Грях ли е аборта и може ли да бъде оправдан ?

• 27 464
  • 269
  •   1
Отговори
# 225
С разрешаване на секциото пожелание в Бразилия процентът оперативни раждания е стигнал 90. Станало е ясно, че това не се явява изобщо щадящ метод и последвала забрана. Сега като тук могат да си платят.
Имам смътен спомен, че не само у нас съществува този варварски прийом, а е повсеместно разпространен.

# 226
С разрешаване на секциото пожелание в Бразилия процентът оперативни раждания е стигнал 90. Станало е ясно, че това не се явява изобщо щадящ метод и последвала забрана.

За мен си беше изключително щадящ. А от онзи "щадящия" щях да си умра.
Така че не бързайте със заключенията. А тва за Бразилия е фалшификат. Не са станали 90-излъгали са. Нито са толкова категорични в заключенията. Причините за слагане на спирачки на секциото са чисто финансови, нищо повече.

# 227
И за мен беше много щадящ, при това мога да сравня с първия път като не беше със секцио. За мен това варващина на природата. И като съм избрала да родя със секцио не е като да съм избрала да убият бебето. Всъщност точно това щеше да се случи без секцио, само дето никой доктор не забеляза медицинското показание предварително.

# 228
  • out of space
Глупости са, че е забранено секциото пожелание в България.
Жената ако иска- хиляда причини може да си намери.

# 229
  • София
Глупости са, че е забранено секциото пожелание в България.
Жената ако иска- хиляда причини може да си намери.

Ама става въпрос за документация - че законово не е разрешен, затова измислят медицинска причина.
И защо темата отиде на "колко е хубаво/гадно секциото?  Thinking

# 230
И когато си намери причини, то вече се води секцио по медицински причини.  Peace
Т.е не е причина за него "така съм си решила", а трябва да има медицинско основание. Когато се плаща на екип за операцията, тогава се измисля това основание, иначе няма как да се направи секциото.

# 231
Бихте ли посочили закон, член, алинея и т.н. в българското законодателство, който забранява/неразрешава секциото по желание?

И моля да не е "една приятелка е чела еди къде си".

# 232
  • out of space
Бихте ли посочили закон, член, алинея и т.н. в българското законодателство, който забранява/неразрешава секциото по желание?

Peace Точно това исках и аз. Преди това се разрових в гугъл.

# 233
Светулчица, вероятно се отъждествяват секциото и аборта, защото по някакъв начин представляват "намеса" в естествения ход на нещата.

Но това не е правилен подход. Типична манипулация и извъртане е. Първо, защото представлява обобщение и приписване на "думи в устата" на някого без това да отговаря на реалността! Какво ме касае мен някой как си мисли и обобщава, и защо излиза, че щом съм казала нещо за аборта, значи
(по нечие чуждо усмотрение) съм казала същото за секциото  Tired

И второ, по тая логика човек и да си капе капки за нос, когато му се запуши, си е намеса в хода на нещата и е грях.  Peace

# 234
  • София

Peace Точно това исках и аз. Преди това се разрових в гугъл.

Не е необходимо да бъде специално забранено, трябва да бъде специално разрешено. Това не е направено.
Тук горе-долу е обяснено - http://clubz.bg/27974-pacienti_ne_iskat_sekcio_po_jelanie
И тук е споменато - http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2015/05/15 … stvenoto_rajdane/
Цитат
Изследването отбелязва, че липсват данни по-високият процент на секциото в частни лечебни заведения да се дължи на медицински причини. Но тъй като в България нормативната уредба не предвижда възможност за цезарово сечение по желание,...

Допълвам:
Касита, благодаря. Явно мен въобще не ме бива в обясненията, поне напоследък.

Последна редакция: чт, 04 фев 2016, 22:30 от milenaka

# 235
Клубс и Капитал? Това ли са цитатите?  hahaha

Щом нещото не е уточнено, значи нещото не е нито забранено, нито разрешено и всеки може да го ползва според собствените си възгледи и мозъчни клетки.

# 236
Най-общо казано: раждането у нас е безплатно, независимо от типа родоразширение. Платен е изборът на екип. И понеже раждането с цезарово сечение трябва да бъде мотивирано с медицински предпоставки за това, независимо дали е планирано или спешно, а не самоцелно, т.е. няма никъде регламентирано раждане по желание на родилката чрез секцио, то такова реално се извършва, като за целта се изпълняват две условия. Едното е създаването на лъжлива медицинска история, с фалшиви предпоставки за оперативно раждане, второто е заплащането на тази услуга, което се извършва чрез ползването на услугата "избор на екип".
Т.е. избор, опция  по желание има, но той, изборът е във всички случаи платен, освен ако не съвпада с медицинската история на жената и нейната бременност (реалните такива) и желанието й да роди чрез секцио.

# 237
В един от дадените линкове прочетох това:
Цитат
Една от най-големите опасности при секцио, например, са тежките кръвоизливи или събирането на кръв в коремната кухина, която няма как да се изхвърли по естествен път от тялото. Това може да доведе до тежко отравяне на целия организъм и за съжаделине дори до фатален край. Страничните ефекти от специфичната анестезия обикновено са известни, но много хора не знаят, че при цезарово сечение може да се блокира сърдечната дейност.

Та не знам ако всичкото това се включи в информираното съгласие и се прочете от родилката преди да го подпише дали случаите на секцио по желание няма да намалеят.
Излиза че  и при секциото има риск от грях...

# 238
Разбира се! Както и при операция от апандисит! Грехът ни дебне на всяка крачка!  Naughty

# 239
Има ли хора,които доброволно се оперират от апандесит?

Ясно е,че ако при една манипулация нещо отиде на криво и най-върлите вярващи ще хвърлят вината върху лекарите,което всъщност излиза от православния модел и се доближава до будиските принципи-т.е. виновен е прекия извършител,а не този,които му е позволил да прави нещо с тялото му.Така по-лесно се понася собствената вина.
Обаче ако следваме същата логика,то и аборта по желание не е грях,щото някой друг го извършва.

Последна редакция: пт, 05 фев 2016, 10:09 от Оr

Общи условия

Активация на акаунт