Частни детски градини - София (тема 10)

• 111 714
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
Oт позицията на времето ще кажа, че идеята за чуждоезикова ДГ за маса пари не е рентабилна.
Със сигурност дете на 2-3-4 години няма да научи езика перфектно така ,че да проговори на него.
Първо защото самият речник на детето не е богат, второ защото то попада в една изкуствена среда. Днес 4 часа слуша английски или немски и после у дома му говорят на български.
Като майка на ученик ще кажа , че се оказва , че е важно детето в каква градина е и за избора на училище в последствие.
Детето ми бе в немска ДГ, в първи клас започна да учи английски и за 2 месеца достигна нивото на деца учили 4 години английски в ДГ.

# 586
Да, важно е да се има идея и в какво училище ще е. Примерно както има такива от ДГ до у-ще и гимназия е супер. Но аз не мисля, че времето в ДГ с чужд език е пропуснато. Това си е основата. Това е период на "натрупване". А и в ДГ учат не само език, а и бъл.програма. Важното е да е качествено и средата да е подходяща.
 Hope for Two , а вие защо се прехвърлите от немски на английски?

# 587
Хоуп, мисля, че си права за смисъла от чуждоезиковата дг. ранното чуждоезиково обучение и брилянтните резултати от него са малко преекспонирани, като чдг успешно го наместиха в малкетинговата си стратегия. детето няма да стане нейтив, категорично. нито ще знае перфектен английски след 2-3 години престой в дг.
с двуезично дете много се интересувахме как и какво да правим. психолозите ни обясниха, че винаги има един водещ език и е ключово той да се знае наистина добре, защото се явява стълбът, около който детето започва да гради останалите езици, които изучава (прави асоциации и логически връзки с познати понятия и конструкции от водещия език).
така, че от тази гледна точка за мен е по-добре да се наблегне на усвояването на българския - обогатяване на речника, правилен изказ и изговаряне на звуците, правилно структуриране на изреченията. още повече, че българският е много по-сложен език. без да обиждам никого, но английски език на прилично ниво и магаре ще научи.

# 588
  • София
Скрит текст:
Да, важно е да се има идея и в какво училище ще е. Примерно както има такива от ДГ до у-ще и гимназия е супер.
Но аз не мисля, че времето в ДГ с чужд език е пропуснато.
Скрит текст:
Това си е основата. Това е период на "натрупване". А и в ДГ учат не само език, а и бъл.програма. Важното е да е качествено и средата да е подходяща.
 Hope for Two , а вие защо се прехвърлите от немски на английски?
Тук никой не е твърдял противното или съм пропуснала? Blush

# 589
Да, но има и друг момент-когато детето овладява езика, то чуждоезиковото обучение подпомага това. Когато има два езика, то детето осъзнава съдържателната страна на думите - топка на б.е. е и ball на англ.ез. Спомага и за развитие на мисленето при децата. А дали ще проговорят-зависи от детето, от методите. И ще му е далеч по-лесно в първи клас /ако продължи със същия език, разбира се/!

# 590
  • София
Да, но има и друг момент-когато детето овладява езика, то чуждоезиковото обучение подпомага това. Когато има два езика, то детето осъзнава съдържателната страна на думите - топка на б.е. е и ball на англ.ез. Спомага и за развитие на мисленето при децата. А дали ще проговорят-зависи от детето, от методите. И ще му е далеч по-лесно в първи клас /ако продължи със същия език, разбира се/!
Именно, де. Това е от ясно по-ясно. Ние визирахме ДГ, която е изцяло чуждоезикова т.е. по цял ден на децата им се говори на англ. език от native speaker и не се използва БГ език. Това търси apolonia.

# 591
Такива ЧДГ НЯМА. Изключвам, разбира се тези към посолствата. А в която и "наша" градина да ви казват:"всичко е изцяло на чужд език", значи ви лъжат- 1. просто не е така и 2. има бъл.стандарти, които дали искат или не, трябва да спазват.

# 592
  • София
Такива ЧДГ НЯМА. Изключвам, разбира се тези към посолствата. А в която и "наша" градина да ви казват:"всичко е изцяло на чужд език", значи ви лъжат- 1. просто не е така и 2. има бъл.стандарти, които дали искат или не, трябва да спазват.
Това се опитваме и ние да обясним в темата (поне в последните постове) и дали има смисъл от такава градина с оглед на търсения резултат (потребителката ще заминава в чужбина със сем-то си).

# 593
Когато детето ми беше на 2 години , търсехме градина с немски език.
Поради факта ,че към днешна дата без 2 езика човек е трудно да работи. Идеята беше първи език немски , втори английски. Градината беше перфектна, детето беше в нея от 2-5 годишна възраст. Език научи малко.
Оказа се,че начално училище с немски което ад отговаря на нашите нужди и желания няма. И така кандидаствайки в елитно училище се озовахме с английски език.

# 594
  • София
По-лесно се учи: немски ез.-> англ. език. Обратният вариант е малко по-труден.

# 595
Съща беше моята логика. Аз така съм ги учила. С разлика, че английски съм учила в гимназията а немски след това. Оказа се, че детето ми се справя мноооого по-добре, и по-лесно с английският. Като доста по-елементарен език. Затова мисля, че варианта английски до 7 клас и немски в гимназията също ще се окаже не лош Simple Smile

# 596
  • София
Скрит текст:
Съща беше моята логика. Аз така съм ги учила. С разлика, че английски съм учила в гимназията а немски след това. Оказа се, че детето ми се справя мноооого по-добре, и по-лесно с английският. Като доста по-елементарен език.
Затова мисля, че варианта английски до 7 клас и немски в гимназията също ще се окаже не лош Simple Smile
Peace

# 597
Aз не съм филолог, езиков експерт и т.н., но когато съм се интересувала по темата съм чела, че до 4-5г децата учат език по друг механизъм, същият, по който човек учи и майчиният си език - свиква с езика, трупа пасивен речник и после изведнъж проговаря. След тази възраст вече е научаване на езика, зубрене или там както се казва, а не е така естествено, както, когато детето е малко.
Не знам правилно ли го обясних, но е нещо от типа на говоря на български правилно, но не знам защо така се говори. Тоест не знам правилата. Просто интуитивно знам кое време кога да използвам. И  говоря на чужд език, но наизустявам думите, като говоря се стремя да говоря правилно и да използвам еди кой си глагол, предлог или време защото така е правилно, а не защото така го усещам, че е правилно. Тоест научавам правилата.
То аз не съм мерило за големи езикови способности защото не съм езикова натура, а клоня към точните науки, но вече 20г се занимавам с английски ежедневно и по много и въпреки това все изкача нещо, за което да се зачудя така ли е. Ама факт, че започнах да уча английски на дърти години - разбирайте в подготвителен клас на езиковата гимназия  Mr. Green

# 598
Много правилно  *Lady Bee* . В тази възраст те са на етап "натрупване" и интуиция. И примерно-в този период те възприемат определителен член в немски език като част от думата. Години по-късно, когато търсят логиката им става по-трудно.
 Hope for Two , защо пък да няма ОУ с немски език? И тази основа по немски език сигурно се загуби?

# 599
*Lady Bee* никой не казва нещо различно. Но това се случва в друга среда. Ако детето живее в англоговоряща среда или е в ДГ където персонала е такъв. В почти всички градини езика се учи почасово.
Детето сутрин преди градина говори с мама и татко на български. Гледа българска телевизия. В буса за градина си говорят на български. В ДГ закусва с леля говореща български, с децата общува на български. Имат 2 - 3 часа английски/немски. После обяд и сън, после на двора - пак на български с децата. После у дома или с приятелчета да поиграе. После в магазина на български.
Така няма как да проговори...какъвто и да било език. Може да научи нещо - думи , изречения ни не и да го проговори.

балони  не съм казала , че няма. Просто се ориентирахме към друго.

Общи условия

Активация на акаунт