Грях ли е аборта и може ли да бъде оправдан ?

• 27 554
  • 269
  •   1
Отговори
# 90
  • Насред хаоса

Темата е ужасно сериозна и многолика , и е жалко че нямаме възможност да я обсъждаме с нашите духовни водачи - свещениците , а я нищим тук във форума.

Не смятам, че мъж, бил той и духовен водач, трябва да дава насоки относно аборт. Най-малкото защото като мъж нито е наясно, нито някога ще бъде наясно с всичко, свързано с бременност и аборт и последствията от тях.
Абортът е право на избор. И жените, взели такова решение, не трябва да се оправдават пред когото и да било за него.

# 91
Аз пък не разбирам,като не правим аборти и ги дадем тези деца за осиновяване кой ще ги осинови?Тези, които са си направили сметка колко деца да имат и се пазят?Ще убеждавате бездетни семейства да вземат вашето и да се откажат от борба за собствено?
И по този повод Господ да е казал нещо за ин витрото?
Според мен Бог ми е дал глава ,набутал е акъл вътре и ме е пратил по живо по здраво да си ги ползвам по предназначение.

# 92
Не, не е грях, а право на избор. Имам един и не съжалявам, ако реша ще направя и втори. Още по-смешно и жалко е да се твърди, че е убийство.  Това само ненормален може да си го помисли.

Сега като го каза това и ще наскачат да обясняват защо е убийство. За мен не е грях, а въпрос на избор.

Когато четириседмичното опашато, пихтиесто, крушовидно миниатюрно нещо в нея се яви следствие на приповдигнато бебеправене и очакван положителен тест, може и име да му тури  от мига на виждане на двете чертички на напиканото картонче- тогава абортът ще е убийство.
 Когато нещото с опашка, която някога ще прерасне в гръбначния му стълб, е следствие от готин секс с кофти последствия, не е убийство.

BTW, странно нещо е абортът в четвърта седмица.

Когато четириседмичното опашато, пихтиесто, крушовидно, миниатюрно нещо в мен е желано и планирано ще го задържа. И да искам няма как да го убия, защото убийството е отнемане на човешки живот. Отстраняването на нещо , което дори не диша не виждам как се разглежда като убийство, но искрено ме забавлява.
Не знам кое е странното на аборт в четвъртата седмица.

# 93
Интересно тези, убедените в греховността на аборта, какво смятат за спонтанния аборт на напълно развито човече в 4-я месец примерно или за мъртвото раждане
Кой тогава извършва убийството?

# 94
За себе си бих приела като грях, ако направя аборт във възраст, в която ми позволява да отгледам дете и ако здравословното ми състояние е такова, че предполага да нямам проблемна бременност.  
Не се наемам да определям за други хора грях ли е или не , както и може ли да бъде оправдан, споделям личното си усещане.
При всички случаи обаче не разбирам хора с по няколко аборта, които не са по медицински причини.

# 95
WASP, Няма значение какво име ще прикачим на едно действие. А как се чувстваме с това действие лично ние и с фактите . Това е. Истина има във всичко, нищо не е само черно и само бяло и всеки поема отговорността да си прецени тази истина какво на него му говори и как го подкрепя.

Няма смисъл от умуване как точно да го наречем действието - грях, убийство, право, рутинна манипулация. То си е, каквото е.

# 96
Облаче, не те разбирам
Аз не питам за оперативен аборт по желание
А за смъртта на едно желано неродено, непредизвикана от бременната
Това не е "рутинна манипулация"

Щом смъртта на нежелан ембрион посредством предизвикан аборт е убийство, убийство ли е мъртвото раждане и кой тогава е убиецът?

# 97
Това не е убийство, това е много тежка лична трагедия.

# 98
Абортът е грях, колкото и сексът е грях. Няма секс - няма бременност - няма аборт - няма грях  Mr. Green
С други думи, ако се прави секс само с цел зачеване - да, може и да е грях. Някои смятат и използването на предпазни средства за грях - съответно раждаш колкото пъти забременееш. Ако искаш да контролираш раждаемостта, контролираш секса, пък в крайна сметка колкото - толкова.

За всеки, който води нормален, за нашето време живот, бременността е последица, с която би следвало да може да се справя, както си желае. Трудно ми е да си се представя с 10 деца, но пък някои се справят, че и с повече даже.

# 99
Интересно тези, убедените в греховността на аборта, какво смятат за спонтанния аборт на напълно развито човече в 4-я месец примерно или за мъртвото раждане

Не намирам абортирането за грях, но за игра с природата- да. Е, така както ние играем с нея, така и тя с нас. За личната трагедия са ти казали.

Елементаризирането на медицинската процедура, която довежда до изчегъртването под упойка на дори и пихтиестото и опашатото досадно закрепено нещо в матката, е лична трагедия за онзи с нещото в корема.
Или да се изразя по-меко: плаши ме опростяването на човешкия живот.

П.П. Краен атеист съм.

П.П.2. Десет деца при наличието на евтини и леснодостъпни конрацептиви?

# 100

В спонтанния аборт няма човешка намеса.  В мъртвото раждане също , освен ако не  е
по лекарска грешка или неглижиране на състоянието на бременната.

# 101
WASP, аз говорех за аборта. И за това, че няма смисъл да се навлиза в умуване как ще го наречем. Защото можем всякак да го наречем, но това не е начина да вземем вярното решение.
Един го нарича убийство, друг го нарича да отстраниш нещо неодушевено, а действието си е едно и също.
Затова съзнателно не искам да коментирам ако стане еди какво си, има ли убиец и т.н. Това са си просто умозаключения, които не са верни обикновено.
 bouquet

# 102
По повод на спонтанните аборти и мъртвите раждания. Спонтанните аборти се обясняват с някакъв проблем при майката или плода, те не са просто трагедия. Обичайно се случват при аномалии в плодчето или някакъв проблем при майката, който ще увреди /например/ плода. Природата го е измислила, нежизнеспособните ембриони често не се доносват и се изхвърлят на сравнително ранен етап. Мъртвородените, въпреки, че видимо не изглежда да имат проблем, може и да имат. Не знаете ли, че при извършване на аутопсии се установява, че умрелият от нещо си човек обичайно има още 2-3 заболявания и това, че не е умрял от нещо от тях е просто въпрос на случайност, кое заболяване е изпреварило. Автоматично е ясно, че у всеки човек има неоткрити заболявания, които са някакво слабо място. Медиците да се изкажат.

# 103
  • София

Темата е ужасно сериозна и многолика , и е жалко че нямаме възможност да я обсъждаме с нашите духовни водачи - свещениците , а я нищим тук във форума.

Не смятам, че мъж, бил той и духовен водач, трябва да дава насоки относно аборт. Най-малкото защото като мъж нито е наясно, нито някога ще бъде наясно с всичко, свързано с бременност и аборт и последствията от тях.
Абортът е право на избор. И жените, взели такова решение, не трябва да се оправдават пред когото и да било за него.
Бих и съм приемала съвет от мъж - гинеколог в такава ситуация. Той може да ми даде медицински съвет, но крайното решение е мое. Съвет от друг... Трудно, клонящо към невъзможно.
За оправданията и аз го казах - абсурдно ми звучи.

# 104
За съжаление в България сме много осакатени от комунистическата пропаганда.

И сега ,и сега продължават да ни осакатяват пропагандно конкретно по този въпрос.

Разпространено е само някакво ,,научно" схващане, че след първия триместър или някакъв друг период бебето е вече човек, а преди това не е.

Да, защото никой не се старае да ни обясни чудото на създаването на живота. И че акта на създаването на това чудо , в много отношения е в Божиите ръце.  Зачеването само по себе си е чудо, и все повече двойки ( в малка  България около 200 000) започват да го разбират. От мига на зачеването , това чудо носи душа и си има предопределен Божествен път.  И понеже науката е слабичка в обясняването на чудесата , имаме нужда от духовни водачи и грамотни и вярващи родители .

Създателят не е грешен, ние сме. Нашият Създател е милостив.
Не можем да съдим жените, които решават да правят аборт. Това е техен избор и тяхна отговорност.

Абсолютно вярно Hug

Общи условия

Активация на акаунт