се разреши, но се водят дела, струва пари, време и безкрайно много нерви.
Казвам го с най-добри чувства.  bouquet

Дори и с брак, пак ще има гадост, не е "сигурно жилище"...

Прегледах пак СК.Чл. 57. (1) По силата на съдебното решение, с което се предоставя ползването на семейното жилище по чл. 56, ал. 1, 2, 3 и 5, възниква наемно отношение. Решението може да бъде вписано в имотния регистър, като вписването има действието по чл. 237, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите.
(2) Всяка от страните може да поиска съдът да определи размера на наема с решението за развод. Не се дължи наем за ползваната от ненавършилите пълнолетие деца жилищна площ. Определеният размер на наема може да бъде изменян при промяна на обстоятелствата.
За децата не се дължи наем, но аз ще трябва да му плащам. Ако сключа втори брак, също отпада ползването от мен и децата на жилището. Ако децата са по-големи (15-16 напр.) и до 18-та им годишнина не съм се уредила със собствено жилище, къде отивам после? Та не е толкова защитена жената и с брак.

# 680
  • София
Ако децата са по-големи (15-16 напр.) и до 18-та им годишнина не съм се уредила със собствено жилище, къде отивам после? Та не е толкова защитена жената и с брак.

Ами, целта на СК не е да защитава жената, а да защити поравно двамата съпрузи.
Затова жилището е собственост по 1/2 на всеки.
След като навършат децата пълнолетие, се договаряте кой на кого да наплати или продавате и си делите парите.
Реално погледнато, родителят, който се нагърбва да отгледа децата, получава жилище, покъщнина и издръжка, за да го направи.

# 681
  • София
Съдът гледа интересите на децата, т.е преспокойно може да си остана в жилището дори ако нямам брак.
Според мен, бъркаш, но ако има бракоразводен адвокат, може да се включи.

# 682
  • София
Ако децата са по-големи (15-16 напр.) и до 18-та им годишнина не съм се уредила със собствено жилище, къде отивам после? Та не е толкова защитена жената и с брак.
Нормално е да нямаш претенции към чуждо имущество. Това че си чистила едно жилище, не ти дава право на собственост върху него. В крайна сметка ако нямаш собствено жилище, никой не е длъжен да ти предостави такова даром. Всичко е на добра воля.

# 683
Абе истината е, че не се ли подсигуриш по друг начин, законът ще ти подхвърли някакви компромисни варианти с цената на много стрес.

# 684
  • Бургас
Съдът гледа интересите на децата, т.е преспокойно може да си остана в жилището дори ако нямам брак.
Според мен, бъркаш, но ако има бракоразводен адвокат, може да се включи.
При положение, че законът не прави разлика между децата, родени в брак и извънбрачните, то по каква логика съдът  ще изхвърли на улицата детето и майката, притежаваща 1/2 от въпросното жилище и на която е поверено за отглеждане детето?

# 685
  • София
Абе истината е, че не се ли подсигуриш по друг начин, законът ще ти подхвърли някакви компромисни варианти с цената на много стрес.
Напротив, ако се подсигуриш както трябва, законът само ще ти е в помощ.
Ако си толкова кадърна, пришпорваш любимия и правите две жилища,
Ако се разритате, никой не остава на улицата.
Но, ако жилището е само едно и не си женена, и е на двамата на името, и да останат децата при теб, няма да ти е розово.

# 686
Нормално е да нямаш претенции към чуждо имущество. Това че си чистила едно жилище, не ти дава право на собственост върху него. В крайна сметка ако нямаш собствено жилище, никой не е длъжен да ти предостави такова даром. Всичко е на добра воля.

Анджък, де. Ама през цялото време някои ме убеждават, че ако имам брак съм си "вързала гащите" образно казано. Да, временно ще го ползвам с децата, но чак пък толкова да ме закриля законът, защото имам брак, не видях.

# 687
  • Бургас
Но, ако жилището е само едно и не си женена, и е на двамата на името, и да останат децата при теб, няма да ти е розово.
И каква е разликата ако си женена?

# 688
  • София

При положение, че законът не прави разлика между децата, родени в брак и извънбрачните, то по каква логика съдът  ще изхвърли на улицата детето и майката, притежаваща 1/2 от въпросното жилище и на която е поверено за отглеждане детето?
Мисля, че някой се опита да ти обясни- тъй като това не е семейно жилище, по смисъла на закона, ако се обяви за неделимо, за да останеш, ще трябва да наплатиш на съсобственика неговата част.
В същото време, той има право да продаде неговата част на трето лице, както и да пусне под наем когото реши.

# 689
И каква е разликата ако си женена?

И аз не разбирам каква е разликата?
След като са съсобственици, бракът има ли значение?

Семейно жилище може да бъде дори квартира, не е нужно да е собствено, или съсобствено.

Общи условия

Активация на акаунт