Частни детски градини - София (тема 10)

• 112 776
  • 745
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Това мнение е по-скоро от обикаляне - още не сме дали детето никъде, но се надявам да бъде от полза на хората, на които им предстои да търсят ясла/градина. Предупреждавам, че си е цял фейлетон.

Скрит текст:
Това търсене на градина за мен поне се оказа истински ужас. Прочетох всичко, което можеше да се прочете и направих шортлист от 10 градини. Изискванията бяха хубава база, допълнително английски и приятна среда. Първоначално мислех за транспорт, в последствие се отказах. Писах на 10 градини и получих отговор от половината. С другата половина представляваше трудност и по телефона дори да се свържа. От една от тях се отказах по тази причина. Ето и малко впечатления:

Еспа: много амбициозна директорка. Очевидно наблягат на академичните постижения. В сградата обаче ми лъхна на мухъл (може би просто кофти изолация, но не рискувам с такива неща). Самата сграда е вероятно строена за бизнес сграда и е гранитогрес като под. Без калцуни ни разходиха. Нямат двор, но имат Ботаническата градина и стена за катерене в двора. Изглеждаха щастливи децата, но тази влага ме отблъсна. Не гледах много нататък.

Кита: това ми е фаворитът по 'зле'. Страхотни сгради и двор - това е цялата причина да отидем до там. Разговарях със собственичката по телефона - не обичала да пише имейли. Еми хубаво - разбрахме се за среща. Тя така и не се появи за нашата уговорка. Една жена ни пусна - имали карантина заради шарка - ама влязохме си де. Нямаха калцуни - няма проблем - с обувки ни пуснаха. И виждаш прекрасната сграда с двор и просто вътре вече от каквото е можело - е спестено. Евтини легълца, евтинджос играчки и тн. Много малко деца бяха, така че не е да се пръска по шевовете - но не успяха да ни убедят особено.

Светлина: отидохме в базата в бояна. нелош двор, но на мен лично ми се стори неподдържан. вътре е добре. децата бяха на двора и говореха английски. направи ми много добро впечатление. бях склонна да ги сложа в краткия списък докато не се обадих да искам повече информация. Видях в някоя от темите, че беше коментирано за оранжеви муцуни на децата от сок - явно тип степ. Попитах дали дават сокове и тя ме увери, че само фрешове предлагали. После в договора разбира се пише, че имат сок до определено количество Е-та на ден. Не знам точно какво количество Е-та на ден предлагат, но се издразних, че ме излъга. Опитах се да се свържа по телефона - веднъж, два, три пъти. Писах мейл. Видях по едно време, че имам пропуснато обаждане (явно е било клипване). Опитах да върна - веднъж, два пъти.... и се отказах. Това е детска градина, а аз цял ден не мога да се свържа с тях. Ами ако детето ми е там и спешно се налага нещо.... Така и не получих отговор на мейла си никога.

Монтесори Хай: Много готина детска градина, страхотен персонал, усмихнати деца. Обаче двор на практика няма. То е едно място с голяма денивелация и е наистина супер тясно. Жалко - иначе ми направи вероятно най-доброто впечатление.

Каса деи бамбини: Много трудно се свързах и с тях. Ходих на среща там, но пропуснаха да ми кажат, че срещата ще продължи от 6:30 до 10:00 вечерта. Базата е много добра, хората са отдадени, ама малко сектантско идва.

Росица: По-скоро в ниския ценови клас. Не претендират с нищо, а всъщност са доста по-добри от някои много скъпи детски градини. Страхотна база - имат дори собствена вентилация. Много отдадена директорка. Хубави играчки. Усмихнати деца. Не учат твърде много английски, макар че това за мен не е проблем. Единственият проблем е трудният достъп зимата. Мен лично ме е страх да шофирам там, а нямат транспорт. Иначе, най-вероятно щях да избера тази градина, защото според мен има огромен потенциал и разликата в парите (почти наполовина) може да отиде в допълнителни курсове по който си искате език.

Лапину: Директорката много добър продавач се оказа - беше доста приятен разговор. Децата имат видеонаблюдение, учат английски само с нейтив преподаватели и не само учат, но и ядат и играят с него. Като език, това беше най-доброто, което видяхме. Ние като ходихме снимаха нещо от телевизията. Обаче вътре е овехтяло така и леко мръсничко дори изглежда (може би защото е овехтяло).

Пикабу Всъщност ние на това се спряхме. На срещата малко ни зарязаха в една класна стая и попаднахме на ден, в който родителите посещават. Беше леко анархично, но пък всяко дете си правеше каквото иска (в което аз виждам чар). После си поговорихме - имат доста интересни занимания, излети, наистина си гледат децата. Това, че затварят целия август за ремонт леко ни отблъсна. Беше доста шумно от шосето, това ми направи впечатление. На детето обаче му хареса. Хвана си каката за ръка и потегли - после не искаше да си ходи. И в общи линии - той ще ходи там - щом му харесва - ще го запишем.

Така и не успяхме да стигнем до Слънчево Зайче (защото беше невъзможно да се свържа с тях), както и до Веселото Гардже, тъй като те са ни малко по-далече, пък нямат транспорт. Литъл Степс в Симеоново ни казаха, че само на английски се говори в градината и решихме, че това ще му дойде твърде много. Той не спира да приказва, а невъзможността да комуникира би го поттиснала.

# 346
  • София
tartaleta123 - моето дете ходи в Пикабу вече ще стане 3-та година. За кой август става дума, че затварят за ремонт? В момента двора на яслената група се "презасажда", след това двора на градината ще се освежи и той.
Скрит текст:
А иначе за анархията, която си споменала хах доста забавно ми стана. Наистина всяко дете в свободното време прави това, което му харесва, но и на всяко дете се обръща внимание ако има нужда от помощ и насърчаване, иначе главно децата се наблюдават, то и метода е по-различен като обучение. Моето дете сякаш е родено за Монтесори хаха Simple Smile

# 347
Не търся градина, но си напаравила много покезен и забавен разбор, Тарталета Simple Smile!  Само Кита съм проучвала от горепосочените и впечатленията са ми същите!

# 348
Аз съм била в три от градините, описани от Тарталета - Кита, Росица и Светлина. За Кита .... това ми беше "най-забавното" посещение на детска градина (от около 10 посетени). И моето мнение се покрива с това на Тарталета. Аз имах удоволствието да се срещна със собственичката. Тази детска градина ми е показателна за това как може да имаш добра идея, пари да я реализираш и всичко да отиде по дяволите, защото не си наел човек, специалист в областта, за да я менажира.

# 349
  • София
Brayda, от тази година променят договорите и вече август ще затварят градината за целия месец с цел извършването на ремонтни дейности.
А иначе мисля, че и на моето точно това ще му допадне. Laughing

# 350
  • София
Явно ще ни уведомяват тепърва за това, защото този август си работят.

# 351
  • Sofia
Много полезна тема !!!! Благодаря Ви  bouquet

# 352
  • София
И аз така, имам списък с 9 градини, само 6 ми отговориха на мейл. Вече видях 4, само 1 ми допада като хора, като обстановка имам някои забележки, но локацията ми е много неудобна, макар че са само на половин час път от нас (не шофирам).

Първа в списъка ми беше Little Steps в Мусагеница, защото е най-близо до нас. Директорката сподели, че децата проговаряли на агнлийски след 7-8 месеца, но съм разговаряла с психолози и тяхното мнение се покрива с моите наблюдения върху деца изобщо - проговарянето е индивидуално и зависи от характера на детето. Има такива, които са перфекционисти и се чувстват несигурни, докато не получат вътрешна увереност, че ще кажат всичко както трябва - те проговарят чужд език по-бавно. Има и деца, които не държат толкова на коректността - те проговарят- по-бързо и се коригират в движение.

# 353
Дао, а какви са ти впечатленията от Little steps в Мусагеница? Някъде из темата прочетох, че таксата там е по-ниска. Ние понеже живеем в Симеоново и определено филиала в Симеоново ни е по-удобен, но аз шофирам и не изключвам като вариант и този в Мусагеница. Базата там как е? Има ли чужденци в групите?

# 354
  • Berlin
В Little Steps, Мусагеница, таксата ще е 750лв. от началото на новата година, т.е. септември. 10% отстъпка от таксите при записано 2ро дете. Има мед. сестра по цял ден. Засега само 1-2 дечица на чужденци мисля, че съм засичала там.

# 355
  • Пловдив/София
здравейте, може ли някой да ми обясни за плюсовете и минусите на  яслена и градинска група (частни, не държавни). Детето ми е на 2г, ще тръгне на почти 2г 1м, в яслена група (така се уговорихме преди месеци още, все пак градинските са от 3г). Но като се замисля ясленчетата,които видях тогава, почти не говореха, имаха бебешки играчки тип нанизване на рингове, много малка площадка без възможност за свободно тичане и с тези малките клатушки. Моето дете отдавна се катери по високите пързалки, тича си с километри, без памперс е, в бурно развитие на говорене (изречения с по 3-4 думи, иначе знае почти всички думи от бита (не съвсем правилно) и понятия като голямо, малко,мокро, цветове и т.н. Идеята не е да го хваля, много деца и по-рано имат тези умения, просто се притеснявам дали няма да скучае в яслената група и да прави крачки назад,не напред. От друга страна градинските са 3+ и тази година е космическа, 3 годишните говорят дълги изречения, стихове и какво ли не, освен това учат и чужд език.

Директорката казва да видим как върви и може да го преместим примерно януари (на 2.5),но тогава пък няма ли да е стрес тъкмо да си свикне с децата и да попадне в нова група, с нови учителки и чужд език? А и после какво, повтаря първа група с нови деца и попада в нея общо 1.5 години ли?

Чудя се при вас как е било, който е пуснал децата в смесени ЧДГ и изобщо съвет от по-опитни интелигентни родители за плюсове и минуси на двата варианта (да си седи 1 година с бебета, започващи от 1г, или да се мести по средата на годината с твърде големи).

# 356
  • София
Пипи2013, защо го бързаш? В яслата са повече учители на деца - тоест ще му обърнат повече внимание и по-добре би се приспособило. Виждайки само по-големи и можещи деца, има шанс да се комплексира малко. Ако наистина е много напред спрямо останалите, самата градина ще ти предложи да го преместят. Другият вариант е да го запишеш допълнително на занимания с по-големите и да си седи в яслата. Все пак ще има и деца, които са по-големи от него.

Моят син е горе долу както описваш твоето дете - катери се по стени, говори със сложни изречения (истината е, че не му млъква устата), пее песнички, познава цветовете, малко/мокро и е без дневен памперс. Съседчето отгоре обаче е с два-три месеца по-голямо и е светлинни години пред нас - не познава цветовете, обаче се набира, скача на един крак, говори като голямо дете. Тъй като и съседчето отгоре също се класира за яслата като нас, си мисля, че нашето няма да е много напред от другите. Има и нещо друго. Твоето дете е добро в едно нещо, другото дете може да е по-добро в друго.

А за местенето в горната група, аз не мисля, че ще го карат да повтаря. Просто ще тръгне на училище на 6, а не на 7. Не виждам голяма полза от това, но вероятно зависи от детето.

# 357
  • Пловдив/София
Да, сигурно си права, няма защо да се бърза. А да тръгва на 6г на училище не ми се иска, не виждам полза от това. Ако има други деца на 2+ няма да е скучно, въпросът е да не са всички на 1 например (защото имат само една яслена група, смесена,от проходили до края). скоро ще разбера. За броя деца май е вярно- 8 или 9 са, докато в градинската са 15 и даже има наплив за още (но засега няма да пускат де). Ще видим как върви, но нали обичам да мисля 2 хода напред и затова питам от преди да е тръгнал...

# 358
  • София
Дао, а какви са ти впечатленията от Little steps в Мусагеница? Някъде из темата прочетох, че таксата там е по-ниска. Ние понеже живеем в Симеоново и определено филиала в Симеоново ни е по-удобен, но аз шофирам и не изключвам като вариант и този в Мусагеница. Базата там как е? Има ли чужденци в групите?

Сградата е ок, градината е като нова, но да ти кажа мен това не ме впечатлява, особено градината, дори и да е просторна затревена площ с една пързалка пак ще е същото. Имам чувството, че тези неща се ползват, за да се впечатляват родителите и да оправдават високите цени. Децата имат нужда от внимание и безопасна среда, това не означава лукс. Казаха ми цена от 780 лв на месец. Ние няма да ходим там, защото не приемат деца, които са все още с памперс, иначе бих преглътнала цената. Не помня дали имаше чужденци в групата. Едната леличка им говори на български, другата - на английски.

# 359
  • София
Моето мнение е, че не бива да пришпорват децата. Имам усещането, че се е превърнало в някаква мода това. Бързат да ги преместят от яслената група, после ( зряло не дозряло) хайде в първи клас и то едвам навършило 6г. Детето само ще си покаже. Peace

Общи условия

Активация на акаунт