Грях ли е аборта и може ли да бъде оправдан ?

• 27 466
  • 269
  •   1
Отговори
# 240
# 241
Клубс и Капитал? Това ли са цитатите?  hahaha

Щом нещото не е уточнено, значи нещото не е нито забранено, нито разрешено и всеки може да го ползва според собствените си възгледи и мозъчни клетки.

http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2015/04/16/naredb … o-ginekologia.pdf

Медицински стандарт

# 242
Бихте ли посочили закон, член, алинея и т.н. в българското законодателство, който забранява/неразрешава секциото по желание?

И моля да не е "една приятелка е чела еди къде си".

Peace Точно това исках и аз. Преди това се разрових в гугъл.

Не е необходимо да бъде специално забранено, трябва да бъде специално разрешено. Това не е направено. Но тъй като в България нормативната уредба не предвижда възможност за цезарово сечение по желание,...

Не е специално разрешено, но не е и специално забранено. Което значи, че и двете са верни.

В един от дадените линкове прочетох това:
Цитат
Една от най-големите опасности при секцио, например, са тежките кръвоизливи или събирането на кръв в коремната кухина, която няма как да се изхвърли по естествен път от тялото. Това може да доведе до тежко отравяне на целия организъм и за съжаделине дори до фатален край. Страничните ефекти от специфичната анестезия обикновено са известни, но много хора не знаят, че при цезарово сечение може да се блокира сърдечната дейност.

Та не знам ако всичкото това се включи в информираното съгласие и се прочете от родилката преди да го подпише дали случаите на секцио по желание няма да намалеят.
Излиза че  и при секциото има риск от грях...

Същите рискове ги има и при нормалното раждане.
Да ходиш по улицата също има рискове, но явно сме се родили с разписано информирано съгласие...

# 243
...............
Същите рискове ги има и при нормалното раждане.
Да ходиш по улицата също има рискове, но явно сме се родили с разписано информирано съгласие...

То е ясно,че всяко раждане крие риск,но рисковете са различни.Също така е ясно,че хората от древни времена са измислили начини да намаляват времето за раждане и да го улесняват,като са изнамерили практики,които започват с подготовката издалече- акупунктурата е само един пример.
Аз лично не знам дали съм се родила с информирано съгласие,но за това пък мен са ме информирали много подробно преди да се разпиша за естествено.

# 244
Не може ли да си направите тема 'грях ли е секциото' и там да си разсъждавате по въпроса?

# 245
Аз искам тема "Грях ли е да надничаме и бъркаме в чуждите вагини и матки и какво удоволствие ни носи това"Simple Smile

Сериозно? Вас какво ви бърка коя как е родила или дали е задържала/абортирала бебе? Лично вас? Как влияе на живота ви, на ежедневието ви, на семейните ви отношения?  Thinking

# 246
Ама изобщо не ме интересуват тези неща. В темата се обсъжда как ние гледаме на аборта (този, който ние бихме/не бихме направили).
Направете си каквато искате тема.

# 247
Има ли хора,които доброволно се оперират от апандесит?
Моя приятелка доброволно си го оперира. Години наред страдаше от проблеми със стомаха и хроничен запек, които само предполагаха, че може да се дължат на хроничен апендисит. Не знам как и кой намери да се навие да й го оперира, но след това проблемите й изчезнаха.

# 248
Изключенията не създават правило.Махаш апандесит-навличаш друг проблем.

# 249
  • София
Въпросът от темата е много добър! Ако се налага аборт и има основателни причини за това - оправдан е!

# 250
Начинът, по който е поставен въпросът на темата е ,,грях ли е" - предполага не светска преценка, не това, което на един или друг човек му се струва целесъобразно. Думата  ,,грях" предполага отношения с Бог. Затова за атеисти този въпрос може би изобщо не стои.
Но доколкото в България доста голям процент от хората се определят като вярващи, поне в проучвания, е важно да знаят какво пише в Библията за аборта. Когато вярваш в Бог, не може ти сам да определяш кое е грях и кое не, а да се интересуваш кое Бог е определил за грях (освен ако не смяташ себе си за бог).
Съжалявам, но прочетох по-напред много глупави постове. Хора, които не са отваряли Библията пишат, как предполагат, че там пишело за аборти с отвари и други подобни. Мисля, че за да коментираш нещо би трябвало първо да го познаваш. Чета Библията и не съм срещала там никъде за такива аборти. В Библията пише за братоубийство например, но важното е какво е отношението на Бог към него, а не дали един или друг човек го е правил.
Отговорите на анкетата и толкова голям процент ,,не" за мен лично показват масовото невежество в България и тежките последици от комунизма.

# 251
Дай цитат от Библията къде точно пише,че Бог определя абортът като грях.

Не е много християнско да определяш другите като невежи,нали?
Бг като цяло сме си били езичници,не намесвай комунизма тука.

А иначе по-важно е  като четеш  какво разбираш,защото Библията е доста сложно четиво,което е написано в притчи(нали така?-пише си го черно на бяло даже). Или още не си стигнала дотам с четенето?

# 252
Стига с тази религия. Атеистите също имат представа за добро и зло. Там страхът е не, че ще те накажат, а че самият ти няма да можеш да приемеш тожа, което си направил. В моето семейство набожни няма, но думата се ползва със смисъла, който обясних.

# 253
Стига с тази религия. Атеистите също имат представа за добро и зло. Там страхът е не, че ще те накажат, а че самият ти няма да можеш да приемеш тожа, което си направил. В моето семейство набожни няма, но думата се ползва със смисъла, който обясних.

Думата грях наистина е свързана с религията и с вярата. При атеистите грях няма. Има престъпления и морално укорими действия.
 В Наказателния кодекс я няма думата грях.

След като в Наказателния кодекс не се смята аборта за престъпление, следователно за атеистите това е съвсем нормално действие.
Ако , обаче, го смятат за "грях", аз си вадя заключението, че не са атеисти, а само искат да са такива.

# 254
Има много действия, които са неморални, но не са престъпления. Това нито ги прави по-красиви, нито по-приемливи. Не коментирам аборта, а това, че думата 'грях' има по-широко значение. Разбира се, пак може да си е свързана с религията самата дума.

п.п. Грях е да не си допиеш вайсбирата, а да я изсипеш в канала.

Общи условия

Активация на акаунт